Benimki 5 yaşında hala korkar.Sonuçta 18 aylık bebek bu. Korkması anormal mi gerçekten? Sizin ki korkmaz mı?
Oncelikle sakin ol bu supheyi yasamis bi anneyim.benimkiler bos evhamdi cok sukur simdi senin yapman gerekenleri anlatayim.tv yi kapat bebeginle ilgilen psikiyatri bi gorsun icin rahatlar isaret parmagini kullanmasini ogretebilirsin onun parmagini tut ve bak bu cicek de.sonra cicek nerde de yapmazsa uzulme dedigimi uygula bi kac defa.Merhaba kızlar, iyisiniz inşallah.. Ben bugün sabahtan beri cok kötüyüm. İçim karardı resmen.. Konu yavrum olunca içim çok kötü
Bugün bebeğimi aşıya götürdüm. 18 aylık oğlum. Doktor muayene etti. Parmağıyla bir yeri işaret edip oğluma "Bak, ne var orada?" deyip bakıp bakmadığını kontrol etti. Tekrarlardı bunu. Oğlum bakmadı oralara. Sonra ismiyle seslendi, seslendi bakmadı..
Sonra "Parmağıyla bir şeyleri işaret edip anne bak der gibi sana gösteriyor mu?"dedi. "Hayır" dedim
"Anne, baba, gel, git bir şeyler söyleyebiliyor mu?" Dedi. "Hayır"
"Anne bak, kırıldı. Bak, bozuldu." Der gibi bir şeyi sana getirip gösteriyor mu?" dedi. Yine "Hayır" dedim. Yok göstermiyor.. Ama o sırada çocuğun çok uykusu vardı. Huysuzdu. Bize cevap vermemesi normaldi gibi... Bende çocuğun hareketleri evde normalse bile özellikle dikkat etmemişim sanırım, bir de o anın stresiyle hep "Hayır, değil" deyip durdum.. Çocuk orada doktora da cevap vermeyince "acaba hep mi bu şekildeydi" diye düşündüm. Çok kötü oldum. Doktor "1.5 yaşındaki bebeklerin bunları yapması beklenir. Yapmazsa sıkıntı vardır." Dedi. Beni çok korkuttu. Çocuk psikiyatrisine gitmemizi istedi.
Eve gelince çocuğun karnını doyurdum, uyuttum. Uyanınca ismiyle seslendim, ne zaman seslensem döndü baktı. Bir yeri işaret ettiğimde, her zaman olmasa da baktı. Dönüp baktığında içime su serpildi ama şimdiye kadar bana bir yeri işaret edip gösterdiği hiç olmadı. Anne baba demiyor..
Ama oyuncaklarıyla oynayınca, arabasını elime veriyor sürmemi istiyor. Bunu yapıyor mesela.. Priz koruyucusunun, prize takıldığının farkında. Onu bir yerde bulsun oraya takmak istiyor. Bir şeylerin kapagını eşleştirebiliyor.
Bu arada doktor birde "Seslere duyarlılığı var mı, tepkileri var mı?" Dedi. Evet var. Ama "Elektirik süpürgesinin sesinden korkuyor" dediğimde bununda bir bulgu olduğunu söyledi. Nasıl yani.. Sonuçta 18 aylık bebek bu. Korkması anormal mi gerçekten? Sizin ki korkmaz mı?
"Yaşıtlarıyla oynuyor mu?"dedi. Yan yana gelince hepsi oyuncaklara dadanıyor zaten. Yani birbirleriyle çok bir uyum içinde olmuyorlar. Hatta birbirlerinin elinden oyuncak alıyorlar. O yaşta başka nasıl oynayabilirler ki? Anlayamadım ben. Ama içime de kurt düşürdü.
Psikiyatri doktoru ilaç veriyormuş galiba. Ben şuan ki durumda buna ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. Neden ilaç içsin ki şimdi bu çocuk.. Ne ilacı içecekSizce buna gerek var mı?
18-19 aylık bebeği olan arkadaşlar, içimi biraz olsun rahatlatmanıza çok ihtiyacım var. Sizin bebeğiniz bunlara tepki veriyor mu? Konuşuyor mu? Eliyle bir yeri işaret edebiliyor mu? Etmiyorduysa da ne zaman etmeye başladı..
