• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mutfak Püf Noktaları Buzluk deneyimleri paylaşım alanı

Salca bozulmamasi icin kavonoz uzerine 2 parmak zytinyagi koy hava almassa bozulmaz☺️
Yufka boregini sar her turlu sarilmis haliyle hatta yerin varsa tepsiyle at, cikart buzuyla onceden isinmis firina sur..
Mayali hamur duz hamur yogur at, cikart cozunce sekillendir pogacani pisir..
ekmek alip tazeyken at ekmeksiz kaldiginda aksamdan cikart sabaha yumusacik ekmek posette..:)
Ben en cok yufka boreginde kullaniorm..
Elim bosken 2 kg yufka aliorm, arasini tereyag siviyag su /maden suyu karisimiyla yagliyorum, sariyorum, ve hatta suya batirip cikariorum, kagit havluda 1 dk suyunu suzdurup tepsime yagli kagit uzerine diziorm.. misafir gelceginde firin 5 dk 200 derece isitip cikariorm tepsiyi buzuyla suruyorum.. normaldekinden cok daha citir borekler oluyo..:)

hamur yogurmak zoruma gttiginden mayali flan yogurdugumda cok attm buzluga.. gayet guzel sonuc aldm..

Keki kurabiyeyi bile at..

Taze biber dogra ayikla at, kizgin yaga brak yaz gunu kizartmasi..

taze kabak dogra uzerine domates biber dogra at, sogani tereyagini tencerede kavur, uzerine hazir kabagi bas harli ateste cozsun sonra kis altini pismeye brak..

Kizartma kizart biber, uzerine domates sosu yap, kopuk strafor tabaklara yda plastik ince tek kulanimlik tabaklara duzgunce biber ustu sos yap, tencereye tabagindan indir altini ac agzinida kapat, soklama yaparak cozdur. Tazecik yeni kizarmis kizartma gbi servis et..

baska aklma gelen olmadi gece gece aciktim 😁😁

insallah faydali biseler paylasabilmsimdir..:))

bu arada,

ben tupperlara
Dut, taze ceviz,visne, kayisi flan koyuyorum.. gayet guzel muhafaza ediyo kisin agzinda yara varken cikart duttan ye hemen gecer.. kayisiyi az sekerle su dokmeden pisir yumusacik yemekten sonra tatli niyetine, kabizlik problemi cekene bire bir..

Smdilik aklma gelenler bukadar :)))
Bu faydalı bilgiler çok işime yarıyacak teşekkür ederim😍

Artan birçok şeyi buzluğa atıyorum ben. Soğanı küp doğrayıp atarım mesela,yemek yaparken hemen alıp kavurup kullanırım.Yada yarısını kullanmam gerekiyordur,büyüktür onuda hemen doğrar atarım. Maydanoz,dereotu da fazla ise o an elimin altında,taze kullanamayacaksam,yıkayıp doğrayıp atarım,pişecek birşeylerin içinde gayet iyi oluyor,mücver ,köfte vb.
Kemik suyu yapıyorum ilikli,onuda buz poşetleri var onlara koyuyorum(soğutup)kullanacağım kadarını kırıp alıyorum
Köfte yapıp atarım,genelde toplu yaparım bu işlemi,3-4 yemeklik şekilde.
Tavuk suyum artarsa dondururum onuda karton bardaklarla,çorba yapmak için pratik oluyor.
Poğaça vb mayalı birşey yapmışsam,hatta pişmiş börekte atarım artınca,çözdürüp ısıtınca taze gibi olur.
Kalem börek ve sodalı buzluk böreği de atıyorum çiğden çocuklar seviyor, elimin altında pratik olsun diye.
İçli köfte,mantı da yaparsam fazla yapıp atıyorum genelde.
Artan kekler de ,kurabiyeler de giriyor tabi yine buzluğa. Çözdürüp tüketiyoruz.
Mozaik pasta da olur genelde buzlukta kızım seviyor.
Kararmaya yüz tutan muzları,fazla gelen çilekleri de atıyorum ben,içecek,kek,pasta,tatlı hatta krema ve balla çekip dondurma yaparken kullanıyorum,çöpe gitmiyor.
Aslında kullanım alanı epey geniş buzluğun.
Pek çok şey atılabilir. Ilk aklıma gelenler bunlar oldu.

