Doğuma Hazırlık Bebeğimize ne almalıyız? Ne almamalıyız?

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....
Randevusuz şehir hastenesine gitsem kıyıdan köşeden alırlar mı?
 
Nihalcim benim de yazamadığım çok şey var tabi. Benim annem de oğullarına düşkündür mesela. Daha öğrenciyken senin çocuğun el çocuğu olacak demişliği var. Şimdi el çocuğu gibi davranmıyor çocuklarıma ama unutulmuyor da bu laflar.
Boşver, herkes kendi ektiğini biçer. Ben de başka kız evlatlar gibi ona yakın değilim mesela. Gerekmedikçe aramam, belki o da dertleniyordur başkalarının kızı annesinin hep yanında, destek diye. Evine çok nadir giderim falan.
Ben de kendi seçtiğim hayatı yaşayacağım kızlarımla beraber. En yakın arkadaşlarımızı büyüteceğiz inşallah.
 
1-Süt sağma makinesi almayın hastane tipi
Kiralayın derim onlar daha verimli oluyor. Fakat yok yanımda taşıyabileceğim ufak bir şey olsun, çok iyi bir performansa gerek yok diyorsanız lansinoh’un süt sağma makinesi güzel. Philips avent sağma makinesi piyasada en iyi ufak sağma makinelerinden diyorlar fakat ikisini de denemiş biri olarak hem fiyat hem performans açısından lansinoh daha iyi.

2- Emzirirken yara alacaksınız başlarda bunun için iki önerm var. Biri soğanın uç taraflarını kesin ve kapak gibi göğüs ucunuza kapatın. Emzirmeden önce ve sonra. Bebeğe oradaki kalıntının bir zararı olmuyor, göğüste ise yara vs oluşumuna çok iyi engel oluyor. Acıyı azaltyor. Yok bu bana göre değil derseniz silikon göğüs uçları var. Göğsünüze takıyorsunuz aynı biberon başı gibi düşünün. Her emzirmede şöyle ilerleyebilirsiniz bebeğin meme dokusuna alışkanlığı azalmasın diye sırayla; bir silikonu takarak, sonrasında silikonsuz, sonra tekrar silikonlu... bu döngüyle emzirin yara oluşumu yine az olur. Bırakın Kendi sütünüz silikon başlığın içine dolsun, emzirdikten sonra da öyle bırakın kendi kendini tedavi ediyor anne sütü. Ayrıca yine lansinoh’un göğüs ucu kremleri var fena değil denenebilir.

3-Biberon sterilizatörler biberonu her kullanımda kaynatmak yerine çok daha seri ve rahat bir alternatif olabilir.

4- biberon kullanırsanız koliğe yani gaz sancısının önüne geçmek için ennn ama enn verimli biberon Dr. Browns’dır. Her türlüsünü deneyen ve araştıran biri olarak yazıyorum. Fakat bu biberonun emzikleri her yerde olmayabiliyor bunun için /keyif bebesi/ isimli sayfadan yahut keyif bebesinin mağazasından ulaşabilirsiniz.(akasya avm’de var. İstanbul için söylüyorum)

5- biberon ısıtıcı da kullanışlı oluyor gecenin köründe su ısıtmak belli bir sıcaklığa getirmek zaman aldığı için bu size rahatlık sunar. eğer almazsanız da bir termosta kaynak su bulundurun.

6-Burun aspiratörü, aslında ben bunun yerine burun yıkama yapıyorum çünkü daha sağlıklı ve daha net uzun süreli bir çözüm you”tube’a “bebeklerde burun yıkama” yazarsanız muhakkak çıkar. Fakat zor olur diyorsanız bir izotonik su damlalarından alın. Bu bebek için gerçekten önemli çünkü burun kanalları özellikle ilk dört ay ağzından nefes alamayan bebekler için çok dar. sümük dolduğunda nefes alma sorunu oluşturuyor. Ani ölüm riski oluşturan ciddi bir mesele.

7- kendinize depend’in yetişkin bezlerinden almanızı öneririm lohusalık döneminde ciddi bir rahatlık. Diğer pedler gibi sızdırdı etti derdi yok, uzun süre koruyor.

8- emzik seçiminizi tommie tippie’den yana kullanmanızı öneririm çünkü emzik ucu meme ucuna en yakın ve bebeğin en rahat kavradığı emziklerden. Üstelik bebek aç olsa da olmasa da hep emmek ister bu onu güvende hissettirir. Bu hareketi hep yapmak ister ve bazen memeden ayrı uyuyamayabilir. Emziğe alıştırırsanız uyutma konusunda daha rahat edersiniz. Uykuya geçişi ve uykuda kalışı kolaylaşır.

9- Doktorların bazıları üç saatte bir emzirn dese de, siz gündüzleri mümkün mertebe sık emzirin sütünüzü arttıracak tek şey budur. Aynı şu mantıkla işler, ne kadar çok talep varsa vücut o kdar süt üretir. Üç saatte bir emzirirseniz üç saatte bir ancak dolar. Sık sık, az az. İki meme de toplam 30 dk emzirin. Bir saat ara verin tekrar 30 dk emzirin. Sütünüz arttıkça bu süre uzayacaktır. Yeni doğmuş Bir bebeğin günlük doyma miktarı mamalarda gün içinde toplam beş ila yedi defa her defasında da, 60 ya da 90cc’ arasında olacak şekildedir.

10- bebekler sıcağı çok sevmez, ne kadar çok sıcağa alıştırırsanız o kadar dayanıksız olur. Üşümesin üşümesin diye çok darlamamakta fayda var.

