Çıkmazdayım, burada her günüm ölüm gibi.

Canım. Okurken kendimi ve canım kız kardeşlerimi gördüm. Evde senden küçük kardeşlerin varmış ve bana kalırsa aklı başında bir kızsın onların yanında olup onlara destek olman lazım. Biz evin kızları olarak sürekli yüksek puanlar aldığımız halde memlekette üniversite okumaya zorlandık ve biz de doğudaydık. Hiçbirimiz çok istese de sonradan geçiş ihtimallerini düşünmedi kendinden küçüğü düşündüğü için. Bu yaşa gelmiş insanları değiştirmek çok çok zor. Sen başka bir yere gitsen rahat verecek mi sana? Sinirini bu defa senden küçük kardeşlerinden çıkarmayacak mı? Ben bunu düşünüp hiç adım atmadım başka yere. Çok çalıştım ve büyük üniversitelerden mezun olup benle aynı mesleği yapanlarla aynı yerdeyim şu an. Çoğuna iş öğretiyorum. Kendi paramla kendi evimdeyim. Maddi manevi kardeşlerime desteğim her zaman ve aklım onlarda değil çünkü hepimiz aynı düşüncelerdeyiz. Kendinden küçüğe destek ol. Bütün kardeşlerimiz ablasından daha olgun oldu. Sana tavsiyem dişini sık. Çalışmak istiyorsan çalış kenarda paran olsun evden uzaklaş. Ama üniversite mezuniyetine kadar sabret. Böyle babaları çok iyi bilirim. Elin biraz para gördü mü muma dönerler sanki geçmişte öyle davranan o değilmiş gibi davranırlar. Sabah mesela beni aradı baba kişisi. Para istedi. Ne yapacaksın dedim. Öyle lazım dedi. Kusura bakma annemden ve kardeşlerimden başka para verecek kimsem yok dedim. Tek bir kelime edemedi. Hepimizin bu tavrı sayesinde anneme de kardeşlerime de laf edemiyor. Güçlü ol canım benim. Seni kardeşim olarak görüyorum. Beş yıl sonra bunlar seni daha güçlü yapacak. İstediğin zaman bana yazabilirsin.

Burada hiç kimseye kırıcı kötü bir cümle kullanmadım, ben kavga etmekten de kalp kırmaktan da hiç hoşlanmam. Elbette burada herkes benden büyük, tecrübe kazanmak da yaşla oluyor. Ama ne yaşadığımı bilmeden birinin bana gelip sen ergensin demesi zoruma gidiyor. Yazık ki herkes eşit şartlarda büyümüyor. Ailesinden "insan" muamelesi görmüş kişiler gelip beni eleştirmesin lütfen rica ediyorum. Burada evli bir kadın kocam beni dövüyor her gün bana hakaret ediyor küfür ediyor insan yerine koyulmuyorum deseydi herkes boşan derdi. Bunu bana yapanlar annem babam olunca, "sen o evde güvendesin" "ergen" gibi şeyler söyleniyor. Hayatın hiç adil olmaması çok zoruma gidiyor.

Ailem en büyük işkence gerçekten. Bahsettiklerim size çocuktu şeyler gelmesin çünkü babamin dedikleri yaşattıkları anlatmaya bahsetmeye utanıyorum gerçekten, en basitinden onlarla beraber yaşasam kazandığım parama bile karismayacaklarini mi düşünüyorsunuz? Yaşayan anlıyor dediğim gibi

geçiş yapabiliyosan geçiş yap, yapamıyorsan da bir şekilde idaare et. güzel bir mesleğin var yarın bir gün çalışmaya başlayınca kurtulursun onlardan
böyle ailelere sinir oluyorum. anne baba olmayı başaramayıp, çocuklarının kıymetini bilmek yerine hayatlarını zehir ediyolar. çocuk yapmakla anne baba olunmuyo malesef..
kız okumuş etmiş hukuk kazanmış, şükretmek yerine yaptıkları muameleye bak... sinirlendim ya

300 TL yurda vereceksiniz. Yurtlar okulun dibinde olmuyor kim 200 300 de yol parasi. E her gün yurt yemeği olmaz. Ders olur vs yetisemeyebilirsin. Aylık yiyecek bütçesi de lazım. E hiç mi kitap defter almayacaksin? Yani dediğin şey neredeyse imkansız.

