• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuğum kural tanımıyor

Bir trambolin alsanız girse çıksa ziplasa atar enerjisini diyeceğim ama şunu da eklemeden geçemeyeceğim
Kizim 11 yaşında boyu 1.65 yani trambolin boy uzatıyor bir kaç sene kullandirin derim
Tramboline ek olarak bounce house da ise yariyor. Orta boylarindan alirsaniz, 8 cocuk beraber oynayabilir. Hem enerjilerini atabilirler hem de sosyallestirmek icin guzel bir alternatif. Ben yazin bahceye kuruyorum, cok faydasini goruyorum. Hareketli cocugu olan annelere cok buyuk kolaylik.

Merhaba benim oğlum 5 yaşında ve maalesef ki söz dinlemiyor çok dik başlı çok hareketli . Ben kurallıyım eşimde öyle ama çocuğumuz dik başlı. Bazen banyoya gidip kapıyı kapatıp ağlıyorum . Birşeyi 1 kere de yaptırmamız imkansız zaten . Sınıfta da çok hareketli hep öyleydi zaten . Öğretmeni kuralcı bir adam dizginliyoruz resmen çocuğu zorla ama yetmiyor yinede . Bilmiyorum ya ne yapacağız yoruluyorum.
Merhaba, çocuğu dizginlemek değil de çocuğunuz evde bile olsa bir düzeniniz olsun.

Yani rutinleriniz olsun. Çocuklar önce buna direnirler ama sontlra hep o saatte onu beklerler.

Olmadığı zaman kontrolden çıkabilirler.

Zaten sizin oğlunuzun yaş grubundaki çocuklar pandemi bebekleri.. Maalesef bununda negatif etkileri oldu çocuklarda.

Örneğin babası her uyku saatinden önce onun seçtiği bir hikayeyi okusun.

Akşam yemeklerinizi hep birlikte aynı yerde ve aynı saatlerde yemeye çalışın.

Okul dışında sizinle ve babasıyla aktiviteleri olsun. Örneğin sizinle evde bir suluboya çalışması yapabilir yada bir saklambaç vs oynayabilirsiniz.

Babasıyla dışarıya çıkıp top oynayabilirler , parka gidebilirler.

Bunlara ek olarak Anne - oğul, baba - oğul günleri yaparak aktiviteleri arttırabilirsiniz.

Evdeyken, telefon, televizyon karşısında bırakmamaya çalışın. Evet yorulacaksınız ama evladınıza büyük iyilik yapacaksınız özellikle televizyon ve telefonsuz her an onu daha da sakinleştirecektir.

Bakın, bunları yapıyoruz demeyin mutlaka eksikleriniz çoktur.

Çocuk büyütmek asla kolay olmadı bizim dönemimizde de şimdi de..

Mesela kendi kıyafetlerini sürekli kendi giyiniyor mu ? Oğlum inat ediyor asla kendi giymek istemiyor. Boyama yaptınız diyelim ki kalemleri vs kendi topluyor mu ? Oğlum inat ediyor asla toplamak istemiyor gibi gibi
Neden inat ediyor buna da bakmak lazım. Sizn tepkileriniz nasıl?

Merhaba, çocuğu dizginlemek değil de çocuğunuz evde bile olsa bir düzeniniz olsun.

Yani rutinleriniz olsun. Çocuklar önce buna direnirler ama sontlra hep o saatte onu beklerler.

Olmadığı zaman kontrolden çıkabilirler.

Zaten sizin oğlunuzun yaş grubundaki çocuklar pandemi bebekleri.. Maalesef bununda negatif etkileri oldu çocuklarda.

Örneğin babası her uyku saatinden önce onun seçtiği bir hikayeyi okusun.

Akşam yemeklerinizi hep birlikte aynı yerde ve aynı saatlerde yemeye çalışın.

Okul dışında sizinle ve babasıyla aktiviteleri olsun. Örneğin sizinle evde bir suluboya çalışması yapabilir yada bir saklambaç vs oynayabilirsiniz.

Babasıyla dışarıya çıkıp top oynayabilirler , parka gidebilirler.

Bunlara ek olarak Anne - oğul, baba - oğul günleri yaparak aktiviteleri arttırabilirsiniz.

Evdeyken, telefon, televizyon karşısında bırakmamaya çalışın. Evet yorulacaksınız ama evladınıza büyük iyilik yapacaksınız özellikle televizyon ve telefonsuz her an onu daha da sakinleştirecektir.

