Osmanlı Mutfağı

ALİ NAZİK KEBABI
$alinazik4-210x150.jpg
Malzemeler:

Beğendisi için :
Patlıcan - 600 gram (3-4 Adet orta boy)
Süzme yoğurt - 1 su bardağı
Sarımsak - 2 Diş
Tuz -
Karabiber -
Kıyması için :
Kıyma - 250 gram (Orta yağlı)
Soğan - 1 Adet
Domates - 1 Adet
Yeşil biber - 1 Adet
Sıvı yağ - 3-4 Kaşık
Salça - 1 Tatlı kaşığı (Silme)

Hazırlanışı:


Kıymayı ve yağınızı kavuracağınız tavanıza alın, yemeklik doğranmış soğanla hafifçe kavurun. Ardından doğranmış yeşil biber ve küp küp doğranmış domateslerinizi ekleyin, domatesler su salınca salçanızı ekleyin, tuz ve karabiberini ayarlayın.

Patlıcanlarınızı bildiğiniz yöntemle közleyin, kabuklarını soyup, küçük küpler halinde doğrayın. Diğer yandan ezilmiş süzme yoğurdu sarımsaklı hazırlayın, yanmaz tavanıza aldığınız patlıcanları ılıtın, ateşten aldığınız patlıcanlara sarımsaklı yoğurdu karıştırarak, birbirine iyice geçmesini sağlayın, tuz karabiber ekleyin.

Servis için beğendiyi servis tabağına alın ,üzerine sıcak kıymadan ekleyin. Eğer kıymanız yağsız ise tereyağ ve pul biber kızdırıp, üzerine gezdirin.

Domates ve yeşil biberlerle süsleyin. (tercihe göre közlenmiş)

Afiyet olsun..
ALINTIDIR..
 
Kuzu Etli Terkib-i Çeşidiyye
$forumdasnetkuzuetli.jpg
MALZEMELER

500 gr. kemiksiz, iri kuşbaşı koyun eti
150 gr. yağlı kuzu kıyması
150 gr. kuru erik
150 gr. tatlı badem
2 orta boy sert ve sulu elma
150 gr. kuru kayısı
5 kaşık nar ekşisi
2 kaşık bal
1 bardak su
1 tatlı kasığı nişasta
1 mercimek tanesi kadar misk
1 kahve fincanı gülsuyu
Tuz

Osmanlı Mutfağı Etli Yemekler

Yapılışı

1 bardak ılık su, 2 kaşık bal ve 5 kaşık nar ekşisi iyice eriyinceye kadar bir kasenin içinde karıştırılır ve nar ekşili bal hazırlanır. Et yıkanarak tencereye konulur. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak etlerin suyunu ve yağını salması beklenir. Et suyunu saldıktan sonra, tencerenin kapağı açılır ve kendi yağında hafifçe kavrulur. Kavrulan ete, hazırlanan tatlı-eksi karışım ve bir miktar tuz eklenir. Kapağı kapatılır, kısık ateşte 35 – 40 dakika kadar pişirilir. Suyunu çekerse, göz kararı su ilave edilebilir. Kıymaya tuz eklenerek; yoğrulur ve küçük küçük köfteler hazırlanır. Bademler sıcak suya konulur ve 15 dakika bekletildikten sonra kabukları soyularak ikiye ayrılır. Kuru erikler de çekirdekleri ayıklandıktan sonra ikiye bölünür. Etler yumuşamaya başlayınca, tencereye önce köfteler ve bademler; 15 dakika sonra da kayısı ve erikler eklenir. Tuzu kontrol edilir ve 20 – 25 dakika kadar ağır ağır pişirilir. Kayısılar yumuşayınca, elmalar soyulur ve yarım ay biçiminde, orta kalınlıkta doğranarak yemeğe katılır. Kapağı kapalı olarak, çok hafif ateşte, arada bir suyu kontrol edilerek ve etler ile meyveler yumuşacık olana dek yaklaşık 20 dakika daha pişirilmeye devam edilir. Ateşten almadan önce, yemeğin suyunu koyulaştırmak için bir tatlı kasığı nişasta, biraz gül suyu ile eritilerek tencereye dökülür. Bir tasım kaynatılır ve ocaktan alınır. Toplu iğne bası kadar bir misk parçası, geri kalan gül suyunda eritilir ve yemeğe katılır. Meyveleri zedelememeye dikkat ederek karıştırılır ve servis tabağına alınır.


Afiyet olsun.

ALINTIDIR...
 
Elbasan Tava
$elbasan-tava1-300x211.jpg
Malzemeler:
3 çorba kaşığı margarin
750 gr. kemiksiz kuzu eti
2 orta boy soğan
6 su bardağı su, tuz
6 su bardağı süzme yoğurt
1/2 su bardağı un
3 yumurta sarısı

Hazırlanışı:
Margarin bir tavada eritilir, yağ kızınca etler ilave edilip bir kez alt üst edilip iki tarafı altın sarısı rengini alıncaya kadar 3′er dakika pişirilir. İri doğranmış soğanlar, su tuz ilave edilerek kısık ateşte 1, 1.5 saat pişirilir. Başka bir kapta yoğurt unla karıştırılır içine 2.5 bardak süzülmüş et suyu konarak ağır ateşte 10 dakika pişirilir. Yumurta sarıları çırpılıp karışıma eklenir. Sos sıcak olarak etlerin üzerine dökülür ve önceden ısıtılmış fırında 5-10 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.

ALINTIDIR..
 
