Deprem fobisi tak etti

Benim söyleyebileceklerim bu kadar.
Bundan sonra devlet ne gibi tedbirler alır bilemiyorum.
Küçük toplanma alanlarına konteynerler bırakılıyor sadece.

Geç kalındı maalesef, çok geç kalındı
Dünyanın başka ülkelerinde depremde kayıp yaşamayan bina yıkılmayan ülkeler olmasa takdiri ilahi diyip geçelim ama öyle değil. Beklemekten dua etmekten başka hiçbirşey yok elimizden gelen su saatten sonra

Biz Gölcük’ü hissettik dediğim gibi yaşım da çok küçüktü ama diğer depremlerden de haberim var. En yıkıcısı Gölcük olduğundan insanlar da en çok o depremi hatırlıyor.

Paniklemeyin tabii ki de bu deprem otuz yıl sonra da olabilir ben sadece bazı gerçekleri söylüyorum dediğim gibi depremler bitince yine herkes unutacak.

Bazı şeyler için geç kaldık sadece az da olsa farkındalık yaratmak istiyorum yoksa bizim ülke gibi bir ülkede sadece deprem çantası hazırlayarak atlatılamaz bu deprem. Önlemler alınmadığı için büyük bir yıkım olursa gelecek yorumlar belli Allahın taktiri denilecek ama bilim öyle söylemiyor...
Gülüm, olabileceklerin farkındayım, hatta neyse sustum, da işte aramızda hamileler var, yalnız yaşayanlar var, fobileri olanlar var sorun yaşamasınlar istiyorum.

Abla çıkılsa bile İstanbul metropolde dönmüş durumda. Bizim İstanbul'daki evimizin tam karşısında sanayi, çaprazında mezarlık var. Ve mahalle bildiğin şantiye alanı gibi, kentsel dönüşüm nedeniyle heryer yıkıldı, yerlerine daha yüksek binalar, plazalar yapıldı. Ne olacak inan bilmiyorum, bu kadar insan nerede toplanacak, çadır kurulacak alan bile yok :KK43:
Ablacım ben kendimize de kızıyorum, satılan her arsayı düşünmeden aldık, eskilerden hiç feyz almadık, Türkiye genelinde eski yerleşimler nasıldır bilmiyorum ama mesela Yalova'da düz ovalara asla yerleşim yapılmaması söylenmiş taaa 100 yıl kadar önce, Balıkesir Çanakkale gibi illerin eski yerleşim yerleri, köyler hep dağ eteklerindedir, misal Altınoluk'ta eski köy denen yer tepede, Çanakkale Küçükkuyu Adatepe keza öyle.
Tepelere yerleşim düz ovalar, deniz kenarları bağ bahçe tarla yapılırmış eskiden.
Bizlerde aman evim düz ayak olsun, deniz manzarası olsun derken tepelerden uzak durup düzlük yerlere yerleştik, bize de dur diyen olmadı.

Bina çelik diyelim, temeli hangi tür toprak üzerinde bilebiliyor muyuz?
Kaldı ki ben yeni binalara da güvenmiyorum, her yerim inşaat, müstakil apartmanlar yapılıyor, evet beton kalitesi deprem yönetmenliğine uygun belki ama açılan temelleri görseniz facia, yaşım 47 10 yaşındayken de inşaatlar içerisindeydim, o zaman yapılan 3 katlı binalar için dahi en az 1 daire yüksekliğinde temel kazılırdı ama şimdi 5 katlı bina için yarım metre temel kazılıyor görüyorum şahidim, insanlar gelip geziyor, mutfak, banyo, yatak odası güzel diyorlar, gidip de almayın bunların temeli yok diyemiyorum anında linç edilirim çünkü.

Önce biz düşünmeliyiz böyle şeyleri, önce kendimiz önlem almalıyız yoksa bizi kimse düşünmez, asla yüksek binalarda oturmadım sebebi depremdir, ki 99 depreminde de oturduğum ev 2 katlıydı, kendimce ders çıkardım, aklımı başımdan alacak bir ev bile olsa yüksek binalara bakmadım.

Geç kalındı maalesef, çok geç kalındı
Dünyanın başka ülkelerinde depremde kayıp yaşamayan bina yıkılmayan ülkeler olmasa takdiri ilahi diyip geçelim ama öyle değil. Beklemekten dua etmekten başka hiçbirşey yok elimizden gelen su saatten sonra
Ne yazık ki...

Gülüm, olabileceklerin farkındayım, hatta neyse sustum, da işte aramızda hamileler var, yalnız yaşayanlar var, fobileri olanlar var sorun yaşamasınlar istiyorum.
Ben anladım sizi sorun yok :) aslında ben yazmayacaktım o yazdıklarımı ama sonra insanları uyarmak istedim. Sormaya ya da düşünmeye korktukları şeyleri benden duysunlar istedim. Hatta son mesajlarımdan birinde özür diledim üzüp endişelendirdiklerimden. Tekrar özür diliyorum ben insanları kötü yönde panikletme amacıyla yazmadım. Umarım o yazdıklarım gerçekleşmez deprem en az hasarla atlatılır...