Bakın, bunları yapıyoruz demeyin mutlaka eksikleriniz çoktur.

Çocuk büyütmek asla kolay olmadı bizim dönemimizde de şimdi de..
🥲 aşırı rutinleri olan bir aileyiz bu yüzden çevremiz tarafından eleştiriliyoruz bile diyebilirim . Akşam 19:00 yemek saatimiz 19:30 duş kişisel bakım vs 20:00 kitap okuma ve yatış bu rutine 2 aylıkken başladım birkaç önemli gün aksamadı . 13:00 öğlen yemeği Zamanı 14:00-16:30 oyuncak etkinlik saatimiz 17:00 babayı işten almaya gitme saatimiz gibi gibi liste uzayıp gider . Şimdiye kadar 0 ekran büyüdü diyebilirim daha yeni 30 a dk bizimle birlikte izliyoruz istediği şeyleri tv den değil tabletten ne isterse o açılıyor süre bitince kapanıyor . Mesela ne gibi bir eksiğimiz olabilir ?

Neden inat ediyor buna da bakmak lazım. Sizn tepkileriniz nasıl?
Karakteri bu çünkü biz anladık artık . Haydi ben hata yapıyorum sınıfta öğretmen de mi hata yapıyor? Herşeye muhalefetmiş . Bizim tepkilerimiz duruma göre değişiyor tabi ki ana göre . Yapacaksın diyorum mecbur yani. Mesela az önce yatağa gireceğiz üzerindeki kıyafetleri çıkarıp katlayıp koyar mısın dedim birkaç kere söyletti sonra çıkarttı üzerini ortada gezmeye başladı bende katlayıp koyar mısın haydi dedim daha geziyor pijama giyecek giymiyor bende kızdım Birşey 1000 kere söylenmez yani bu kadar olmaz . İşine gelen şeyi 10 saniyede yapar işine gelmezse 1000 kere söyletir . Valla çocukların psikolojisi bozulmasın diye uğraşıyoruz ama bu sefer de benimki bozuldu artık

Karakteri bu çünkü biz anladık artık . Haydi ben hata yapıyorum sınıfta öğretmen de mi hata yapıyor? Herşeye muhalefetmiş . Bizim tepkilerimiz duruma göre değişiyor tabi ki ana göre . Yapacaksın diyorum mecbur yani
Öğretmen de bir insan hataları olabilir.. Her şeye muhalefetmiş mesela bir örnek verebilir misiniz?

Karakteri bu çünkü biz anladık artık . Haydi ben hata yapıyorum sınıfta öğretmen de mi hata yapıyor? Herşeye muhalefetmiş . Bizim tepkilerimiz duruma göre değişiyor tabi ki ana göre . Yapacaksın diyorum mecbur yani. Mesela az önce yatağa gireceğiz üzerindeki kıyafetleri çıkarıp katlayıp koyar mısın dedim birkaç kere söyletti sonra çıkarttı üzerini ortada gezmeye başladı bende katlayıp koyar mısın haydi dedim daha geziyor pijama giyecek giymiyor bende kızdım Birşey 1000 kere söylenmez yani bu kadar olmaz . İşine gelen şeyi 10 saniyede yapar işine gelmezse 1000 kere söyletir . Valla çocukların psikolojisi bozulmasın diye uğraşıyoruz ama bu sefer de benimki bozuldu artık
Bu pijamalarini giymeyi kabul etme bizim de sorunumuz. Ben soyle bir cozum buldum diyebilirim. Normalde aksamlari uyumadan once hikayelerini ben okuyorum. Okurken de her karakteri farkli bi ses tonuyla canlandirarak okurum. Yani babasina kiyasla benim okumami daha cok sever. Eger 5 dk icinde giyinmeye baslamazsan bu aksam ben kitap okumayacagim diyorum ve gercekten okumuyorum da. Bir iki defa okumadigimi gorunce blof yapmadigimi anladi. Pijama giymeden once biraz onun simarmasini bekliyorum, sonra da hadi pijama icin son 5 dk diyorum yoksa kitabi ben okumam. O da giyinmeye basliyor hemen.

