• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çıkmazdayım, burada her günüm ölüm gibi.

Merhaba. Zincir mağazalardab birinde yöneticiyim. Senin gibi ailesinden para gelmeyip geçinen çok insan var. Haftada 2 gün çalışıyorlar ve 600 700 tl maaş e bide kyk kredisi ile geçiniyorlar. Sende yapabilirsin. Bahsettiğim şehir istanbul. Hangi şehre gitmeyi düşünüyorsun ?
Çok sağ olun bende böyle bir şeyden bahsetmistim. Yazdan hazırlık yapar para biriktiririm diye düşündüm. Ama bir anda herkes çalışmak istememe çok karşı çıktı şaşırdım. Istanbula gitmeyi düşünmüyorum. Alternatiflerim var ama tam karar vermedim.

Çok sağ olun bende böyle bir şeyden bahsetmistim. Yazdan hazırlık yapar para biriktiririm diye düşündüm. Ama bir anda herkes çalışmak istememe çok karşı çıktı şaşırdım. Istanbula gitmeyi düşünmüyorum. Alternatiflerim var ama tam karar vermedim.
Anadolu da rahat rahat geçinirsin merak etme. Evet zorlanırsın evet başlarda düzen kuramazsın ama alışırsın. O kadar çok öğrenciyle çalıştım ki biliyorum az çok. Yurt olayını iyi araştır yıllık sözleşme yapma bence. Bir de okul açılmadan iş bulman lazım yoksa zorlanırsın bütün herkes gidince haberin olsun

Merhabalar, zaman zaman bahsettiğim üzere sağlıklı bir aile yapısı içinde büyümüyorum. 19 yaşındayım, hukuk okuyorum ailemin olduğu şehirde, tercih yapılırken ösym şifremi bile bilmiyordum, babam bana hiçbir şey sormadan tek tercih yaparak bulunduğumuz şehri (doğudayız) yazdı. Hayatım hakkında hiçbir söz hakkım olmadı. Annemle babam her gün kavga kıyamet yaşıyorlar. Babam çok küfürbaz ve dediği şeyleri asla kimse çekemez emin olun. Aklınızın alamayacağı şeyleri evde bağırarak söylüyor. En büyük çocuğum, annem çalışmıyor evde bir söz hakkı yok babamın bu baskılarına karşı sinirini benden çıkarıyor. Yani evde benden güçsüz kim varsa onu ezerim mantığı hakim.

Küçük kardeşlerim var, kalabalık bir aileyiz annem de babam da artık küçük çocuk sesini kaldıramıyorlar, dün akşam 7 yaşındaki kardeşim balkona çıktığı için babam onu dövdü :KK43: Evde en iyi ihtimalle hepimize gerizekalı, senin aklın yok, deli, Allah canını alsın şekilde bağırıyor evet küçük çocuklara dahil. Kaçta uyuyup uyanacağınıza, ne zaman yiyeceğimize her şeye karışan ebeveynler. Hayatımdaki hiçbir şeyde benim söz hakkım yok. Asalak gibi yaşıyorum şu an. Evde uğradığım baskıya artık o kadar katlanmıyorum ki stresten saçlarım döküldü sonra her üzüldüğümde şiddetli mide ağrılarım başladı şimdi de son 1 aydır ellerimde vitiligoya benzeyen beyazlaşmalar başladı, gittikçe büyüyorlar her şey yetmezmiş gibi bir de bu başladı :KK43: Burası bir cehennem. Geçen yaz biraz başımı kaldırıp isteklerimi söylediğimde annem sinir krizi geçirip üstüme atladı tırnaklarıyla kollarımı çizdi ( o zaman fotoğrafını çekmiştim hala duruyorlar). Uğradığım psikolojik şiddet artık çok fazla. Her gün üzüntüden kendimi yiyip bitiriyorum. Ortalama bir üniversite sınav puanım var ayni bölümü birçok şehirde kazanabiliyorum. Bu yüzden sınav puanımla merkezi yatay geçiş yapmak istiyorum. Bu sene kyk kredisi aldım şu anda hesabımda 550 tl var, güz dönemi üniversite başlayana kadar hiç harcamasam 2500 tl birikir. Şu anda bana sokağa çıkma yasağı var ama yasak kalkınca hazirandan sonra çalışıp para biriktirmek istiyorum. Kaçıp kurtulmak istiyorum burdan, daha fazla sabredemiyorum kendime zarar vermekten korkuyorum :KK43:

