- 10 Temmuz 2016
- 676
- 529
Sizi çok iyi anlıyorum. Meslektaşız. Benim başıma gelenleri anlatsam burada okumaya yorulur insanlar. Kanaat notlarını sisteme girdikten 10 dk sonra veli okulda bitiyordu benim kıza 95 vermişsiniz kanaati neden 100 değil hocam. Hocam şöyle ödev verseniz, biraz şöyle şeyler yapsanız diye işin eğitimlisi kendisiymişçesine, hadsizce işimizi öğretmeye çalışan nice veliler vardı, hiçbirine kaba davranmadım, merak etmeyin elbette ne gerekiyorsa yapıyoruz gözünüz arkada kalmasın dedim. Müdür yardımcısının oğlu, benim nöbetçi olduğum gün, zil çalarçalmaz benim çıkabilirsiniz dememi bile beklemeden sınıftan koşarak çıkıyor, ve merdivende takılıp düşüyor diye müdür yardımcısı hakkımda soruşturma başlatmıştı, nöbetçiymişim o çocuğu tutmalıymışım. Psikologdan raporlu zihinsel potansiyeli diğer akranlarına göre geride olan bir öğrencim, sınavımdan 50 aldı diye, müdür yardımcısı önüme sınav kağıdını attı hocam bunu en az 70 yapın diye. Veliler çocukların ayakkabılarını bile bizim bağlamamızı talep ediyorlardı. Dersin akışını bozan öğrenciyi dışarı çıkarıp uyardım diye veli hemen "hocam bizim çocuğu dersten çıkarıp uyarmışsınız, arkadaşlarının önünde dışarı çıkarılınca kötü hissetmiş" diye geldi. Çocuk dersi bağırarak bozunca kötü hissetmiyor ama sakince dışarı alınıp uyarılınca kötü hissediyormuş. Bunların hepsine elbette itiraz ettim, görev tanımıma girmeyen, ve öğretmenliğin meslek etiği ile bağdaşmayan hiçbir şeyi yapmadım. Nihayetinde işten atıldım.İnsanları memnun etmek o kadar zor ki..Hoş öyle de bir niyetim yok ama,en azından bir teşekkür beklerken herkesin olumsuzu görmesi,yargılaması,iğneyi kendine batırmadan çuvaldızı başkasına batırması..Buna rağmen bu insanları anlamak için uğraşmam..
İlkokulda öğretmenim..Velilerin dertleri bitmiyor..Takmamak için uğraşsam da sabahlara kadar uyuyamıyorum bu tavırlar yüzünden..Sanki bu kadar sene onlar okumuşlar, her şeyi onlar biliyorlar gibi tavır içindeler..O da yetmezmiş gibi çocuklar arasındaki ilişkileri abartıp beni sıkıştırmaları yok mu..Bizim zamanımızda öğretmenin numarası ne gezerdi biz de..Şimdi bütün velilerle akraba olduk nerdeyse..Ne özel hayatımız kaldı,ne mesafemiz..Biz koymaya çalışsak da olmuyor..
Mesela sınıf düzenini bozan çocuklar var..Bunlar için ödül ve ceza yöntemini uyguluyorum..Öyle böyle yaramaz değiller..Çok afedersiniz başka sınıfın öğretmenine ana bacı düz gitti bir tanesi..Detayları anlatıp değerli vaktinizi almayacağım.Bir hafta gözlem yaptım.Her gün bir kişi başkanlık yapıyor.(Tek bir kişiye vermiyorum bu görevi,çünkü başkanın velisini topa tutuyorlar sonra..) Her günün başkanından durum bilgisi alıyorum.Bu çocukları da onların söylemesine gerek kalmadan zaten tanıdığım için ceza vermeye karar verdim.Psikolojide ikinci tür ceza yöntemi var.Sevdiği şeylerden mahrum bırakma yöntemi..Cuma günü beden eğitimi dersine çıkmayacaklarını ,hataları üzerinde düşünmeler gerektiğini söyledim..
