- 30 Kasım 2019
- 12.051
- 38.438
- 598
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Detaylı anlatımınız için teşekkür ederim.Kedi siz uyurken öyle sessiz sakin uyuyabilir de, gecede 10 kere sizi uyandırabilir de. Bir şeyleri düşürür tırmalar üstünüze çıkar gelip tam kafanızda bağırmaya başlar. Uyandırmaz diye sakın düşünmeyin, zaten herhangi bir şeyi yapmaz diye düşünmeyin. 5 sene hiç yapmadıgı bir şeyi birdenbire yapabilir.
Benim kedilerin kendi odaları ve balkonları var, evde bütün odalar açık onlar gelip benimle yatakta yatar genelde. Dolabın üstüne zıplar, dolaptan yatağa zıplar, kediye kızamazsın anlamaz zaten hiç büyümeyen masum bir bebektir kediler.
Alanınız dar kesinlikle, bazen çıldırıp koşmak istiyorlar ama yine de çok sıkıntı olmaz. Fakat mutfak açık. Bu gerçekten sıkıntı. Her şeyin içine girecek o tüyler, 4 yıl açık mutfaklı evde yaşadım kedilerle, tezgah üstünde poşette ekmek bile bırakamıyorsun. Sütü peyniri kaç kere deldiler daha dolaba kaldıramadan, sürekli dikkatli olmak gerekiyor. Bu ille yemeği yer, patisini sokar falan diye değil kendisine zarar verir diye de önemli. Benim bir tanesi kahvaltıdan sonra tezgahta kalan bütün zeytin çekirdeklerini yutmuştu ameliyat olacaktı neredeyse. Mutfak kapısı olan eve geçince anladım nasıl eziyet çektiğimi
Nöbette yalnız kalmak çok sıkıntı olmaz kedi için ama onu da düşünmek lazım. Ben günde 9 saat evde yalnız kalıyor diye yanına arkadaş aldım 2 kedi oldular. Minnacık ömrü var onu da böyle beni bekleyerek geçirmesini istemedim, gerçi çok da umrunda değilim sanırım.
Kıl tüy evet sorun oluyor. Mesela kıyafetlerden tüyleri temizlemek için kurutma makinesi çok iyi oluyor bence kesin gerekli siz alsanız koyabilecek mısınız aparta...
Ben yalnız oldugum bir şehirde kücük bir apartta kalıyor olsam oğlum yanımda olsun isterdim. Onun sıcaklıgı, sarılıp yanımda yatması her şeye değer benim için. Ancak herkes kedisini bu kadar sevmeyebilir.
Bu arada popo silme diye bir şey yok. Oğlum kısa tüylü hiç poposunda kaka görmedim. Kızım uzun tüylü beceriksiz biraz bazen tüylerine yapılmış kaka sallanarak dolaşıyor evde, onun da popo tüylerini kısaltıyorum temizliğini yapabilsin diye. Sorun olmuyor.
Lütfen alırsanız da cins kedi sessiz sakin oluyor sürekli uyuyor tüy dökmüyor gibi söylentilere pek inanmayın. Hiçbiri olmuyor. Ben kedilerden korkan ve tecrübesiz biriydim bunlara inandım ilk başta cins olsun dedik, evet uyuyor ama uyanıkken de aşırı yaramaz bir çocuk, eve çişini de yaptıgı oluyor, yataga bir çişini yaptıgında bir dünya iş çikiyor, sıvı geçirmez alez kullanıyorum yataklarda , nereye ne zaman çiş yapmak isteyeceği hiç belli olmaz. Aşırı tüy döküyor, malt yemiyor çim yemiyor sık sık poşet kağıt yabancı madde ne bulursa yiyor, ortada plastik en ufak bir şey bırakamıyorum yuttuğu tüyleri ile birlikte koltuklara kusuyor. Ben onun hizmetçisiyim önemli değil hiç gocunmadan onun mutluluğu sağlığı için uğraşıyorum.
Bunların birçoğunu yaşamayı göze alıyorsanız bir daha düşünün. Ya da geçici yuvalık yapın. Deneyin kendinizi.