Nerde çalışabilirim? Nerde iş bulabilirim? Ne kadar para biriktirebilirim ve bu bana yeter mi? Onlar izin vermeyeceği için destek olmayacaklar tamamen kendi kazanacağım parayla baş başa kalacağım yani, biriktirdiğim parayla gittiğim şehirde yurda yerleşmem ve gelecek yaza kadar beni kyk kredimle beraber idare etmesi lazım gerçi okurkende çalışabilirim bilmiyorum şu an tek dileğim burdan gidebilmek. Hayatımda hiç çalışmadım bir deneyimim yok yani, nereye başvurabilirim ne yapabilirim? Lütfen kendimi iyi ve güçlü hissedecek cümlelere ihtiyacım var, bu dört duvar arasında her gün ağlayarak öleceğimi düşünüyorum. Teşekkür ederim.
Kuzum belli ki aklı başında mantikli bir kızsın. Yaşadığın ortam evet sıkıntılı ama şimdi evden ayrıldığını varsayalım; okul bitmedi, düzenli gelirin yok.
Etrafta sana ailenden daha fazla zulmetme potansiyeli olan insanlar olacak.
Bence biraz daha sabret en azından okulunu bitir 🌸

Bir film izlemiştim cocuk ailesinden sikayetci oluyordu kendisini dünyaya getirdikleri icin. Isin ozeti bu aslinda.
Ebeveynlere sorsan mutlaka gerekli sebepleri vardir. Eminim annende bir adamin eline bakip sıkıntılarla bogusan, cocuklarinin sikayet ettigi bir anne olmak istemez.
Daha kendi düzenini kuramayan, kendi sorumlulugunu alamayan insanlarin cocuk yapmamasi gerek. Bunun önüne gecilir mi bilmiyorim ama cok onemli bir konu. Keske ehliyeti olsa bu isin de ya da 1 2 çocukla sinirlandirilsa.
Asıl meseleye gelecek olursak bu tamamen senin cesaretine bagli. Sadece aldigi bursla gecinen, bir simiti ikiye bölüp yarisini oglen yarısını aksam yiyenleri de gördüm mesela. Yakin bir arkadasim yurtta kalip cerezcide calisiyordu. Bursunu kendisi harcayip cerezciden aldigini ailesine eve elektrik su parasi gönderiyordu. Bol dua et, Allah yardimcin olsun.

Senin ne yaşadığını en çok belki ben anlarım. O kadar kötü bir aile ortamında yaşadım ki bunu bu hale getiren tek şahış babamdır. Keşke diyorum senin yaşında olsaydım da mesleğimi elime aldığım gün annem ile çekip gitseydim.
Olmadı 27 yaşında evden kurtulmak için evlendim (severek) çok şükür çok iyi evliliğe sahibim fakat gel gör ki annem ile babamın savaşı hala devam ettiği için benim evliliğime yansıyor ve bu durum beni bitirdi... Tek tavsiyem mesleğini eline aldığın gün git.

öncelikle gücün kendinsin.ne güzel ne mutlu ki hukuk gibi bir bölüm okuyorsun ve dişini biraz daha sıkarak okulunu bitirip ekmeğini eline alıp ailene veda edebilirsin.daha okulun bitmeden gidersen hem okulun çok uzar hem de ailenden çok daha kötü şartlarda yaşamak zorunda kalabilirsin.

Yasadiklarina cok uzuldum. En doğru karar tabi ki baska sehre yerlesmek... Tabi bu kolay bir karar degil, kardeslerin var arkanda birakman gereken. Bir de duzenli gelir lazim ki okurken hayatini da idame ettirebilesin. Ama calisicak is bulabilirsin, ogrenciler hep calisiyor. Destek de bulabilirsin, hatta sana tavsiyem, Kadin Platformuna ulasip onlara yasadiklarindan bahsedebilirsin orda destek olurlar sana. Maddi destek de bir sekilde halledilir.

ankaraya gelebilme sansiniz var mi? benim babam sadece ankarada okuyan ogrencilere burs veriyor. tip ogrencilerini tercih ediyor daha cok ama hukuk ogrencilerine de veriyor diye biliyorum. veya para istemezsen kitap bursu+yurt da ayarlayabiliyor. ama ankarada olman gerek cunku yuz yuze mulakati oluyor. daha once suistimal edilmeye calisildigi icin boyle bir seye basvuruldu.

oyle bir sansin olursa yazmaktan cekinme, ben yardimci olmaya calisirim. ama hukuk gibi agir bir bolumde hem calisip hem okumak nasil olur bilmiyorum. bu tarz burslari takip etsen daha iyi olabilir.

