Binamızı mühürlediler, dışarıda kaldık

Kentsel donusumde mutehaitle anlaşmak en iyisi iskani yıkımı hepsini müteahhit ödüyor adan zye evi yapip teslim edicek bize 2+1 küçük biraz sıfır sağlam dask birsürü şey onaylı sekilde on ay kira yardımı alacağız.bence siz çevrenizde güvenilir müteahhit bakinin eviniz küçük olur ama sağlam olur
Bız hıc para odemıyormuyuz. Bızım ınsaat muhendısı kuzenim acaba evi kendimiz mi yaptıralım dıyorda bana olumsuz konustu. Icım titriyor arkadaslar sabahlar olmuyor nasıl anlatayım. Peki ev alırken neye bakılmalı nasıl olmalı. Bas sayfalarda eklenen sayfayı okudum hıc sansımız yok ben hatırlıyorum beton arabasıyla harc yaparlardı VS hazır beton nerde. Silindir demirler. Adam diyor siz bittiniz yazıda resmen

Peki binayı yıktılar. Yeniden nasıl yapılıyor 3 daire 3 dukkan var. 3 ortak hepimize birer daire duser mı? Sanırım suanda bizden Baska bunu isteyen yok

Bizim mahalle de 25 yılık binalara mal.sahipleri verdi kentsel dönüşüme. Evleri de eskimisti çünkü. Yeni ev cazip geldi. Genelde oturduğum ilçede yarı yarıya veriliyor. 4 kata izin var. O tanıdığın 3 dairesi ve bir dükkanı vardı eski binasında. Dükkan komple onundu yani. Bina 4 katlı yapılınca iki dairesi bir de minik. Bir dükkan verdiler yanılmıyorsam. Ev yapılana kadar kira yardımı aldılar diye biliyorum

Peki binayı yıktılar. Yeniden nasıl yapılıyor 3 daire 3 dukkan var. 3 ortak hepimize birer daire duser mı? Sanırım suanda bizden Baska bunu isteyen yok

Kentsel dönüşümde 2 daireniz var diyelim payınıza yine 2 daire düşüyor. Yeni projeye göre metrekare azalabilir, evinizin olduğu kat değişebilir ama daha bina yıkılmadan her şeyi anlaşıyorsunuz müteahhitle aranızda. Şu kadar metrekare bu kadar dairem olacak diye sözleşme imzalıyorsunuz falan. Biz sitemiz için düşünüyorduk mesela birkaç müteahhit çağırıp teklif aldık konuştuk. Bu şekilde yaparak fikir sahibi olabilirsiniz.

Tahmin ettim dediğiniz siteyi. Yeriniz de olsam kiraya çıkardım. Siteye özel bir bilgim yok. Ama eski binalarda oturmak istemezdim. Hani çok çok zor durumda olur insan. Kirasını yeni evin ödeyemeyecek durumda olur anlarım. Hatta o zaman da belediyeden yardım talep etmeli falan bir çare bulunur illa.

Bu son deprem Allah in Lütfü bence. Hatırlatması açısından. Yoksa kimsenin hatirlayacagi yoktu. Son deprem olmadan önce iki gün tedirgindim. Hatta annemlere gitmek istiyordum korkumu yersiz bulurlar diye gidemedim çocuğun okulu var diye. Sonra büyüğü oldu da insanlar biraz olsun anladı. Yazdan beri bende bir korku ve araştırma var. Maddi açıdan düşündüğümde önümüzde ki yaz tasinsak daha iyiydi. Ama kafaya koydum taşınacağını. Çocuğun okulu başladı ama yine de taşınacağım. İçim rahat etmesi için.
Bız o sitelerin altında mahallede oturuyoruz. Siteler den kırıklardan denız kabukları cıkmıs hep dışarı. Kesin denız kumu bızımkı de. Ay bılmıyorum oderım kirayı ne yapayım ikna olmazsa bunlar yapıcak bıseyım yok 😑 buarada siz calısıyor musunuz, uzaga mı gideceksiniz nerden nereye ozel olmazsa evinizde yenıymıs ustelık

Kentsel dönüşümde 2 daireniz var diyelim payınıza yine 2 daire düşüyor. Yeni projeye göre metrekare azalabilir, evinizin olduğu kat değişebilir ama daha bina yıkılmadan her şeyi anlaşıyorsunuz müteahhitle aranızda. Şu kadar metrekare bu kadar dairem olacak diye sözleşme imzalıyorsunuz falan. Biz sitemiz için düşünüyorduk mesela birkaç müteahhit çağırıp teklif aldık konuştuk. Bu şekilde yaparak fikir sahibi olabilirsiniz.
170 metre kare burası hıc umurumda degıl. Zaten yeni ev almayı dusunuyordum almayıverırım buraya veririz parayı yenılensın. Ama ama ama alt karım tek kocası vefat etti oglu bahsettiğim kuzenim, ust katta ki ise ever bir apartmanı var ama orasıda eski buradan cıkıp oraya gıtmez cocuk tedavisi goruyorlar. Ben onlardan habersiz burayı yıktırırsam olacakları dusunemıuorım. O yuzden belediyeden degılde ozelden bırı gelip analiz yapsın istiyorum. Yoksa deprem degıl stres oldurecek beni.

