COCUKLAR YARIŞ ATLARI DEGİL

Ben bir de sabah erkenden okula gitmelerine karşıyım. Yavrum benim resmen uyuklayarak kalkıyor, akşam erken uyusada sabah çok zorlanıyor. Bedeni okula giderken beyni yatakta kalıyor.
Bak o sorun da eğitimsizlikten. Kış saati Türkiye şartlarına uygun. Kış saati izmitten geçen Meridyen. Yaz saati kars. Şimdi türkiyenin kaçta kaçına kars kaçta kaçına izmit saati uyar onu hesaplamamaktan kaynaklanıyor sıkıntı.

Çok güzel bir konu olmuş bu aslında..
Her fikrinizle birebir uyuşmasamda daha 3 yaşındaki oğlum için malesef gelecek kaygısı yaşamaya başladım..
Eğitim şart ama nasıl şart?böyle eğitim olur mu ?ne kadar verimli?
6 yaşındaki oyun çocuklarını sabit bir şekilde 6 saat sırada oturması ne kadar doğru?
Oyunla eğlenerek bişeyler öğrenmeye evet ama bu sistem bu dayatma çok çok yanlış durumda..
Kendi ilkokul zamanıma baktığımda aklımda sadece korku,isteksizlik ve oyun oynamak varken o yazılara,sayılara gömülme mecburiyetim gelir aklıma..
Etrafımdaki tüm çocuklar ya okumaz-adam olmaz damgası yemiş ya da yarış ati gibi kolejden,etüte ordan özel derse koşuyor..
Ama fazla bilinçli aileler araya bale sokmayı da ihmal etmiyor..
Sistem yanlış ama aileler de yanlış..
Bu düzen değişmez o belli..
Cetvelle sıra dayağı yerdik biz en azından o kalktı bununla avunalim en iyisi!!

Merhaba bayanlar uzun süredir egitim şartlarını zorluklarını sorguluyorum ve insanın dogasına aykırı şeyler okadar cok ki.Amacım türkiyenin standartlarını degil dünyanın sorununu dile getirmek.Bütün çocuklara yapılan eziyete itiraz etmenizi istiyorum.Siz annelerin artık ses cıkarmasını rica ediyorum.Özellikle son yıllarda cocuklara verilen sayfalarca ödevler,cesit cesit sınavlar,yarışlar,cocukları içine soktukları hırslar,hırslı olmayan cocuga ise yapıştırılan tembel basarısız sıfatları..bunlar okadar sacma bir yarış ki.belki çok özel yetenegi olan cocuklarımızı daha aklı hiçbirseye ermezken,amacı sadece oyun oynamakken para kazanmak hayata hazırlanmak gibi şeyleri düşünemezken onu ders çalışması gerektiğine hatta çok çalışması gerektiğine odaklıyoruz.nedir bu dersler fen türkçe matematik vs.. bütün çocuklar bu derslerde basarılı olmak zorunda mı?ne sacma.bir kere insanın dogasına aykırı hiç birimiz eşit degiliz.Yatkınlıgımız olan konular cok farklı.Bu dersler bi çocugun ilgisini hiç çekmeyebilir ama cok zekidir farklı yetenegi vardır.bu cocugu daha küçücükken pasif ve yetersiz hissettiriyoruz halbuki.Sistem öyle bişey ki balıgıda,kediyide aynı agaca tırmanma yarışına sokmak gibi.Bi dk o balık aslında nekadar güzel yüzebilir.Siz onu bu şekilde sınayamazsınız demez misiniz.Cocuklara yapılanda bu hepsi cogu dersten basarılı olmak zorunda.Mesela müzik yetenegiyle dogmuş bir cocuk derslerde cok basarısız diyelim ortaokul lise derken puanları okadar düşük ki üniv.puanları yetmedi konservatuar egitimine hak kazanamadı!!!!Bu cocuk cok yetenekli ama belki en cok hakeden cocuk..Egitim sistemi standart dersler üzerinden degil yetenekler üzerinden yapılmalı..Hangi çocugun neye yatkınlıgı varsa bunları keşfetmek ögretmenlerin görevi olmalı ve tabiki annelerinde özellikle annelerin hatta.Ailelerin her cocuk özeldir filmini izlemelerini öneriyorum.Ozaman ne demek istedigim daha iyi anlaşılır.Evet bu sistemi degiştirmek çok çok zaman alır belki ama en azından verilen ödevlere yapılan zorlu sınavlara ders saatlerine itiraz edelim artık.Bunlar benim çevremdeki ailelerde gözlemlediklerim.Aglatarak şiddetle ders calıştıranlar dahi var.Cünkü onlarında üzerinde okul baskısı var.Eger cocuk ödevini yapmamıssa veliye ilgisiz muamelesi yapılıyor.Böylece veliler hem kendilerini hem cocuklarını kanıtlamak için cırpınıp duruyorlar.Henüz çocugum yok hamileyim ama bu durum simdiden cok sacma geliyor.Sikayet dilekçesi verecegim ama bu bir kişiyle olmaz tüm anneleri cocuklarının iyiliği için mutlu büyümeleri için daha cok eglenebilmeleri için ses cıkarmaya davet ediyorum.