Öğretmen de bir insan hataları olabilir.. Her şeye muhalefetmiş mesela bir örnek verebilir misiniz?
Sınıfla ilgili örnek veremem öğretmen sınıfta ilgili örnek vermedi muhalefet dedi evet biliyoruz zaten bunu çünkü evde de böyle . 2 yaşında filanken sendrom deniyordu bitti gitti artık çocuğun karakterinin bu olduğu ortaya çıktı . Evde mesela en basit yerler soğuk lütfen terliğini giyer misin diyorum hayır terlik giymek istemiyorum diyor . Veya sessiz kalıyor başka konulardan konuşaya devam edip giymiyor ben 10 kere söylüyorum en sonunda artık kızıyorum . Sonra sende hemen kızıyorsun oluyor . Ne yapayım susayım mı bilmiyorum Tuvaletinin olduğunu görüyorum gerizekalı değilim daha bana tuvaletim yok ki sen bilmiyorsun diyor sonra sıkışıyor koşa koşa gidiyor . Geçen mesela evden çıkacağız dedim ki önce markete alışverişe gideceğiz oradan sonra da kütüphaneye gideceğiz başladı hayır önce kütüphaneye demeye bir şeyi de bir kere de kabul etsin yalvarıyorum artık yani

Son düzenleme:
Annenizin yetistirme tarzıyla ilgili olabilir. Muhtemelen torunu diye her istedigini yaptı ve kural koymadı. Beni yanlıs anlamayın ama öz cocugunuzu kim olursa olsun baskasına büyüttürmemeniz gerekir en azından 3 yasına kadar calismayabilirdiniz. Cocuk simartilan anneanne evinden 4.5 yasında keskin kuralların sınırların oldugu bir ülkeye gecmis tepki olarak yapma ihtimali yüksek. belli ki cocugunuzun dikkat ve tahammül seviyesi de düsük. İlac kullanımı tavsiye etmem kurallara uyum saglamayı ögretmeli taviz vermemelisiniz. Enerjisini atması acısından bir spor dalı iyi olabilir yüzme cok yorucudur mesela hem kemik gelisimine vücut kaslarına faydası olur hem de enerjisini atmis olur.
Yorumumu begenmeyen calisan annelere sesleniyorum. Ben bir psikologum aynı zamanda sosyoloji okuyorum. Cocuklar belli bi yasa kadar anneyle büyümek zo-run-da. Tamam ekonomik sartlar cok kötü biliyorum böyle bir sans olmayabiliyor ya da isimizden istifa etmek istemiyoruz ama bu cocuga yanlıs yaptıgınız gercegini degistirmiyor cocugunuzu en az 2.5 yasina kadar siz büyütmek zorundasınız yanında olmak zorundasınız aksi takdirde yanlıs yaptıgınızı da bilmek zorundasınız iyi anne olmak dogru yanlısı bilmekten gecer.

Bu pijamalarini giymeyi kabul etme bizim de sorunumuz. Ben soyle bir cozum buldum diyebilirim. Normalde aksamlari uyumadan once hikayelerini ben okuyorum. Okurken de her karakteri farkli bi ses tonuyla canlandirarak okurum. Yani babasina kiyasla benim okumami daha cok sever. Eger 5 dk icinde giyinmeye baslamazsan bu aksam ben kitap okumayacagim diyorum ve gercekten okumuyorum da. Bir iki defa okumadigimi gorunce blof yapmadigimi anladi. Pijama giymeden once biraz onun simarmasini bekliyorum, sonra da hadi pijama icin son 5 dk diyorum yoksa kitabi ben okumam. O da giyinmeye basliyor hemen.
Bende bugün yeni bir olaya başladım evde ceza sistemi yok bizde yapmam konuşarak halletmeye çalışıyorum bazen gerçekten sesim yükseliyor bende insanım bunalıyorum ya . Sömestırdayız şuan ve dün kıyma aldık bugün gündüz köfte yapalım oda şekil verir yuvarlar vs zaman geçiririz etkinlik dedim . Tabağa su koydum ki elimize sürelim de şekil kolay olsun ona da anlattım . Kıymalardan suya atmaya başladı tamam dedim elindekiyle oyna o zaman daha fazla atma inadına atıyor daha fazla sonra bu sefer yere yattı tepsideki una üflemeye başladı lütfen yapma bak tükürül oluyor dedim ben öyle dememişim gibi kalktı diğer tarafa yattı bu sefer oradan başladı en sonunda kaldırdım onu yerden ağladı bir sürü . 5 yaşındaki çocuğun artık bunu yapmaması lazım anlatıyorum kafa aynı kafa. Yatarken dedim ki Birşeyi söyletme hakkın 1 bir kere daha yaparsan söyletirsen o zaman ekran hakkını alacağım o gün izlemeyeceksin.

