- 13 Eylül 2015
- 21.888
- 68.762
- 598
Saksuka nedir kardes,bi özet gec aramayayım sosyal medyadaMayalı hamuru fazla yoğurup birazını poşetleyip atarım geceden çıkardığımda sabaha pişi yaparım, böreği tepside yapıp streçleyip bir de poşet geçirip atıyorum buzluğa, taze fasulyeyi domates soğanla biraz sarartıp koyuyorum, karnıyarıklık patlıcanları kızartıp koyuyorum , lahana sarması yaprak sarması yapıp atıyorum , poğaça da atarım ben hiç bir tat değişikliği olmuyor
Yazdan bolca domates biber patlıcan alıp Menemen , şakşuka yapar koyarım sırf 30 poşet şakşuka yaptım bu sene
Sulu köfte hazırlayıp koyuyorum ,kalan ekmekleri hep dondurucuya koyarım mutlaka 2-3 poşet haşlanmış fasülye ve nohut bulunur
maydonoz -dereotu-nane karışımı doğranmış bir biçimde hazırdır dolmalar için
Pilavı ben de attım yayla çorbası yaptım ama bana pilavdaki tereyağın tadı değişmiş gibi geldi çorbanın 2. Gününde ilk gün iyiydi aslında.Hahahaha
Biz kertenkele yiyoruz maaile,onun bile artanını atarım buzluğa dermişim.
Şaka bir yana,az alıyorum herşeyi,yetecek kadar yapmak istiyorum ama artan şeyleri çöpe atmaktan hoslanmıyorum hic.
Mesela,kek,bisküvi atmışım buzluğa ama ikisi de az yani epey,yasaklar geldiğinde çıkamıyoruz tabi tatlı istediler,indirdim buzluktan,parçaladım,içine çikolata erittim,karıştırıp toplar yaptım,evde olan hindistan cevizidir,fındıktır (azar azar kalmış)buladım leziz birşey oldu,ahali bayıldı. Hem değerlendi hemde bereketli lezzetli bir tatlı oldu. Bu az demeyin,pilav bile atıyorum,azıcık kıyma ekle al sana kadınbudu köfte.
Ben de top patlıcandan yaptım,tadı cok güzel onların.Posette yapayım barı bir daha alırsam,yoruldum valla mangal basında:))Topan patlıcandan yapıyorum ben kozlemeyi. 180 derecede fanlı ayarda 1 saat sürüyor sonra sıcağıyla poşete koyuyorum kabuklarını soyuyorum. Fırın poşetiyle de yapabilirsiniz annem öyle yapar hep ben normal yapıyorum.
Galiba bu kelımelerı gocmen olmayanlar kullanıyor. Mesela bız saclarımız yaglanınca yaglandı demeyız kayış gibi oldu deriz amel de bunlardan biri sanırımBkıyasla...Bogazına düşkün yerine ameline düşkün deyince:))
Kvciimin sol kulağı çınlasın:))
Ama mangalda da tadı güzel oluyordur isli isliBen de top patlıcandan yaptım,tadı cok güzel onların.Posette yapayım barı bir daha alırsam,yoruldum valla mangal basında:))
Bunlara ek,ekmek,bazlama vb şeylerde olur elimin altında. Ekmekleri ıslatıp köfteye eklerim,galeta unu yerine. Bazlama güzel bir pizza tabanıdır,hemen uzerine evde ne varsa eklenip pizza olur. Lavaşta artarsa atıyorum,gecenlerde çıkarıp cips yaptım lavaştan. Sarmısak tozu ,paprika ,zeytinyağı ile harmanlayıp fırınlarım gayet güzel oluyor. Yada yine pizza yapılabilir 2 kat lavaştan arasına kaşar üzerine sos malzeme peynirle.Artan birçok şeyi buzluğa atıyorum ben. Soğanı küp doğrayıp atarım mesela,yemek yaparken hemen alıp kavurup kullanırım.Yada yarısını kullanmam gerekiyordur,büyüktür onuda hemen doğrar atarım. Maydanoz,dereotu da fazla ise o an elimin altında,taze kullanamayacaksam,yıkayıp doğrayıp atarım,pişecek birşeylerin içinde gayet iyi oluyor,mücver ,köfte vb.