Bilmiyorum ama gecmis olsun sizin icin hayirlisi olmus oyle dusunun zor bir surec ama en azindan can guvenliginiz olur bundan sonrasinda. Sureci yazarsaniz sevinirim bende annemlerin binasindam korkuyorum belediyeye sormadilar oturulabilir mi diye ama incelemw yapilsa asla oturulabilir izni cikmaz onlara da
O zaman belediyeden gelmelerini incelemelerini isteyin. Tedbiri elden bırakmayın.

Ben soyle dusunmustum. Diyelim bodrum dahil 5 kat yaptılar. 5.katta da dubleks var diyelim. 3 daire bıze verip uzerıne para vermemiz gerekecek. Bızım bu ısı yapsa yapsa o kuzen yapar sonucta muhendıs ev yaptırıyor heryere. Onun adamları yapar tahminimce ama hıc yanasmadı iste. Yarın olsun babamla dukkanların kırısıne kolonuna bakacağım demırlerın olcusunu babam bılır neye yarar birde denız kumu degılse eh, denız kumu demir kalınlığı VS olursa direk kiraya ondan sonrası da Allah kerim olacak

Kentsel dönüşümde sorun genelde muhit iyiyse ve çok katliya sorun çıkıyor. Atıyorum ev 6 kat ama yönetmelik 4 kata izin veriyor. E 2 katta müteahhite gidiyor. 2 katı 6 daire sahibi paylaşmak zorunda. Ya eski evlerinden yarı yarıya küçük çift daire yapılır ya üste para verilir vs bu gibi sorunlar çıkıyor. Ama tekrar ediyorum deprem olduğunda da gidecek zaten. Ya olmazsa ile risk alınmaz ki.

Binada kiler kabul etmiyorsa resmi başvuru yapın ki zorunlu halde olsun. Size kızsalar da onlara iyilik etmiş olursunuz.

Siteye aslında daha kolay biraz yeşil alanlariniz azalır biraz da fazla kat çıkılır yapılır.

Eyupte eski sitelerden lüks sitelerin yapıldığı dönüşümler oldu. Ev daha küçüldugu halde lüks yapılacağı için değeri arttı ama.

Böyle şeyler de var. Ha su anda inşaat yapmaya cesaret eden müteahhit bulunur mu bilmem. Özellikle büyük projelere giren olur mu bilmem.

Evi muhurletmeden yanı hasarsızsa oturmaya devam edebilecek durumda analiz yapan birileri yokmu, size yazarken esim fark etti. Delırmıssın sen diyor. Bısey yok ne istiyorsun diyor. Bacayı gosterıyorum bu hep vardı diyor ya vardıda kardesım kapatıyoruz Baska yerden catlıyor. Delırıcem. Agladım Bı posta dedim ya benle gelirsin kiraya cıkarız ya ben cocuklarım alıp kiraya cıkarım. Kendisi depremi hıc hissetmemis evın etrafına bile bakmadı ya bısey var mı diye. Eve ben girdim ben yoktum evde o anda kendisi hıc oralı degıl.

Binanız eskiyse ve korkuyorsanız taşının tabii ama baca için ağlamayın. Hiçbir önemi yok o bacanın. İçiniz rahat olsun.

Kentsel dönüşümde de alacağınız daire metrekaresi ve sayısı yaptığınız anlaşmaya göre değişir.
Muhit önemli, ne kadar kârlı bir yer olduğu önemli. Buna göre yüzde ve alacağınız metrekare belirlenir.

Bız o sitelerin altında mahallede oturuyoruz. Siteler den kırıklardan denız kabukları cıkmıs hep dışarı. Kesin denız kumu bızımkı de. Ay bılmıyorum oderım kirayı ne yapayım ikna olmazsa bunlar yapıcak bıseyım yok 😑 buarada siz calısıyor musunuz, uzaga mı gideceksiniz nerden nereye ozel olmazsa evinizde yenıymıs ustelık
Ozelden yazayım size semtleri. Ücretsiz izindeyim ama iznimi bozmam gerekecek mevcut düzen değişikliğinden dolayi. İş yerim güvenlikli bilmiyorum ama tek düşündüğüm çocuklarım.