11- kundaklama bebeğin özellikle ilk aylarında çok etkilidir çünkü kendisini anne karnında gibi hisseder. İlk üç ay boyunca bebek anne karnından çıktığını tam olarak idrak edemez ve bu onu huzursuz eder. Sıkı sıkı kundaklayarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

12- burun spreyleri ile izotonik su farklı şeylerdir burun spreyleri maximum üç gün kullanılabilir. İzotonik su ise bildiğimiz temiz deniz suyudur. Bu burun mukozasıyla en uyumlu sudur. Burun yıkamayı izotonik suyla günde altı defaya kadar rahatlıkla yapabilirsiniz.(dediğim gibi yapılışı bir doktor tarafından video olarak paylaşılmıştı, aratıp izleyebilirsiniz)

13- mama kapları var, porsiyon porsiyon ayırıp kullanabileceğiniz. Mycey’di galiba markası da. Kullanışlı ve hızlı bir çözüm. Mama kullanmak zorunda kalırsanız hayat kurtarıyor kesinlikle.

14- bebekle iletişim halindeyken, eğer ağlıyorsa yahut huzursuzsa. Siz de bu ruh haline girmeyin çünkü bebek annenin ruh halinden inanılmaz etkileniyor. Mesela uyutmaya çalışırken panik ve acele halindeyseniz rahatsız oluyor ve huylanıp uyumuyor. Her zaman sakin ve huzurlu kalmaya çalışın.

15- uyku oyuncağı edinin. Bu bir yastık, bir mendil, vb birşey olabilir. İlerleyen dönemde uyumasını kolaylaştırır. Buna alışması için çok etkili bir yöntem biliyorum, uyku oyuncağını her emzirişinizde bebeğinizin yanağına yaklaştırın, koklasın, ellesin, yanağını sürtsün sizi emerken. Bu o eşyayla bağ kurmasını sağlıyor ve genelde bebekler emerken uyuduğu için ilerleyen dönemde bu eşya uykuya geçmesini sağlıyor. Uyuduktan sonra da bırakın yanında dursun, ister ellesin ister yanağını koysun.

16- bebeğin elini tuttunuz, soğuk, yanağı burnu soğuk. Üşüdü mü? Hayır. Bebeklerin kılcal damarları çok ince olduğu için uç noktaları çok zor ısınır bu bebek üşüdü anlamına gelmez. Üşüyüp üşümediğini ensesine yahut koynuna dokunarak anlayabilirsiniz :)

17- kameralı bebek telsizi. Kamerasızlar iş görür ama bazen bebeğin gerçekten uyanıp uyanmadığını anlamak zor oluyor. Bazen bir sese kalkıyorsunuz bir bakıyorsunuz geri yatmış, ya da uykusunda mırıldanıyor. Bu durumlarda en iyi alternatif kameralı bebek telsizi. Oda derecesini ölçen bir tane edinirseniz çok güzel olur. Odanın derecesi 21-24 derece arasında olması idealdir.

18-bebek her ağladığında kucağa almayın, yanında durun elini tutun temas edin ama kucağa alırsanız ilerleyen dönemlerde bebek bunu aleyhinize kullanır. Baktınız durmuyor o zaman kucağınıza alıp sakinleştikten sonra tekrar bırakabilirsiniz. Gerçekten çok zekiler aslında. Siz ağladığında kucağınıza alacağınızı bildiği için ağlamayı alışkanlık edinebilir mesela.

19- dışarıdan kendinizi soyutlamayın, bebeğin de temiz hava alması için evi havalandırmayı unutmayın. Bazen bebekle birlikte yürüyüşe çıkın. Dışarıya da alıştırırsanız yabani bir çocuk olmaz, sosyal olur :))

20- iyi bir marka olmasına özen göstererek pişik kremi alın. Alternatif olarak doğal zeytinyağı çok işe yarar.

21- bebek masajları ile ilgili bir sürü video var. Gaz masajını günde dört beş defa uygularsanız bebeğiniz çok rahatlar, gazını kolay çıkarır ve mümkün mertebe gece gaz krizleri geçirmez. Üstelik bebek masajı uykuya geçişini de kolaylaştırır.

22- şimdi listeye gelelim;

Müslin örtü(büyük boylarından tercih edin)
İlk ay için,
6 adet çıtçıtlı iç badi,
6 adet (ayaklı tulum- ayaklı olması iyi bir şey çünkü ayakları çok küçük oluyor ve çorap durmuyor. Bu tulumların elleri kapatılabilenleri de var.)
6 adet önlük/ mendil

Çorap/ şapka

Kalın bir örtü/ ince bir örtü.(yün yahut kuş tüyü olmasın hiçbir şeyi mümkünse, alerji riski taşıyor.)(zaten ilk aylar yorgan pek önerilmiyor ağır bir şey olduğu için)
Vücut losyonu her banyodan sonra bebeğinize kullanın, çok ıslak bir yerden dünyaya gelecek ve cildi bu kuruluğa alışana kadar losyon iyi gelir. Cildi sıkça kuruyabilir.

Şimdilik bu kadar :)) umarım güzel bir doğum olur bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alırsınız. Şimdiden hayırlı olsun.
 
Son düzenleme:
Çok detaylı olmuş çok teşekkur ederiz
 
Nil karaibrahilgil iyimserliği görüyorum burda

bi umut
dr şekerin yüksek çıkmış endokrin bölümüne git dedi
özelde ki yer 8 aralık
devletteki yer 12 aralık diyor
belki erkenden gitsem araya girer miyim diye şey ettim
 
Merveeee hayırlısı olsun canım
Sağlıcakla gelsin bebis ins
Neneleri geldi mi eve hazır ve nazırlar mı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…