Beni mesaj yağmuruna tutmuşlar.”Hocam,başkan hep benim çocuğumu yazmış,benim çocuğum aslında böyle yapmamış,ağlıyor sabahtan beri,hasta olacak,psikolojisi bozulacak.Siz hep ceza veriyorsunuz.A öğrencisi de böyle yapmış.B öğrencisi benim çocuğuma bunu demiş vs.”Ay sabaha kadar beni topa tutmuşlar.İlk iki ders İngilizce olduğu için biraz geç gittiğim günde okula gelmişler.Herkese beni sormuşlar..
.Bunda takacak ne var diye düşünebilirsiniz.Bunun gibi her hafa yüzlerce olay yaşıyorum..Bir tanesi de iki hafta öncenin vukuatını anlatıyor.Oğluyla arkadaşı yaramazlık yapmış.Ben o çocuğa değil sadece oğluna kızmışım..
Yine bir gün genel değerlendirme sınavı yaptım.İki kişi sınıfta en yüksek doğruyu yaptı.Sonuçları gruptan paylaşıyorum.Biri yazmış,benim kızımın doğrusu daha fazla,o öğrenciyi siz bir fazla göstermişsiniz.Ben saydım.E ben bu çocukları tebrik etmişim,ödüllendireceğimi söylemişim.”Kızım sen bir tane eksik yapmışsın aslında,ödül hakkını kaybettin deyip ,hevesini mi kırayım.”
“Hocam siz Ayşe’ yi kaldırmamışsınız.Parmak kaldırmış.Benim kızım çok üzülüyor..”
“Hocam yılbaşı etkinliği yapılacaksa ben çocuğu göndermeyeceğim,günah..”
“Hocam,benim çocuğumun dersleri biye kötü?”
“Benim çocuğum öyle şey yapmaz,siz benim çocuğumu sevmiyorsunuz.”
“Benim çocuğum terliyor çok koşmasın..”
“O çocuk benim çocuğumla oturmasın..”
“Benim çocuğum beslenmesini bitirmiyor.”
“Çocuğum teneffüste düşmüş,kim düşürmüş?”
“Ödevler çok,”
Bu arada bu sebeplerle Cimer şikayet olayları..
Yoruldum arkadaşlar yaa..Bu velilere biri dur desin..
Bu arada okulun karşısındaki kırtasiyelerden biri de esnafluğını beğenmeyip ordan alışveriş yapmadığımız için veliler dolduruşa getirip üzerimize salıyor.Bir kaç tane arkadaşın gizlice numarasını alıp onlara ağza alınmayacak laflar etmiş.Dolandırıcıkla suçlamış..Kaynak kitap aldırmak yasak ama bizler velilerin talepleri ve meb kitaplarının yetersiz kalması üzerine mecbur aldırdığımız için adamı şikayet de edemiyoruz..
öğretmenlerin çok üzerne geliniyor..Bırakın bizi işimizi yapalım...Bizler dolandırıcı değiliz,çocuğunuzun istikbali ve vatana millete hayırlı olmasından başka bir kaygımız yok,diye bağırmak ..Haykırmak istiyorum..
