Kreşin hatalı yanları var elbet ama sen de fazla duygusal bakıyor ve fazla müdahaleci davranıyorsun.
Olaylara kendi inandığın doğrularla kendi açından bakıyor,3 yaşını doldurmamış bir çocuğa sorarak,onun verdiği cevap doğrultusunda hareket ediyorsun.
1)Kreşte kamera olması,fotoğraflarının yayımlanması tamamen kreşin insiyatifindedir.Böyle bir zorunluluğu yok.Kamera olsa bile kreşler bunu veliye izletmeyi doğru bulmayabiliyorlar.Kaldı ki milli eğitimde bu düşünceyi desteklediğinden yasak getirdi
2)Çocuğumu ağlayarak benden aldılar dedin.Genelde bu şekilde yaparlar.Bu çocuğun alışma sürecini hızlandırır.Onlar içeride o çocuğu sustururlar.Profesyonellik bunu gerektirir.Ama senin önerdiğin yöntem içeri girmek,dışarıda olduğunu bilmesi (bu kreşin uygulamalarına müdahale ettiğini ve kendi doğru biliğin yöntemi uygulatmak istediğini gösteriyor) bu yöntem bir iki gün geçerli olur.Bu sefer çocuk sana bağımlılıktan kurtulamaz.Alışması zorlaşır.Bir sürü veli var.Herkesin önerdiği yöntemi uygulayacaksa kreşler,kendi bilgileri eğitimleri nerde kaldı.
3)Satranca 3 yaşında alırız 4 yaşında alırız gibi tutarsız laflar kreşin hatası.Bu işle ilgili yetkili vardır yetkili gerekli bilgiyi verir.Zaten zaman içerisinde turnuvalar olur.Çocuğun etkinlikleriyle ilgili size çizelge hazırlanır.
4)Gösteri zamanı çocuklar bir gösteriye hazırlanıyorsa onların resimi çekilip konabilir.Siz geç kayıt yaptırdıysanız,çocuk daha geriden takip edebilir.Danslara katılıp katılmadığını,neler yaptığını yine zaman içinde öğrenebilirsiniz.Yine bunlarla ilgili gösteriler,kıyafet ihtiyaçları etkinlik haberleri v.s olur.Bunu ilk girdiği dersin resminde çocuğun yok veya çocuğa sordum dans etmediğini söyledi gibi gayri resmi delillerle kanıtlayamazsın.3 yaşından küçük çocuk dansı önce oyun zanneder,zaman içerisinde kavrar.
5)Çocuğunu emanet ettiğin ve aranda para ilişkisi olan bir kuruma,aile içi durumunu anlatman yanlış.Bu da senin olaylara yine duygusal baktığını gösteriyor.Eğer çocuğun özel bir sorunu varsa veya ailede boşanma gibi bir durum varsa bu belirli sınırlar içerisinde anlatılır.Samimiyet zamanla oluşacak karşılıklı güvene bağlıdır.
6)Sosyal hizmetlerin denetiminde olan bir kuruluş,ucuz bir mesaj tehdidinin kendine zarar vereceğini bilmelidir.Ama ben mesajda tehditten çok,senin yapmış olduğun bir suçlamanın karşısında daha önce anlattığın bir şeyi ıspat niteliğinde belirtmiş.Yani sen bize zamanında böyle demiştin şimdi suçlama getiriyorsun gibi.
Seni suçlamıyorum yanlış anlama.Ben objektif bakıyorum .Çocuğunu profesyonel ellere teslim ettiğinde onlara biraz şans ve zaman vermeli müdahale etmemelisin.Ne 5 gün ne de bir fotoda yer almamak ne de yumurta yiyip yememek 5 günde kanaat oluşturmak için yeterli bir süre değil.
kusura bakmayin ama tabiki ogluma soracagim. insan yavrusunu taniyip bilmez mi. Benim cocugum dansida oyunuda ayirabilmektedir. Ve yapmadim diyorsa yapmamistir.
1. Kamerayi oglumu 7/24 izleyeyim diye sormadim. Sadece kamera olunca daha diklatli olacaklarini dusundugum icin sordum. Disaridan izleyemeyecegimi zaten biliyorum. Sorun bu degil. Bana kamera var demeleri.