Kemik suyu yapıyorum ilikli,onuda buz poşetleri var onlara koyuyorum(soğutup)kullanacağım kadarını kırıp alıyorum
Köfte yapıp atarım,genelde toplu yaparım bu işlemi,3-4 yemeklik şekilde.
Tavuk suyum artarsa dondururum onuda karton bardaklarla,çorba yapmak için pratik oluyor.
Poğaça vb mayalı birşey yapmışsam,hatta pişmiş börekte atarım artınca,çözdürüp ısıtınca taze gibi olur.
Kalem börek ve sodalı buzluk böreği de atıyorum çiğden çocuklar seviyor, elimin altında pratik olsun diye.
İçli köfte,mantı da yaparsam fazla yapıp atıyorum genelde.
Artan kekler de ,kurabiyeler de giriyor tabi yine buzluğa. Çözdürüp tüketiyoruz.
Mozaik pasta da olur genelde buzlukta kızım seviyor.
Kararmaya yüz tutan muzları,fazla gelen çilekleri de atıyorum ben,içecek,kek,pasta,tatlı hatta krema ve balla çekip dondurma yaparken kullanıyorum,çöpe gitmiyor.
Aslında kullanım alanı epey geniş buzluğun.
Pek çok şey atılabilir. Ilk aklıma gelenler bunlar oldu.
Pilavı çorbada denemedim,onu genelde buzluğa atmayıp dönüştürüyorum çorbaya ama çorba yapmayacaksam kesin buzluğa gider. Kadınbudu deneyin inanın çok güzel oluyor.Pilavı ben de attım yayla çorbası yaptım ama bana pilavdaki tereyağın tadı değişmiş gibi geldi çorbanın 2. Gününde ilk gün iyiydi aslında.
Araba kullanmaya haydamak der,fasulyenin yesiline de "çakıl"Galiba bu kelımelerı gocmen olmayanlar kullanıyor. Mesela bız saclarımız yaglanınca yaglandı demeyız kayış gibi oldu deriz amel de bunlardan biri sanırım
Yani herşey lazım oluyor aslında. Yeri geliyor az soğan,az maydanoz,belki 1 minik dilim ekmek. İsraftan bende hic hoşlanmıyorum. Bu sebeple dengeli alışveriş yapıyorum ama sık kontrol ediyorum dolabı,atıyorum domates var,yumuşamış hemen soyup doğrayıp atarım buzluğa ,bir sosluk,yada yemeğe eklenecek malzeme olur bana o,çok bekletmeden kullanırım. Hemde çöpe atılmamış olur. Geçen gün biber vardı,baktım sararıyor hafiften,hemen doğrayıp attım yine,menemene ,çorbaya birşeye kullanırım.Böyle değerlendirmeniz okadar güzelki çöpe atılınca benimde vicdanım sızlıyor
Vallahi bu topik süper faydalı birşey oldu
Hepsini tek tek okuyorum
Kesinlikle.Bunlara ek,ekmek,bazlama vb şeylerde olur elimin altında. Ekmekleri ıslatıp köfteye eklerim,galeta unu yerine. Bazlama güzel bir pizza tabanıdır,hemen uzerine evde ne varsa eklenip pizza olur. Lavaşta artarsa atıyorum,gecenlerde çıkarıp cips yaptım lavaştan. Sarmısak tozu ,paprika ,zeytinyağı ile harmanlayıp fırınlarım gayet güzel oluyor. Yada yine pizza yapılabilir 2 kat lavaştan arasına kaşar üzerine sos malzeme peynirle.
Pilavı çorbada denemedim,onu genelde buzluğa atmayıp dönüştürüyorum çorbaya ama çorba yapmayacaksam kesin buzluğa gider. Kadınbudu deneyin inanın çok güzel oluyor.
