- 9 Temmuz 2019
- 560
- 574
-
- Konu Sahibi Suleymanin Hurremi
ara ara sallıyor biraz önce yine oldu ama küçük
Ablamla görüştüm, onları ve çevre bölgesini boşaltmışlar 4. Levent plazalarını.yoo biz hala çalışıyoruz toplantı 14:00 daydı 14:30 a ertelemişler bide yarım saat dışarda durup geldik yine 20.kattayım bide asansörde olanlar aşırı korktu bide
Çok geçmiş olsun demeye geldimMerhabalar
Konuya gireyim hemen. Benim aşırı derece deprem fobim var. Yani aklımı kaybedecek duruma geliyorum. 99depremini zemin katında ciddi bi sarsıntı kapının kazıklanması ve zor bir kurtuluş ile atlattık. Bu olay yaşandığında küçüktüm ama net hatırlıyorum evdeki hasarı sarsıntıyı ve hepimizdeki korkuyu. O günden beri korku kaldı üzerimde. Atlatamıyorum.
2015de Çanakkaledeki depreminin istanbulda hissedilmesinden sonra hepten bu korkularım arttı.
Biz hala aynı evde zemin katında yaşamaya devam ediyorduk. Haberlerde sürekli büyük istanbul depremi haberleri dolaşıyordu derken geceleri lambaya bakarak hareket etmeden sabahlıyordum. Zamanla yine yatıştı derken dün yaşanan deprem yine beni hoplattı.
Benim evim artık istanbulda değil ama annemlerde kalıyordum bir işim olduğu için. Annemler neyse ki artık yeni bir binanın en üst katındalar. Şans bu ya bana denk geldi yine deprem. Zeminde titreşim şeklinde hissettiğimiz deprem üst katlarda eşyaların hareketlenmesine sebep oluyormuş bilmiyordum. Evde tektim tv dahi çalışmıyordu uğultu ve dolabın üzerime gidip gelmesi bende tamamen şok etkisi yarattı.
Haberlerde görmüşsünüzdür. Bazı profesörler bu fayın harekete geçtiğini yakın bir tarihte olabilecek istanbul depreminin ayak sesi olduğunu söylüyorlar. Keza bir hanım var instagramda astrolog. İlk deprem uyarısını yaptıktan bir kaç saat sonra deprem olmuştu. Bugun yine bir story paylaşmıştı ve 10 gün içinde büyük deprem olabilir diye. Karıncaların üst katlara çıkması geceleyin köpeklerin havlaması havanın rengi yıldızların çok kayması bi gariplikler olduğu iddia ediliyor. Sizlerde böyle bir durum varmı?
Gitmek istiyorum evime korkuyorum uyuyamıyorum zor yazıyorum bunları. Ama iki günlük işim kaldı zaten döneceğim. Bu sürede kafayı yememek için zor duruyorum. Beni rahatlatacak yorumlarınıza ihtiyacım var....
İnşallah ölen yada panikle balkondan atlayan olmamıştır :/Avcılarda yıkılan minareden sonra bağcılarda da bir binanın çöktüğünü gördüm twitterda umarım doğru değildir. Doğru dürüst toplanma alanı yok ne yapacak bu insanlar bilmiyorum. Bir de okullar tatil edilmiş sanırım ama iş yerleri hala çalışıyorsa çocuklar tek başlarına evde ne yapacaklar... Çok endişeliyim umarım bununla atlatırız, daha büyüğü olmaz....
Kerem Kınık, bir iki hafta artçıların sürebileceğini, bunun yer kabuğunu kıracak bir enerji oluşturabileceğini ve riskli binalarda oturanların evlerini terk etmesi gerektiğini yazmış. Hoş riskli binalarda oturanlar da burayı okuyor mudur bilmiyorum.
Riskli binaların bir çoğu riskli olduğunu bile bilmiyor. Millet evinden çıksa nereye gidecek sanki?
