Bir küçük çocuk meselesi

PinkMermaid

👨‍👩‍👧‍👦
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2016
3.683
6.172
Merhabalar , uzatmadan çok dert olmayan ama beni ve eşimi çok düşündüren bir konuyu size danışmak istiyorum .

Bir tane kızım var şu an , 3 yaşına girmesine az bir zaman kaldı ve eşimle kardeşi olması konusunda çok kararsızız. Dün gece kızım uyuduktan sonra bu konuyu derinlemesine konuştuk, eksi ve artılarıyla ama %50 evet %50 hayır durumundayız. Bu mor ayakkabı mı sarı olan mı gibi bir seçim olmadığı için farklı fikirler süzgecinde bir karar vermek istiyorum. Çünkü kardeşi olursa en fazla 4 yaş olsun istiyoruz arası. Olursa bir sene sonra olsun fikrindeyiz bu yüzden.Öncelikle maddi bakımdan eşim 8 bin tl ye yakın para kazanıyor, ben de üniversite mezunuyum ama kızımı kendim büyütmeyi seçtiğim için çalışmadım , ama sigortam yatıyor ve bir evim var , kirasını alıyorum , kendi evimizin kirasını ben karşılıyorum.Maddi olarak bu durumdayız. Maddi durumu yeterli olmayan insanlar çocuk konusunda hiç düşünmezler genelde bilirsiniz(geleceklerini düşünmeden çocuk yapanlar) 4-5-7 çocuk yaparlar çünkü zaten cahil ve bilinçsiz bazıları(korunma yöntemi ve zihniyet bakımından) ve çocuklarına gelecek sağlamak , iyi bir eğitim vermek anlamında çabalamadıkları için böyle kaygıları yoktur(bilinçli olanlar,kendini eğitip,geliştiren kesim hariç).Zengin insanlar da bakıcılarla büyüttükleri ve olanaklar bakımından bir endişeleri olmadığı için 3 de yaparlar 1 de keyiflerine göre ama bizim gibi orta gelirli aileler de ayağını yorganına göre uzatmak zorunda olduğu için çok ince düşünürler.

-Eğer kardeşi olursa kızımıza kötülük mü yapmış oluruz maddi olarak imkanları ikiye bölünecek ama zaten çok zengin değiliz kızımız Robert Koleji’ne gidemeyecek ama devlet okuluna da vermek istemiyoruz , malum şu anki eğitim sistemi ne halde.
- Eğer kardeşi olmazsa ve biz bu dünyadan göçtüğümüzde manevi bir destekci olmayacak , Türkiye’de özellikle bir kız çocuğunun , gerektiğinde kapıyı çarpıp çıkabildiği ve canı gibi bir varlık, kardeşi olmalı mı ?
- Tek çocuk olursa kardeş duygusunu tadamayacak , kardeşi olanlar ancak bu söylediğim şeyi anlayabilir.
- ileride kardeş yapmadığımız için pişman olur muyuz ve kızımız da bize sitemde bulunur mu , bir kardeşim olsaydı da varsın ... kolejine gitmeseydim gibi.
- kızım şu an bütün temel becerilerini yapabiliyor, tuvaletini , yemek yemeyi vs . Artık tam bir özgür birey. Herşeye sıfırdan başlamak biraz zor geliyor kardeşi olursa da ama bir bebek daha fikri heyecanlandırmıyor da değil, emzirmeyi bile özledim ( 1,5-2 sene emzirenler beni anlar )
- Kardeşi olursa ilgimiz de ikiye bölünecek , acaba bu tempoyu kaldırabilecek miyiz .

Tek çocuk olanlardan özellikle yorum bekliyorum, kardeşi olmalarını isterler miydi ? Yoksa eksikliğini hiç hissetmediler mi ?

2 çocuğu olup da yaş farkları 3-4 olanlardan da yorum bekliyorum özellikle, kıskançlık durumları oldu mu , bu yaş farkı iyi mi kötü mü ?

Son olarak eşimle aynı yaştayız , 32 yaşındayız.

Biraz uzun oldu, okuyanlara en içten teşekkürler.

Son düzenleme:

Hayırsız kardeşi olmayacağı ne malum bilmiyorum bu konularda ben de katıyım şu an hamileyim büyük konuşmak istemiyorum ama nedense 2.düşünmüyorum
Millet bana kardeşi olsun tek kalmasın vs diyor ama bana saçma geliyor ben 4 kardeşim ama keşke tek çocuk olsaydım diyorum misal..

benim sipalar arasi tam 3 yas 1 ay.
Ikinci cocuktan sonraki 2 yilimiz cok zor gecti, su an kucuk 3 yasinda ve rayina oturttuk.
Cok iyi anlasiyorlar.
Kardes kiskancligi oluyor ama ben normal karsiliyorum, bu konuda cok buyuk problemler yasamadik.

Kardeslerim var benim de, ikisinin de tek cocuklari var.
Ben onlara onermiyorum ama ikinci cocugu.
Annem de diyor ki, size onermiyor ama kendisi iki tane yapti. O da hakli ne diyim :)

Ikinci cocukla her seye yeniden basliyorsunuz ve bu ozellikle sizin gibi evde olan annelerde su hissi dogurabiliyor.
"Aman allahim bundan sonra hep boyle gececek"
Elbette oyle gecmiyor da iste bu sure cok da kisa degil bunu bilmek gerekiyor.