Bız hıc para odemıyormuyuz. Bızım ınsaat muhendısı kuzenim acaba evi kendimiz mi yaptıralım dıyorda bana olumsuz konustu. Icım titriyor arkadaslar sabahlar olmuyor nasıl anlatayım. Peki ev alırken neye bakılmalı nasıl olmalı. Bas sayfalarda eklenen sayfayı okudum hıc sansımız yok ben hatırlıyorum beton arabasıyla harc yaparlardı VS hazır beton nerde. Silindir demirler. Adam diyor siz bittiniz yazıda resmen
Evet hiç para odemıyorsunuz mutena herşeyi yapıyor sözleşme yapılıyor hangi daireler sizin mutfakta yerde hangi marka kullanacak ve sozlesmede belirtiyorsunuz bizim muteahhit dask bikac resmi belge teslim ediyor daha once yapti bina daire sitesinde ozellikleri yazıyor. Muteahhit onemli isini iyi bilen olmasi tecrubeli olmasina dikkat edin. 5hisseli 5daire daire 140metre kare epey genisti konumu çok güzel yerde su an 22daire konuşuldu hisse oranı fazla olan 2 daire üstüne para hisse oranı az olanı 1daire üstüne para dedim gibi evler küçük olacak ama a kalite ol ucak herşey (not hissedarları kimisi aç göz luluk yapabiliyor anlaşma sağlanması sürüyor onlar yüzünden onlara dikkat edin eşini dostunuzu böyle anlarda taniyamiyorsunuz) buna yapılana kadar on ay kira yardimi

Muhurlenen binadan esyalarimizi alamiyormuyuz. Yani mobilyalarla yıkmıyorlar degilmi

Ben soyle dusunmustum. Diyelim bodrum dahil 5 kat yaptılar. 5.katta da dubleks var diyelim. 3 daire bıze verip uzerıne para vermemiz gerekecek. Bızım bu ısı yapsa yapsa o kuzen yapar sonucta muhendıs ev yaptırıyor heryere. Onun adamları yapar tahminimce ama hıc yanasmadı iste. Yarın olsun babamla dukkanların kırısıne kolonuna bakacağım demırlerın olcusunu babam bılır neye yarar birde denız kumu degılse eh, denız kumu demir kalınlığı VS olursa direk kiraya ondan sonrası da Allah kerim olacak
Özel şirketler var analiz yapan. Dışardan anlaşılmaz kolonlardan parça alıp bakıyorlar. Apartmandakiler razı olsa ben de kendi binam için isterdim. Ama temizlik parası bile zor toplanıyor zor iş. Hem de yeni bina diye kimse yanaşmaz. Mutahittin de alt katta ofisi var. Umarım sağlamdır. Mal sahibi ben temeli fazla kaldırdım şöyle ozendim böyle ozendim diye anlatıyordu. Yan binamiz yıkılıp yapılana kadar evimden memnundum. Sonra soğudum şüphe oluştu hep. Alt kattaki dükkanlara ve depolarına da güvenmiyorum.

Evin konumu iyiyse yarı yarıya dan daha fazlaya da anlaşılabilir. Yarı yarıya artı bir miktar para diye de anlaşan oluyor
Aynen miras kalan yerde 2kat cift daire 5-6 kat olucak ust ler dubleks olucak ev küçülüyor ama güvenli oluyor

Oyleyse hıc kaybımız yok niye yanasmıyorlar anlamıyorum. Kimisi cok rahat kimisi teslim kimisi o buyuklukte olursa yeni ev degıl tas tas ustunde kalmayacak diyor hıc rahat degılım. Bu belirsizlik beni oldurecek

Özel şirketler var analiz yapan. Dışardan anlaşılmaz kolonlardan parça alıp bakıyorlar. Apartmandakiler razı olsa ben de kendi binam için isterdim. Ama temizlik parası bile zor toplanıyor zor iş. Hem de yeni bina diye kimse yanaşmaz. Mutahittin de alt katta ofisi var. Umarım sağlamdır. Mal sahibi ben temeli fazla kaldırdım şöyle ozendim böyle ozendim diye anlatıyordu. Yan binamiz yıkılıp yapılana kadar evimden memnundum. Sonra soğudum şüphe oluştu hep. Alt kattaki dükkanlara ve depolarına da güvenmiyorum.
Tamam sımdı anladım. Algılarım kapalı resmen. Peki yeni ev yapıldı sag sol evler ne olacak solumuzdakı ev de eski mesela

Deprem sonrasi iyice mahvolan binamızı mühürlediler bugün. Çıkmak zorunda kaldık. Bizim için süreç nasıl işleyecek? Başına gelen var mı? Ne olacak şimdi? Kira yardımı vs nasıl oluyor, şartları filan?

Devlet 18 ay boyunca sanırım bin liranın biraz üstünde kira yardımı yapıyordu. Kira yardımının şartı da yıkılacak olan evde önceden oturmanız gerekiyor. Yani ikamet etmediğiniz bir ev için kira yardımı alamıyorsunuz. Örneğin apartmanda 3 dairem var ama sadece birinde yaşadığım için tek kira yardımı alabilirim. Oturmadığım evin yardımını alamam.

Muhurlenen binadan esyalarimizi alamiyormuyuz. Yani mobilyalarla yıkmıyorlar degilmi

Bilmiyorum nasıl olur ama, bizim sokaktaki binalara kimse giremiyor polis bekliyor kapıda deprem gününden beri.
Girilmesine izin verilecek mi bilmiyorum yani, o gün alabildikleri kadar eşyayla gitti ev sahipleri.

X