- 21 Ağustos 2013
- 26.658
- 55.303
sanırım olay şu
butik tarzı ozel okulların kaderı bu
bır mef bır dogada bunlaırn yasanacagını ben sanmıyorum
Veliler kapıdan giremez, çocuğu kapıdan alırız sizden diyen onlarca okulla karşılaştım şahsen , gerçekten var böyle bir durum yani ama benim tercihim bu yönde olmadı asla,nerdeyse 1 ay girdim okula kızimla, sınıfına inmedim diğer çocuklar etkilenmesin diye ama çocuklarin olmadiğı oyun odasında bende kızımla oturdum alışma sürecinde, okul yönetimi bana bıraktı bu alişma sürecini yani, bende zamanla 1 saat,2 saat bıraktım kızıma anlatarak ve aliştı, sonrasinda kapidan bıraktım ve birakiyorum. Çok korkunç gelmişti bana onu aglarken kucağımdan cekip almaları düşüncesi , konu sahibinin çocuğunun korkusunu çok iyi anlayabiliyorum. Size de tavsiyem anlayışlı olan kresle devam edin yolunuza, kapıdan veli giremez diyen yerlerle, Milli Egitime bağlı olmayan okullarla karşilaşacaksınız, girince iceri zaten diğer çocuklar mutlu mu yoksa korkuyorlar mı anliyorsunuz, gorüyorsunuz.tamda krese verecegm zamalarda bu yazıyı okumak benı uzdu ama hayat işte bazı ınsan kılıklı canavarlarda var bu hayatta. ınş bız onlarla karsılaşmayız
ozel hayatınızı sıze karsı kullanmaları affedılır gbı degıl....umarım her yere sıkayet etmışsınızdır
lakın bırseye takıldım çoçuğu 5 gun bynca cekıştıre aglaya aglaya kucagımdan aldılar demışsınız.....nıye ızın verdınız??? yanı durun bekleyın skaınleşşsin vs vs demedınız mı???hanı anneyız sonuçta dayanamayız....bana aynısını yapsalar susamam herhalde bu nasıl egıtımcılık derım?
ve yenı ogretmenler cok daha heveslı oluyorlar daha cok ıslerıne sarılıyorlar dıye dusunuyorum. baklaım bu sene egeyı devlet okulunun ana sınıfına yazdıracagımsanırım benim tercihim de devlet okulu olur, okul aile birlikleri sıkı çalışınca devlet okulları da çiçek gibi oluyo ev hanımı olan bir çok tanıdığım okula adamış kendini çok güzel işler yapıyorlar hem çocukları gözlerinin önünde hem kendileri sosyalleşiyo hem de ilk elden kararlara dahil olabiliyorlar şu olsun diyip inisiyatif alabiliyorlar
ay ne ınsafsızlar allahım yaşikayet etmekle çok iyi yapmıssınız
tandıgımn birtanesi kreşte staj yapıyordu 1 hafta çalıştım dayanamadım işten ayrıldım dedi neden dedim çocuklara kuş kadar yemek veriyorlar doymuyorlar yavrucaklar akşama kadar ac duruyorlar dedi bende müdahele etmeye calıştım velilrin bazılarına sikayet ettim dedi durumu
ama çoğu kreş bunu yapıyormus bazılarının ailesi beslenme koyuyormus onları ayrı yediyorlarmış falan genel anlamda cocukların yemeklerini çok az veriyorlarmıs (yoksa nasıl kar edecekler değilmi )içim parçalnmıştı anlatınca muhtemelen cocugunuzada aynı şekilde azıcık yemek yediriyorlardı oyüzden acıkıyodu yavrucak
ve yenı ogretmenler cok daha heveslı oluyorlar daha cok ıslerıne sarılıyorlar dıye dusunuyorum. baklaım bu sene egeyı devlet okulunun ana sınıfına yazdıracagım
Cok haklisiniz.. Annem de iyi bakar eminim ama birakmak cok agirima gidiyor işte.. uc dort aylikken ise başlayanlara şaşırıyorum.. ben dayanamiyorum.. insallah alisirim.. hic alisamazmisim gibi geliyor simdi..En azindan cocugunuz emin ellerde olucak hic uzulmeyin. Ogluma babaannesi bakarken icim cok rahatti. Nasil olsa canindan. Birini yemezse mutlaka baskasini yapar yedirir diye dusunurdum. sagolsun oylede yapardi.