Bende bugün yeni bir olaya başladım evde ceza sistemi yok bizde yapmam konuşarak halletmeye çalışıyorum bazen gerçekten sesim yükseliyor bende insanım bunalıyorum ya . Sömestırdayız şuan ve dün kıyma aldık bugün gündüz köfte yapalım oda şekil verir yuvarlar vs zaman geçiririz etkinlik dedim . Tabağa su koydum ki elimize sürelim de şekil kolay olsun ona da anlattım . Kıymalardan suya atmaya başladı tamam dedim elindekiyle oyna o zaman daha fazla atma inadına atıyor daha fazla sonra bu sefer yere yattı tepsideki una üflemeye başladı lütfen yapma bak tükürül oluyor dedim ben öyle dememişim gibi kalktı diğer tarafa yattı bu sefer oradan başladı en sonunda kaldırdım onu yerden ağladı bir sürü . 5 yaşındaki çocuğun artık bunu yapmaması lazım anlatıyorum kafa aynı kafa. Yatarken dedim ki Birşeyi söyletme hakkın 1 bir kere daha yaparsan söyletirsen o zaman ekran hakkını alacağım o gün izlemeyeceksin.
Ceza sistemi uygulamiyorum diyeceginizi dusunmustum. Ama bu benim yaptigim tam olarak ceza sistemi mi? Benim yerime babasi okuyor. Yine operek uyutuyorum. Yaptiklarinin sonuclarinin oldugunu gormesi lazim bence. Ve onu onceden uyariyorum. Eger yapmazsan ben kitap okumayacagim diyorum. Bence yeterince adil bi anneyim 😂.
Sizin cocugunuz sizin sabrinizi deniyor, sinirlarinizi gormeye calisiyor. Allah askina bi hayir de ya. Travma boyle bisey degil. Hayir dedin diye, cocuga izin vermedin diye travma falan yasamaz cocuk. Sinirlari oldugunu ogrenmesi lazim.

Ceza sistemi uygulamiyorum diyeceginizi dusunmustum. Ama bu benim yaptigim tam olarak ceza sistemi mi? Benim yerime babasi okuyor. Yine operek uyutuyorum. Yaptiklarinin sonuclarinin oldugunu gormesi lazim bence. Ve onu onceden uyariyorum. Eger yapmazsan ben kitap okumayacagim diyorum. Bence yeterince adil bi anneyim 😂.
Sizin cocugunuz sizin sabrinizi deniyor, sinirlarinizi gormeye calisiyor. Allah askina bi hayir de ya. Travma boyle bisey degil. Hayir dedin diye, cocuga izin vermedin diye travma falan yasamaz cocuk. Sinirlari oldugunu ogrenmesi lazim.
Ay ama sürekli sanki tehdit ediyor gibi oluyor bizde sizde öyle değil mi ? Bu arada çocuğun istediğini yapmıyorum yanlış anlaşılma olmasın . Benim oğlum ilgi arsızı oldu bence başka bir açıklaması olamaz gerçekten de . Daha sinirlenmemişi oluyorum ama hemen diyor ki sende sinirleniyorsun eee bende bir süre sonra sinirleniyorum yani insanım makina değilim ya hayret bir şey cidden

Ay ama sürekli sanki tehdit ediyor gibi oluyor bizde sizde öyle değil mi ? Bu arada çocuğun istediğini yapmıyorum yanlış anlaşılma olmasın . Benim oğlum ilgi arsızı oldu bence başka bir açıklaması olamaz gerçekten de :
Hayir hayir, bir sure sonra sinirlarini ogrenecegi icin sizi daha cok ciddiye alir ve dinlemeye baslar. Oyle surekli tehdit eder gibi olmaz zaten oyle olsa hayatin eglencesi de kalmaz. Ama su an icin gordugum hayat sizin icin zaten pek de eglenceli degil en azindan anne hic de eglemiyor. Bi de dedigim gibi deneyin. En azindan bir sure. Belki olumlu bir etkisi olur.