Hocam aynı sorunu benim oğlanın öğretmenide yaşıyor watsap gurubuna bi bakiyorum 450 500 bazen oluyor 700 mesaj var hangi birini okuyacağız veli olarak ogretmene resmen hesap soruyorlar ve ben mülayim olduğum için genelde beni arayıp dertlesir ya melek artık bıktım tek sorunsuz velim sensin veliler böyle böyle yapıyor cok daraldim gibi sitemler eder bende her seferinde eski usul gidin hocam tahtaya yazın öğrenciler kağıda geçsin bizde yaptıralım ben bile bıktım mesaj okumaktan diyorum bildiğiniz benim çocuğumun suluguna şu kişi tukurmus çöpe atmış sulugu niye sahip cikmiyosunuz diye öğretmene yuklenenler var hâlbuki ogretmen nöbetçi o gün ha birde gece 2 ye kadar mesaj atanlar var onlarda ayri tabiki en sonunda sinirlenip guruba yazdim bende yeter dedim ya hep benim çocuğum hep benim kizim hep benim oğlum siz kendi cocuklariniza düzgün eğitim vermiyorsaniz öğretmeni suclayamazsiniz tamam bu kiside cocuklari yetiştiriyor eğitim konusunda fakat egitim aile başlar siz kendi cocuklariniza sahip çıkın gece gece hem gurubu işgal ediyorsunuz hemde ogretmene yaziyorsunuz onunda iki tane ufak çocuğu var kadin uzak yerde oturuyor aile hayatı var biraz saygi yazdim bu seferde herkes beni tersledi hikaye kitabi parasi verilcek sinif annesine diyorum grupta çit yok ben yazinca bende oglana veriyorum öğretmene veriyor gerçekten ciddi anlamda wp sinif guruplarında veliler arasinda gruplasma var madem ki çocuğunuzun eğitimi cok önemli birakinda ogretmende işini yapsin öyle degilmi size hak veriyorum hocam Allah size sabır versinİnsanları memnun etmek o kadar zor ki..Hoş öyle de bir niyetim yok ama,en azından bir teşekkür beklerken herkesin olumsuzu görmesi,yargılaması,iğneyi kendine batırmadan çuvaldızı başkasına batırması..Buna rağmen bu insanları anlamak için uğraşmam..
İlkokulda öğretmenim..Velilerin dertleri bitmiyor..Takmamak için uğraşsam da sabahlara kadar uyuyamıyorum bu tavırlar yüzünden..Sanki bu kadar sene onlar okumuşlar, her şeyi onlar biliyorlar gibi tavır içindeler..O da yetmezmiş gibi çocuklar arasındaki ilişkileri abartıp beni sıkıştırmaları yok mu..Bizim zamanımızda öğretmenin numarası ne gezerdi biz de..Şimdi bütün velilerle akraba olduk nerdeyse..Ne özel hayatımız kaldı,ne mesafemiz..Biz koymaya çalışsak da olmuyor..
Mesela sınıf düzenini bozan çocuklar var..Bunlar için ödül ve ceza yöntemini uyguluyorum..Öyle böyle yaramaz değiller..Çok afedersiniz başka sınıfın öğretmenine ana bacı düz gitti bir tanesi..Detayları anlatıp değerli vaktinizi almayacağım.Bir hafta gözlem yaptım.Her gün bir kişi başkanlık yapıyor.(Tek bir kişiye vermiyorum bu görevi,çünkü başkanın velisini topa tutuyorlar sonra..) Her günün başkanından durum bilgisi alıyorum.Bu çocukları da onların söylemesine gerek kalmadan zaten tanıdığım için ceza vermeye karar verdim.Psikolojide ikinci tür ceza yöntemi var.Sevdiği şeylerden mahrum bırakma yöntemi..Cuma günü beden eğitimi dersine çıkmayacaklarını ,hataları üzerinde düşünmeler gerektiğini söyledim..
Beni mesaj yağmuruna tutmuşlar.”Hocam,başkan hep benim çocuğumu yazmış,benim çocuğum aslında böyle yapmamış,ağlıyor sabahtan beri,hasta olacak,psikolojisi bozulacak.Siz hep ceza veriyorsunuz.A öğrencisi de böyle yapmış.B öğrencisi benim çocuğuma bunu demiş vs.”Ay sabaha kadar beni topa tutmuşlar.İlk iki ders İngilizce olduğu için biraz geç gittiğim günde okula gelmişler.Herkese beni sormuşlar..
.Bunda takacak ne var diye düşünebilirsiniz.Bunun gibi her hafa yüzlerce olay yaşıyorum..Bir tanesi de iki hafta öncenin vukuatını anlatıyor.Oğluyla arkadaşı yaramazlık yapmış.Ben o çocuğa değil sadece oğluna kızmışım..