Sorun temelden başlıyor bırakın ilkokulu falan
2 yaşında 3 yaşında garipler sabahın altısında sokaklara dökülüyor kreş diye
Sosyalleşmek, öğrenmek martavallarına asla inanmıyorum, çocuk ilk okula kadar annesinin dizinin dibinde olmalı ve 6 yaşından aşağı okula gitmemeli. Dünyanın em kötü eğitim sistemi içindeyiz, bu kadar yüklenmeye rağmen yine de hiç bir şey bilmiyor çocuklar en çok ona üzülüyorum, bari çektiklerine değse aldıkları eğitim. En içimi acıtan nokta sürekli yüklenmeleri okul, sınav, yabancı dil bitmedi spor, aktivite koş çocuğum koş, yazıktır bu evlatlara...

Mesele sorumluluk bilinci aslında myflower. Bizim ülkemizde en çok eksik olan şey bu.
Okula gitmenin ders çalışmanın (başarılı olup olmamak değil) çocuğun sorumluluğu olduğunu aileler kabul etmiyor ki çocuklar öğrensin.

Konuda bile "kavga ederek ders çalıştırmaktan" bahsedilmiş. Görev bilinci verilmiş, sorumluluk aşılanmış bir çocuk zaten kavgaya gürültüye gerek kalmadan görevini yapacaktır. Ama aile çocuğun ders çalışmasını kendi sorumluluğu olarak gördüğü için sonuç bu oluyor.
evet sorumluluk bilinci ödevlerle derslerle verilmeye calışılıyor.Sorumluluk bilinci güzel şey ama neye karşı sorumluluk bilinci?Bi dogaya karşı sorumluluk bilincini nekadar geliştiriyor bu egitim.Dünyaya karsı sorumluluklarımızın nekadarını anlatıyor.Artık güçlü insanlara degil,bu yeterince var ve dünyanın hali ortada,artık vicdanlı duyarlı insanlara ihtiyacımız var dogaya saygıyı anlatmalılar,cana saygıyı anlatmalılar sabahtan akşama durdukları egitim yerlerinde.

okulda verildiği kadarıyla kim hatırlıyo ki dünya tarihini falan, almanya yenildi diye biz de yenildik tarih bilgisi bu, ben meraklıyım konuya kitaplarımın çoğu tarihtir ama okulda anlatılan çoğu şeyi unuttum, özetle öğretilen (?) şeylerin de verilme şekli yanlış, ezber paso

sözel şeyler belki gerekli ama ben hayatta türevi nerde kullanıcam mesela, integrali fonksiyonları, vidanın bilmem neyin yarı çapı .....
Mesela ben de sayısalcı olarak hangi eseri kimin yazdığını nerde kullanıcam merak ediyorum.
Üstelik son sene lisedeki edebiyat hocamın hiç acıması yoktu. Türev integralden en yüksek notlarla geçip işime yaramayacak olan edebiyat dersinin beni geriye defalarca kez çekmiş olması çok üzücü.

evet sorumluluk bilinci ödevlerle derslerle verilmeye calışılıyor.Sorumluluk bilinci güzel şey ama neye karşı sorumluluk bilinci?Bi dogaya karşı sorumluluk bilincini nekadar geliştiriyor bu egitim.Dünyaya karsı sorumluluklarımızın nekadarını anlatıyor.Artık güçlü insanlara degil,bu yeterince var ve dünyanın hali ortada,artık vicdanlı duyarlı insanlara ihtiyacımız var dogaya saygıyı anlatmalılar,cana saygıyı anlatmalılar sabahtan akşama durdukları egitim yerlerinde.