Ben bizim Türk çocukları aşırı yaramaz Avrupalı çocuklara göre yazıyordum, tepki çekiyordum burada. Bu konu bunun kanıtı. Maalesef ülkemizde yeni moda çocuk yetiştirme tarzı ile çocuklara sınır konulmuyor. Normal çocuk yetiştirilen ülkelerde ise bu çok göze batıyor. Birkaç kez hayır demekle çocuk eğitilmez. Ne kadar ağlarsa ağlasın ağlayınca istediği olmayacak.

Hayir hayir, bir sure sonra sinirlarini ogrenecegi icin sizi daha cok ciddiye alir ve dinlemeye baslar. Oyle surekli tehdit eder gibi olmaz zaten oyle olsa hayatin eglencesi de kalmaz. Ama su an icin gordugum hayat sizin icin zaten pek de eglenceli degil en azindan anne hic de eglemiyor. Bi de dedigim gibi deneyin. En azindan bir sure. Belki olumlu bir etkisi olur.
Bazen diyorum ki rahat çocuk büyütseydik belki böyle olmazdı . Şimdi pijamasını katlamasın mesela bunun için tartışma olmasın masadan kalkınca tabağı tezgaha koymasıj ayağına terlik giymesin kıyafetini ben giydireyim o giymesin bir sürü tartışma ortadan kalkar 😭

6 yaş için çok uç bunlar gerçekten. Neden böyle yapıyormuş kendisine sordunuz mu?
Kimse beni sevmiyor diyor. Evde sürekli onu sevdiğimizi söylüyoruz. Okulda da sıcak davranıyorlar aslında. Ama bazen bir arkadaşına kafayı takıyor. Beni artık sevmiyor diyor mesela. Neden bazı çocukların onunla oynamadığını anlayamıyor bir türlü. Ben bazı şeyleri ilgi çekmek ya da ön planda olmak için yaptığını düşünüyorum

Kimse beni sevmiyor diyor. Evde sürekli onu sevdiğimizi söylüyoruz. Okulda da sıcak davranıyorlar aslında. Ama bazen bir arkadaşına kafayı takıyor. Beni artık sevmiyor diyor mesela. Neden bazı çocukların onunla oynamadığını anlayamıyor bir türlü. Ben bazı şeyleri ilgi çekmek ya da ön planda olmak için yaptığını düşünüyorum
Bizim çocuklar ilgi arsızı bence başka bir açıklaması olamaz

Yasitlarini görmeden büyüyen cocuklar okul cagina gelince adapte olamıyorlar. Ya böyle disa vuruyorlar ya iclerine kapanip insansiz hava sahasi diliyorlar, ben ikinci gruptanim. Ne zor gelirdi bana ilkokulda tek basima hayata karsimak. Acik cekerek giderdim okula. Cok şükür ki sizinki okulu seviyormus.

Acik hava sporlari tirmanis atlayis yapabileceği yerlere götürün birinin önderliğinde degil de basina buyruk rahatca yorulabilecegi. Duvar tirmanisi yapsin mesela? Yorulsun.

Biraz da otoriter olun siz bence yumusak kalmissiniz otoriteyi hic kuramamissiniz anneniz baktigi icin. Dövün demiyorum elbette ama cok simardiginda biraz etini cimdikleyiverin :) ilerde hic zapdedemezsiniz hele avrupa gibi drug larin parklarda lolipop gibi satildigi sehirlerde 14-15 yasinda cocuklar ketamin bagimlisi artik.

Sizden korkmasi lazim hicbir otoriteyi tanimayisi cok buyuk sorun. Bu gidisata dur demezseniz en iyi ihtimalle 30larinda hicbir iste dikis tutturamadigindan major depresyon yüzünden evden cikamayan biri olur cikar Allah korusun.

Nedense bana siz şu örneklerle biraz sert bir anne gibi geldiniz. Çok keskin yanlarınız var. Maalesef ki çocuğun inatlaşması sizn kabul edilemez katı tavrınızda. Oğlunuza tahammülünüz yok.

Eşiniz size çok destek olmalı.

Bir Çocuk gelişimi uzmanından destek alın mümkünse. Bu uzmanlar bazı hastanelerde görev alıyorlar araştırarak bulabilirsiniz. Bu sayede sizde kendinizi törpüleyebilirsoniz.

Çocuğunuzun daha 5 yaşında bir çocuk olduğunu unutmamalısınız.

Back