Cok haklisiniz.. Annem de iyi bakar eminim ama birakmak cok agirima gidiyor işte.. uc dort aylikken ise başlayanlara şaşırıyorum.. ben dayanamiyorum.. insallah alisirim.. hic alisamazmisim gibi geliyor simdi..
Ise ara verdim diyorsunuz cocugun sikintisindan dolayi, bence o arayi uzatma imkaniniz ne kadar varsa o kadar uzatin uzatabilginiz kadar.. yavrularin para icin anneden ayri kalmasi beni cok düşündürüyor.. cocuk ilkokula baslayana kadar yari zamanli anne baba calismasi cikacak sanirim ama ne zaman
Aslina bakarsaniz dört yasindan sonra olmali kres ve bagimsizlik meselesi..Çok duygusal yaklaşıyorsunuz aslında
Çocuklar da kendi hayatları olan kişiler çevre ediniyor hayatı tanıyıp ilişki kurup bağımsız yaşamayı biliyorlar
Oğlum 25 aylıktan beri kreşe gidiyor hiç pişman değilim bağımsız etrafın da takdir ettiği bir çocuk
Bir de bıkarlar diyorlar ama ben de 3 yaşımdan sonra gittim bıkmadım halen de olsa okul da okusam modundayım
Aslina bakarsaniz dört yasindan sonra olmali kres ve bagimsizlik meselesi..
Ama ne guzel siz dert etmiyorsunuz hoş bisey
Bunların hepsini biliyorum ve katiliyorum.. benim bagimsizliktan kastim ayri kalmasiydi.. yazdiklariniz elbette cok dogru. Ama anneden ayrilmak bu konu dışında kaliyor.Çünkü denedim ve gördüm dert edilmemesi gerektiğini
Alanı çocuk olanlar daha iyi bilir 2-3 yaş arası çocukların ben dedikleri özerkleştikleri dönem
Ve biz onları çok küçük gördüğümüz için her şeylerini yapıyoruz oysa onlara izin versek kendilerini geliştiriyorlar
Imkan verdiğimizde kendilerini geliştirip her şeyi yapabilirim diye başlıyorlar ben küçüğüm yapamam diye değil
2 yaşındaki çocuk çamaşır asar bardakları etrafdan toplar makinayı boşaltır kaşık çatalı gruplar ama anneler bunu yaptırmaz
Çocuk bu arada hem zihinsel hem de kasları ile gelişiyor mesela okulda da yaş grubuna uygun etkinlik ile özellikle dil gelişimi önemli aşama kaydediyor
Siz anladığım kadarı ile eğitimcisiniz zaten anneniz bakar büyüyünce de profesyonel bir kuruma verirsiniz
Bunların hepsini biliyorum ve katiliyorum.. benim bagimsizliktan kastim ayri kalmasiydi.. yazdiklariniz elbette cok dogru. Ama anneden ayrilmak bu konu dışında kaliyor.
Inşallah biz de kolayca alisiriz bu surece..
Kreşin hatalı yanları var elbet ama sen de fazla duygusal bakıyor ve fazla müdahaleci davranıyorsun.Merhaba kızlar,
Aslında anlatıp anlatmamayı düşünürken diğer annelerde bilsinler deyip anlatmaya karar verdim. Kızlar oğlumu mart 26 da Harika çocuklar dünyası anaokuluna yazdırdım. Daha öncesinde de bir kreş tecrübemiz olmuştu ve daha yeni yeni atlatmıştık ama tekrar kreşe göndermek zorunda kaldık.
