Deprem fobisi tak etti

O kokuyu hatırlıyorum inşallah başka deprem olmaz ama olursa da bunu engelleyecek hiç bişey yok Allah temiz ölüm versin ne diyeyim

Biz Gölcük’ü hissettik dediğim gibi yaşım da çok küçüktü ama diğer depremlerden de haberim var. En yıkıcısı Gölcük olduğundan insanlar da en çok o depremi hatırlıyor.

Paniklemeyin tabii ki de bu deprem otuz yıl sonra da olabilir ben sadece bazı gerçekleri söylüyorum dediğim gibi depremler bitince yine herkes unutacak.

Bazı şeyler için geç kaldık sadece az da olsa farkındalık yaratmak istiyorum yoksa bizim ülke gibi bir ülkede sadece deprem çantası hazırlayarak atlatılamaz bu deprem. Önlemler alınmadığı için büyük bir yıkım olursa gelecek yorumlar belli Allahın taktiri denilecek ama bilim öyle söylemiyor...

Yaşadığınız kolay değil 99 depremini yaşamışsınız. Allah sabır versin. Haklısınız ama şu da var Korktukça enerjiyi kendinize çekersiniz. Korku güçlü bir enerjidir. Sakin olmaya çalışın, düşünmemeyi deneyin. Tabiki rabbim korusun herkesi İnşallah en büyüğü budur

12 kasım depreminde 11 yaşında bi çocuktum, evde 4 yaşında olan kardeşimle yalnızdık..
Çocuk aklımla elektrikli sobayı kapattım, ışığı söndürdüm, tvyi kapattım ve kardeşimi kucağıma alıp dışarıya çıktım..
Her dakikasını hatırlıyorum o anların..
En hafifleriyle atlatalım inşallah..

Abla çıkılsa bile İstanbul metropolde dönmüş durumda. Bizim İstanbul'daki evimizin tam karşısında sanayi, çaprazında mezarlık var. Ve mahalle bildiğin şantiye alanı gibi, kentsel dönüşüm nedeniyle heryer yıkıldı, yerlerine daha yüksek binalar, plazalar yapıldı. Ne olacak inan bilmiyorum, bu kadar insan nerede toplanacak, çadır kurulacak alan bile yok

Bugün depremi yaşarken aklıma sen geldin vallahi. Bende aynı sen gibiyim çok fazla korkuyorum ve deprem olduğunu anladığım anda dünya başıma yıkıldı.. Kendimi o kadar sıktım ki sol kolum sırtım falan feci ağrıyor. Eşim de kızdı depremden ölmesen, kalp krizinden gideceksin diye ama bunun bir çaresi yok.

Bireysel olarak yapabileceginiz her seyi yapin arkadaslar. Sizi sizden baska dusunen olmaz. Ben 99 depreminde 15 yasindaydim. Babamla beraber kurtarma calismalarina katildim. O gunden beri de gonullu calismalar yaptim ve egitimler verdim. Hepsi de bireysel konuda. Kitlesel olarak bir seyler yapilabilecekse de zaman kalmadi. İstanbul ve cevre iller,yani tum marmara risk altinda. Ailelerinizle ve evin icindeki bireylerle planlariniz olmali. Deprem gece olursa ne yapacaksiniz? Gunduz olursa ne yapacaksiniz? Ailelerle irtibata gecmek icin telefon internet unutun,bizzat yanlarina gitmeden haber alamazsiniz. Cep telefonlarinizi sadece lambasi icin kullanacaksiniz. Pek cok bu benzeri detay var size anlatabilecegim.
Genis bir zamanda oturup yazmak lazim.

Cok korkunc. Ben de istanbuldayim, bu derece sallanmadim ama aklim cikti resmen. Yarim saat mesafedeki gorumcemle konustuk daha fena sallanmiş. O kadar sallansam ne olurdu halim daha az hissetmeme ragmen elim ayagim boşaldi titredi yav

Şimdi psikolojisini gerçeklerle bozduğum, daha da telaşlandırdığım ya da üzdüğüm daha da endişelendirdiğim kişiler varsa şimdiden özür dilerim. Bundan sonrasını okumayabilirsiniz.

Ben o büyük depremde kayıp yaşamadım ama hep korkarım. İşte insanlar da hep bina enkazlarından bahsediyor önceki yorumlarda görmedim önceden bahsedilmiş olabilir ama tsunami gerçeği de var. 99 depreminde biz sahile yakın otururduk o zaman insanlar hep tsunami olacağını düşünüyormuş. Böyle zamanlarda sakin kalmak zor bu tür düşünceler insanların aklına gelir. Değirmendere Mahallesini deniz yutmuştu o görüntüleri hala ağlayarak izlerim ben.