Dediklerinize katılıyorum ama kardeşlerim erkek. Diğer konularımda bahsetmistim burda tekrar detaya girmek istemedim ama bendsn 4 yaş küçük erkek kardeşime kimse gıkını çıkarmıyor o benden çok özgür ona laf edilmiyor. Ataerkil bir ailede yaşıyorum. Babamın gücü bana ve anneme yetiyor. Anneminse sadece bana. Mesela benden 4 yaş küçük kardeşime şu anda ailem tarafindan dışarda üniversiteni okursun oğlum sana araba alırız falan diyorlar. Eşit degiliz malesef. Ha şundan da bahsetmej istiyorum babam ya da annem üstüme yürürken kardeşim hicbir yapmiyor demiyor herkesin gücü bana yetiyor iste

Ama herkesde üniversitede binlerce lirayla geçinmiyo ki, yazın sıkı çalışıp 5 bin lira birikmiş parayla gitsem her ay 550 tl de kredimden geliyor ben yeteceğini düşünüyorum. Ben lüks gösterişli bir hayat istemiyorum ki zaten, tek istediğim tüm bu kabuslarin bitmesi.

O zaman gözünü karartıp deneyeceksin.

seni çok iyi anlıyorum ve haklısın. ama buradakilerin çoğu evli ve kafayı koca kaynana problemleriyle bozmaktan başka problemler söz konusu olunca karşı tarafa saldırıyolar. en ufak bir sevgili sorunu anlatınca bile 'ayrıl' tarzında yorumlar yapılıyo. yalnız bunu diyenler de kocası aldatsa bile ayrılmayacak tipler hepsi değil ama çoğu öyle.. vizyonsuzluk da zor iş tabi.
takma kafana, metanetli ol. güçlü bir kadın ol elbet bu kötü günlerin sonu gelecek ve ileride güçlü bir avukat olduğun zaman kimse sana bu kadar saygısızlık yapamayacak. ama idare etmen lazım. eğer geçiş konusuna ailen köstek olacaksa bitirene kadar sıkmaya çalış dişini... elbet okulun bitecek

Simdi is bul para biriktirmeye basla derim. Su an marketler acik sadece, markette is bak derim. Yazin yapabilirsin bu isi, 3 ay kadar. Asgari ucret oduyorlar sanirim, evdesin masrafin yok eline bir miktar para gecer.

Yavrum, evladım benim seninle yaşıt oğlum var.
Hiç kıyamadım sana.
Evet içinde bulunduğun durum hiç kolay değil, ailen sağlıklı bir aile değil bununla birlikte dışardaki hayat da senin düşündüğün kadar kolay değil.

Benim öğretmenlerimden birinin eşi anne - babası ayrılınca sahipsiz kalmış.
Lise mezunu olarak KPSS'ye girip bir yandan da üniversiteye hazırlanmış.
Her iki sınavı da kazanınca devlet onu eğitim gördüğü Boğaziçi Üniversitesi'ne atamış.
Gündüz derslere girip, akşamları çalışıyordu.
Şİmdi yine görevlendirmeyle Almanya'ya gitti, tam bir azim ve başarı öyküsü.

Şimdilk evi terk etme planını ertele.
Allah korusun dışarda başına başka işler gelebilir.
Hem baban seni bulup geri getirirse okula devam etmene engel olabilir.
Pandemi süreci kontrol altına alınıyor, bayramdan sonra part-time bile olsa bir iş bak.
Hem kafan dağılır hem para biriktirirsin.

Ailenin durumuna da şöyle bakmaya çalış.
Benim annem-babam doğru ebeveyn olmayı başaramadılar muhtemelen onların ailesi de onlara öyle davrandı.
Bakış açıları ve tutumları yanlış ama ben geçici bir süre daha onlarlayım.
Okulumu bitirip mesleğimi elime alınca kendi hayatımı kurabilirim.

Yurtta kalırsan olur. Yurt kesin çıkar mı ama belli değil. Her şehirde kyk yurt kapasiteleri fazla fazla değil. Kimi yerde durumu olmayana dahi çıkmıyor.

Öyle bir şey imkansız gibi, stajyer avukatlar daha çalışacak staj yapacak büro bulamıyor ben henüz 1.sınıfım kim öyle bir şey yapar bana
Ben mühendislik olurken avukat yanında çalıştım avukat asistanı olmak zor birşey değil. Önyargılı olmak yerine araştırın lütfen bir iki büroya gidip konuşmak zor değil

İkincisi sizin okul tercihinizi bile kendi yapan bir baba başka şehire gönderir mi sizce ? Gitseniz de rahat bırakır mı ,? Bunları kendinize bir sorun

Ben hep çalışıp hem okumuş bir insan olarak yazıyorum size bunları. Düşündüğünüz gibi oluvermiyor hiç birşey. Arkadaşlar yazmışlar market vs iş bulursun diye.