Çocuk bu canim benim yegen iki yasina kadar kimseye tepki vermedi konusmadi adini söylüyordu cevap yoktu tepkide simdide susturamiyoruzMerhaba kızlar, iyisiniz inşallah.. Ben bugün sabahtan beri cok kötüyüm. İçim karardı resmen.. Konu yavrum olunca içim çok kötü
Bugün bebeğimi aşıya götürdüm. 18 aylık oğlum. Doktor muayene etti. Parmağıyla bir yeri işaret edip oğluma "Bak, ne var orada?" deyip bakıp bakmadığını kontrol etti. Tekrarlardı bunu. Oğlum bakmadı oralara. Sonra ismiyle seslendi, seslendi bakmadı..
Sonra "Parmağıyla bir şeyleri işaret edip anne bak der gibi sana gösteriyor mu?"dedi. "Hayır" dedim
"Anne bak, kırıldı. Bak, bozuldu." Der gibi bir şeyi sana getirip gösteriyor mu?" dedi. Yine "Hayır" dedim. Yok göstermiyor.. Ama o sırada çocuğun çok uykusu vardı. Huysuzdu. Bize cevap vermemesi normaldi gibi... Bende çocuğun hareketleri evde normalse bile özellikle dikkat etmemişim sanırım, bir de o anın stresiyle hep "Hayır, değil" deyip durdum.. Çocuk orada doktora da cevap vermeyince "acaba hep mi bu şekildeydi" diye düşündüm. Çok kötü oldum. Doktor "1.5 yaşındaki bebeklerin bunları yapması beklenir. Yapmazsa sıkıntı vardır." Dedi. Beni çok korkuttu. Çocuk psikiyatrisine gitmemizi istedi.
Eve gelince çocuğun karnını doyurdum, uyuttum. Uyanınca ismiyle seslendim, ne zaman seslensem döndü baktı. Bir yeri işaret ettiğimde, her zaman olmasa da baktı. Dönüp baktığında içime su serpildi ama şimdiye kadar bana bir yeri işaret edip gösterdiği hiç olmadı. Anne baba demiyor..
Ama oyuncaklarıyla oynayınca, arabasını elime veriyor sürmemi istiyor. Bunu yapıyor mesela.. Priz koruyucusunun, prize takıldığının farkında. Onu bir yerde bulsun oraya takmak istiyor. Bir şeylerin kapagını eşleştirebiliyor.
Bu arada doktor birde "Seslere duyarlılığı var mı, tepkileri var mı?" Dedi. Evet var. Ama "Elektirik süpürgesinin sesinden korkuyor" dediğimde bununda bir bulgu olduğunu söyledi. Nasıl yani.. Sonuçta 18 aylık bebek bu. Korkması anormal mi gerçekten? Sizin ki korkmaz mı?
"Yaşıtlarıyla oynuyor mu?"dedi. Yan yana gelince hepsi oyuncaklara dadanıyor zaten. Yani birbirleriyle çok bir uyum içinde olmuyorlar. Hatta birbirlerinin elinden oyuncak alıyorlar. O yaşta başka nasıl oynayabilirler ki? Anlayamadım ben. Ama içime de kurt düşürdü.
Psikiyatri doktoru ilaç veriyormuş galiba. Ben şuan ki durumda buna ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. Neden ilaç içsin ki şimdi bu çocuk.. Ne ilacı içecekSizce buna gerek var mı?
18-19 aylık bebeği olan arkadaşlar, içimi biraz olsun rahatlatmanıza çok ihtiyacım var. Sizin bebeğiniz bunlara tepki veriyor mu? Konuşuyor mu? Eliyle bir yeri işaret edebiliyor mu? Etmiyorduysa da ne zaman etmeye başladı..
Ya işte dediğim gibi tv örneği de bi belirti diyorlar. Yani tek başına anlam ifade etmiyor ama 3-5 belirtiyle birleşince o zaman ciddileşiyor durum. Benim kızım sa aşırı hareketliydi hiperaktivite falan araştırırken çok şey öğrendim. Doktor akrabalarım da bilgilendirmişti. Gerçekten üstünde durulması gereken konular.Tvye bakarken donup bakmama haric kelimesi kelimesine katiliyorum. O da kizim normal olduguu halde tvye bakarken 10 kere cagirinca anca baktigi icin :)
Konusma gecikmesi 5 yasina kadar bile gorulebiliyor onemli olan alici dil ve komutlari yerine getirme.
