Ben daha önceki konularımda da yazmıştım, her olay kendi içinde değerlendirilmeli diye. Benim eşim anlaşmalı boşanıldığı için şu an her yıl zam oranında artan buradaki rakamlarla kıyaslanamaz bir nafaka ödüyor, çıkarken kendi miras malı evini, evin tüm eşyalarını, mal paylaşımı olana dek (evlilik birliği içinde alınmış olan) kullanım hakkını vermiş, kendi işini yapabilsin diye kredisi devam eden bir araba vermiş, çocuğun berber vs masrafı ve her haftasonu alınmasına dek hepsini yapıyordu. Ve ne aldatma ne şiddet bir şey yok evlilikte, kadının kendi beyanları var. (Kesin bir şey yapmıştır diyenler için söylüyorum). Biz evlenme kararı alıp nişanlanınca, olay "çocuğu görmek istiyorsan ve kullanım hakkını verdiğin evin boşaltılmasını istiyorsan miras malı evi bana verirsin, yoksa uğraş dur aylarca mahkemelerle" olayına döndü. Mahkeme kararıyla sadece ortak evin yarısını alabilme hakkı olduğu halde, miras malı evi gasp etti. Aylarca çıkmadı, dava harçlarına onca para döktük, legal olarak eşim haklı olduğu halde, mahkeme yoğunluğundan. En son eşim kendi evini zararına acele satmak zorunda kaldı. Ortak mal olan ev izaleyi şuu davasından icrayla satılıyor.
Eşim o kadar pişman ki. Bu toplumda "adam olan boşanıyorsa eski eşini çocuğunu zorda bırakmamalı, ceketini alıp çıkmalı" deniyor. Gerçekten mağdur olan kadınlar var fakat bu örnekte de olduğu gibi evlendi diye, tüm hayatının sorumluluğunu eski eşinin hayatını, sonrasını gasp etmeye çalışan kadınlar da var. Boşanmanın ekonomik, sosyal sorumluluklarını asla almak istemiyorlar. Şu yapılanlar eski koca tarafından kadına yapılsa neler söylenir, ama cinsiyet değişince iş değişiyor. Kadınlar "mağdur" maskesini çok güzel kullanıyorlar.
"Hayat biri için zorlaşırken diğeri için gayet güzel devam ediyor. İşleri güçleri maddi durumları her şeyleri benden kat kat iyi. Bir de üstüne çocuğumun bütün sorumlulukları bana ait."
Ben bu kafaya sahip insanların boşanmamaları gerektiğini düşünüyorum artık "boşanmanın" ne olduğunu anlayamıyorlar. Ben kendi eşimde yaşadığım için bu adamın en son bu kadından kurtulmak adına, çocuğa da ıbandan nafaka yollamak dışında hiçlik seviyesine geleceğini düşünüyorum. Hala eski kocanın maddi durumunu kıskanmak, her şeyde hak görmek, o devam ediyor diye hırs yapmak zamanla daha da akılsız hareketlere varacaktır. Adam bir de evlenmeye kalksa polislik rezilliklere, kapıya dayanmalara gider olay cocuk teslim sırasında.
Umarım adam kurtulur. Bu konular gerçekten kendi deneyimlemeyenlerin çok anlayabileceği şeyler değil. Kadın mağdur, erkek şerefsiz deyip geçiliyor çoğunlukla.