Bir küçük çocuk meselesi

bizde ayni durumdayiz..
maddi olarak hic bir korkum yok..
zengin degilim sizinle ayni sayiliriz..
ama sunu hic bir zaman dusunmedim..
tek cocugum olursa özel okulda okuturum 2. olursa devlete gider.. bu konu bana uzerinize alinmayin ama cok sacma geliyor..
özel okullarin hali ortada cocuklari yaris ati gibi yetistirmekten gözleri dönmus..
gonderme imkanim olsa bile iyi bir devlet okulu tercih ederim.. bu konu cok ayri ama deyinmeden edemedim.. aileler de birbirileri ile yaris icine girmis vaziyette.. neyse

benimde oglum 3.5 yasinda suan.. ayni durumu bende yasiyorum..
ama benim korktugum tek sey tekrar en basa donmek.. suan cok rahatim oglum yarim gun okulda.. kendime ayiracak zamanim var suan ama bebek olursa tam zamanli bakimlari olacak..

ama dediginiz gibi kardessizde yalniz kalacak..
ileride dertlesebilcegi yakini olmayacak
o yuzden kendimi hazir hissettigimde kardes yapacagik Allah izin verirse..
sizede tavsiyem maddi kaygilarla kardessiz birakmayin kizinizi..
varsin devlet okulunda okusun.. butun basarili insanlar ozel okullardan mezun olmuyolar..

Tam beklediğim yorumlardan birisiniz. Yaş farkı en fazla 4 yaş olması taraftarıyım, fark açıldıkça oyun arkadaşı olmuyor 2.gelen ve paylaşımları çok olmuyor olgunluk yaşına gelene kadar...Kızım çok olgun , anaç bir çocuk,çoğu yaşıtından da ileri seviyede ,okuduğum kitapları benden sonra kendisi bana okuyor tüm ayrıntılarıyla ve akıcı düzgün bir konuşması var, abla olsa bana çok yardımcı olur,eminim...Arada bebeklik fotolarına bakıp, anne bana bundan alsana çok tatlı diyor, ne yapacaksın diyorum, ayağımda sallıycam,mama yediricem,oyuncak oynayacağım onunla diyor

Ama kardeşi oldu diyelim, kreşe başladı diyelim , yeni bebek geldi evden postalandım artık beni sevmiyorlar gibi düşünür mü bu da beni düşündürüyor ?

Haklısınız eşim de ben de devlet okulunda okuduk ama türkiyenin başarılı sayılı okullarından mezunuz. Kolej olması şart değil tabii ama her anne baba çocuğunun kendisinden daha iyi şartlarda okumasını yaşamasını ister ya bizimki öyle birşey galiba...Devlet okulunun iyisi de var, kolejin kötüsü de var, orası öyle..

ben işin maddi boyutuyla ilgili yorum yapmayacağım.

çocuğunuzla ilgilenmek için çalışmamayı tercih etmişsiniz.
çocuk bakımı konusunda zaman ve emek harcayan asıl olarak sizsiniz.
bu açıdan bakınca kendinizi tanımanız önemli.
sabırlı mısınız? enerjisi yüksek bir insan mısınız?
temizlik, düzen takıntınız var mıdır?
yapamayacağınız basit şeyler size kendinizi "engellenmiş" hissettirir mi?
ya da size destek olan bir çevreniz var mı?
hayatınızı kolaylaştıran çözümleriniz var mı?

kendileri oynar diye düşünmeyin arada 4 yaş olunca öyle çok da birlikte oynamıyorlar. Yeğenlerimin arası 4 yaş ve aynı cinsiyet.
kıskançlığı dengelemek için babanın da çocuklarla sağlıklı bir iletişim kurması gerekiyor ki, çocuk babayla vakit geçirdiğinde kendini itilmiş hissetmesin.

tek çocukla sosyalleşmek ile iki çocukla sosyalleşmeye çalışmak aynı şey değil.
büyüğe hitap eden küçüğe etmeyebiliyor.

