fransayi bilmiyorum ama avrupada ortalama krese baslama yasi 1
cocuklar daha en basindan bir topluluk icinde ne yapmasi gerektiğini ogrenerek - kurallara uyarak büyüyorlar. onlarda cocugumu simartayim, o benim paşam, agladi kiyamam ben yapayim diye bir sey yok:)
erkek arkadasim da 1 yasinda krese baslayanlardan ve kendisi de kres ogretmeni
bu sene turkiyeye tasindi, turk okulunda calismaya basladi ve şok oldu. çocukların her seye aglamasina, her seyden korkmasina, 2,5 3 yasindaki cocugun catal bicak kullanamamasina, siraya girme- bekleme aliskanliklarinin olmamasina.
o anlatinca da bana tuhaf geldi onlarin orada 2,5 yasindaki cocugun tepsisini alip siraya girip yemegini kendi doldurup yiyip de kirli tabagini kaldirmasi, catal bicak kullanmasi
oysa benim eski isimde cocuklar vardi annesi bogazina kacar korkusuna herseyi mikserleyip yedirdigi icin yutma refleksi gelişmeyen, ilkokul çağında hala pure yiyen.
bizde aglamaya kiyilamaz mesela. ben kucukken annem hayir derdi, yeterince aglayip tepinirsem "allah kahretsin ne bk yersen ye" der izin verirdi
ama onlarda hayir hayir demek. bu sınır ihlal edilmediği icin cocuk israr etme geregi duymuyor cunku bazen evet bazen hayir degil. hayir hayir yani:)
zaten okul belli bir disiplinle dönüyor, cocuk da bir yaşından iki yasindan itibaren bu duzene kolayca uyum sagliyor.
sizin kizinizsa ananesinin prensesi olarak bugunlere gelmis, şimarik büyümüş.
bence tek sorunu bu:)
simdiyse simartilmamis cocuklarla dolu bir anaokulunda yasamaya çalışıyor.
mizikcilik yapan, kasigini yere atan, sandalyelere cikan pek cok anaokulu cocugu var turkiyede. hatta ilkokul cocugu bile var . burada olsa şimarik der gecerlerdi :) ama orada azinlikta kalmis.
üzülmeyin bence. dansa ilgisi azaldiysa baska bir sey bulun, yaratici drama gibi - jimnastik gibi ya da kendisi ne seviyorsa.
bir de hayirin hayir oldugunu öğrenmesini saglayin..bugun hayir olan yarim saatlik bir tepinme aglama seansindan sonra evet olmasin. evde otoriteyi saglamaya calisin, zamanla düzene girer bence
onun da isi zor bebek yasta bakimini saglayan ananeden ayrilmak, odasini bjrakmak, onun gibi konusmayan cocuklarla ayni ortamda onlari anlamak icin caba gostermek kolay degil