2. bu kresten sonra gorusmeye gittigim bir kreste yeni bir ogrenci vardi. Bir haftalikti ve babasi gorebilecegi bir yerde onu bekliyordu. alisana kadar boyle devam ediyoruz dediler. Ve bu bence en iyi yontem.
3. Dansa girmedigine eminim. emin olun girseydi napar eder resim cekerlerdi. Onuda gozume sokarlardi.
4. Ozel durumumu anlatmadim. Babaanne ameliyat olucak krese vermem gerekiyor dedim. Oglu mun durumunu tabiki anlaticam. Bilmeleri gerekirki ona gore davransinlar. Sonucta hassas bi donemde. Belki anlatmasaydim birsey olsaydi neden bize anlatnadiniz diyecekletdi. Bunlara istinaden de hata yapmak istemiyorum. Bir kere yaptim butun herkes krese verdin boyle oldu dedim.
5. Begeni degisen bir seydir. Hem ben onalara harika hersey dort dortluk gibi seyler demedim. Memnun olmadigim seyleri dile getirdim ancak her seye bir cevap aldim. Tesekkur ettigim konu ise fotograf yolladiklarinda tesekkur ettim.
onlara sans verseydim belki simdi oglum 6 haftadir ordaydi ve ben daha kotu sonuclarla karsi karsiyaydim.
ne olursa olsun dogru yaptigimi dusunuyorum. Haberleri izledikcede iyiki boyle yaptim diyorum.
Kreşin hatalı yanları var elbet ama sen de fazla duygusal bakıyor ve fazla müdahaleci davranıyorsun.
Olaylara kendi inandığın doğrularla kendi açından bakıyor,3 yaşını doldurmamış bir çocuğa sorarak,onun verdiği cevap doğrultusunda hareket ediyorsun.
1)Kreşte kamera olması,fotoğraflarının yayımlanması tamamen kreşin insiyatifindedir.Böyle bir zorunluluğu yok.Kamera olsa bile kreşler bunu veliye izletmeyi doğru bulmayabiliyorlar.Kaldı ki milli eğitimde bu düşünceyi desteklediğinden yasak getirdi
2)Çocuğumu ağlayarak benden aldılar dedin.Genelde bu şekilde yaparlar.Bu çocuğun alışma sürecini hızlandırır.Onlar içeride o çocuğu sustururlar.Profesyonellik bunu gerektirir.Ama senin önerdiğin yöntem içeri girmek,dışarıda olduğunu bilmesi (bu kreşin uygulamalarına müdahale ettiğini ve kendi doğru biliğin yöntemi uygulatmak istediğini gösteriyor) bu yöntem bir iki gün geçerli olur.Bu sefer çocuk sana bağımlılıktan kurtulamaz.Alışması zorlaşır.Bir sürü veli var.Herkesin önerdiği yöntemi uygulayacaksa kreşler,kendi bilgileri eğitimleri nerde kaldı.
3)Satranca 3 yaşında alırız 4 yaşında alırız gibi tutarsız laflar kreşin hatası.Bu işle ilgili yetkili vardır yetkili gerekli bilgiyi verir.Zaten zaman içerisinde turnuvalar olur.Çocuğun etkinlikleriyle ilgili size çizelge hazırlanır.
4)Gösteri zamanı çocuklar bir gösteriye hazırlanıyorsa onların resimi çekilip konabilir.Siz geç kayıt yaptırdıysanız,çocuk daha geriden takip edebilir.Danslara katılıp katılmadığını,neler yaptığını yine zaman içinde öğrenebilirsiniz.Yine bunlarla ilgili gösteriler,kıyafet ihtiyaçları etkinlik haberleri v.s olur.Bunu ilk girdiği dersin resminde çocuğun yok veya çocuğa sordum dans etmediğini söyledi gibi gayri resmi delillerle kanıtlayamazsın.3 yaşından küçük çocuk dansı önce oyun zanneder,zaman içerisinde kavrar.
