valla ben suanda aglıyorum. 99 depremini yasadım cocuk luk tramvam suanda gun yuzune cıktı. Yesılkoyde calısıyorum celık kolonlarda yapılı bir binada gırıs kattayım. 2 katlı zaten. Zemin asırı sallanıyor. Oradan da bı bozugum ote yandan ben guvenlı bir yerde yasayamıyorsam neye yarar calısmam. Esımı ikna edemiyorum bu baca catlagı duvardan ayrı orulen bir tugla demir yok ıcınde asagıdan soba yaktıkları ıcın catlıyor diyor babam. Daha oncede vardı Boyattık kapandı daha sonra gecen kıs fark ettim kapattıgımız yerin Baska yerinden catlak ve sankı catlak da aralanmıs depremde
Yani evet kolon çatlağı değil de baca çatlağı ise önemsiz ama sizin evinizin yine de risksiz olduğunu göstermiyor. Bizim ev de eski mesela biz kiraya çıkıyoruz, dışarıdan normal durabilir ama deniz kumu diyoruz ya bir de cidden önceden ne denetim ne birşey vardı ustalar kafasına göre yapıyorlardı.
Evi muhurletmeden yanı hasarsızsa oturmaya devam edebilecek durumda analiz yapan birileri yokmu, size yazarken esim fark etti. Delırmıssın sen diyor. Bısey yok ne istiyorsun diyor. Bacayı gosterıyorum bu hep vardı diyor ya vardıda kardesım kapatıyoruz Baska yerden catlıyor. Delırıcem. Agladım Bı posta dedim ya benle gelirsin kiraya cıkarız ya ben cocuklarım alıp kiraya cıkarım. Kendisi depremi hıc hissetmemis evın etrafına bile bakmadı ya bısey var mı diye. Eve ben girdim ben yoktum evde o anda kendisi hıc oralı degıl.
Evi mühürlemeden derken şöyle, belediye gelir çatlaklara bakar der ki bunlar önemsiz çatlak devam edebilirsiniz oturmaya ama onlara kalmış. Risk tespiti yaptrırsanız karot, sıyırma gibi eger binaniz riskli çıkarsa ki mutlaka çıkacaktır belli bir süre içinde evi boşaltmaniz
gerekir.
Ve bısey daha kızlar. 30 sene sonra evimizi terk edeceksek neden 10 sene esek yukuyle kredi faizi oduyoruz. Ne diyorsunuz buna. Bızım binaya eski diyen komsularım soyluyor bunu bızım sitelerde 60 senelik binalar var senelerdir yıkım kararı var kentsel donusum yıkamadılar. Oradan biriyle konustum bu depremde pencere duvari catlamıs. Illa belirti olurdu fılan diyorlar. Velev ki 8 sıddet inde deprem oldu Silivri de yeni bina da dayanır mı. Ay resmen suracıkca can verıcem
Ben zaten bu yüzden ev alma işlerine hiç sıcak bakmıyorum. Sıfır ev alsak 10 yil kredi ödesek kredi bittiğinde 10 yıllık ev olmuş oluyor. Ve değeri de 10 yılda baya düşüyor. Evet elinde bir evin olmuş oluyor ama sonuçta eskiyor ve 30 yil sonra yaptırsan sana bir ev düşme garantisi yok..
Peki binayı yıktılar. Yeniden nasıl yapılıyor 3 daire 3 dukkan var. 3 ortak hepimize birer daire duser mı? Sanırım suanda bizden Baska bunu isteyen yok
O belli olmaz, dairenin bulundugu mevkilere göre bir oran var, yapılacak olan toplam daire miktarına göre muteahhit ve ev sahipleri arasında paylaştırılıyor. Örneğin bazı yerlerde yüzde 40 bazılarında yüzde 50. 10 daire yapsalar 6-4 veya 5-5 paylaşılıyor ama bu hep değişken. Müteahhite göre dahi değişken her müteahhit aynısını vermiyor. Örneğin bizim evde de 5 daire bir dükkan var ama 4 kişi oturuyor, biri geldi 4 veririm dedi biri geldi 3 olur dedi
Bir de arsa büyüklüğü de önemli kaç daire çıkacağı da buna göre netleştir. Kimi müteahhit dee arsa payı başına daire veriyor, örneğin 50 m2 ye veren var bizim orda, 40a veren var. Yani arsaniz atıyorum 100 m2 2 daire alabilirsiniz misal. Ama bunlar tekrar dediğim gibi muteahhite yere ortama herşeye göre değişir..
Kentsel dönüşümde 2 daireniz var diyelim payınıza yine 2 daire düşüyor. Yeni projeye göre metrekare azalabilir, evinizin olduğu kat değişebilir ama daha bina yıkılmadan her şeyi anlaşıyorsunuz müteahhitle aranızda. Şu kadar metrekare bu kadar dairem olacak diye sözleşme imzalıyorsunuz falan. Biz sitemiz için düşünüyorduk mesela birkaç müteahhit çağırıp teklif aldık konuştuk. Bu şekilde yaparak fikir sahibi olabilirsiniz.
Evet ama herkes aynı daire sayısı kadar almayabilir. Arsa ve muhite göre değişir. Örneğin bizim şuan 5 daire 1 dükkan var, ama yeni yapılırsa bu kadar düşmüyor. Değişken yani, daha fazla alan da var mesela. Bizim burda bir gecekonduyu verip 6 7 daire alan oldu o da arsası çok büyüktü. Ama müteahhitlere dikkat etmek lazım :))