Deprem kusagındayız diye taaa 4. Sinifta öğretip, hiç bir aksiyon almamak gibi bir budalalığımız var.
Aynen devam..
Ne tatbikat, ne toplanma alanı, ne sağlıkcı, hastane planlamasi var.
Aynen devam.
Biz ümraniyedeyiz çelikten yapılmış biizm plazalar daha emniyetli dediler ama o merdivenlerden bir inişim var 1 dakikada atlaya atlaya binadan ilk çıkan kişi benim bizim çaycı ağlamaktan helak olmuş dioki senin o gidişin aklımdan yıllarca gitmez atom karınca gibi nasıl anında yokoldun diyo :)))))Ablamla görüştüm, onları ve çevre bölgesini boşaltmışlar 4. Levent plazalarını.
Gerçi geri girmişler ama iş yok hala, belli katlarda beklemedelermiş.
Bence böyle durumlarda bina daha güvenli, bu demir yığını gökdelenlerin hepsi deprem prosedürlerine göre inşaa edildi.
İstanbul’da yerdeki asfalt yarılır da o binalara bir şey olmaz diye düşünüyorum.
Çok geçmiş olsun, böyle ufak ufak yıkıcı bir şey olmadan kırılsın gitsin faylar.
Allah sizlere güç kuvvet versin.
Daha büyük deprem bekleniyor mu yani İstanbul'da ? vallahi uyuyamam gece artık benProf. Dr. Naci Görür dün, yani 25 Eylül'de bir açıklama yapmış, buraya aynen yazıyorum. Kendisi İTÜ mezunu, Tübitak Marmara Araştırma Merkezi eski başkanı. Yani Marmara Denizi'nin dibine dahi dalıp fayı kendi gözüyle inceleyenlerden birisi. Birçok insan saçmasapan açıklamalar yapıyor. Kendisine kulak verelim, Twitter'dan da takip edebilirsiniz. Şu dönemde ihtiyacımız olan tek şey sağduyu ve galeyana gelmemek.
"Orta çukurlukta Çekmece gölleri arasında uzanan fay kolu ilk kırılmasını beklediğimiz faydır. 70-75 km uzunluğundadır, kırıldığında en az 7.2 büyüklüğünde deprem üretir. Bu kol kilitlenmiştir. Yani hiçbir hareket belirtisi ve üzerinde deprem yoktu. Bu kol enerji biriktiriyordu, onun için ilk bunun kırılacağını düşünüyorduk. Dünkü deprem işte bu kolun en batı ucunda, yani orta çukurluğun hemen doğusunda oldu. Bu nedenle dikkate alınması gereken bir deprem. Söz konusu kolu belli ölçüde etkileyebilecektir. Gerçi olan deprem 4.6 büyüklüğündedir. Açığa çıkarttığı enerji sözkonusu koldaki depremi tetikleyebilir mi soru işareti. Ama bu koldaki gerilimi daha da artırdığı kesin. Orta çukurluğun batısında Tekirdağ havzasına kadar uzanan fay kolu üzerinde zaman zaman 4'ten küçük depremler olur. Bu depremlerin önemli bir kısmı havza çökelleri içerisinde biriken gaz kaçakları yüzünden olmaktadır. En son yaptığımız araştırmalarda bunu belirledik ve yayınladık. Bu gazlar doğal gaz. Fay Trakya havzasındaki gaz rezervuarlarını kesmiş dolayısıyla bu gazlar deniz altından kaçıyor. Onun için ben dün hiçbir medyaya konuşmadım. Dünkü deprem gaz kaçağı nedeniyle olan bir deprem miydi yoksa fay hareketi sonucu mu oldu onu anlamaya çalıştım. Ancak depremin yeri ve büyüklüğü fay kırılmasına daha uygun ama odak derinliği çok sığ sanki gaz kaçağına işaret ediyor."
Daha büyük deprem bekleniyor mu yani İstanbul'da ? vallahi uyuyamam gece artık ben