5)Çocuğunu emanet ettiğin ve aranda para ilişkisi olan bir kuruma,aile içi durumunu anlatman yanlış.Bu da senin olaylara yine duygusal baktığını gösteriyor.Eğer çocuğun özel bir sorunu varsa veya ailede boşanma gibi bir durum varsa bu belirli sınırlar içerisinde anlatılır.Samimiyet zamanla oluşacak karşılıklı güvene bağlıdır.
6)Sosyal hizmetlerin denetiminde olan bir kuruluş,ucuz bir mesaj tehdidinin kendine zarar vereceğini bilmelidir.Ama ben mesajda tehditten çok,senin yapmış olduğun bir suçlamanın karşısında daha önce anlattığın bir şeyi ıspat niteliğinde belirtmiş.Yani sen bize zamanında böyle demiştin şimdi suçlama getiriyorsun gibi.
Seni suçlamıyorum yanlış anlama.Ben objektif bakıyorum .Çocuğunu profesyonel ellere teslim ettiğinde onlara biraz şans ve zaman vermeli müdahale etmemelisin.Ne 5 gün ne de bir fotoda yer almamak ne de yumurta yiyip yememek 5 günde kanaat oluşturmak için yeterli bir süre değil.
Çocuğun ağlaması akşama kadar feryat figan bir ağlama değildir.Kurumsallaşmış kreşlerde bir sürü öğrenci vardır.Bu bir sürü öğrencinin bir sürü velisi var.Bu konuda uzmanlaşmış,diploma almış,pedagogla koordineli çalışan,bir olgu,Velinin kendi dugusal bakış açısıyla iş yürütemez.Çocuk ciddi bir çalışmayı gerektiren kıymetli bir varlıktır.Her kafadan ses çıkan fikir karmaşası olan bir anlayışla yönetilemez.Cocuğu ağlata ağlata sınıfa somak profesyonellik değildir arkadaşım.
Hatta ilerde büyük psikolojik sıkıntılar yaratır.
Profesyonellik 1 hafta boyunca hergün anneninde olduğu bir sınıfta öğretmenin 20 dakika yarım saat birlikte oynayarak çoğun öğretmenine ve ortama alışmasını sağlasonra sınıfına götürü
Anne tabiki duygusal davranacaktır ilk evladını okula gondermektedir. Kreş yetkililerinin cocuk kadar anneyide rahatlatması gerekmektedir.
Çocuğun ağlaması akşama kadar feryat figan bir ağlama değildir.Kurumsallaşmış kreşlerde bir sürü öğrenci vardır.Bu bir sürü öğrencinin bir sürü velisi var.Bu konuda uzmanlaşmış,diploma almış,pedagogla koordineli çalışan,bir olgu,Velinin kendi dugusal bakış açısıyla iş yürütemez.Çocuk ciddi bir çalışmayı gerektiren kıymetli bir varlıktır.Her kafadan ses çıkan fikir karmaşası olan bir anlayışla yönetilemez.
Bir çocuk hayatta ki herşeyde,bir oyncağı bir dondurmayı isterken de ağlayarak isteyebilir.Annesi babası iş için veya herhangi bir yere gitmek zorunda kaldığı zamanda ağlayabilir.Hastalık var,herşey var hayatta..Çocuğun psikolojisi öyle herşeyde yıkılmasın diye daha gerçekçi,daha dayanıklı olması için hayat hazırlanır.Bu işleri yaparken anneye sorularak değil,kendi yıllarca eğitimini aldıkları tecrübe edindikleri yollarla yaparlar bunu.Anneyle koordineli dayanışmalarda vardır.Ama her öğrencinin annesini sınıfa doldurmak değildir bu.Hem çocukta adaptasyon sorunu olur,hem anneye bağlı kalır.1 hafta sınıfa giren her anne 8.gün orda olmazsa daha büyük sıkıntıya sebep olur.Çünkü çocuk beyni,annenin de o sınıfta var olduğunu kodlar.Zaten bu konuda milli eğitimin ve sosyal hizmetlerin de ciddi yaptırımları vardır.Anneyle kreş ortamı olmaz.Bir kurum ağlayan çocuğu susturma potansiyeline sahiptir.