Hahahaha asla öyle birşey yapılamaz siz kedi sahiplenmeyin kediler saçma sapan yaplı bir yemeğin veya bokun sidiğin içine girmediği sürece yıkanmaz. Onlar kendi kendini temizleyen hayvanlar. Tabii ki bebekken yıkıyordum daha bokunu veya kendini yalamayı bilmiyordu minnak oğlum ve her yeri ile mamanın içine giriyordu ama 1-2 aylık kedi artık tüm hijyenini kendi sağlar durumdadır.Yoo poposunu silmekten bahsediyoruz
Kediler geceleri değil gündüzleri daha çok uyurlar. Tabii huyuna ve cinsine de bağlı ama genelde geceleri avlanma içgüdüsünden dolayı evin içinde gezinip koşturmayı severler. Gündüz evde devamlı uyurlar.Ben uyurken o da elleşmeyip dolap tepesinde uyur mu yani
Peki o zaman size danışayım benim oğlum 5350 gram oldu yemesi gereken kadar mama verdiğimiz halde hızlı kg alımı vardı diyet mamaya başladık . Sonra baktık olmuyor eski mamaya döndük bir süre sonra hayvan hiç bir şekilde doymuyor sürekli mama derdinde fazla yese olmuyor . Anlayacağınız sürekli aç mama dolabın önünde vs . Tüy dökümü çok çok arttı stres oluyor . Elimiz kolumuz üstümüz tüy . Biz tüy dökümü bitsin demiyoruz zaten bitmez ama aşırı artık . Düzenli vitamin kullanıyor iyi mama yiyor Hergün tarıyoruz tuvaleti bazen günde 2 kere bile temizleniyor . başka bir sağlık güvenlik ilgi vs sorunu yok . Bu durumda ne yapılması lazım ?Tüyü dökülüyor diye tras edilir mi ya hu. Traş ettirince psikolojileri bozuluyor. Çok çok gerekli bir sebepleri yoksa sakın yaptırmayın. Hem traş ettirseniz bile uzamaya başlayınca siz görmesenizde minik minik heryere dökülecek hiç bir yararı olmayacak ki
Evet camlara kapıya balkona ocağa heryere dikkat lazım . Balkonda filemiz var bizim çocuklar için . Camlarda da aynı şekilde ve kulpları yok açmıyoruz . Dışarı çıkarken anında kapıyı kapatıyoruz çünkü anında evden kaçıyor. Bir kere başıma geldi çok korktum oğlumu okula götürecektim sabah çocuk ayakkabı giyiniyor bende ayakkabı alırken arkamdan kaçmış fark etmedik görmedik yani . Çocuğu bıraktım ekmek almaya gittim birde geldim ki kapıda oturmuş anne diye ağlıyorYaa hep ultra dikkatli olmak lazım yani
kedileri yıkamaz, aşırı stres yükler, ayrıca ıslaklığı geçse bile saatlerce kendini yalayacağından yıkamak , onları ekstra yoracaktır. kıyafet giydirmek mesela, doğru bir şey değil sadece temizlenmeleri aöısından değil, bu yalama ve temizleme hareketi onların rutini olduğundan hayvan kısıtlanmış oluyor, psikolojik olarak cidden olumsuz etkiler bırakır. ve kedilerın oyle bır dılı var ki, pis bir şeyi bile tertemiz yapacak bir yapı , Allah vergisi derler ya. mesela çişe alışmaları da öyle, doğan dengesinde anında kumu eşelemeyi örtmeyi dogasından gelen bırseyle, daha kucucukken yapıyorlar, harika bir gelişim yani.Hahahaha asla öyle birşey yapılamaz siz kedi sahiplenmeyin kediler saçma sapan yaplı bir yemeğin veya bokun sidiğin içine girmediği sürece yıkanmaz. Onlar kendi kendini temizleyen hayvanlar. Tabii ki bebekken yıkıyordum daha bokunu veya kendini yalamayı bilmiyordu minnak oğlum ve her yeri ile mamanın içine giriyordu ama 1-2 aylık kedi artık tüm hijyenini kendi sağlar durumdadır.
