Bebeğim :(

Meraba iyi geceler. Ben çocuk gelişimi uzmanıyım bu tarz durumlarda genelde endişe edec3ğiniz bir durum çıkmıyor sonuç olarak fakat bence yinede doktora gitmenizde fayda var . Muhtemelen çocuk psikiyatrisi sizden denver denilen bir gelişim testi var onu yaptırmanızı isticek. Hemen ilaç başlıcam gibi düşünmeyin yani. Bu testte de zaten sağlık ocağında doktorun size sorduğu tarzda bazı soruların uygulaması var gelişimine uygun becerileri yapmasını isticek. Test sırasında da çocukların yabancı diye, uykulu diye yada karnı aç diye yada en basitinden canı istem3diği işin yapmadığı olabilir bu davranışları bu yüzden en iyi gözlem evde size ait. Randevunuz gelene kdr evde gözlemleye devam edin

Canım bence endişelenecek bir durum yok, benim oğlanda süpürge sesinden korkar ablası korkmazdı mesela o dönem, her çocuğun gelişimi tepkisi farklı oluyor, kaldıki çocuk sizinle iletişim kuruyormuş zaten, ama için rahat etsin diye pedagog a götür , tv izletme fazla tv de etkiliyor

20 aylık Oğlumun tüm gelişimimi yazayım, siz anlayın.
5 aylık emekledi ama 15 aylık yürüdü.
6 aylık baba dedi ama şuan abaa bitti mama dışında hiçbir şey demiyor, anne derdi ama aylardır demiyor, arada kelime taklit etmeye çalışıyor.
Bir şeyleri işaret etmeye 16.ayda başladı ama bıraktı.
Onun yerine gidip kendi istiyor.
Ağzını burnunu sayıları renkleri ve bilimum şeyi bilmez ama makyaj malzemelerimi, mutfak malzemelerimi bilir.
Kumandayla tv açar, kanal değiştirir ama rakam asla tanımaz.
Biz seslensek işine gelirse bakar, genelde bakmaz.
1000 komutun ancak 1 ini yerine getirir, o da keyfi isterse.
Korkma meselesine gelince doğduğundan beri ödlek, neyin ses çıkardığını anlamıyorsa hep korkar.
Ani yükselen konuşma, korna, herhangi bir cisim, çizgifilmde bir sahne vs hemen tepeme tırmanır ve gözlerini elleriyle kapatır.
Akranları cümle kurarken benimki bebek gibi.
Arada ben de endişelenmedim değil ama benim oğlum özgür ruhlu ve canı ne isterse işine ne gelirse onu yapıyor, bunu gözlemledim içim rahatladı.
Sizinkinde de bir anormallik görmedim ben.

Ben kizlarim 2 bucuk yasina gelinceye kadar ev süpüremedim.apartman da biri matkap kullansa evde deli gibi kosarlardi aglayarak.bence sizinle iletişimi iyiyse sizi duyup tepki veriyorsa beraber oyun oynayabiliyorsaniz sorun yoktur.psikiyatride 3 yaşından sonra bakıyor diye biliyordum ama bilemedim.

Her çocuk her bekleneni aynı dönemde gerçekleştirmez sizinki 18 ayda göstermezde 20 ayda gösterir, ötekinin çocuğu 9.ayda gösterirken berikinin çocuğu 24 aylık gösterir vs vs... gelişimde bireysel farklılıklar vardır her çocuğu her yaşıtıyla karşılaştırmamak, yaşıtlarının her yaptığını ondan da beklememek lazım. Bence çocuğunuzun bir sıkıntısı olsa anlardınız. Bi de bazı durumlarda aileler hiç bişeyi sallamayıp üstüne çocuğuna da konduramıyor siz böyle de olmayın dikkatiniz bebeğinizde olsun yine de

Korkmayın artık herşeyin tedavisi var. İnşaAllah bişeyi yoktur ama iki arkadşmn da başına böyle bişy geldi. Belirtileri güzelce takip etmek lazım bi arkadşm kendi anlayp doktra götrdm. Yüzde 40 bazı şeylerde geri bulundu ve öyle rapor edildi. Baya uğraştrlar ve çocuk şmdi norml yaşıtlayla aynı. Böyle şeylerde annenin gözlemi çok önmli. Gözlemleyn ve gerçktn dra gidin