Ben kardeslerime neden onermiyorum.
Birincisi masraf kismi; eskidenmis o bir cocugun eskileri ile 3 cocuk buyutmek. Benimkiler ayni cinsiyette olmalarina ragmen buyukten kucuge kalan ve gercekten kullanilan esya sayisi cok fazla degil.
Ayrica bazen kucugun ihtiyacini alirken buyuk kiskanmasin diye (veya tam tersi) ona da benzer bir sey aldigimiz da cok oluyor onun ihtiyaci yokken.
Ikincisi zaman; Ornek vereyim, benimkiler yuzme kursuna gidiyorlar pazar, birinin dersi bitiyor digerinin basliyor, biri digerini beklemek zorunda kaliyor, bizim de butun ailecek pazar gunumuz ipoteklenmis oluyor. Tek cocukta her sey ona gore ayarlaniyor ama. Veya baska ornek, coktur buyugun okul cikisi geldi deyip, uyuyan kucuk cocugumu kucaklayip evden ciktigim.

Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda bu hisleriniz değişebilir, anne olamadan önce ben de böyle kesin yargılarla konuşabilirdim ama şu an kardeşi olmazsa bencillik mi yapmış olurum diyorum kendi keyfim için vs.

Tek çocuk olsaydım, en yakın arkadaşlarım, en yakın dostlarım olan kardeşlerim olmayacaktı. Dediğiniz gibi ileri de annem babam göçüp gittiğinde yapayalnız kalırdım, annemi hatırlamak istediğimde aa annem böyle yapardı dimi diyebileceğim bi insan olmazdı.

forumun yarısı fakir. bizden akıl mı alıyosun?

Bazıları var düşmandan daha beter
Yani çok elzem bişey değil
Kişi kendine yetebilir
4 kardeşiz bir durum olsa kimseyi bulamıyorum
Kendi başımayım çok şükür
Manevi açıdan sabır enerji gerektiren bişey çocuk
Hayat sadece çocuk büyütmek değil bence
O sorumluluk ömür boyu 34 yaşımdayım annem hala bana tost yapar

Benim ablamda sizin durumunuzdaydı yıllar once yaşı musaitken 2. cocuk yapmadı gecen 40.yasında aglayıp pisman oldugunu keske 2. cocugu yapsaydım dedi. Insanlarin dusunceleri yaşlarına, yaşadıklarına gore zamanla degisebiliyor. Evet simdi biz bugunu dusunuyoruz ama ilerde bize zamanin neler yasatacagini bilmiyoruz. Bazen sagligimizda bozukluklar oluyor doktorlar kardesi varmi diye soruyor kardes onemli bence ama bu size ve esinize kalmis bir durum.

Konumdan cımbızla cümle çekip konumu başka bir polemiğe çevirmenize izin vermeyeceğim, üzgünüm başka bir konuya gidin. Konumu okuyanlar neyi kastettiğimi çok iyi anladı
yahu konundaki cümleyi alıntılayınca cımbızla çekmiş mi oluyorum? ne alakası var? sen yazmışsın ben de ona cevap verdim.
fakirler böyledir diye yaftalayan sensin, polemik çıkarsa benden değil senden çıkar yani.

Yok kesin bir dille konuşamıyorum çünkü neyi büyük konuşsam başıma geliyor ama illa olsun istemem şahsen yalnız kalmasın diye bakalım zaman ne gösterecek :)

Yoksul deseydın daha normal olacaktı sankı veya dar gelırlı
Zengin insanlar için mal varlığı çok olan kişiler mi diye bahsediyorsunuz hep ? Günlük konuşmada kullanırız zengin fakir kelimelerini , deyim bile var “ Zenginin malı züğürdün ( ki bu kelime daha kötü) çenesini yorarmış “. Fakir kelimesini kullanırken aşağılamak anlamında kullanmadım, bu açık diye düşünüyorum.

Benim de 1 oğlum var 7 yaşinda çalisiyorum.ikinci çocuğu düsunmuyorum.Suan yasadigim yerin en iyi kolejinde okuyor istedigim her imkani sunabiliyorum.ama 2 çocuk olsa koleje dahi gonderemem o yuzden 2.çocuk ogluma tamamen haksizlik olur diye düşünüyorum .Biz 2 kardesiz ayni sehirde yasiyoruz abimi 3 ayda bir falan görürüm asla arayip sormaz.Annem hastalanir herseyiyle ben ilgilenirim ama konu paraya mirasa gelince evlat kardes oldugu aklina gelir

Bekarım çocuklarım yok. Ama kardeşlerim olmasaydı ne yapardım bilmiyorum. 2 erkek kardeşim var ve annemlere sitem ediyorum bana bir kız kardeş yapmadıkları için.Üzülüyorum kız kardeşim yok diye.
Hatta geçen evde muhabbeti geçti babam diyor biz bu kızın dilinden kurtulamayacağız yapalım birtane diyicem ama ya erkek olursa:)

2.yi yapmadığınıza pişman mısınız yani ? Geçmiş olsun bu arada .

Evet hayırlı mı hayırsız evlat mı öyle olacağı da kesin değil.,Benim de bir tane abim var ve onun varlığı bile mutluluk veriyor ki kız kardeşim olsun da isterdim ya da ablam, kafam karışık işte,kardeşi olmazsa haksızlık mı yaparım kızıma , yoksa maddi imkanları ikiye bölüneceği için daha büyük bir haksızlık mı olur ..

2.yi yapmadığınıza pişman mısınız yani ? Geçmiş olsun bu arada .

evet çok pişmanım hemde ,
kızım dogdugunda ekmek alacak paramız yoktu borcumuz boyumuzu aşmıştı , kız dogurduk diye hiç ama hiç kıymet görmedik , yaşadıklarımı tekrar hatırlamak bile istemiyorum ,

sen dogur geç kalma ne olur , hee herkardeş bir değil rabbim hayırlı kardeş nasip etsin herkese

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…