OSMANLI MANTISI
$esmagok_136904600870.jpg
Malzemeler:
•1 adet büyük baş soğan
•500 gr. Köftelik kıyma
•1 tutam karabiber
•1 tutam pul biber
•1 yemek kaşığı tuz
•500 gr. Hamur

Hazırlanışı:
•Osmanlı mantısında öncelikle iç harcını hazırlamak gerekmektedir. İç harcı için kıyma ve soğan rendesi karıştırılıp üzerine biraz karabiber, biraz pul biber ve tuz eklenir ve iyice yoğurulur.
•Kıyma homojen bir hale geldikten sonra hamurun hazırlanması aşamasına geçilmelidir. Hamurun hazırlarken öncelikle yoğurulan hamur merdane ile açılır ve küçük kareler hainde kesilir.
•Daha sonra her karenin içine bir miktar olacak şekilde, hamurlar üzerine iç yerleştirilmeye başlanır. İçler yerleştirildikten sonra ise mantılar isteğe göre farklı şekillerde kapatılarak kaynar su içine atılır.
•Burada haşlanan mantılar daha sonra süzülür ve servis tabaklarına alınır. Servis tabağındaki mantının üzerine önce iyice çırpılmış sarımsaklı yoğurt ya da isteğe göre sade yoğurt dökülür.
•Bunun üstüne ise, kızdırılmış tere yağı gezdirilerek mantı servise hazır hale getirilir.
ALINTIDIR..
 
OSMANLI USULÜ KEŞKÜL
$o1.jpg

MALZEMELERİ


4 su bardağı süt
4 çorba kaşığı pirinç unu
30 gr çekilmiş badem
50 gr çekilmiş antepfıstığı
1 su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı rendelenmiş hindistancevizi
Süslemek için: 3 çorba kaşığı file badem

OSMANLI USULÜ KEŞKÜL / HAZIRLANIŞI

Osmanlı usulü keşkül: Süt, pirinç unu, badem ve antepfıstığını tencereye alın.Malzemeleri birbirine yedirinceye kadar çırpma teli ile çırpın. Kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Tozşeker ve hindistancevizi rendesini ilave edip 5 dakika daha karıştırarak pişirin.

Tatlıyı kâselere yahut orta boy borcama paylaştırıp üzerini file bademle süsleyin. Buzdolabında 2-3 saat bekletip soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Osmanlı usulü keşkül artık hazır, afiyet olsun.
ALINTIDIR..
 
SARAY HELVASI

$saray_helvasi_1-575x262.jpg

Malzemeler
2,5 su bardağı un
125 gram tereyağı
4 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı

Teflon bir tencerede unu pembeleşinceye kadar kavuralım. Bir yandan tereyağını eritelim.Eriyen tereyağını una katalım ve kavuralım
Ardından pudra şekerini de katıp, ocağı kapatalım.5. Adım Pudra şekerini tahta kaşıkla iyice yedirelim.Borcama demir bir kaşık veya spatula ile bastıralım.İstediğimiz şekilde keselim.Buzdolabında 2 saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

ALINTIDIR.
 
Bademli Tavuk Çorbası
$0_67240_c9c86462_L.jpg
Malzemeleri

*2 adet tavuk baget

*10 su bardağı su

*3 yemek kaşığı pirinç

*30 gr tereyağı

*2 yumurta

*1 limonun suyu

*2 tatlı kaşığı nişasta

*200 gr file badem

*2 yemek kaşığı sirke

*Tuz

YAPILIŞI

“Bademli tavuk çorbası Osmanlı dönemine ait enfes bir lezzet''.

Tavuğu bol suyla yıkayıp büyük bir tencereye alın. 10 bardak suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzüp 8 bardak tavuk suyunu ayırın. Tavuğun deri ve kemiklerini ayırıp etlerini didikleyin. Tavuk suyunu bir tencereye alın ve kaynatın. Pirinci yıkayıp ekleyin ve kısık ateşte 25 dakika pişirin. Diğer tarafta tereyağını tavada eritip file bademi hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Karışımı yağıyla birlikte tencereye ilave edin. 15 dakika daha pişirin. Bir kasede nişastayı yumurta sarılarıyla çırpın. Tuz ve limon suyunu ekleyin. Terbiyeyi biraz tavuk suyu ile inceltip karıştırarak çorbaya yavaş yavaş ekleyin. 1-2 taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın. Servis kasesine önce didiklenmiş tavuk etlerinden paylaştırıp üzerine çorbayı ekleyin. Servis yapın.

ALINTIDIR..
 
TERBİYELİ TAVUK SUYU ÇORBASI
$IMG_9745.jpg

Malzemeler (4 kişilik)

3 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı su
1 adet haşlanmış tavukgöğsü (didiklenmiş)
½ su bardağı tel şehriye
1 adet havuç (soyulmuş, rendelenmiş)
1 adet ufak soğan (ince kıyılmış)
1 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1 yemek kaşığı Ayçiçek yağı

Terbiyesi için;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı un
4–5 dal maydanoz
Tuz ve çekilmiş tane karabiber


Yapılışı

Ayçiçek yağını tencerede kızdırın. İçine soğanları ve sarımsakları ekleyerek kavurun. Önce tel şehriyeleri ekleyin, şehriyeler altın sarısı bir renk alınca, havuçları ekleyerek kavurmaya devam edin. Tavuk suyunu ve suyu karıştırarak tencereye ekleyip, kaynatın. Tel şehriyeler pişince çorbanın altını kısın ve tavukları ekleyin. Ayrı bir yerde yumurta sarısı, un ve limon suyunu iyice çırpın. İçerisine bir miktar çorbadan ekleyerek ısısını dengeleyin. Yavaşça ve bir yandan da çorbayı karıştırarak unlu karışımı çorbaya ekleyip yedirin. Bir taşım kaynatıp ateşten alın. Üzerine kıyılmış maydanoz ve karabiber serperek servis edin.
ALINTIDIR..
 
X