5 çekmeceli dondurucusu full dolu biri olarak yazayım ben de.
Bamyalari ayıklayıp üstüne bol limon sıkarak kilitli poşetle koyuyorum.
Bezelye ve barbunya çiğden.
Visneleri çekirdekleriyle buzdolabı poşetiyle koyuyorum, buzluyken tencereye alıp ister şeker ekleyin ister eklemeyin ki ben eklenmiyorum kaynatıyorum çok güzel komposto oluyor.
Taze fasulyeyi domatesle kavurup koyuyorum.
Patlıcanları fırında közleyip soyuyorum. Kilitli poşetlere koyuyorum. İster beğendi yapıyorum ister patlıcan salatası. Aynı şekilde kırmızı biberleri de kozleyip koyuyorum.
Patlıcanları bir de karnıyarıklık şekilde soyup üzerine yağ sürerek fırında kızartıp 4erli veya 6lı şekilde poşete koyuyorum bundan da karnıyarık yapmak çok pratik oluyor.
Dolmalık biberleri temizleyip o şekilde koyuyorum ama maalesef bu çok yer tutuyor pek yapmıyorum bunu.
Bunlar dışında ıspanağı bolca alıp bir seferde temizleyip iyice kurutarak çiğden koymayı da yapıyorum bazen, çoğunlukla tercihim marketten dondurulmuş ıspanak almak oluyor ama temizlemek çok zor geliyor.
Ilikli kemikten et suyu tabletleri de boş vakit buldukça yapıyorum ve bölmeli buz kalıbı torbalarına dolduruyorum. Yemeklere, çorbalara ve pilava müthiş oluyor.
Pandemiyle birlikte muhakkak 1 veya 2 ekmek dondurucuda bulundurmaya çalışıyorum. Kayinvalidem su böreğini yapıp bazen çiğ bazen de pişirip dilimleyip koyuyor bana da o şekilde buzlu veriyor. Isındığında veya pistiginde hiçbir fark olmuyor. Aynı şekilde ben de poğaça, kek, açma pişirip fazlasını hep atar sonra çıkarır ısıtırım gayet güzel oluyor.
Baklavayı bile atanı duydum bence her şey olabilir. Et, köfte, sucuk ve tavuk da hep koyarım ama köftede ve sucukta muhakkak ağzının hava almaması lazım yoksa bütün buzluk kokar her şeye siner. Ben çoğunlukla bunun için kilitli poşet kullanıyorum. Sucukları dilimleyip koyarsanız süper pratik olur. Et ürünü olarak bir tek balık koymuyorum ona güvenemiyorum ya aldığım yer buzhane sattıysa bana diye bir korku var içimde içim rahat etmez koysam. 🙄

Bazlama en güzel saklanan şeylerden biri. Kullanacağımı direk çıkarıp tost makinesinde 3-4 dakikada sıcacık kullanıyorum.
Taze pişmiş poğaça, taze pişmiş börek, hatta sarıp pişirmediğim böreklerden de kaldırıyorum. Her yaptığımda on tane fazla sarsam içi de genelde aynı oluyor ani bir misafirde koca bir tepsi çıkıyor.
Bunun yanı sıra karnıyarık için kızartıp Patlıcan kaldırıyorum.
Kavurma, haşlama etten arttıysa da buzluğa koyuyorum. Açıkçası iki kişiyiz ve artan şeyleri koyup ilerleyen zamanlarda çıkarmak işime geliyor.
Kek,cheesecake yaptığımda da kaldırmak istiyorum ancak o nasıl olur bilemiyorum.