Yoğurt mayasına çok şaşırdımYaptigim yogurt tazeyken 4 5 kasik ayırıyorum mayalik atiyorum buzluğa. Kendi mayami hic kaybetmemis oluyorum
Ben içli köfteleri bir dakika tuzlu sirkeli suda haşlayıp soğutuyorum, öyle koyuyorum. Çıkarınca ister kızart ister haşla. Dağılmıyor ve çok güzel oluyor.Bi de içli köfteyi yarı kızartıp atıyorum. O da kurtarıcı oluyor. Çökelek ve tereyağı topları da hep buzlukta.
Muzu dondurma yapıyorum. Deneyebilirsiniz sağlıklı alternatif olarak. Bir muz iki kaşık sütle rondadan geçiyor, soft cream kıvamı oluyor. İsterseniz 1-2 saat daha koyuyorsunuz baya dondurma oluyor. Çilek eklenebilir, kakao eklenebilir,kiraz vişne vs her türlü çok lezzetli oluyorKararmaya yüz tutan muzları,fazla gelen çilekleri de atıyorum ben,içecek,kek,pasta,tatlı hatta krema ve balla çekip dondurma yaparken kullanıyorum,çöpe gitmiyor.
Biz bamya fasulye bezelyeyi kiloca fazla alıp temizleyip çiğ dondurucuya atıyoruz bamya harıci fasulye ve bez3lyeyi pişirmeden 10 dk dolap kokusu çıksın dye kaynar suda haşlıyoruz dondurucuya poğaça(mayasız olan) çiğden yapıp atıyoruz buzlu buzlu fıtına sürüp pişiriyoruz böreği sadece sigara böreğini yapıp koyuyorum ama biz kıymalı ıspanaklı böreği pişirip soğuduktan sonra 2 poşete koyup dondurucuya atıyoruz sonra yemeğin yanına çıkartıp yiyoruz bazlamayı hiç denemedim biz patlıcan biber imambayıldı yemeğinde olacak şekilde kızartıyoruz yazın poşetleyip buzluğa atıyoruz kışın yiyoruz miss ayrıca bostan patlıcanı közleyip onuda poşetliyoruz kışın yiyoruz oda miissKızlar merhaba. Günlük hayatta hem çalışırken hem çocuk bakarken buzluk kullanmak inanılmaz zaman kazandırıyor. Ben de şöyle düşündüm; buzluğa neler koyuyoruz ,çıkarınca nasıl hazırlıyoruz, tadı nasıl oluyor, bu olayın püf noktaları neler paylaşalım birbirimizle. Hem birbirimize fikir veririz hem de yeni şeyler öğreniriz.
Ben başlayayım, şunu şöyle yaparsan daha iyi olur tarzı tavsiye veren olursa sevinirim bu arada. Barbunya ve bezelyeyi çiğden koyuyorum. Taze fasulyeyi yarı pişmiş, domatesli koyuyorum. Yapıldığı zaman biraz fazla yapıp lahmacun ve pideyi pişmiş, mantıyı sadece fırınlanmış koyuyorum. Kasaptan yeni alınmış kıyma ve tavuk kıymayla köfte yapıp çiğ olarak ekliyorum onu da. Ayrıca salçayı kaşık porsiyonuyla dondurup, buzlukta saklayıp kullanıyorum. Hazır salça çok çabuk bozuluyor. Sucuk,salam, kavurma sürekli buzlukta.
Hamur işi konusunda hiç fikrim yok yalnız. Poğaça konur mu, çiğ mi pişmiş mi? Börek nasıl konur? Bazlama saklanır mı falan hiç fikrim yok. Bu konularda her türlü yardıma açığım.
Muzu ben bazen milkshake,bazen banana bread bazende bal,kakao varsa krema yoksa süt yada krem peynirle çekip dondurma yapıyorum. Her daim kakarmış bulunur buzlukla zira ilk alındığında güzel güzel yeniyor,olgunlaşınca burun kıvrılıyor bizim evde muza. Buzluğa yol alıyor o zaman. Sonra neye kullanacaksam hemen oluyor.Yoğurt mayasına çok şaşırdıminanılmaz güzel olur gerçekten hep maya olması.
Ben içli köfteleri bir dakika tuzlu sirkeli suda haşlayıp soğutuyorum, öyle koyuyorum. Çıkarınca ister kızart ister haşla. Dağılmıyor ve çok güzel oluyor.