Ha bunarada süpürge sesine korkuyor olmasında çok değişik bi bulguymuş, benim oğlumda küçükken korkardı sonuç olarak ne olduğunu bilmediği bir alet ve yüksek miktarda sesle çalışıyor. Doğal olarak korkar yani yüksek sese hiç tepki vermemesi tuhaf olurdu. Benim oğlum doğduğundan bu yana (4.5yaşında) yüksek sesten, bağrış çağrıştan, tartışmalı ortamlarda hep korkup kendi kendine siner. 2.5 yaşındayken bi nikaha gitmiştik ve orda alkış sesinden inanılmaz bi şekilde korkup ağlamaya başlamıştı.

Şuan en azından anne demesi gerekmez mi?
20 aylık olmuş, siz de bir uzmana gitseniz lehinize olur derim.

Cocugunuzun muhtemelen birseyi yok ,amma velakin psikiyatrik ilaçlara bu kadar önyargılı olmayın okuma ögrenme güclüğü. yerinde duramama sayı sayamama gibi birsürü durumda cok iyi sonuclar elde eden cocuklar var bu ilaclar sayesinde .

Parmak takibi yapiyor mu?
Parmaginizi havada gezdirirken gozuyle takip ediyor mu bu onemli.
O yasta cocuga ne ilaci baslayacaklar yapmayin..
Pegagoga gitmeniz gerek ki bi sorun varsa tam teshis konsun.
Otizmden suphelenmis olabilir doktor ama onun bile dereceleri var, burda kimse oglunuza teshis koyup tedavi oneremez.
Ihmal etmeyin.
Oglumun bazi davranislari beni cok endiselendirmisti, gezmedigim doktor kalmadi, cok sukur bisey cikmadi, sadece gec konustu o kadar.

Öncelikle Dr ilaç verecek ön yargısını kırın. Ve Dr a götürün. Birseyi yoksa bile içiniz rahat etmis olur.

Daha teşhis koyulmamış ilaç kullanacağını nerden biliyorsunuz ki. Çocuklarda ki öğrenme bozuklukları ve zeka gerilikler erken yaşta teşhis ve tedaviyle ciddi ablamda düzeliyor. İlerleyen yaşlarda çok daha zorlaşıyor bu işlem.
Benim kızım 18 aylıkken hikaye bile anlatırdı o zaten çok erken konuştu onu baz almıyorum.
Oğlum 16. Ayının içinde anne-baba-dede-abla-ağaç-araba-lamba-attı gibi seyler söylüyor. Mesela çay sıcak deyince elini bardağa değirme uff diyor.
Aslında burda önemli olan kullandığı kelime sayısı da değil benim fikrim. Yani benim kardeşim bi tek su dedi 3 yaşı bitene kadar ama bu sene Bilkent den mezun olacak burslu sekilde. Burada aslında dikkat Edilmesi gereken şey komut alma becerisi. Mesela ben oğluma su kitabı getir bana bi dediğimde gidip getiriyor. Kelime olarak bilmediği bişey istediğimde tel tek getiriyor doğrusunu getirene kadar yani komutu net şekilde alıyor. Mesela bişey döktüğünde eline ıslak mendil veriyorum sil burayı bakıyım diyorum siliyor. Be komut versem yapıyor bazen de canı istemiyor ama yapmak istemediği için yapmadığını ıııh deyip omzunu çekerek gösteriyor.
Siz ismini söyleyince dönüp bakması sizin sesinizi tanıdığı için bi refleks olabilir. Süpürgeden evet korkabilir ama doktor zaten buda bir “belirti” demiş bu olunca kesin dememiş. Yani diğer belirtilerle birleştiği zaman sağlamlık kazanıyor bunlar. Mesela atıyorum kanser belirtisinde baş ağrısı vardır diyelim. Tek başına başı ağrıyınca kanser denmez ama diğer güçlü belirtilerle birleşince teşhiste yardımcı olur
Oyun konusuna gelince kendi yaşıtlarıyla daha çok birbirlerine oyuncak verme alma şeklinde oynuyor oğlum ama iletişim haline geçiyor karşı tarafla isteklerini belli ediyor yaşı büyüklerle ablası gibi daha çok oynuyor.
TV ye çok bakıyor mu bakarken 3 kez seslendiğinde dönüp bakmıyorsa buda bir belirti mesela.