Ben bunu artan kertenkeleler diye okudum kertenkelelerin buzlukta ne işi var diyorum herşey giriyormuş onu anladım :KK70:
Hahahaha
Biz kertenkele yiyoruz maaile,onun bile artanını atarım buzluğa dermişim.
Şaka bir yana,az alıyorum herşeyi,yetecek kadar yapmak istiyorum ama artan şeyleri çöpe atmaktan hoslanmıyorum hic.
Mesela,kek,bisküvi atmışım buzluğa ama ikisi de az yani epey,yasaklar geldiğinde çıkamıyoruz tabi tatlı istediler,indirdim buzluktan,parçaladım,içine çikolata erittim,karıştırıp toplar yaptım,evde olan hindistan cevizidir,fındıktır (azar azar kalmış)buladım leziz birşey oldu,ahali bayıldı. Hem değerlendi hemde bereketli lezzetli bir tatlı oldu. Bu az demeyin,pilav bile atıyorum,azıcık kıyma ekle al sana kadınbudu köfte.

5 çekmeceli dondurucusu full dolu biri olarak yazayım ben de.
Bamyalari ayıklayıp üstüne bol limon sıkarak kilitli poşetle koyuyorum.
Bezelye ve barbunya çiğden.
Visneleri çekirdekleriyle buzdolabı poşetiyle koyuyorum, buzluyken tencereye alıp ister şeker ekleyin ister eklemeyin ki ben eklenmiyorum kaynatıyorum çok güzel komposto oluyor.
Taze fasulyeyi domatesle kavurup koyuyorum.
Patlıcanları fırında közleyip soyuyorum. Kilitli poşetlere koyuyorum. İster beğendi yapıyorum ister patlıcan salatası. Aynı şekilde kırmızı biberleri de kozleyip koyuyorum.
Patlıcanları bir de karnıyarıklık şekilde soyup üzerine yağ sürerek fırında kızartıp 4erli veya 6lı şekilde poşete koyuyorum bundan da karnıyarık yapmak çok pratik oluyor.
Dolmalık biberleri temizleyip o şekilde koyuyorum ama maalesef bu çok yer tutuyor pek yapmıyorum bunu.
Bunlar dışında ıspanağı bolca alıp bir seferde temizleyip iyice kurutarak çiğden koymayı da yapıyorum bazen, çoğunlukla tercihim marketten dondurulmuş ıspanak almak oluyor ama temizlemek çok zor geliyor.
Ilikli kemikten et suyu tabletleri de boş vakit buldukça yapıyorum ve bölmeli buz kalıbı torbalarına dolduruyorum. Yemeklere, çorbalara ve pilava müthiş oluyor.
Pandemiyle birlikte muhakkak 1 veya 2 ekmek dondurucuda bulundurmaya çalışıyorum. Kayinvalidem su böreğini yapıp bazen çiğ bazen de pişirip dilimleyip koyuyor bana da o şekilde buzlu veriyor. Isındığında veya pistiginde hiçbir fark olmuyor. Aynı şekilde ben de poğaça, kek, açma pişirip fazlasını hep atar sonra çıkarır ısıtırım gayet güzel oluyor.
Baklavayı bile atanı duydum bence her şey olabilir. Et, köfte, sucuk ve tavuk da hep koyarım ama köftede ve sucukta muhakkak ağzının hava almaması lazım yoksa bütün buzluk kokar her şeye siner. Ben çoğunlukla bunun için kilitli poşet kullanıyorum. Sucukları dilimleyip koyarsanız süper pratik olur. Et ürünü olarak bir tek balık koymuyorum ona güvenemiyorum ya aldığım yer buzhane sattıysa bana diye bir korku var içimde içim rahat etmez koysam. 🙄
Fırında patlıcanı nasıl közlediniz?
Ben ateste közledim bahcede,yorulunca kalanı fırına attım 240 dereceye fakat iyi olmadı,sanki karardı ateste yaptıgıma kıyasla...

Fırında kırmızı köz biber oluyor da, patlıcanı beğenmedim karardı.