O daha çok ailenin görevi değil mi?
Sizin çocuğunuza vermeniz gereken eğitimleri okulun vermesini mi bekliyorsunuz? Siz ne yapacaksınız peki bu süreçte?

O daha çok ailenin görevi değil mi?
Sizin çocuğunuza vermeniz gereken eğitimleri okulun vermesini mi bekliyorsunuz? Siz ne yapacaksınız peki bu süreçte?
Cocuga egitim vermek amacsa bunu okulda desteklemeli hem okuldan bi dolu kafayla gelen cocugu düşünün ben bu durumda ona eglenme dinlenme fırsatı mı tanıyacagım,verilen ödevleri yapmaya mı zorlayacagım yoksa bahsettigim tarzdaki egitimi vermeye mi çalışacagım.Ozaman onlar cocukları günün çogunda makineleştirmeye calıştırırken geri kalanındada biz yanlışları düzeltelim.İyi bi egitim benim görevim ama onlarada emanet ediyorsam onlarında görevi.

Cocuga egitim vermek amacsa bunu okulda desteklemeli hem okuldan bi dolu kafayla gelen cocugu düşünün ben bu durumda ona eglenme dinlenme fırsatı mı tanıyacagım,verilen ödevleri yapmaya mı zorlayacagım yoksa bahsettigim tarzdaki egitimi vermeye mi çalışacagım.Ozaman onlar cocukları günün çogunda makineleştirmeye calıştırırken geri kalanındada biz yanlışları düzeltelim.İyi bi egitim benim görevim ama onlarada emanet ediyorsam onlarında görevi.
:KK45::oha::KK45::işsiz::KK50::anne::anneadayı::duduk:

Yorum yazsammı bılemedım , olur mu hıc oyle sey.
vicdanı vicdanlı olmayı ıyı bır bırey olması ogretılecek bır olgu olarak goremezsınız, sız nasılsınız, esınız nasıl, cevrenız nasıl, duyarlımısınız, olaylar, hayat yasayısınız bır suru sey var. Yanı oturup gel cocugum vıcdanı anlatacagım desenızde anlamazlar keza

İyi de doğa sevgisi, canlıya saygı falan aşılamak için çocuğu karşınıza alıp arkanıza da bir kara tahta koyup ders anlatır gibi anlatmayacaksınız zaten. Kendi çocuğunuzla zaman geçirirken arada verilecek şeyler bunlar. Aynı zamanda bu dedikleriniz ikokulda özellikle hayat bilgisi dersinde konuşuluyor, anlatılıyor zaten.
Sizin isteğiniz hiç ders olmaması, sadece sosyal olarak eğitilmesi mi çocukların? Anlamadım ben gerçekten. Öyle kafaları kazan olacak kadar ağır değil eğitim sistemiz. Hatta bomboş içi. Dert edecekseniz bunu etmelisiniz.

İyi de doğa sevgisi, canlıya saygı falan aşılamak için çocuğu karşınıza alıp arkanıza da bir kara tahta koyup ders anlatır gibi anlatmayacaksınız zaten. Kendi çocuğunuzla zaman geçirirken arada verilecek şeyler bunlar. Aynı zamanda bu dedikleriniz ikokulda özellikle hayat bilgisi dersinde konuşuluyor, anlatılıyor zaten.
Sizin isteğiniz hiç ders olmaması, sadece sosyal olarak eğitilmesi mi çocukların? Anlamadım ben gerçekten. Öyle kafaları kazan olacak kadar ağır değil eğitim sistemiz. Hatta bomboş içi. Dert edecekseniz bunu etmelisiniz.

Ama o noktaya kadar hıc bırsey almamış ılgısız kalmıs cocuklar o sorulara cevap veremıyorlar. Hayat bılgısınde bır hıkaye 12 tanede soru cıkar tamam. Yazdıkları cevaplara yanlıs dıyemeyız o cocuk nasılsa onu yazar, benımkıde oyle yazar.

Önceden ders kıtaplarında konu anlatımları olurdu ben mesela bolme ıslemını pekala bılıyorum ama nasıl anlatıldıgını bılmıyorum bakmak ıcın 2. sınıf kıtabını actım goremedım :kahve: Neysekı ucretlı etut uyelıgımız var actım bır vıdeo oaradan hem dınlettım hemde dınledım. ah ah

Ama o noktaya kadar hıc bırsey almamış ılgısız kalmıs cocuklar o sorulara cevap veremıyorlar. Hayat bılgısınde bır hıkaye 12 tanede soru cıkar tamam. Yazdıkları cevaplara yanlıs dıyemeyız o cocuk nasılsa onu yazar, benımkıde oyle yazar.