Benim bebeğim 19 aylik anne baba diyor.ismini seslendiginde bakıyor.şarkı söylendiğinde dans ediyor başka çocuklarla oyun ve oyuncak oyuncak oynuyor.anne bak diye birşeyi işaret ediyor.doktor otizm den suphelenmis sanırım inşallah birşeyi yoktir

İçini karartma canım. Bir sıkıntı yok gibi görünüyor. Bir de her çocuk farklıdır. Hem eve gelincede yapmış. Demekki uykusuzluktan keyfi yoktu yavrucuğun. Üzme kendini yine götür bi doktora. Kendinde bişeyler sor. Benim oğlumun o yaşta dediği tek kelime çay dı. Geç konuştu geç tuvalete alıştı geç yürüdü ama şu an okul birincisi. Canını sıkma ama ihmal de etme. Konuşmuyorsa sen konuş onunla sürekli. Hergün bir kitap oku yanına oturt. Resimlerine bakın. Hiç kendi haline bırakma. Sürekli onunla yapabileceğin bir aktivite olsun. İş yaparken bile onunla konuş. Bana böyle demişti doktor.

Canım birde 18 aylık çocuk yaşıtıyla asla oynamaz. Kendi kendine oynar. Süpürgeden korkmasıda çok normal. Yeni doğduğunda korkmaz hatta o seste uyurdu benim oğlum. Anne karnındaki seslere benzediği söyleniyor. Bana seni gereksiz yere korkutmuşlar gibi geldi. Tv izletme çoğunlukla seninle vakit geçirsin. Ama yinede kesinlikle uzmanına götür. Bir durum olacağını sanmıyorum ama tabi onlar daha iyi bilirler.

Dr otizimden şüphelenmiş otizimin 5 net belirtisi vardır bunlardan en az 3 ünü yapıyorsa a tipik otizim hepsini yapıyorsa otizimdir umarım değildir çoçuk psikiyatriye götürün onlar oyun oynatırken çoçuğu gözlemliyorlar otizim varsa 4 yaşına kadar olan tedavi çok önemli okula başlamadan o zaman normal ilk okula başlayabiliyorlar

Tvye bakarken donup bakmama haric kelimesi kelimesine katiliyorum. O da kizim normal olduguu halde tvye bakarken 10 kere cagirinca anca baktigi icin :)
Konusma gecikmesi 5 yasina kadar bile gorulebiliyor onemli olan alici dil ve komutlari yerine getirme.
Benim oglum cok basit olmayan komutlari anlamazdi. Anladiklarini da 3-4 tekrardan sonra yapardi

Benegim 20 aylik 1 ay oncesine saydiginuz hic bir seyi yapamiyordu. Simdi hemen hemen herseyi yapiyor. Son 2 haftaya kadar anne baba dede -den baskan kelime soyleyemzken bir kerede dili cozuldu neredeyse cumle kuruyor ve gordugu her seyo anne bak şu diye gosteriyor.
Diyecegim o ki her cocugun zamani vardir. Iki ay once aizin bu konunuzu okumus olsam gereksiz yerw korkardim. Bu yuzden sizde korkmayin zamana birakin.
Bu arada kizim hala elektrik supurgesinden cok korkuyor.

Canım hiç üzülme yeğenim 3 yaşında daha yeni konuşmaya başladı. Ve bak kırıldı diye yeni getirmeye başladı biz tembellik yapıyor diyoruz. Hiç üzülme için rahat etmesi için başka doktora götür.

Geçmiş olsun.
Hiçbir sorun olmayabilir bebeğinizde ama bunu anlamanın tek yolu bebeğinizin daha iyi hissettiği bir dönemde (uykusunu almış,karnı tok,keyifli bir anında)uzman desteği almak.
Kendinizi üzmeyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…