ben ilk çocuğumda anneliği o kadar çok sevmiştim ki, ikinci hemen olsun istedim. aralarında 2 yaş var.
ancak küçük çocuğumla birlikte sabrım ve enerjim ciddi olarak azaldı. hem uykusuzluk hem de kendime ait hiçbir zamanımın kalmaması beni çok yordu. annelik beni yıprattı.
çok zorlandım. evlilik, sorumluluklar, iş... hepsi üstüme üstüme geldi...
keşke acele etmeseydim dediğim zamanlar çok oldu. bu dönem özellikle ufaklığın 1-2 yaş arasıydı.
ilk 1 sene çok rahat geçti deneyimliydim emzirme uyku düzeni vs gayet yolunda gitmişti. benim hareket kabiliyetim azalsa da..
ama ufaklığın 1 yaşını geçmesiyle tuvalete banyoya girebildiğimde şükreder oldum.
ben çevremden ailemden çok fazla destek göremedim. belki de doğru bir dille talep etmeyi beceremedim bilmiyorum.
yavaş yavaş rayına oturuyor.
elbette günün sonunda uyuduklarında şükrediyorum ve "iyi ki doğmuşlar" diyorum...

Ben tek çocuk olduğum için hemen acele acele 2. yaptım belki sonra yapamam diye. İyiki de yapmışım.. Benim ömrüm imrenmekle geçti kardeşi olanlara. Şu an tek annem var Allah gecinden versin ona birşey olursa yapayalnızım... Şunu da ekleyeyim tek olduğum için imkanlarım biraz daha iyiydi ama kardeşin yerini tutmaz bana göre...

Evet benim de benzer kaygılarım var ,ayda en az 2 kere yemeği dışarıda yiyoruz mesela ya da oyuncak anlamında en kalitelisi alınıyor, giyimde de öyle,kardeş demek bunları iki kere düşünmek demek...ama arkadaş da ne kadar kardeş gibi olabilir, şahsen benim hiç kardeş gibi gördüğüm bir arkadaşım olmadı, kardeş gibi gördüklerimden kazık yedim ve o zamandan beri hayatıma giren yeni arkadaşlarımla hep bir mesafem oldu ve olmakta..

Çevremde gördüğüm o çok iyi kardeşler bile yeri geliyor saçma sapan şeylerden vs birbirine giriyor araya illa bir nifak sokan oluyor bozulmasa bile büyük konuşmayalım zaman ne gösterir bilemem ama düşüncem istemiyor şu anda :)

Arkadaşlar elimden geldiğince yorumlarınızı okuyup , kendi içimde bazı şeyleri tartıyorum, çok yardımcı oluyorsunuz, hepinize zaman ayırıp yazdığınız için çok teşekkür ederim, ara ara girip okuyup cevap vermeye çalışacağım, yorum yazmaya devam edin lütfen..

Tek cocuk maddi manevi rahatlik. Al cocugu her yere gotur, gez. Ikinciye hamileyim arada hala kendime kiziyorum tam rahatlamistin diye. Her seye sil bastan baslamak zor. Kendinizi hazir hissediyorsaniz yapin

Bence sırf kaliteli oyuncak yada kıyafet için 2ci çocuktan vazgeçmek çok saçma. Sonuçta kızınız oyuncak bakımından eğer kırmadan dökmeden oynuyorsa kardeşi de faydalanabilir onlardan. Kıyafet ise bence çok çok kaliteli kıyafetler giymesi 1. İçinde 2. Çocuk içinde şart değil. Ne demiş büyüklerimiz çocuğun yediği helal giydiği haram hemen büyüyorlar zaten ucuzundan almak en mantıklısı