Önceden ders kıtaplarında konu anlatımları olurdu ben mesela bolme ıslemını pekala bılıyorum ama nasıl anlatıldıgını bılmıyorum bakmak ıcın 2. sınıf kıtabını actım goremedım :kahve: Neysekı ucretlı etut uyelıgımız var actım bır vıdeo oaradan hem dınlettım hemde dınledım. ah ah

İşte eğitim ailede başlıyor diyorum ben de zaten cute. Çocuk okula başlayana kadar aile sosyal bilinç veremediyse okul, öğretmen ne yapsın? Bir yere kadar ilerleyebilir o da.

Bir teog annesi olarak benim de bir iki lafım var.
Eğitim sistemindeki bir çok bilginin çocuklara boşuna verildiğine sonuna kadar katılıyorum.
Mesela dönüşüm geometrisi adı altında bir matematik ünitesi var ki, günlerdir acaba ne işe yarar, hangi konuda bir kenarından tutarım diye düşünüyorum. Mesela bir üçgeni çizebilmek için koskoca bir ünitenin acayip ifadelerle anlatılması ve bunlardan çocukların bunalması o kadar normal ki. O üçgeni çizmek bu kadar önemli midir? Çocuk pergel, gönye vs. olmasa üçgeni çizemeyecek mi veya çizse ne işine yarar?
Türkçede fiilimsiler diye bir konu var ki evlere şenlik. Ben fiilimsileri bilmiyorum ama düzgün yazabiliyorum, okuyabiliyorum, okuduğumu anlayıp ifade edebiliyorum. Hele ki dil bilgisinin ıncık cıncık konulara girmesi çocukları resmen manyak ediyor.
Vaktim yok daha yazardım ama neyse. Tabi ki çocuklarımızı yarış atı etmeyelim diyoruz ama bu düzende başka yapacak bir şey de yok.
Allah sonumuzu hayır etsin.

hislerime tercüman olmuşunuz. daha da kötüsü ikinci sınıfa giden kuzenim var. matematik dersi çalışıyoruz. örneğin 26+42 toplamında bile önce tahmini sonuç gerçek sonuç ve ondalık sayıda en yakın sonuçu buluyorlarmış. bu çoçuklar ne bilecek böyle şeyleri. yazık

hislerime tercüman olmuşunuz. daha da kötüsü ikinci sınıfa giden kuzenim var. matematik dersi çalışıyoruz. örneğin 26+42 toplamında bile önce tahmini sonuç gerçek sonuç ve ondalık sayıda en yakın sonuçu buluyorlarmış. bu çoçuklar ne bilecek böyle şeyleri. yazık

Olur mu öyle şey. Ne bilecek denir mi, yapmayın allah aşkına.
Zihnini çalıştıracak, tahmin yürütmeyi analitik düşünmeyi öğrenecek o çocuk o alıştırmaları yaparak.
Tamam gereksiz çok konu var da bu gereksiz değil. Gereksizden öte çok çok önemli hatta.
Ondalık sayılar ikinci sınıf müfredatında yok ki.

Türkçede fiilimsiler diye bir konu var ki evlere şenlik. Ben fiilimsileri bilmiyorum ama düzgün yazabiliyorum, okuyabiliyorum, okuduğumu anlayıp ifade edebiliyorum. Hele ki dil bilgisinin ıncık cıncık konulara girmesi çocukları resmen manyak ediyor.
Kendi dilini anlamayan yabancı dilleri nasıl konuşsun o zaman? Kendi dilinin detayına kadar öğrenmen gerek tabii fiilimsileri bilmeyip doğru düzgün yazıp konuşuyorum ne demek? Bilinçli bir teog annesi olduğunuza emin misiniz? Çocuğunuz bunu duyup fiilimsilere gerek yok nasıl olsa anlayıp konuşuyorum der sınavda da yapamaz zaten yarış atıydı diğer çocuklarla kıyaslamaya başlarsınız sınav sonucu açıklandığında...

evet eğitim sistemimiz berbat ama sizin yaptığınız analizlerde oldukça çelişkili ve hatalı bir kafa karışıklığınız var belli ki. neyi savunduğunuzu da anlayamadım belki de hastayım ondandır neyse şunu söylemek istedim bir çocuk sizin beklentinizdeki gibi yetenek yüklüyse zaten ne yaparsanız yapın o şekilde yeteneği olan çocuğun önünde duramazsınız eğitim sistemi berbatta olsa o çocuk bir şekilde aradan sıyrılır. kısaca deha, aşırı yetenekli vs olanlar içinde ayrıca sınıflar var merak etmeyin.