Yine bir gün genel değerlendirme sınavı yaptım.İki kişi sınıfta en yüksek doğruyu yaptı.Sonuçları gruptan paylaşıyorum.Biri yazmış,benim kızımın doğrusu daha fazla,o öğrenciyi siz bir fazla göstermişsiniz.Ben saydım.E ben bu çocukları tebrik etmişim,ödüllendireceğimi söylemişim.”Kızım sen bir tane eksik yapmışsın aslında,ödül hakkını kaybettin deyip ,hevesini mi kırayım.”
“Hocam siz Ayşe’ yi kaldırmamışsınız.Parmak kaldırmış.Benim kızım çok üzülüyor..”
“Ödevler çok,”
Bu arada okulun karşısındaki kırtasiyelerden biri de esnafluğını beğenmeyip ordan alışveriş yapmadığımız için veliler dolduruşa getirip üzerimize salıyor.Bir kaç tane arkadaşın gizlice numarasını alıp onlara ağza alınmayacak laflar etmiş.Dolandırıcıkla suçlamış..Kaynak kitap aldırmak yasak ama bizler velilerin talepleri ve meb kitaplarının yetersiz kalması üzerine mecbur aldırdığımız için adamı şikayet de edemiyoruz..
öğretmenlerin çok üzerne geliniyor..Bırakın bizi işimizi yapalım...Bizler dolandırıcı değiliz,çocuğunuzun istikbali ve vatana millete hayırlı olmasından başka bir kaygımız yok,diye bağırmak ..Haykırmak istiyorum..
Wallah öğretmen olmak zor ama yanlış anlamayın durumundan şüphelendiğiniz öğrencilerin aile içi şiddet vesair ilgisizlik, istismar. Önlem almak ödül ceza uygulamak, davranışın şekillenmesi için uğraşmak boş. Sorunun kaynağı düzelmedikçe uğraş dur. Bence bu konuda daha sert olmak en iyisi. Rehberlik vesair ,gerek hukuki ve gerek sosyolojik önlem ne gerektiriyorsa onu yapmalı. Okul bu konuda çok otoriter olmalı! Bizde öğretmenin eti senin kemiği benim anlayışı bırakılırken, çok yanlış anlaşıldı. Avrupa'daki sistem gibi dediler. Avrupada her yerinde değil ama eğitim sistemi bu tarz yaklaşım sergileyen öğrenciler sıkı takip altında tutar . Yani özü araştırılır. Çocuğum bugün okula gelemeyecek hasta desen, ikinciye çocuk neden hastalanıyor istismarmı var. İlgilenilmiyor mu denilir. Niye ikide bir hastalanıyor denir. Yada sürekli şiddet eğilimi vesair küfür gibi durumlar göz ardı edilmez. Aile araştırması, sosyolojik inceleme ev incelemesi ziyaret sonuna kadar kullanılır. Sosyal hizmetler devreye girer. Yani Almanya İsviçre Danimarka mesala . Belki abartıyorum. Yaşayanlar daha iyi bilir. Ama şikayet orda ispiyoncu anlamına gelmez. Çocuğa ses yükselt, aşırı ses yap, çocuğu azarla , polis kapında biter. Bizde prosedürde var mı ? Evet var. Yani bir öğretmen rehbere durumu sevk edebilir demi. ? Rehber araştırmaya gidebilir sosyal hizmetlerle görüşebilir. Uygulaması var mı hocam? Yani ağır bir durum olmadıkça sanmıyorum. Elbette öğretmen hatası olan yerler var bizde. Şiddet, duygusal şiddet uygulayan bir çok öğretmen var olmamalı , gerekli şikayet kanalları uygulanmalı önlemler alınmalı. Ancak bu tür durumlarda, şiddet olguları şüpheli durumlar, veli veya aile; öğretmenleri şikayet etmeden öncesinde şiddetle izlenmeli , şikayete açık hale gelmeli. Ailenin sosyolojik durumları incelenmeli ,eğilim aile içi