Bence istediğin herşeyi yapabilirsin. Bu evden kaçmak falan değil. Zaten senin yasındaki insanlar baska şehirlerde tek baslarına mücadele ediyorlar. Burda sanki kötü yola düşecekmişsin gibi yorum yapanları anlayamadım.
Üstelik Eskişehir Ankara gibi öğrenci şehirlerini seçebilirsen daha avantajlı olur. Senin başka şehirlerde okuyanlardan tek farkın sadece ailenden destek almamak olacak ve emin ol zaten bazı öğrenciler 1 liraya bile muhtaç yani kimseden bir farkın olmayacak. Ve çoğu arkadasım üniversite boyunca çalıştı. Üniversetede kütüphanede de falan da çalışabilirsin ihtiyacı olanlara zaten öncelik veriliyor. Kafelerde falan da çalışabilirsin. Hukuk da devam zorunluluğu yok diye biliyorum. Biraz yorucu bir tempoyla herşeyi başarabilirsin.
Annesi babasıyla büyümemiş.
Kimseden destek almayan arkadaşım sadece kendi çabasıyla okudu. Kredi alıyordu ve okulun kütüphanesinde çalışıyordu. Ve yurtta değil kendi evinde kaldı. Bir ev arkadsıyla kira bölştü. Öğretmenlerle samimiyet kurdu durumunu bilen hocalar ona iş paslıyordu. Ama okulu bitirdi yakında Akademisyen olacak. Yapman gereken doğru kişilerle kontak kurmak aynı zamanda. Akademisyenler bile iş vs konularda sana yardıncı olabilirler.
Sen çok büyük bir karar vermiyorsun o yüzden korkma sadece nerdeyse tüm öğrencilerin yaptığı gibi baska bir şehire gideceksin ve çalışacaksın.
Ayrıca kyk lar yazın kapanmıyor bir şubesi yaz okulu öğrencileri için açık bırakılıo

Bitanem, senden 7 yaş büyük bir ablan olarak sana yazıyorum bunları. Bak baban hasta,belli ki anneni de hasta etmiş,o kadıncağızın penceresinden bakalım sizler için sabrede sabrede bu raddeye gelmiş. belli ki yıllar içerisinde bu hastalıklı düşünceleri kardeşlerine de yansıtacaklar. Sen de bunları fark etmişsin. Ne kadar güzel, hukuk kazanmışsın ve bölümünü okuyabiliyorsun. En kötü ihtimalle kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez diye düşünüp okumana izin vermişler. Bak güzel kuzum sana çok hak veriyorum kimse kimseyi azarlayamaz, cinsiyetinden dolayı ikinci sınıf insan muamelesi yapamaz ama Türkiye’nin gerçekleri bunlar. Senin gibi kızlarımız güçlü olup dayanıp gücü tükenen kızlara yardım edecekler, biz bunlarla böyle başa çıkacağız. Bak sana vereceğim tavsiyeler şunlar, çok zordur eminim çünkü belli ki aydın düşünceli bir kızsın insanlık onuruna ağır geliyor bu durumlar. Ama dayan bebeğim, dayan,sabret, duyma ,görme, hiçbir şey isteme, var gücünle azminle zafere ulaş. Tabi izin verirlerse gücün yettiğince bir işte çalış. Haftada bir gün olur iki gün olur çalış paranı bir süre biriktir. Ama şunu bilmeni isterim ki en masrafsız insan için bile dışarıda okuyup geçinmek çok zor. Bir de dışarıda gözü senin namusunda olacak çok aç kurt var. En azından bu kısmını yaşadım, biliyorum. Emin ol annen baban ne kadar kötü olsalar da canına bir şey olmasını istemezler. Ama dışarıdaki zibidilerin umrunda olmaz. İş bulduğun yerlerin de umrunda olmaz. Bakarlar ki aile desteği olmayan körpe bir kız, maddi manevi yüklenip yıpratırlar bir de aile sıkıntının yanında bunlarla uğraşmak zorunda kalırsın. Dışarıda okursan yurt çıkma ihtimali düşük olabilir, diyelim ki çıktı yurt ücreti haricinde kitapların zaten çok masraflı olur, tek başına yaşamak gerçekten bildiğin gibi değil. masraflardan geçtim kötü niyette olmasa bile dertsiz tasasız olan arkadaşların aklını çelerler, hadi oraya gidelim,buraya gidelim hadi şunu yapalım bunu yapalım inan geçen Senin vaktin olur ders çalışma azmin kırılır aklın başka heveslere kayar. Sen özgürlüğüne kavuşana kadar taş gibi kaya gibi ol ve şafak gününü say nolursun. Başını soktuğun ,karnını doyurduğun bir evin bir de sağlığın olsun da önündeki güzel günlerde telafi eder acısını çıkarırsın.

Back