Cami yanında oturmak

Camii iki sokak arkada bebeğim doğduğundan beri hiç sıçrayarak falan uynmadi korkmadi da ki kulakları bayağı kuvvetli en ufak tikirtiyi duymasına rağmen yine sizin tercihiniz

Ezan sesinden bile rahatsız olunuyorsa diyecek bişey bulamıyorum.
Kucukken sabaha karsi ezan okununca cok korkardim ve bilinmeyen ne dedigini anlamadigim bir varligin beni alip gidecegini dusunur yorgan altinda aglardim. Herkesin ayni hassasiyet gostermesini bekleyemezsiniz. Namaz kilmayan bir insanla kilan birisinde ayni tesiri yaratmadigi gibi bebege de huzur verip vermedigine kimse hukum koyamaz cunku anlamaz cocuklar . Bu kadar duygusal bakilmasi gereksiz.

Nereye sikayet ediyoruz? Bizim muezzin kadar kotu okuyan yokturdur herhalde. Turkler neden var gucuyle bagirarak ezan okurlar hic anlamam. Ezan yumusak ve naif okunmali. Baska turlu duyanlarda nasil guzel duygular uyandirsin ki.

Aynen bizim müezzinler sagolsunlar Türkçe meal sanki öyle okuyorlar ezan okunurken bagirilmaz ilk ezan okuyan bilal-i Habeşi o dönemde mikrofon tarzı şeyler olmadığı için çıplak sesle bağırarak okumuş tabi bizim müezzinler gibi bagirmamis :)
Ezan hüzünlü ve naif okunmalıdır ayetlerin anlamlarını anlayarak kabedeki nasser al qatami gibi mesela

Hanımlar,
konunun ana teması "ses" ev kilise yanında da olabilirdi, çan sesi rahatsız eder mi diye de sorulabilirdi.
Rica ediyorum, ne aaaaa camiden rahatsız olunur mu deyip konuyu başka taraflara çekin ne de din ya da siyaset karıştırın.

Ses bebekleri rahatsız eder mi diye soruyor konu sahibesi, yanlış anlaşılmamak için inançlıyım diye de belirtmek zorunda kalmış.

Konu sahibesi,
şimdi oturduğunuz evin çevresinde ani ses, gürültü, sabah erken saatlerde bebeklerinizin uyanmasına sebep olan sesler oluyor mu? Bebekleriniz ani seslere uyanıp tepki veren bebekler mi?
Çok sessiz bir ortamda uyuyorlarsa yakınlarında güçlü bir şekilde çıkan sesten irkilebilirler.

Korkabilir. Bazı camiler hoparlörleri çok fazla açıyorlar duyulsun diye. Yakın evlerin camları sesten titriyor. Bir yakınımızın evi cami duvarına bitişikti, çocuk çok korkmuş gece, keşke evi biraz uzak alsaydık demislerdi. Belki sonradan alışmıştır bilmiyorum. Ben o kadar yakın ev almazdım.

Insanlarin siyasi partiler uzerinden ayristirilmasindan nefret ediyorum. Insanlarin birbirini şucu bucu diye yaftalamasindan da nefret ediyorum. Ayristirilmanin dikalasini yasadigimiz şu gunlerde, oturup halimize gulmeyelim bence. Cunku bu aglanacak halimize gulmek olur. Her mahallede ezandan rahatsiz olan bir teyze vardir demek de yanlis bir genelleme olur. O teyzelerden cok fazla tanidigim var ve daha ezandan rahatsiz olani hic duymadim. Aksine sabah ezanindan huzur buldugunu soyleyip o saatte kalkip cam acip dinledigini soyleyrn genc chp'li arkadaslarin oldu. Ezandan rahatsiz olmak demek kesin chp'li demek degildir. Ezandan rahatsiz olan birinin genel olarak dinlere ve o dinlerin ibadetlerine saygisi yokturdur. Ama her dine ve o dinin ibadet sekillerine, o dine mensup insanlara saygili olmamiz gerekiyor degil mi?
Sorun şu ki Turkiyede bu sekilde bir ayristirmanin varligindan memnun olan bir kesim var. Şucu bucu olmakla gurur duyan, hatta bundan nemalanan bir kesim var. Bu sekilde ayrismanin Turkiyeye hicbir faydasi yok. Ne hale geldik. O yuzden istiyorum ki, ayrismamizi isteyen kesimin ekmegine yag surmeyelim. Eh nasilsa ayrisabildigimiz kadar ayristik, bu da ulkenin bir gercegi haline geldi, o zmaan biz de bu durumu kabullenelim ve bu yoldan ilerlemeye devam edelim demek yanlis. Ulkenin gercegini desgistirmek gerekiyor. Yoksa bundan hepimiz zarar gorecegiz.

Camilerde dev hoparlorler var artık rahatsız olmaman mümkün değil ben olsam tercih etmezdim

Yineliyorum konu içeriği "Ses"
Ve yine rica ediyorum konu ses içeriğinden farklı eksenlere kaymasın.

Siz başkalarına bakmayın içinize sindiysse alin derim.hem ezan sesi çok huzur verir.zaten sabah ezaninda değil ezan bomba patlasa çocuklar uyanmaz. ha bebek uyandı diyelim emzirir veya sutunu incitir tekrar uyur,belki bikac gün sürer, kısa sürede alışır bence..

Arkadas ironi yapmis namaz kilmayan ezandan kacan cehape zihniyeti diye bangir bangir bagiriyor insanlar o sebep
İronide de bir edep olmalı ama. Halkın bir kısmını yaftalamak çok çirkin. bir yerde tecavüzcü çıktı diye bütün bütün orada yaşayanları aynı kefeye koysak ne olurdu?