Merhaba. Zamanında benim ailem de tam sizin gibi kara kara düşünüp sonunda ikinciyi yapmamış. Büyürken sorun etmiyordum. Maddi olarak çok rahat büyüdüm çok iyi yerlerde okudum. Gelin görün ki kardeşsizlik çok kötü. Hayatım boyunca bunun eksikliğini hissedeceğim. Arkadastı kuzendi bunlar yerini doldurmuyor. Karakter gelişimi bakımından da çok gerekli oldugunu düsünüyorum. dediğiniz gibi evlenmek aile kurmak bi yana insanın kapısını çalacağı bir kardeşi olmalı. Hayırsız kardeş mevzusuna katılmıyorum. Dediğiniz gibi tavşan gibi doğurup cocugunun gelişimine sıfır efor sarf edip aaa bu cocuk hayırsız oldu diyorlar. Sevgiyle büyüteceğinize eminim. Bence yapın ikinciyi. Çocuğunuz ömür boyu eksik kalmasın derim.

Ben eğer tek çocuk olsaydım annemle babama küserdim.İlgi bölünürmüş de maddi imkanlar bölünürmüşmüş.Bu dünyada düştüğünde yanında olacak bir kardeşi yoksa yere batsın öyle hayat.Neymiş efendim ben tek çocuk olsaydım olurmuş Muş.Belki kardeşi hayırsız olurmuş muş.ya allah aşkına yazmış olmak için yazmayın.Belki hayırsız olacak olan ilk çocuğunuzdur.Hem neden hayırsız olsun.Herkes kendi hayatını yaşayıp kardeşininkine de yardımcı olur.Hele bir de 2 çocuğunuz kız olursa gözün açık kalmaz.İnsan kardeşiyle kavga da edebilir kesebilir.Ama kardeş canın yarısıdır

Kızım daha küçük 16 aylık ama kardeş düşünmüyorum. Maddi de manevi olarak da kaldıramam. İmkanlarımı onun için kullanmak istiyorum.

31 aylık bir oğlum var ve biz de şu an aynı noktadayız. Tüm çekincelerinizi biz de paylaşıyoruz. Hatta şunu eşim okusa ben yazdım sanabilirdi.

Cocuklarimin arasi üc yas
Hatta tam ücü bile doldurmadi, ikinciyi bile isteye kardesi olsun diye yaptim
pismanlik sifir, iki numara da sanki hep bizimleymis gibi
Oynarlarken götlerinden isirasim geliyor o kadar tatlilar
simdi kücügüm üc yasina girecek yani zor zamani atlattim
Ama nasil atlattim, iste orasini hic düsünmek istemiyorum geride kaldi
Baya baya zordu ki ben yalniz büyüttüm, destek olan kimsem yoktu
Esime desem ki ücüncüyü yapmak istiyorum düser bayilir
Yani hakkimizdan iyi geldiler
Cok güzeller evimde ikisine de ayiracak odam var
Kardesi olarak büyümesi bence cok avamtajli, aile arayi iyi tutarsa ileride cok iyi iki arkadas olurlar
Kardeslerin arasini aile yapar bir de bence
Simdiden zihinlerine asiliyorum siz en iyi arkadassisniz diye
Kücügüm ablasini öyle bir koruyor ki, ablasi da ablalik yapiyor
Birine kizsam digeri destek cikiyor bana karsi birlik oluyorlar birbirinin gözyasini siliyorlar bu yasta
Kagva da oluyor aralarinda inat da
Ama normal seyler bunlar
Kafam cok daha rahat. ikinci cocuk yapmasam kafam rahat olmayacakti
Acaba düsüncesi ömür boyu, belki pismanlik
Ileride anlasmak zorundalar, fasulye sirigi degilim ben de anneleriyim anlasmak zorundalar o kadar
Dedigim gibi kücükten cocuklari zitlastirip ayirmadikca büyüyünce de birbirleriyle o kadar yakin olurlar kanaatindeyim
Abim benimle konusmaz mesela, yokmus gibi
Suc cogunlukta ailenin yetistirme sartlariyla alakali oluyor böyle durumlarda, benim görüsüm
Ha ucak bileti alirken tatilden vazgecesim geliyor, yurt disindayim cünkü
Onun disinda arabayi dörtledik ya mutlu bir aile tablosu benim icin
Güzel bir kizim, yakisikli da oglum var, cok sükür
Ama zordu büyütürken, simdiden sonra ama roman havasi oynacagim o kadar mutluyum ki oglum da yakinda krese baslayacak ve ben bu konuda kendimi cok iyi hissediyorum