Dediğim gibi bu gerçekleri aklınızın bir köşesine yazın. Günün her saati düşünecek değilsiniz depremler bitince unutacaksınız belki de büyük depremi. Doğanın böyle kanunu var işte uymayınca sonuçları biraz daha kötü oluyor.

Böyle şeylerle üzdüğüm daha da korkuttuklarım varsa tekrar özür diliyorum. Buraya kadar okuyanlar için tekrar yazdım bu dileğimi.

Konu açıldı diye içimdekileri dökmek istedim. Bu depremler büyük depremin habercisi olsa da bu depremin ne zaman olacağını kimse bilmiyor o yüzden panik yapmayın ne olur.

Deprem değil bina öldürür klişesiyle yazımı bitiriyorum. Korkuttuklarım haklarını helal etsin, Allah hepimizi korusun. Bu gerçekler umarım bu korkunç senaryoyla gerçekleşmez.

Cok korkunc. Ben de istanbuldayim, bu derece sallanmadim ama aklim cikti resmen. Yarim saat mesafedeki gorumcemle konustuk daha fena sallanmiş. O kadar sallansam ne olurdu halim daha az hissetmeme ragmen elim ayagim boşaldi titredi yav

Ben 99 da küçüktüm, uyumusum hissetmemisim. Bu hissettigim en buyuk depremdi, binamız yüksek ve eski, 4.katta oturuyoruz. Fincandaki kahvem bile sarsıntıdan taşıp dökülmüş mutfaktan Kızımın yanına nasıl koştum hatırlamıyorum

Rahmetli babam geldi aklıma annemle babamın boşanma dönemiydi dayımlarda kalıyorduk biz babam evde tekti deprem olunca koşarak yanımıza gelmişti o panikle araba vardı ama aklına gelmemiş ki dağ gibi adam bizi sokakta görünce yere yığılmıştı dışardayken babaları aradı bi kaç arkadaşımı yüreğim burkuldu

Bence bunlar konuşulmalı. Bir kamuoyu oluşmalı ki devlet büyükleri belediyeler birseyler yapsın.
Hala bazı kanallar ciddiye almayın, korkmayın, hasar yok, bilmem kaç tane toplanma alanı var diyorlar. Nerede o toplanma alanları? Benim oturduğum semtte hasar gören binalar var, 2 bina yanımdaki marketin duvarları hasarlı, kofra patlamış neredeyse bina havaya uçuyormus. Koskoca mahallede küçücük bir parktan başka boş yer yok orası da hınca hınç dolu, bırak oturmayı ayakta duracak yer yok. Benim küçük bebeğim var eşim geldi mecburen eve girdik. Ne yapalim? Başka çaremiz yok çünkü. En azından devlet büyükleri önlem almalı

bende de var o korku.
99 depremimde 6 yaşındaydım
ranza duvardan duvara çarpmıştı.
hala hatırlarım yerden yükselen sesi.
ama babam zamanında cocukken baya anlatmıştı coğrafi olarak ve korkum baya azalmıştı.
taki düzceye taşınana kadar.
her hafta neredeyse sartinti oluyordu.
şimdi de Ağrı'da yaşıyorum
1. deprem bölgesi.
ve korkuyorum.

Suleymanin Hurremi aklıma geldin şuan da
inşallah yanında birileri vardır
Tüm İstanbul'a geçmiş olsun
Rabbim daha büyüğünü yaşatmasın inşAllah
Tesadüf aşağı komşudaydım. O çocukları için okula koşunca kendi derdimi unuttum. Ara katta çok hissetmedim çok şükür. Evimiz yeni bina terasta oturuyoruz. Etraf bina sokakda durmak daha tehlikeli...

Iyi misin arkadasim direk aklima sen geldin valla
Allah razı olsun canım benim. Komşudaydım ara katta sarsıldık ama yalnız değildim atlattık. Yalnız olsaydım dilim tutulurdu yada bayılırdım. Çok şükür şansım varmış şimdide yalnız değilim bekleyişteyim. Sizlere de çok geçmiş olsun inşallah korkulacak birşey yoktur

Benim söyleyebileceklerim bu kadar.
Bundan sonra devlet ne gibi tedbirler alır bilemiyorum.
Küçük toplanma alanlarına konteynerler bırakılıyor sadece.

Biz de iyiyiz çok şükür korktuk sadece, Kızımın yanına koştum direk uyuyordu. Kucağıma alıp kapandım bir yere, bu kez panikten ne yapacağımı şaşırmadım çok şükür, deprem durunca da ufak bir çanta hazırlayıp dışarı çıktım, kayınvalidem de bizi merak etmiş kosmus hemen, kapıda karşılaştık. Deprem korkumu biliyorlar ya bayılırım filan diye korkuyorlar