Muzu dondurma yapıyorum. Deneyebilirsiniz sağlıklı alternatif olarak. Bir muz iki kaşık sütle rondadan geçiyor, soft cream kıvamı oluyor. İsterseniz 1-2 saat daha koyuyorsunuz baya dondurma oluyor. Çilek eklenebilir, kakao eklenebilir,kiraz vişne vs her türlü çok lezzetli oluyor
Ayy altıma işemek üzereyim ahahahah aynen öyle derlerAraba kullanmaya haydamak der,fasulyenin yesiline de "çakıl"
Mısır dedin canım çok çekti ya, dolmalar sarmalar havada uçtu ,tık yok , mısır deyince kaldımBiz bamya fasulye bezelyeyi kiloca fazla alıp temizleyip çiğ dondurucuya atıyoruz bamya harıci fasulye ve bez3lyeyi pişirmeden 10 dk dolap kokusu çıksın dye kaynar suda haşlıyoruz dondurucuya poğaça(mayasız olan) çiğden yapıp atıyoruz buzlu buzlu fıtına sürüp pişiriyoruz böreği sadece sigara böreğini yapıp koyuyorum ama biz kıymalı ıspanaklı böreği pişirip soğuduktan sonra 2 poşete koyup dondurucuya atıyoruz sonra yemeğin yanına çıkartıp yiyoruz bazlamayı hiç denemedim biz patlıcan biber imambayıldı yemeğinde olacak şekilde kızartıyoruz yazın poşetleyip buzluğa atıyoruz kışın yiyoruz miss ayrıca bostan patlıcanı közleyip onuda poşetliyoruz kışın yiyoruz oda miisssonraaaa kapyabiber kışın bulunmuyor onu çiğden dilimleyip atıyoruz bursa domatesi dilimleyip atıyoruz dondurucuya ..mısır(darı) pişirmeden atıyoruz kışın haşlıyoruz sarımsağı büyük diş olanı alıyoruz kabuğunu soyup dondurcuya atıyoruz acele yemekte hoop hazır bizde bu şekil
Pişmiş olarak börek bazlama gözleme somun ekmek pide pizza hatta pasta bile dondurmuslugum var .Kızlar merhaba. Günlük hayatta hem çalışırken hem çocuk bakarken buzluk kullanmak inanılmaz zaman kazandırıyor. Ben de şöyle düşündüm; buzluğa neler koyuyoruz ,çıkarınca nasıl hazırlıyoruz, tadı nasıl oluyor, bu olayın püf noktaları neler paylaşalım birbirimizle. Hem birbirimize fikir veririz hem de yeni şeyler öğreniriz.
Ben başlayayım, şunu şöyle yaparsan daha iyi olur tarzı tavsiye veren olursa sevinirim bu arada. Barbunya ve bezelyeyi çiğden koyuyorum. Taze fasulyeyi yarı pişmiş, domatesli koyuyorum. Yapıldığı zaman biraz fazla yapıp lahmacun ve pideyi pişmiş, mantıyı sadece fırınlanmış koyuyorum. Kasaptan yeni alınmış kıyma ve tavuk kıymayla köfte yapıp çiğ olarak ekliyorum onu da. Ayrıca salçayı kaşık porsiyonuyla dondurup, buzlukta saklayıp kullanıyorum. Hazır salça çok çabuk bozuluyor. Sucuk,salam, kavurma sürekli buzlukta.
Hamur işi konusunda hiç fikrim yok yalnız. Poğaça konur mu, çiğ mi pişmiş mi? Börek nasıl konur? Bazlama saklanır mı falan hiç fikrim yok. Bu konularda her türlü yardıma açığım.
Önce biber ve patlıcan ayrı ayrı kızartılıyor sonra ölçüsüne göre 3-4 diş sarımsak doğranıp yağda sotelenir ben 2 yemek kaşığı salça ekliyorum ( damak zevki) sonra bol domates eklenir sarımsak üstüne 10 dakika kadar orta ateşte pişen domates üstüne biber patlıcan kızartması eklenir kısık ateşte pişirilirSaksuka nedir kardes,bi özet gec aramayayım sosyal medyada
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?