gelir düzeyimiz sizden biraz daha fazla, 2 cocugum var ( allah hepsini bağışlasın )
kızım anaokuluna basladıktan bir süre sonra ''benım neden kardeşim yok? '' demeye başladı, ağlamalar, bagırmalar,
bayaa sıkıntılı bir süreçti, ben o zamanlar pek düşünmüyordum, ama o kadar ertkıledı ki beni ben de düşünmeye başladım, derken eşim de :)
hal böyleykennnn kızımın ilkokul 1.sınıfında doğum yaptım, feci bir sene oldu amaaaa iyi ki oldu

okul konusunda fikrim söyle; bulundugum sehırdekı en ıyı devlet okulalrını tarayıp buldum, kızımın zaten turkıye derecelerı olmustu ılkokulda, ilk 3'e giren bir devlet okulunda suan okuyor,

herşeyi geçiyorum kardeş can'dır, istisnalar kaideyi bozamaz, hakkınıza hayırlısı olsun :)

Benim 2 kızımın arasında tam 4 yaş var. İlk kızım aynen sizin gibi anaç, olgun bir kız. Hiç sıkıntı yaşamadık biz. İkimiz de öğretmeniz eşimle. Orta gelirliyiz yani. Özel okula hiç vermedim 6. Sınıfta kızım güzel bir devlet okuluna gidiyor memnunuz aldığı eğitimden. Bu yıla kadar her haftasonu kurslara götürdüm kızlarımı çeşit çeşit.Birbirleri olmadan birşey yapmazlar. Sinemaya, tiyatroya götürürüm birlikte izler çıkarlar ben işlerimi hallederken. Ben memnunum şükür. Küçüğüme birşey alınca büyüğüme de alır anne ablama da alalım diye aralarındaki diyalog güzel şükür. Çok ve pahalı eşyaları olan çocukların ilerde şımarık, hayattan zevk alamayan bireyler olduklarını gözlemliyorum ben.
Şimdi 3.yolda nasipse bizim gibi eğitimli bireylerin çocukları çoğalsın bence toplum sağlığı için. Kardeşlerini 4 gözle bekliyor ablaları. Ben 4 kardeşim hepsinin yeri ayrı ayrı hepsinden de memnunum şükür. İnşallah büyüyünce benim çocuklar da birbiriyle güzel iletişim halinde olurlar

Tek çocuk annesiyim.Çalışma şartlarımın ağır olması,gelecek kaygıları,başka bir çocuğa yetememe,sevginin bölünecek olması gibi düşünceler ağır bastığı için, 2.çocuk fikrine uzun zaman soğuk baktım.O zamanlar ikinci çocuğu yapanların istemeden hamile kaldığını,süpriz bebekler olduğunu düşünürdüm.Bana göre başka çocuğunun olmasını isteyebilme bile olamayacak birşey gibiydi.
Ama,çok büyük bir hataymış bu düşüncelerim.Sonrasında biz kendimizi hazır hissettik,bu seferde sağlık sorunları sebebiyle başka çocuğumuz olmadı.Herşeyin hayırlısı tabiki.
Çocuğumda hiç kardeşim olsun dememişti.Taki,3 yıl öncesine kadar.Bundan 3 yıl önce dediki,keşke benimde kardeşlerim olsaydı.Siz bu dünyadan göçüp gidince çok yalnız kalacağım.Doğrusu biraz içim burkuldu.İnşallah senin çok büyük bir ailen.çocukların olur,hiç yalnızlık hissetmezsin o zaman diyebildim.
Onun için diyorum ki,çok detaya takılmayın ve istiyorsanız,hazırsanız ,çok ara vermeden yapın.

Benim bir tane öyle arkadaşım var. Gayet kardeş gibiyiz. Elimin de öz kardeşinden çok görüştüğü araştığı bir arkadaşı var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…