Görüşme günü okulu gezerken dikkat etmediğim için var mı yok mu emin olmak için ısrarla kamera var mı diye sormama ve görüştüğüm kişinin de “ var ama siz izleyemiyorsunuz sadece ben kontrol ediyorum” demesine rağmen başladığımız gün kamera olmadığını farkettim. Söylediğimde yanlış anlamışsınız fiyat teklifi alıyoruz taktıracağız ama siz isterseniz sık sık fotoğraf ve video göndeririz cevabını aldım.
Kızlar oğlumu götürdüğümde noluyo napıyosun diyemeden kucağımdan zorla çekerek ağlaya ağlaya sınıfa aldılar. Böyle olur mu dediğimde de bu en iyi yöntem daha çabuk alışır dediler. Oğlum kreşe gittiği 5 günün 4 günü bu şekilde sınıfına götürüldü. Kalan 1 günüde ben içeri bırakayım sınıfa girmeyeyim ama bi yerde bekliyeyim oğlumda bilsin orada olduğumu dedim de mırın kırın ede ede kabul ettiler. Dediğimde de haklı çıktım. Oğlum hiç ağlamadan sınıfına gitti. Ona rağmen ertesi gün gene aynısını yaptılar.
Kızlar 2 tane ek derse yazdırdım. Üstelik biri satranç. Oğlum küçük (3 yaşını doldurmasına 1 ay vardı) satranç oynayabilir mi dediğimde onun yaşındakilerinde o dersi aldığını söylediler kabul ettim. Sonra baktım face hesaplarında dans dersinin resimlerini paylaşmışlar ama oğlum yok. Almaya gittiğimde neden olmadığını sordum öğretmenide var dı ama ben resim çekerken saklandı çekilmedi dedi. Ama oğluma sordum nasıl dans ettiniz bakayım annecim dedim oğlumda dans etmedim ki dedi. (Bu arada dansı çok sever onun için yazdırdım. ) bende bir daha fotoğrafları inceledim saklansa dahi gözükmeyecek yer yok. Her yer gözüküyor ama oğlum yok. Sonradan anladığım kadarıyla 23 nisan gösterisine hazırlandıkları için oğlumda geç gittiğinden muhtemelen gösteriye katılmayacağından derse alınmamış.
Sonra satranç dersinin olduğu gün öğretmenini oğlumun satranç dersinde nasıl olduğunu sormak için aradığımda bana o dersin 4 yaştan başladığını oğlumun listede olmadığını ve kendisine bilgi verilmediğini söyledi. Bende ilk gün görüşürken konuştuklarımızı anlattım ve öğretmen cevap veremedi. O zaman görüştüğüm hanıma bağlayın beni dedi şu an yok dedi. Beni arasın diye not bıraktım ama dönüş alamadım. Sonra ulaştığımda kendisi bana yaşa bakmadıklarını yeteneğe göre bu derse aldıklarını söyledi. Bende listede bile yokmuş öğretmenine de bilgi vermemişsiniz derse sokmamışsınız dediğimde kendisi saçma sapan cevaplar verdi bana. Zaten kızlar bu da bardağı taşıran damla oldu aldım oğlumu kreşten.
Kızlar oğlum 5 gün gitti kreşe ama yeterince yıprandık. Kucağımdan öyle çekerek aldıkları için oğlum benden ayrılmak istemiyor. Önceki kreşte yaşadıklarından dolayı gözlemlediğimiz şeyleri tekrar yapmaya başladı. Hatta bu durumu pedagoga anlattığımda benim önceki kreşte yaadıklarından haberim yok bana anlatılmadı cevabını aldım. Her öğün çok güzel yediğini söyledikleri çocuk eve gelince sürekli aç. Evde bir daha 3 öğün yemek yediyordum. Üstelik oğlumun hiç yemediği yemekleri mesela hiç yumurta yemez yedi diye yazıyorlardı. Yediğine inanamadığım için video istediğimde tamam göndeririz deyip göndermediler. Kreşten çıktığımızda hiç su içmemiş gibi su içiyordu. Oğlum kreşe gittiği 2. Günün sonunda çok ciddi hastalandı. Öyle ki hastalığı 1 aydan fazla sürdü. Daha neler neler.