Kızlar merhaba. Günlük hayatta hem çalışırken hem çocuk bakarken buzluk kullanmak inanılmaz zaman kazandırıyor. Ben de şöyle düşündüm; buzluğa neler koyuyoruz ,çıkarınca nasıl hazırlıyoruz, tadı nasıl oluyor, bu olayın püf noktaları neler paylaşalım birbirimizle. Hem birbirimize fikir veririz hem de yeni şeyler öğreniriz.

Ben başlayayım, şunu şöyle yaparsan daha iyi olur tarzı tavsiye veren olursa sevinirim bu arada. Barbunya ve bezelyeyi çiğden koyuyorum. Taze fasulyeyi yarı pişmiş, domatesli koyuyorum. Yapıldığı zaman biraz fazla yapıp lahmacun ve pideyi pişmiş, mantıyı sadece fırınlanmış koyuyorum. Kasaptan yeni alınmış kıyma ve tavuk kıymayla köfte yapıp çiğ olarak ekliyorum onu da. Ayrıca salçayı kaşık porsiyonuyla dondurup, buzlukta saklayıp kullanıyorum. Hazır salça çok çabuk bozuluyor. Sucuk,salam, kavurma sürekli buzlukta.

Hamur işi konusunda hiç fikrim yok yalnız. Poğaça konur mu, çiğ mi pişmiş mi? Börek nasıl konur? Bazlama saklanır mı falan hiç fikrim yok. Bu konularda her türlü yardıma açığım.
Mayalı hamuru fazla yoğurup birazını poşetleyip atarım geceden çıkardığımda sabaha pişi yaparım, böreği tepside yapıp streçleyip bir de poşet geçirip atıyorum buzluğa, taze fasulyeyi domates soğanla biraz sarartıp koyuyorum, karnıyarıklık patlıcanları kızartıp koyuyorum , lahana sarması yaprak sarması yapıp atıyorum , poğaça da atarım ben hiç bir tat değişikliği olmuyor
Yazdan bolca domates biber patlıcan alıp Menemen , şakşuka yapar koyarım sırf 30 poşet şakşuka yaptım bu sene
Sulu köfte hazırlayıp koyuyorum ,kalan ekmekleri hep dondurucuya koyarım mutlaka 2-3 poşet haşlanmış fasülye ve nohut bulunur
maydonoz -dereotu-nane karışımı doğranmış bir biçimde hazırdır dolmalar için

Hahahaha
Biz kertenkele yiyoruz maaile,onun bile artanını atarım buzluğa dermişim.
Şaka bir yana,az alıyorum herşeyi,yetecek kadar yapmak istiyorum ama artan şeyleri çöpe atmaktan hoslanmıyorum hic.
Mesela,kek,bisküvi atmışım buzluğa ama ikisi de az yani epey,yasaklar geldiğinde,indirdim buzluktan,parçaladım,içine çikolata erittim,karıştırıp toplar yaptım,evde olan hindistan cevizidir,fındıktır (azar azar kalmış)buladım leziz birşey oldu,ahali bayıldı. Hem değerlendi hemde bereketli lezzetli bir tatlı oldu. Bu az demeyin,pilav bile atıyorum,azıcık kıyma ekle al sana kadınbudu köfte.
Böyle değerlendirmeniz okadar güzelki çöpe atılınca benimde vicdanım sızlıyor
Vallahi bu topik süper faydalı birşey oldu
Hepsini tek tek okuyorum

Fırında patlıcanı nasıl közlediniz?
Ben ateste közledim bahcede,yorulunca kalanı fırına attım 240 dereceye fakat iyi olmadı,sanki karardı ateste yaptıgıma kıyasla...
Topan patlıcandan yapıyorum ben kozlemeyi. 180 derecede fanlı ayarda 1 saat sürüyor sonra sıcağıyla poşete koyuyorum kabuklarını soyuyorum. Fırın poşetiyle de yapabilirsiniz annem öyle yapar hep ben normal yapıyorum.

Back