Benim büyüdüğüm ev de cami yanıydı. Hiçbir sıkıntımız olmadı. Kardeşlerim bebekti. Bir kere ezan sesine sıçradıklarını bilmem.

Arkadaşım evler çuvala girmedi ya? E para da senin, en ufak bir şey düşündürüyorsa başka evlere bak çünkü o ses yavrucak için travma yaratabilir. Mutlaka içine sinen başka ev bulursun, hatta o beğendiğiniz evin inşaat firmasının başka semtlerde inşa ettiği evler olup olmadığını öğrenin. Aşağı yukarı aynı oluyor çünkü firmadan çıkan evler.

Ayrıca ezan sesinden rahatsız oluyorum diye bu benim dinlere saygısı olmayan, dini ritüellere de aynı şekilde yaklaşan biri olduğum anlamına gelmez. Ayrıca evet arapça okunmasından rahatsızım. Kime ne? Çık sokağa, sor bu ülke vatandaşına kaçı biliyor güzelim “ezanın” anlamını? Kim merak edip de bakmış-araştırmış? Böyle geldik böyle gidiyoruz. Belki Türkçe okunsaydı daha çok insan fayda görürdü. Söylenecek çok şey var da neyse.

Son düzenleme:
Bundan önceki evim cami yanındaydı
Bizim ailede inananda çok inanmayanda ve misafirim çok olurdu
Yahu bu ne ses adam 2 dakkakık ezanı 20 dakikada okuyor diye şikayet edende vardı ahhhh huzur veriyor diye memnuniyettini belirten de
Bana sorarsan o hocayı cami minaresinden atabilirdim adam ezan eşliğinde arabesk okuyordu
Ben pek tavsiye etmiyorum tabi hasasiyetiniz önemlidir

Sokagimin başında merkez camisi var hiç sabah ezanını duyduğumu bilmem ayrıca sabah ezanını diğer ezanlar gibi fazla sesli okumuyolar

İronide de bir edep olmalı ama. Halkın bir kısmını yaftalamak çok çirkin. bir yerde tecavüzcü çıktı diye bütün bütün orada yaşayanları aynı kefeye koysak ne olurdu?
İronisinde ben kendi adima edepsizlik bulamadim o kendi adina ironi yapmamis magicat ana haberlerde beyin yikayan a haber gibi kanallarda resmen boyle yapiliyor onu yansitmis kendisiyle alay etmis yazan arkadas.

“ezandan rahatsiz mi olunur diyecek bir sey bulamiyorum” gibi sacma soylemlerde bulunanlarin mesajlari daha edepsizlik iceriyor. Bu sitede herkes fetva hatti gibi.

Beni ezan cocukken korkuturdu, suan kayitsizim . Ancak kilise yaninda otursam çan sesi de rahatsiz ederdi, gece klubune yakin otursam muZik sesi de rahatsiz ederdi. Her evin ses yalitimi ;her insanin sese toleransi /duyarliligi degiskendir. Bebege huzur veriyorsa acsinlar sabahtan aksama kadar ezan dinletsinler demek ki bunu dusunenlerin bebegi hic aglamiyor uyanmiyor ne guzel ezan kaydini dinletip dururlar ben gurultuye gelemem bazen havuzda bagirisan cocuklara dahi tahammul edemiyorum. O yuzden evim yuksek katta. Kisiye gore degisir yani

Camiye yakın evde yaşadım , evet sabah ezanı uyandırıyordu.Bundan rahatsız olmayacaksanız alın , uyandırmaz diye bir şey yok , yakınsa kesin uyandırır ki zaten sabah ezanının amacı da namaz için insanları uyandırmak.Uyandırır yani.Manevi anlamından dolayı uyandırmaz , cami yanında ev harika vs diyenler var ama uyandırıyordu yani.

Sabah ezanı çok sesli gelir çünkü ortalık sessiz.
Bebek de uyanır mı uyanmaz mı,onu siz daha iyi bilirsiniz,bebeğinizin sese duyarlılığıyla ilgili tamamen.

Ve tek bir yorumunuz dahi yok konu sahibi!
Ortalık karıştırmak maksatlı açmışsınız belli işte.

Bu arada mahalle camilerinde her gün cenaze varmış gibi düşünmek de ilginç.
Yok öyle bişey.

Bir de sabah ezanını duymak ne güzel bir nimettir.
Bundan rahatsızlık duymak yakışmaz inanana.

Benim evime cami çok yakın değil ama ses güzel gelir.
Evimin etrafı açıklık,her yer açık.ama uzaklarda bir düğün salonu var ve sezon açıldı haftasonları sürekli düğün modundayız.
Ve bu şarkılarla ezanı kıyaslamam bile.
Ezan benim için sadece 'ses' değil ondan belki..
Ama yine de düğünlerden de rahatsız değilim.
Hayatın parçası "ses,gürültü" olsun varsın :)

Seçim sizin,bebek sizin,karar sizin.
Ama sizin derdiniz bu değil sanırım,o da ayrı...

yorumları okumadan sadece sorduğunuz konuya cevap yazıyorum
bizi evimiz caminin tam yanı. 2 yaşında ve 5 aylık iki bebeğimiz var. gündüz uykuları özellikle etkileniyor, ikindi ezanı denk gelirse uyuyacağı varsa da uyanıyor hemen büyük kızım, çok kriz yaşıyoruz, ezan zamanı tetikte bekliyoruz.
ben de inançlı bir insanım, camiye ezana karşı değilim ama küçük bebekle gerçekten olmuyor, imkanınız varsa başka yere bakın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…