Ne yazık ki...

Ben anladım sizi sorun yok :) aslında ben yazmayacaktım o yazdıklarımı ama sonra insanları uyarmak istedim. Sormaya ya da düşünmeye korktukları şeyleri benden duysunlar istedim. Hatta son mesajlarımdan birinde özür diledim üzüp endişelendirdiklerimden. Tekrar özür diliyorum ben insanları kötü yönde panikletme amacıyla yazmadım. Umarım o yazdıklarım gerçekleşmez deprem en az hasarla atlatılır...
Yok yok özür dilemen için yazmadım yanlış anlaşılmasın, ciddi derecede korkanlar var, gece uykuları kaçıyor :KK43:
Yoksa gerçekten konuşulacak çok şey var, yaşanılacaklar da belli maalesef.
Umarım gerçekten korkulan olmasın, annem bile kadıncağız o kadar korkmuş ki, halbuki deprem görmüş biri ve evi de tek katlı, güvenli bir şey olmaz aslında ama işte yaşından dolayı da olsa gerek kendini sokağa nasıl atacağını bilememiş, aslında evde olması daha güvenliydi, zorla ulaşıp teskin etmeye çalıştım, evinden korkma dedim ama yine dinlemez sokağa çıkar:KK43:

Biz de iyiyiz çok şükür korktuk sadece, Kızımın yanına koştum direk uyuyordu. Kucağıma alıp kapandım bir yere, bu kez panikten ne yapacağımı şaşırmadım çok şükür, deprem durunca da ufak bir çanta hazırlayıp dışarı çıktım, kayınvalidem de bizi merak etmiş kosmus hemen, kapıda karşılaştık. Deprem korkumu biliyorlar ya bayılırım filan diye korkuyorlar
Çok şükür.. bende şimdi gidip çantamı toparlıycam deprem için hazırlık yapmak lazım. Hayırlısı olsun hakkımızda

Yok yok özür dilemen için yazmadım yanlış anlaşılmasın, ciddi derecede korkanlar var, gece uykuları kaçıyor :KK43:
Yoksa gerçekten konuşulacak çok şey var, yaşanılacaklar da belli maalesef.
Umarım gerçekten korkulan olmasın, annem bile kadıncağız o kadar korkmuş ki, halbuki deprem görmüş biri ve evi de tek katlı, güvenli bir şey olmaz aslında ama işte yaşından dolayı da olsa gerek kendini sokağa nasıl atacağını bilememiş, aslında evde olması daha güvenliydi, zorla ulaşıp teskin etmeye çalıştım, evinden korkma dedim ama yine dinlemez sokağa çıkar:KK43:
İki sene önce filan İzmirde büyük sayılacak bir deprem oldu yaşayanlar bilir. Aklım çıktı ya benim o yüzden insanları anlıyorum. Bizim ev son katta ama o titreşimi o titreşimin yukarı çıkışını hep hissettim. Bizim bina bir gitti geldi. Allah büyüğünden korusun hepimizi. Ben o an çok panik yaptım. Sakin kalabilecek insan sayısı az sanırım öyle düşünüyorum.

Şu depremden korktugum kadar başka birşeyden korkmuyorum.Allahım daha beterlerinden korusun hepimizi. Bugun bizim için kötğ bir gün sabah kardeşim kaza yaptı öğlen öteki kardeşim cafedeyken başına boru düşmüş bide depremm valla elim ayagım hala titriyor korkum evladım ona bişey olmasın rabbım beterınden korusun

Şu depremden korktugum kadar başka birşeyden korkmuyorum.Allahım daha beterlerinden korusun hepimizi. Bugun bizim için kötğ bir gün sabah kardeşim kaza yaptı öğlen öteki kardeşim cafedeyken başına boru düşmüş bide depremm valla elim ayagım hala titriyor korkum evladım ona bişey olmasın rabbım beterınden korusun
Çok geçmiş olsun. Depremden değil betondan korkun... evinize güvenmiyorsanız güvenli bolgelere gidin lütfen daha kötü şeyler olmaması için.

Prof. Dr. Naci Görür'ün son açıklaması:

"Değerli takipcilerim, geçmiş olsun. Hatırlarsanız dünkü depremin sıkıntılı olduğunu söylemiş huzursuz olduğumu belirtmiştim. Küçük bir deprem de olsa büyük deprem beklediğimiz fay kolunun batı ucunda olması nedeniyle bu koldaki dinamikleri etkiliyebileceğini açıklamıştım. Keşke haklı çıkmasaydım. Sanıyorum şimdi risk daha da artmış olabilir. Hepimiz ve yöneticilerimiz daha da dikkatli olmalıyız. Evimizde gerekli önlemleri almalıyız. Sizden ricam herkes bu tweeti retweetlesin. Daha sonra evde ne yapmamız gerektiğini yazacağım, sağlıcakla kalın."