Sizinki kendini insan sanıyor, aynı benim oğlum. O da tuvaleti gelince kapısında bekleyecek insan arıyor4 yildir bir kedinin ailecek kölesiyiz, eve getirmeden önce 2 yetiskin ve 2 cocuk olarak maaile alerji testi yaptirdik ki sonradan saglik sorunu nedeniyle kedinin alistigi düzeni bozmamak icin. ne yazik ki insanlar evcilleri bakmayi beceremedigi zaman kolayca verilebilcek yada atilacak birsey gibi görüyor ama kesinlikle böyle degil. bir ruhlari var ve tipki insanlar gibi baglaniyorlar. kedi bile olsalar !
yurtdisinda yasayan insanlar olarak aileyi ikiye bölüyoruz izin zamanlarinda. cocuklardan biri benimle digeri babayla 2 hafta dönüsümlü olarak izne gidiyor ve kediyi evde kesinlikle yanliz birakmiyoruz ! sebebi ise su: her kedi farklidir ve bizimkisi ben markete gitsem bile arkamdan dakikalarca agliyor.
4 kisi olarak hepimiz cokca vakit gecirmemize ve oynamamiza ragmen cani istedigi zaman birimizi uyandirip yine oynamayi talep edebiliyor bu da cok dogal birsey. düsünsenize bizim bos vakitlerimizi gecirmek icin yapacak bir sürü seyimiz varken , kedilerin sadece insanlari oluyor. sonucta alip bir eve kapatiyoruz ve eglendirmek bizim görevimiz haline geliyor.
ev temizligi konusuna gelince kedi yani bu tüylü bir canli , ayni bizler gibi tüy döküyorlar. ne kadar kaliteli mama verseniz , vitamin takviyesi yapsaniz da sonuc degismiyor. yasayan her canli tüy kaybeder :) evde her gün swifferle mutlaka yer temizligi yapilir gün asiri elektrik süpürgesi acilir.
kedinin fiziksel bakimina gelince bizde durum su. Tarcin tuvaleti geldigi zaman gider tuvaletinin önünde bagirmaya baslar , ta ki biri basina gidip bekleyene kadar bagirmaya devam eder ve biri geldiginde gidip kakasini yapar. poposunu kendisi asla temizlemez. islak mendille biz siliyoruz. tuvaletini hergün temizliyoruz zaten buda cok normal . yorgun olman umurlarinda degil inan bana , temizlemezsen her an bir protestoya bagli olarak yatagina , mutfak tezgahina yada dusuna iseyebilir , kaka yapabilir v.s
tabii ki rutin kontrolleri ve asilari var , Türkiye kadar olmasa da veteriner ücretleri bir yük aile bütcesine . Türkiye'de gercekten pahali oldugunu düsünüyorum bu arada , kisirlastirma ücretleri , asi ücretleri v.s korkunc !
buraya kadar yazdiklarim göze alman gereken seylerdi , artik eglenceli kisma gelebiliriz :)
dünyada büyülü bir sey varsa bunlar kesinlikle evciller. kedi , köpek v.s hc fark etmez , stresli ve boktan bir günü yaptiklari bir sebeklikle aydinliga kavusturmalari , üzgün oldugunda gelip seni teselli etmeleri , seninle temas kurmalari essiz birsey.
tüm bunlardan sonra toplamak gerekirse biz aile olarak ne kadar essiz ve büyülü birsey olsa da Tarcin'dan sonra bir daha evcil almayi düsünmüyoruz. bu kadar baglandigimiz , fedakarlik yaptigimiz , zaman ve nakit harcadigimiz aile üyesinin bizden önce hayatini kaybedecegini bilmek kalplerimizi simdiden kiriyor . düsüncesi bile gözlerimin dolmasina sebep oluyor. bu yüzden Tarcin bizim ilk ve son evcilimiz. umarim yazdiklarimla secim yapmanda yardimci olabilmisimdir . olabildigince tarafsiz olmaya calistim :)
Stres kaynaklıda yapabilir, ev değişikliği, doğum ya da herhangi başka birsey var mı onu strese sokacak? Kedi kısır mı?Peki o zaman size danışayım benim oğlum 5350 gram oldu yemesi gereken kadar mama verdiğimiz halde hızlı kg alımı vardı diyet mamaya başladık . Sonra baktık olmuyor eski mamaya döndük bir süre sonra hayvan hiç bir şekilde doymuyor sürekli mama derdinde fazla yese olmuyor . Anlayacağınız sürekli aç mama dolabın önünde vs . Tüy dökümü çok çok arttı stres oluyor . Elimiz kolumuz üstümüz tüy . Biz tüy dökümü bitsin demiyoruz zaten bitmez ama aşırı artık . Düzenli vitamin kullanıyor iyi mama yiyor Hergün tarıyoruz tuvaleti bazen günde 2 kere bile temizleniyor . başka bir sağlık güvenlik ilgi vs sorunu yok . Bu durumda ne yapılması lazım ?