Örgün öğretim okuyan insan markette nasıl çalışacak bunları kimse düşünmüyor. Birşeyi yap demek kolay. Ki ben yaptım. Örgün öğretimde iki işte çalıştım çünkü hocalarım derslere akşam girmeme izin verdi ve işimin biri home Office ti diğeri avukat asistanlığı.

Özetle biraz dayanın zaten az kalmış.

Yetmez canım benim 550 TL zaten ailen buna izin vermez. Seni göndermedikleri gibi okuduğun okuldan da olursun. Dişini sık biraz az kaldı emin ol.

Rahat birakmamasinin en öncelikli sebebi para. Tercih zamani benim seni dışarda okutacak havaya serpecek param yok dedi. ( fakir bir aile değiliz kendisinin huyu bu canı gitsin parasi gitmesin ister.) Param şimdi olunca ve yatay gecis yapınca en fazla bir ay hır gür yaparlar gibi geliyor. Evden bir kişi gidince mutlu bile olurlar. Haklısınız iş konusunda önyargılı davranmışım onu da aklımda tutacağım, okuduğum fakültede çoğu üniversitede devam zorunluluğu yok ama zaten ben okul varken calismaktam bahsetmedim yazin dedim. Onun disinda da krediyle idare ederim. Çünkü babasi sadece yurt parasini odeyip krediyle 1 ay gecinen cok arkadasim var lüks bir hayat beklemiyorum. Tembel bir ogrenci degilim, derslerimi gececegime inaniyorum.

Evde zor bir hayatın var anlıyorum. Gecici bir sure deyip kendini avutsan.Üniversite bitene kadar dişini sıksan daha iyi olur. Evdekilerle fazla muhatap olma okul zamanı hafta sonları bile olsa evden uzaklaş.

Seni o kadar iyi anlıyorum ki.. Asla imkansız değil yaparsın.
Ben de ailemle ilgili sorunlar yaşıyordum. Üniversite tercihimde beni zorla sevmediğim bir şehire ve bölüme gönderdiler. Ben de o zaman daha 17 yaşındayım ve kafa tutamadım. Bu arada üniversite sınavında ilk 1000'e girmiştim yani neredeyse nereyi istesem girebiliyordum. Sonra 1 sene aşırı mutsuz geçirdim. O senenin sonunda tekrar sınava girip başka üniversiteye başka bölüme ve başka şehire gittim. Ailem destek olmayız dedi, namus meselesine çevirdiler.
Neyse ben yabancı dilim olduğu için çeviri yaptım, dizi sitelerine falan alt yazı yaptım, bir sürü vakıftan çok rahat burs buldum çünkü üniversitem baya isimli bir üniversiteydi, derecem ve ortalamam da çok iyiydi. Özel ders verdim. Oyun ablalığı yaptım. Anketörlük yaptım. Ne bulduysam yaptım yani. Bu arada çalışarak o okul bitmez diyenlere kulak asma. Alanımdaki en iyi üniversiteden 3, 94 ortalama ile 1.mezun oldum. Para bile biriktirmiştim yurtdışı doktora başvuruları için. Şimdi araştırma görevlisiyim. Atanmadan evvel neredeyse bir 8 ay daha böyle idare ettim yüksek lisansa başladığım için sonra kadro açıldı kazandım atandım şükür bir nebze kurtardım kendimi.

Yetmez canım benim 550 TL zaten ailen buna izin vermez. Seni göndermedikleri gibi okuduğun okuldan da olursun. Dişini sık biraz az kaldı emin ol.
Bakın yardımcı olmak istiyorsunuz teşekkür ederim. Daha 20 yaşıma bile gelmedim ama psikolojik ve fiziksel olarak çok çöktüm. Her gün küfür psikolojik şiddet aşağılama ile ozsaygimi kaybettim. Hep ağlıyorum, bu yaşadıklarımı anlatabilecegim birisi yok cevremde. Hep susuyorum azıcık konuşmaya kalksam tehdit ediliyorum zorbalığa uğruyorum, canımı versem daha mı iyi olacak?

Niye sizi eksilemişler anlamadım. Ben şey düşündüm, bu arkadaşın babası okutmak istemese bir ÖSYM hesabının olmasına bile izin vermez. Dışarısı gerçekten çok kötü, bir delilik eder de bu haliyle evden kaçarsa o deli babasını bile arar hale gelir bu kız. Neler görüyorum çevremde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…