Benim oglum cok basit olmayan komutlari anlamazdi. Anladiklarini da 3-4 tekrardan sonra yapardi
Anne dedi birkaç ay ve bıraktı.Şuan en azından anne demesi gerekmez mi?
20 aylık olmuş, siz de bir uzmana gitseniz lehinize olur derim.
Anne dedi birkaç ay ve bıraktı.
Yani işine gelen şekilde devam ediyor, hiç söylememiş olsa endişelenirdim.
Ama yine de bir pedagogla görüşeceğim, gelişimden ziyade sınırlama tanımaması ve fevri davranışları için.
Çok panik yapma ama üzerine duşMerhaba kızlar, iyisiniz inşallah.. Ben bugün sabahtan beri cok kötüyüm. İçim karardı resmen.. Konu yavrum olunca içim çok kötü
Katılıyorum, kimse çocuğunu kıyaslasın, tedirgin olsun istemem ama anneler çocukların dil gelişimini takip etsinler, her çocuk aynı yaşlarda konuşmaya başlayacak diye birşey yoktur, konuşmaya başlama kardeşler arasında bile farklılık gösterir ama bebekler 6. aydan itibaren hecelemeye başlar, ba-ba, de-de gibi özellikle aynı hecelerden oluşan basit kelimeleri hecelemeleri gerekir, 1 yaşına geldiklerinde anne, baba, dede gibi kelimeleri söyleyebilirler, 2 yaşında 2 kelimelik cümleler kurabilirler, anne gitti, baba işte gibi. Yine altını çiziyorum, dil gelişimi her çocuk da farklıdır, 2 yaşına kadar konuşma sıkıntısı yaşayan çocuklar olabilir bu normal kabul edilir, 2 yaşına kadar konuşması yaşıtlarından geride olan çocukları mümkün olduğunca yaşıtlarıyla sosyalleştirmeye çalışmak, evde vakit geçirileceğindeyse onunla göz hizasında oyunla karışık kelimeler söyleyip dil gelişimini sağlamalı.Sizi endişelendirmek istemem ama bizim işine geldiği gibi davranıyor dediğimiz şeye tıp atipik otizm diyebiliyor
Şuanda anne baba hariç anlamlı en az 4 kelimesi olması lazım
Ben bu süreci oğlumla yaşadım, malesef tecrube edindiğim için konuşuyorum.
Katılıyorum, kimse çocuğunu kıyaslasın, tedirgin olsun istemem ama anneler çocukların dil gelişimini takip etsinler, her çocuk aynı yaşlarda konuşmaya başlayacak diye birşey yoktur, konuşmaya başlama kardeşler arasında bile farklılık gösterir ama bebekler 6. aydan itibaren hecelemeye başlar, ba-ba, de-de gibi özellikle aynı hecelerden oluşan basit kelimeleri hecelemeleri gerekir, 1 yaşına geldiklerinde anne, baba, dede gibi kelimeleri söyleyebilirler, 2 yaşında 2 kelimelik cümleler kurabilirler, anne gitti, baba işte gibi. Yine altını çiziyorum, dil gelişimi her çocuk da farklıdır, 2 yaşına kadar konuşma sıkıntısı yaşayan çocuklar olabilir bu normal kabul edilir, 2 yaşına kadar konuşması yaşıtlarından geride olan çocukları mümkün olduğunca yaşıtlarıyla sosyalleştirmeye çalışmak, evde vakit geçirileceğindeyse onunla göz hizasında oyunla karışık kelimeler söyleyip dil gelişimini sağlamalı.
3 yaşında ortalama 500-600 kelime biliyor olmaları ve 3-4 kelimelik cümleler kurmaları gerekir, annem bana top aldı gibi.
4 yaşındaki bir çocuk artık düzgün cümleler kurabilir, kurduğu cümleler hem ailesi hem çevredeki kişilerce anlaşılır, kendini rahatça ifade edebilir.
Çocuklarınız 2 yaşını doldurmuşsa ve konuşma, kelime türetme, söyleneni algılama sorunu yaşıyorsa lütfen bir uzman yardımı alın.
O gün buraya pür telaş yazmıştım
Beni destekleyen akıl veren yol gösteren konuda uzman üyelere ve tecrübeli annelere çok teşekkür ederim
Dilerim Allah bizi sınarsa bu sınav maddi olsun evlatlarımızla ve sağlığımızla olmasın
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?