kuş kediden daha çok kirletiyo gibi geliyo bana ya, 2 tane kuşum vardı benim bakiminda daha cok zorlaniyordum birde şansıma onlarda gevezeydiDoğrudur yine bakımı vs daha az olan bir hayvan onun içinde söyledim
Bence gayet aklibasinda ve merhametli bir insansınız.Hayir kedi sahiplenmeyin şu sartlar altında.Size de hayvana da yazıkMerhabalar,
Memurum ve apartta kalıyorum. Bulunduğum ilde hiç arkadaşım yok sosyal hayatım eğlence hayatım sıfır yani. Bu aralar iş yerinde de sürekli bir problem yaşıyorum ve canım çok sıkılıyor aşırı depresif bir havam var. Geçen kardeşim ile konuşurken bir kedi sahiplensen seninle arkadaş olur gibi bir fikir doğdu. Bir tanıdık da doğum yaptı ve bebeğin alerjisi olduğu için cins kedisini sahiplendirmek istiyor. Aslında ilk atandığım zamanlardan beri bunu istiyordum. Ama nasıl desem kedi ya da herhangi bir evcil hayvanı sahiplenmek bana gebelik süreci yaşamadan çocuğunun olması gibi büyük ve önemli bir olay gibi geliyor bu yüzden hiç cesaret edemedim. Kaldığım apartta aşırı aşırı küçük 1+0 zaten. Şimdi hayvanı bu kadar küçük bir yere getirmek haksızlık gibi olur mu bilemedim. Anneme soruyorum kediye ayıp olur mu diye gülüyor. Ben yirmi dört nöbetlerine gidiyorum mama su falan koysam yirmi dört saat tek başına yapabilir mi ya da ben gelip gün boyu uyuyorum benim uyumama izin verir mi? Onun dışında birtakım titizlik takıntım var. Annem tuvaletini yaptıktan sonra hayvanın arkasını senin silmen lazım, kumunu temizlemen lazım, orası çok küçük koku da olur, mutlaka üstüne başına yiyeceklere tüy gelir sen bunlara gelemezsin diyor. Yani bilemiyorum şimdi aldım denedim olmadı gibi bir şey de olmaz dediğim gibi çocuğunun olması gibi bir şey. Hayvan benimle anlaşır mı anlaşmaz mı sever mi sevmez mi çok iyi şartlarım yok uyum sağlar mı onları da düşünüyorum. Yani geçen bir haber gördüm birisi cins kedisini tüm eşyaları ile parka bırakmış ve hayvan kutusundan çıkmaya bile cesaret edemeyip soğuktan ölmüş. Oturup ona ağladım. Bakımını falan beceremezsem hayvana bir şey olursa ömür boyu vicdan azabı çekerim. O yüzden şimdi bu kararı nasıl verebilirim neleri düşünmem gerekiyor?
Hiç bir şey değişmedi evde ya doğum vs yok . Eylülde kısır oldu . Kan bakıldı hiç bir sorun yok . Bu iştah olayını ne yapacağımızı bilmiyorum sürekli açStres kaynaklıda yapabilir, ev değişikliği, doğum ya da herhangi başka birsey var mı onu strese sokacak? Kedi kısır mı?
Balık yağı kullanabilirsiniz ama kan vs bakıldı mı?