Prof. Dr. Naci Görür'ün son açıklaması:

"Değerli takipcilerim, geçmiş olsun. Hatırlarsanız dünkü depremin sıkıntılı olduğunu söylemiş huzursuz olduğumu belirtmiştim. Küçük bir deprem de olsa büyük deprem beklediğimiz fay kolunun batı ucunda olması nedeniyle bu koldaki dinamikleri etkiliyebileceğini açıklamıştım. Keşke haklı çıkmasaydım. Sanıyorum şimdi risk daha da artmış olabilir. Hepimiz ve yöneticilerimiz daha da dikkatli olmalıyız. Evimizde gerekli önlemleri almalıyız. Sizden ricam herkes bu tweeti retweetlesin. Daha sonra evde ne yapmamız gerektiğini yazacağım, sağlıcakla kalın."

Bu öncü diye mi düşünüyorlar yani? Off off

Ben depremi hisseder hissetmez disari cikmak icin harekete geciyorum. Cikmayin hayat ucgeni olusturup bekleyin diyorlar ama bana cikmak daha mantikli geliyor.
Yuksek katta degilim 1 dakika icinde binadan ayrilabilirim. Bu durumu goz onune aldigimizda disari cikmaya calismak mi saglikli yoksa çömüp depremin gecmesini mi beklesem?

Hangisi guvenli ki? Beklemek cok zir geliyor

Ben depremi hisseder hissetmez cikmak icin harekete geciyorum. Cikmayin hayat ucgeni olusturup bekleyin diyorlar ama bana cikmak daha mantikli geliyor.
Yuksek katta degilim 1 dakika icinde binadan ayrilabilirim. Bu durumda disari cikmaya calismak mi saglikli yoksa çömüp depremin gecmesini mi beklesem?

Hangisi guvenli ki? Beklemek cok zir geliyor

En tehlikeli yer bina boşlukları, merdivenler
Bazen binalara hiçbirşey olmuyor ama merdivenlerde yaralanıyor insanlar, eğer hemen çıkabilirim diyorsanız bilemem ama değil 1 dakika 30 saniyede bile yerle bir olabiliyor bina :KK43:
Ben zaten 4.kattayim,inmem imkansiz
O yuzden ucgen olusturmaya çalışıyorum

Ben binamıza hiç güvenmiyorum, bu depremde de görmüş oldum. Gidecek başka yerimiz de yok, kv nin evi var onlarınki bizden beter, yeni guya ama araba geçince bile sarsılıyor. Öylece bekleyeceğiz desenize

Ben sizin anlattiklarinizi cevremin anlattiklarini filan dinleyince boşuna korkmuşum dedim resmen. Sadece kolyelerimden dolayi taki dolabimdan cok ses ciktigi için asiri korkmuşum ama sonra kontrol ettim ayakta duran rujum bile devrilmemiş. Az sallandi bizim bina Ona ragmen elim ayagim kesildi korkudan resmen sizin kadar hissetsem ne yapacagim diye daha da korkmaya basladim.
Sizi daha iyi anliyorum 😖 bir de bebek var. Allahm hepimizi korusun yapacak birsey yok gercekten
Bende bir kucuk canta yaptim ama ne yapayim 🥺

Cikmayin hayat ucgeni olusturup bekleyin diyorlar ama bana cikmak daha mantikli geliyor.
Yuksek katta degilim 1 dakika icinde binadan ayrilabilirim. Bu durumda disari cikmaya calismak mi saglikli yoksa çömüp depremin gecmesini mi beklesem?
Çıkınca kendinizi hemen sağlama alabilecekseniz çıkın. İlk katta filansanız anında binadan ayrılabilirsiniz. Ama büyük depremlerde bina çökmeye başlayacak gibi olursa çıkmak kolay olabilir mi? Hadi binanız çökmeden kaçtınız ya diğer binalardan çöken enkazlar başınıza düşerse? Böyle şeyler hep düşünülüp ölçülüp biçilmeli.

Yıllar önce de anlatılırdı hep bir aile arabaya binmiş kaçmak için yola çıkmışlar o an fay hattı mı geçiyormuş o yolda yol açılıp onları yutmuş sonra yol kapanmış tekrar. Bu bir şehir efsanesi de olabilir ama o kadar anlatılır ki ben küçükken aklımda yer edindi. Gerçekse de çok üzücü bir şey... Ve de kaçmanın her seferinde insanı kurtarmadığını gösteriyor bu anlattığım olay kaderse yaşıyorsun sanırım...

En tehlikeli yer bina boşlukları, merdivenler
Bazen binalara hiçbirşey olmuyor ama merdivenlerde yaralanıyor insanlar, eğer hemen çıkabilirim diyorsanız bilemem ama değil 1 dakika 30 saniyede bile yerle bir olabiliyor bina :KK43:
Ben zaten 4.kattayim,inmem imkansiz
O yuzden ucgen olusturmaya çalışıyorum

Merdiven boşluguna denk gelmiyorum ust kata merdiven benim kapimin saginda sagindan basliyor. Benim inecegim yer cikis solda merdiven var. Ayagima bisey giymezsem en gec 1 dakikaya ayrilabilirim