dengeler bilinmeli. Aile bakanlığı gerekli incelemeyi yapacak etkili kurum olmalı. Küfür öğretmek, çocuğun başkasına vurunca gülen veya vurarak seven milletiz ve bununla şakalaşırız malesef. Çocuk bir yere çarpınca gider döveriz orayı. Ama bu istismar durumudur. Önce bunun önüne geçmeliyiz artık . Bu şaka yapılacak birşey değil . Asla hiçbir çocuğu böyle sevmeyin. Çocuklarınıza böyle çevrenizde sevenlere karşı çıkın. Sadece ağır vakalar vesair değil, ihtimal olanlarda aynı düzeyde incelemeye alınmalı. Okul ve aile bakanlığı şiddetle bunun üzerine eğilmeli. Ama malesef ki, önce eti senin kemiği benim dedik. Sonrada öğretmen haksız dedik. Kesinlikle hangi sebeple olursa olsun şiddetin her türü engellenmeli ve ağır yaptırıma açık olmalı. Ancak her iki taraf içinde.İnsanları memnun etmek o kadar zor ki..Hoş öyle de bir niyetim yok ama,en azından bir teşekkür beklerken herkesin olumsuzu görmesi,yargılaması,iğneyi kendine batırmadan çuvaldızı başkasına batırması..Buna rağmen bu insanları anlamak için uğraşmam..
“Ödevler çok,”
İnsanları memnun etmek o kadar zor ki..Hoş öyle de bir niyetim yok ama,en azından bir teşekkür beklerken herkesin olumsuzu görmesi,yargılaması,iğneyi kendine batırmadan çuvaldızı başkasına batırması..Buna rağmen bu insanları anlamak için uğraşmam..
“Ödevler çok,”
Hocam velilern ACİL DURUM kavramı o kadar geniş ki...Öğretmen bakıcı değildir. Çoğu veli rolleri karıştırıyor. Öğretmene kimse iş öğretemez.Verin cevabini bu kez cimere yazıyorlar.
Pandemide WhatsApp grupları kuruldu. Öğretmen mesai saatleri dışında aranmamalı. Akşam saat 8-10 da veya Gece 11-12-1 de arayan mesaj atan veli ve öğrenciler var. Acil bir durum olsa amenna... Eften püften o an aklına ne gelirse arayıp mesaj atıyorlar. Öğretmenlerin özel hayatının olduğunu unutuyorlar.
Seneye okul değiştirdiğimde bu hataları yapmayacağım. Sınıf WhatsApp grubu vs. o topa hiç girmek istemiyorum
kusura bakmayın gulucuk attim ama çok çok haklisiniz :))Hocam velilern ACİL DURUM kavramı o kadar geniş ki...
Hocam idarenin hatası,neden veliye bu serbestliği tanıyor?Allahtan bizde böyle bir durum yok.O yüzden Cimer vakaları fazla.Bir yakınım ogrrtmen akrabalardan birinin cocugu da onun ogrencisiymis (lise)
once ogrrtmene diklenmis .biz akraba sayiliriz bana neden bu notu verdiniz diye..
ogrenci mudure kadar cikip notunu degistirtmis . yeni nesil çocuklar ugrasilacak gibi degil ...
su ozgurluk lafini bazi veliler tamamen yanlis anliyor
cocuklar kendini sonsuz ozgur saniyor her durumda her yerde
fazlaca ozgurluk ve karsıdaki kisiye ve hayatina olan saygisizlik malesef ...
şuan bende o kadar cok ogretmenin numarasi varkiSizin numaranizin velilerde olmasi tuhaf geldi bana
Inanin su pandemi butun dunyada farkli yerlerde ama benim Turkiyede olan ilerlemelerde aklimin almadigi okadar cok sey varki.şuan bende o kadar cok ogretmenin numarasi varki
her iki cocugumun da sinif ogretmenlerinden tutun brans ogretmenlerine kadar ...