Kurum çocuk odaklı çalışır.Anneyi rahatlatmak gibi bir dayanağı yoktur.Öncelik çocuktur.Anneya sadece pedagog ve çocuk eğitim seminerlerine katılması için teşvik sağlanır.
Her annenin psikolojisi,çocuğuyla iletişimi,kreş kavramı,eğitim kavramı,beklentileri farklıdır.Hayatta hiçbi zaman olaylara tek taraftan bakmam.Evladını teslim ettiğin,kreş denen yerde her bilinçli ebeveyn gibi önce gider kurumu gezer tanırsın.Sonra kurumla ilgili ön fizibilite yaparsın kendince.İnternet sitesine,çevreye,velilerle iletişim kurup velilere sorarsın.Öğretmenlerle tanışır kayıt yaptırırken sana verilen döküman ve sözleşmeleri incelersin.Orada program/kamera/etkinlikler/dersler/sınıf mevcudu/sizin o alt tarafı bir gösteri olarak gördüğünüz ama çocuğun sosyal zekasını,ve yetenek dalını ve öz güvenini ön plana çıkarmak için yaptırılan gösteriler hakkında detaylı bilgiler yazar.Onları inceler,çocuğun babasıyla birlikte özellikle gidip sözleşmeyi ve şartları karşılıklı imzalarsınız.Profesyonel eller dedigin kurumun bir cok yalani dolani var. Kadin soru soruyor, bunlar salliyor. Öyle profesyonellik olmaz. Kurumun hic bir hakli tarafi yok. Birde utanmadan üstüne tehditler. Yalan söylememis olsalar zaten konu sahibi arkadas anlayisla karsilardi. Mesela atiyorum, cocugunuzun fotografi yok cünkü cocugunuz krese baslamadan önce diger cocuklarla bir süredir bu gösteriye hazirlaniyorduk diyebilirlerdi. En bastan kayit yaparken bile bakin gösterimiz var, diger cocuklar hazirlandi, sizin cocugunuz bir sonraki gösteride olacak denilebilirdi. Hadi yalan söyledin bari cocugu gösteriye dahil et bi sekilde ucundan baslasin, sanki cocuklar oscarlik bir gösteriye mi hazirlaniyorlar, alt tarafi kreste bir gösteri.
Is anlayisi böyle olamali. Anne baba evhamli olabilir, fazla ilgili olabilir, ki konu sahibi arkadasin ilgisi gayet yerinde bence, evladiyla abartmadan ilgilenen bir anne var. Kamera var diyip sonra olmamasida bir yalan. Böyle profesyonellik olmaz, resmen mahalle bakkali gibi, bugün un yok yarin gelir, yarin olur yarinda un olmaz. Böyle olmaz. Cok büyük yanlislar var. Kartlar en bastan acik oynanmali, kimse evladini sokakta bulmuyor, o kadar para verip karsiligini alamiyorsaniz kapansin o kurum,
Ben gayet objektif yardımcı olma adına dışardan bir göz olarak yorumumu yazdım.Sizin her maddeye mutlaka ama mutlaka bir cevabınız var.Ki ben kreşi savunmuyorum onların yanlışlarını da belirttim.Şu kırmızıya boyadığım yer var ya,o yorumun üstüne yazacak bir şeyim yok.Bence evladınızı kreşe göndermeyin.Siz daha çok yıpranırsınız.Üzülürsünüz.Çocuk psikolojisi çok farklıdır.Değişkenlik gösterir o da sizin üzüntünüzden üzülür.kusura bakmayin ama tabiki ogluma soracagim. insan yavrusunu taniyip bilmez mi. Benim cocugum dansida oyunuda ayirabilmektedir. Ve yapmadim diyorsa yapmamistir.
1. Kamerayi oglumu 7/24 izleyeyim diye sormadim. Sadece kamera olunca daha diklatli olacaklarini dusundugum icin sordum. Disaridan izleyemeyecegimi zaten biliyorum. Sorun bu degil. Bana kamera var demeleri.
2. bu kresten sonra gorusmeye gittigim bir kreste yeni bir ogrenci vardi. Bir haftalikti ve babasi gorebilecegi bir yerde onu bekliyordu. alisana kadar boyle devam ediyoruz dediler. Ve bu bence en iyi yontem.