B Birikiucdort Sizinle hemen hemen ayni dusunceleri paylasiyorum.
Esimde bende anne-baba olmayi dusunmuyoruz ama dunyanin kurulu sisteminde yetistirilen cocuklar uzerine cok konusuyoruz.
Eger anne olmak isteseydim asla cocugumu okula gondermezdim. Okuma, yazma ogrensin.
Alisveris yapinca parasinin uzerini dogru alacak kadar 4 islem bilsin benim icin yeterlidir.
Dans etsin, basket oynasin, yuzsun, enstruman calsin, yeni diller ogrensin. Bunun sonucunda bir basari elde etmek zorunda degil, sinav stresini yasamasini istemiyorum.
Ilgisi varsa program yazsin, periyodik cetveli elementleri incelesin vs. bunlari hobi olarak yapsin.

Okulda bir seyler ogretiliyor ancak yeterli gorulmuyor hafta sonlari kurslar, ozel hocalar, dersaneler, hafta icinde etut merkezlerinde odev yaptirmalar, yazin kamplar falan acikcasi vicdanli, duyarli nesiller yetismiyor mekanik bireyler saracak etrafi.

Kreste birlikte oyun oynadigin en yakin arkadasin universite sinavinda senin rakibin, is hayatinda belki ustun olacak ve arkadas olarak degil ezeli dusman goreceksin. Istedigin seyleri elde etmen icin onlari geride birakip gecmen gerekecek.
Daha iyi bir gelecek, daha iyi bir maas, en hizlisindan bir araba, en luksunden bir ev vs. bu yatirimi cocuk egitimi uzerinden yapiyorlar. Sadece Turkiye' de degil dunyada boyle.

Kisi derseki ben cocugumu okula gondermem baska tarz egitim verecegim, cocugu sen dogursan da cocuk devletin cocugu, yaptirimlari var devlet elinden alir cocugunu (Cahil kalmis insanlarin ozellikle kiz cocuklarini egitimden yoksun birakmis olmasinin tabii ki takibi yapilmali).

Yani is ebeveynlerde bitmiyor. Sistemin tumden degismesi gerek bu da kimsenin isine gelmez.
Ahh ah.. Yavrum kıvranıyor resmen.. Keşke Türkiye'de de homeschoolling olsa. Tüm gün bizim olsa .. Yavaş yavaş istedikce ogretsem.. Merak ettikçe anlatsam.. Doğal olsa eğitimi, yaşayarak öğrense.. Çok sevdiği resim dalına dilediği kadar vakit ayirabilse.. Hep isteyerek içinden gelerek yapsa herşeyi .. :cry:

egitim sistemimizin agır olmadıgına eminmisiniz.derdim bu zaten hem boş hem agır.hem okulda hersey tahtada anlatılmak zorunda degil örnegin botanik dersleri olabilir.ögretmenler bilinçlendirilmeli.vicdan dersi konulsun demiyorum ama bu hırsla yarışla vicdanlarının paylaşmalarının köreldiği kesin.küçük yaşta önde olmanın önemli oldugunu aşılamasınlar,hırsın yenmenin,en yüksek alanın takdir alacagını ögretmeseler yeterli vicdan egitimini temiz bi zemine veririm böylece.
gücün simgesi amerika,dogaya yuksek saygısı olan hisleri gelişmiş evrenle işbirliği içinde olan ve ona sahip cıkan kızılderilileri katletmeseydi mesela.varsın yüksek katlı binaları yapan ezberden çalışan mühendisler yetişmeseydi.matematiği sadece matematik ögretmeni olmak için ögrenen insanlar olmasaydı cokta güzel olurdu ve hiçbisey eksik kalmazdı.mesela bizde hadi başlayın yarışı kim kazanacak desen herkes bi hırsla diğerini gecmeye kosullanmısken kızılderili bi çocugun biri kaybedip üzülmüşken ben neden sevinimki zihniyetinde olması o çocuguda alıp ayaklarını birleştirip yöresel danslarını yapması beni cok etkilemişti.işte bukadar ütopiğini yapamasakta artık biraz onların zihniyetine dönmeye ihtiyacımız var.

X