Tüm bu olanlardan dolayı oğlumu kreşten almak istediğimi, gittiği 5 günün ücretini kesip geri kalanı iade etmelerini istedim. Onlardan aldığım cevap verdiğim paranın ancak küçük bir kısmını iade edebilecekleri kırtasiye malzemelerinide bize verecekleri. Bende kabul etmediğimi Zaten ek derslere hiç girmediğini kırtasiye malzemelerinide ancak alış faturalarını tarafıma gösterirlerse ve ödediğim tam ücrette ürün verirlerse kabul edeceğimi ( ki bize ödememiz karşılığında sadece okul ücreti ve ek ders ücretleri karşılığında fatura verildi. Kırtasiye için fatura kesmediler.) bu yaşadıklarımızı da hem diğer velilere hemde ilgili yerlere ileteceğimi bildirdim. Karşılığında görüştüğüm kişi odasında yaptığımız görüşmelerin kamera ile kaydedildiğini ve gerekirse bunu paylaşması gereken her yerde paylaşacağını bildirdi. Kızlar oğlumun resimlerini gönderdiğinde teşekkür etmişim bunu içim rahat demişim bunu bile bana karşı kullanmaya kalktı. Hatta yazdığı bir bölüm şöyle
DİLERİM BU YOLU SEÇMEZSİNİZ. VE BURASININ TAKDİR ETTİĞİNİZ EMEĞİNİ HATIRLARSINIZ. SİZİN AİLENİZİN BASKISINA KARŞILIK GÖZYAŞLARINIZ VE NASIL HATALAR YAPTIĞINIZI ANLATAN VİDEONUZU DA MECBUREN KULLANMAK ZORUNDA KALIRIM İDDİANIZIN HAKSIZLIĞINI İSPATLAMAK İÇİN AYRICA. ÇÜNKÜ AİLENİZLE ÖZELLİKLE KAYINVALİDENİZLE İLGİLİ ANLATTIKLARINIZDA KAYITLI.
Bahsettiği konuşmada önceki kreşte yaşadıklarımızı anlatırken dayanamayıp ağladı. Sonrasında ailemin kreşe yolladın böyle oldu diye üstüme geldiğini anlattım. Kayınvalidem ile anlattıklarımda oğluma bakamayacak-çünkü ameliyat oldu- mecburum kreşe vermeye den öte bir şey değil. Ama karşısındakini o kadar saf yerine koymuş ki bundan korkacağımı düşünmüş. Kaldı ki ben o görüşmede ve pedagogla olan görüşmede oğlumla ilgili çok özel şeyleride anlattım. Ama harika bir kurum ya tam bir eğitimci ya insanların izinsiz kameraya alınamayacağını bilemiyor. Bunun bir tehdit olduğunu düşünemiyor.
Sonuç kızlar edebildiğim her yere şikayet ettim ve bekliyorum. Herşeyden öte biz oğlumla başa döndük. Şimdi benden ayrılmak istemediği için işe gidemiyorum. Belki bazılarınız ne var alma parayı diyebilir. Ama ben o para için oğlumu kreşe verdim zaten. Ayrıca parayı geçiyorum benim oğluma orada doğru düzgün bakılmadı ve kandırıldık. Ayrıca şikayet için gittiğimde öğrendiğime göre zaten o kurum yaşı küçük olduğu için oğlumu alamazmış.
İşte böyle. Haklı haksız kızlar. Ama bizim yaşadıklarımız bunlar. Oraya çocuğunu göndermeyi düşünen varsa umarım okur yazdıklarımı.
Su guvenli baglanma konusuna girmeyecegim arkadaş yoruldum:)).. mesajlarima bakarsaniz anlarsaniz ne demek istedigimi:)))Anneden ayrı kalmaya gelince 3,5 aylık iken günde 11 saat ayrı kalmaya alıştı
Ikimiz de alıştık o nedenle çok sıkıntı olmadı
Ama işten gelince her saniyem onunla geçti 5 yaşında sadece 1 gece ayrı kaldı benden
Onsuz şimdi bile iş ve okul dışında zaman geçirmiyorum
Ben katıyım biraz galiba küçükken ayrı kalmaya alışmak ve bağı sağlam kurup geri geleceğini deneyimlemek daha kolay oluyor gibi büyüdükçe anneden ayrılmaları da güçleşiyor
Yine de keşke herkesin izin alma imkanı olsa gözü arkada kalmasa
Kreşin hatalı yanları var elbet ama sen de fazla duygusal bakıyor ve fazla müdahaleci davranıyorsun.