pandemi doneminde bir de her brans grup acmisti
yani ogretmenin numarasi olmayan veli yok bu zamanda ...bu grup olaylari yuzunden veliler bile birbirinin numarasini gruplar uzerinden bulup tartisiyor cocuk meselelerini
Whatsaptan iletişim kuruluyor çoğunlukla o yüzden nasıl olmasın ki? Direkt oluyor velilerde veya cocuklardaSizin numaranizin velilerde olmasi tuhaf geldi bana
Meyve veren ağacı taslarlar hocam o kadar okuyun sinavlara hazirlanin sabahlara kadar ders çalışın öğretmen olun ve sizi taşlasinlar gerçekten cok üzüldüm kim bilir ne zoruluklarla ne heyecan verici günler yaşayıp o mutlulukla egitim vermissinizidir bizim insanlarımız da nankör hocam daha geçen gün haberlerde bir öğretmen atanamamis ve intihar etmiş biz bunların hesabını nasil vericez Allah'a bilmiyorum üniversite okuyan şokta kasiyerlik yapanlarida artık görmek istemiyor bu gözler artık haber izlemeye bile dayanamıyorum gerçekten içler acisi durumlar siz bu vatana millete eğitim vermiş bu vatan topraklarının evladi olarak hakkinizi helal edin hocam çünkü bana 1 harf öğretenin 40 yil kölesi olurum eğitim çok önemliSizi çok iyi anlıyorum. Meslektaşız. Benim başıma gelenleri anlatsam burada okumaya yorulur insanlar. Kanaat notlarını sisteme girdikten 10 dk sonra veli okulda bitiyordu benim kıza 95 vermişsiniz kanaati neden 100 değil hocam. Hocam şöyle ödev verseniz, biraz şöyle şeyler yapsanız diye işin eğitimlisi kendisiymişçesine, hadsizce işimizi öğretmeye çalışan nice veliler vardı, hiçbirine kaba davranmadım, merak etmeyin elbette ne gerekiyorsa yapıyoruz gözünüz arkada kalmasın dedim. Müdür yardımcısının oğlu, benim nöbetçi olduğum gün, zil çalarçalmaz benim çıkabilirsiniz dememi bile beklemeden sınıftan koşarak çıkıyor, ve merdivende takılıp düşüyor diye müdür yardımcısı hakkımda soruşturma başlatmıştı, nöbetçiymişim o çocuğu tutmalıymışım. Psikologdan raporlu zihinsel potansiyeli diğer akranlarına göre geride olan bir öğrencim, sınavımdan 50 aldı diye, müdür yardımcısı önüme sınav kağıdını attı hocam bunu en az 70 yapın diye. Veliler çocukların ayakkabılarını bile bizim bağlamamızı talep ediyorlardı. Dersin akışını bozan öğrenciyi dışarı çıkarıp uyardım diye veli hemen "hocam bizim çocuğu dersten çıkarıp uyarmışsınız, arkadaşlarının önünde dışarı çıkarılınca kötü hissetmiş" diye geldi. Çocuk dersi bağırarak bozunca kötü hissetmiyor ama sakince dışarı alınıp uyarılınca kötü hissediyormuş. Bunların hepsine elbette itiraz ettim, görev tanımıma girmeyen, ve öğretmenliğin meslek etiği ile bağdaşmayan hiçbir şeyi yapmadım. Nihayetinde işten atıldım.
Inanin su pandemi butun dunyada farkli yerlerde ama benim Turkiyede olan ilerlemelerde aklimin almadigi okadar cok sey varki.
Biz yurtdisinda yasiyoruz
Pandemi buradada oldu, mail yoluyla ogretmenlerle kontakda kaldik. Bu sadece bizim okula has bise degil.
Illaki ogretmen bi veliye ulasmasi gerekiyosa, okulun kullandigi cep telefonu numarasi vardir oradan iletisime gecer, ki buna bile hic gerek duymadilar
Benim ozel numarami neden professionnel hayatimda kullanayim ? Benmi bi tuhafim gercekten?
Yukarida yazdim..Whatsaptan iletişim kuruluyor çoğunlukla o yüzden nasıl olmasın ki? Direkt oluyor velilerde veya cocuklarda