3. Dansa girmedigine eminim. emin olun girseydi napar eder resim cekerlerdi. Onuda gozume sokarlardi.
4. Ozel durumumu anlatmadim. Babaanne ameliyat olucak krese vermem gerekiyor dedim. Oglu mun durumunu tabiki anlaticam. Bilmeleri gerekirki ona gore davransinlar. Sonucta hassas bi donemde. Belki anlatmasaydim birsey olsaydi neden bize anlatnadiniz diyecekletdi. Bunlara istinaden de hata yapmak istemiyorum. Bir kere yaptim butun herkes krese verdin boyle oldu dedim.
5. Begeni degisen bir seydir. Hem ben onalara harika hersey dort dortluk gibi seyler demedim. Memnun olmadigim seyleri dile getirdim ancak her seye bir cevap aldim. Tesekkur ettigim konu ise fotograf yolladiklarinda tesekkur ettim.
onlara sans verseydim belki simdi oglum 6 haftadir ordaydi ve ben daha kotu sonuclarla karsi karsiyaydim.
ne olursa olsun dogru yaptigimi dusunuyorum. Haberleri izledikcede iyiki boyle yaptim diyorum.
kusura bakmayin ama tabiki ogluma soracagim. insan yavrusunu taniyip bilmez mi. Benim cocugum dansida oyunuda ayirabilmektedir. Ve yapmadim diyorsa yapmamistir.
Her annenin psikolojisi,çocuğuyla iletişimi,kreş kavramı,eğitim kavramı,beklentileri farklıdır.Hayatta hiçbi zaman olaylara tek taraftan bakmam.Evladını teslim ettiğin,kreş denen yerde her bilinçli ebeveyn gibi önce gider kurumu gezer tanırsın.Sonra kurumla ilgili ön fizibilite yaparsın kendince.İnternet sitesine,çevreye,velilerle iletişim kurup velilere sorarsın.Öğretmenlerle tanışır kayıt yaptırırken sana verilen döküman ve sözleşmeleri incelersin.Orada program/kamera/etkinlikler/dersler/sınıf mevcudu/sizin o alt tarafı bir gösteri olarak gördüğünüz ama çocuğun sosyal zekasını,ve yetenek dalını ve öz güvenini ön plana çıkarmak için yaptırılan gösteriler hakkında detaylı bilgiler yazar.Onları inceler,çocuğun babasıyla birlikte özellikle gidip sözleşmeyi ve şartları karşılıklı imzalarsınız.
1 ay sonra çocukta beceri,paylaşma,dışadönüklük ile ilgili herhangi bir farklılık göremiyorsanız ilgili öğretmeniyle iletişime geçersiniz.Zaten sizinle sürekli iletişim halindedirler.Yoksa bir fotoğraflla,şifaen söylenmiş kamera var yokla,çocuk sınıfa girerken ağladıyla...... yani gayri resmi söze dayalı konuşmalarla yıpranır yıpratırsın.
Beni yanlış anlama.Ben sana kurumu savunmuyorum.Objektif olarak,kendi gözlemlediğim eksi ve artıları söyledim.Bu kurumun haklı olduğunu göstermez elbet.Velinin yaklaşım açısından eksilerini söyledim.Açılan konu üzerinden konuştum.Yoksa ne kurumu tanırım ne veliyi.Söyledikleriniz tamam da, dogruda, size anlatmak istedigim, kurumun yalan söylemesi. En basit seylerde bile yalan söyleyen bir kuruma nasil güvenirsiniz Allah askina? Profesyonel bir kurum mu sizce simdi bu? Baska sikayetci olanlarda varmis üstelik. Alt tarafi bir gösteri demiyorum, o yalana göre alt tarafi bir gösteri diyorum. Yalan söylenecek bir konu degil bu diyorum.
Beni yanlış anlama.Ben sana kurumu savunmuyorum.Objektif olarak,kendi gözlemlediğim eksi ve artıları söyledim.Bu kurumun haklı olduğunu göstermez elbet.Velinin yaklaşım açısından eksilerini söyledim.Açılan konu üzerinden konuştum.Yoksa ne kurumu tanırım ne veliyi.