Olaylara kendi inandığın doğrularla kendi açından bakıyor,3 yaşını doldurmamış bir çocuğa sorarak,onun verdiği cevap doğrultusunda hareket ediyorsun.
1)Kreşte kamera olması,fotoğraflarının yayımlanması tamamen kreşin insiyatifindedir.Böyle bir zorunluluğu yok.Kamera olsa bile kreşler bunu veliye izletmeyi doğru bulmayabiliyorlar.Kaldı ki milli eğitimde bu düşünceyi desteklediğinden yasak getirdi
2)Çocuğumu ağlayarak benden aldılar dedin.Genelde bu şekilde yaparlar.Bu çocuğun alışma sürecini hızlandırır.Onlar içeride o çocuğu sustururlar.Profesyonellik bunu gerektirir.Ama senin önerdiğin yöntem içeri girmek,dışarıda olduğunu bilmesi (bu kreşin uygulamalarına müdahale ettiğini ve kendi doğru biliğin yöntemi uygulatmak istediğini gösteriyor) bu yöntem bir iki gün geçerli olur.Bu sefer çocuk sana bağımlılıktan kurtulamaz.Alışması zorlaşır.Bir sürü veli var.Herkesin önerdiği yöntemi uygulayacaksa kreşler,kendi bilgileri eğitimleri nerde kaldı.
3)Satranca 3 yaşında alırız 4 yaşında alırız gibi tutarsız laflar kreşin hatası.Bu işle ilgili yetkili vardır yetkili gerekli bilgiyi verir.Zaten zaman içerisinde turnuvalar olur.Çocuğun etkinlikleriyle ilgili size çizelge hazırlanır.
4)Gösteri zamanı çocuklar bir gösteriye hazırlanıyorsa onların resimi çekilip konabilir.Siz geç kayıt yaptırdıysanız,çocuk daha geriden takip edebilir.Danslara katılıp katılmadığını,neler yaptığını yine zaman içinde öğrenebilirsiniz.Yine bunlarla ilgili gösteriler,kıyafet ihtiyaçları etkinlik haberleri v.s olur.Bunu ilk girdiği dersin resminde çocuğun yok veya çocuğa sordum dans etmediğini söyledi gibi gayri resmi delillerle kanıtlayamazsın.3 yaşından küçük çocuk dansı önce oyun zanneder,zaman içerisinde kavrar.
5)Çocuğunu emanet ettiğin ve aranda para ilişkisi olan bir kuruma,aile içi durumunu anlatman yanlış.Bu da senin olaylara yine duygusal baktığını gösteriyor.Eğer çocuğun özel bir sorunu varsa veya ailede boşanma gibi bir durum varsa bu belirli sınırlar içerisinde anlatılır.Samimiyet zamanla oluşacak karşılıklı güvene bağlıdır.
6)Sosyal hizmetlerin denetiminde olan bir kuruluş,ucuz bir mesaj tehdidinin kendine zarar vereceğini bilmelidir.Ama ben mesajda tehditten çok,senin yapmış olduğun bir suçlamanın karşısında daha önce anlattığın bir şeyi ıspat niteliğinde belirtmiş.Yani sen bize zamanında böyle demiştin şimdi suçlama getiriyorsun gibi.
Seni suçlamıyorum yanlış anlama.Ben objektif bakıyorum .Çocuğunu profesyonel ellere teslim ettiğinde onlara biraz şans ve zaman vermeli müdahale etmemelisin.Ne 5 gün ne de bir fotoda yer almamak ne de yumurta yiyip yememek 5 günde kanaat oluşturmak için yeterli bir süre değil.