Bebeğim :(

Bazı çocuklar geç konuşur. Oğlum iki buçuk yaşında konuşmaya başladı. Doktor dan çekinip yapmamışta olabilir. Siz biraz daha takip edin hareketlerini isterseniz. İçinizde biraz da olsa şüphe olursa götürün doktora. Ama çocuğun üstünede çok düşmeyin. Çocuklar bazı şeyleri hissedip inadına yapmayabiliyor. Lego.halkalar falan alın şu takılanlardan.

Doktorun uzmanlık alanı dışında bir konuya biri iki soru ile nasıl teşhis koyduğunu anlamadım.Doktorlara çok önem veririm ama biraz keşke herkesin onlar kadar rasyonel bakamayacağını anlasalar.bazen boşuna endişelendiriyorlar insanları ama onların da belki işi bu.bahsetmek istediğim başka bir konu var.Bu sıralar sosyal medyada otizmli çocukların profilleri ile tanıştım.çok ilgilendim konuyla.bir kaç tanesinde kesinlikle otizmde kullanılan bir ilaç ismi verilip kullanılmamasını söylüyorlar.bunu yazan aileler.doktorların ısrarla verdiği bu ilaç nedeniyle çocukların geri gittiğini,aslında otizmin hastalık olmadığını,ilgi ve eğitim yeteceğini ısrarla savunuyorlar.otizm teşhisi koyulan çocukların aileleri varsa burda akıllarının bir köşesinde kalsın .tabi ben onların yazdıklarını söylüyorum siz yine de doktorunuzla ortak hareket edin.

çocuk stresli bir ortamda, uykusu gelmiş belki de karnı aç.. evde verdiği tepkileri vermemesi o kadar normal ki.. doktor ağzını aç deyince açıyor mu ki bak dediği yere baksın? siz o panikle muhtemelen az yaptığı şeylere bile yok dediniz haklı olarak.. götürün gösterin tabi ama bir sorun olmadığına da adım gibi eminim.. tek bir iki belirtiyle nasıl teşhis konur yahu?

İlaç kullanmaktan ziyade glüten diyeti iyi geliyormuş bi uzman kendi oğlunda deneyip kitap yazmıştı hatta gaps miydi diyetin adı bilemedim simdi

Benimkine hala şası mı bu diyorlar devlet özel bir sürü Dr en son oftamoloji profuna götürüp 400 TL bayıldım bir daha gelme bana şasi değil bu çocuk dedi anlatıyorum hala şaşı anlamamislardir diyen var

Genede ihmal etme canim icin rahat olur ama bana normal geldi.
Buyuk kizim 3 yasini gecti kucukken oda hic isaret ile gostermezdi.
Gec konustu suanda yuvarlayarak konusuyor. Anlasilmasi zor, ben disinda kimse uzun cumlelerini kolay anlamaz..

Yuvarlak konusuyorsa bence bir doktora götürün. Kulaginda bir sorun olabilir. Bir tanidigimin cocuguda ya yuvarlayarak, ya yalnis telafüz ediyordu kelimeleri. Sorun kulagindaydi. Ufak ve standart bir operasyon ile gecmisti.

Chocolita : Sanirim doktor otizmden süpheleniyor fakat yöntemleri cok yalnis. Ufak bir kac soru ile teshis konulmaz. Ki iki yasindan sonra konusan cocuklar bile var. Asla bu doktora gitme artik. Bir anne'ye böyle davranilmaz.

Benim 14 aylik kizimda konusmuyor ve hic birseyi göstermiyor. Eger bisey istiyorsa, kendi gidip aliyor. Ha icini rahatlatmak istiyorsan bir pedagoga gidip, durumu anlatabilirsin. Icini ferah tut canim.

Bide canım benim oğlumda ismine bakmıyordu. Ama biz ismiyle çok seslenmiyorduk çocuğun, daha çok sevdiğimiz sözcükleri kullanıyorduk. Baktık ismine bakmıyor. İsmiyle seslenmeye başlamıştık.

Doktor direkt teşhis koymamış ki. Standart muayenesini yapıp, çocuğun normalde nasıl olduğunu da anneye sormuş. Çıkan bulgulara göre uzmana yönlendirmiş.
Konu sahibine düşen telaşlanmadan gözlem yapmak ve gerekirse uzman doktora götürmek.
Psikiyatriste gidince de illa ilaç verecek diye gitmekten kaçınmamak lazım.

Canım benim ya nasıl korkutmuş doktor. Benim oglumu doktora götürdüğümüzde ağlamaktan baska bişey yapmıyo ki. Önemli olan evde senin gözlemlerin ki sen çok iyi bi annesin, bi tuhaflık olsa mutlaka dikkatini çekerdi. Biliyosun benim oglum hala yürümüyo, her bebeğin gelişimi farklı. Ben bişey olmadıgını düşünüyorum ama anne yüreği malesef ikna olmuyoruz hemen. İçin rahat olması için istersen uzman doktora bi göster, en azından için rahatlar

Burdaki yorumlara şok oldum...hanginiz çocuğu gördünüzki şuan normaldır vs diye yorum yapıyorsunuz...
Ayrıca konu sahibi de daha doktora götürmeden ya normal değilse ilaç verecek diye endişelenmiş...
Yarabbim sen herkese akıl fikir ver.herkes doktor maşallah...
Çocuğunu doktora götür tabiki konu sahibi....saçma sapan buraya açılan sağlık konuları da bir garip hal aldı

Neye şok oldun kimse sallama boşver demedi hemen hemen her yorum bir uzmana götür için rahatlasın şeklinde

Benim oğlum 18 aylık yürüdü 2,5 yaşına kadar konuşmadı anne gel git bile demedi sadece mama baba dede derdi o da çok nadir , arabalarının tekerleklerini döndürürdü sürekli , çamaşır makinesi dönerken kitlenirdi , başını yere ve duvarlara vururdu , adı ile seslenildiginde çoğu zaman bakmazdı ben otistik mi öyle mi böyle mi dedikce kreş müdürü ayni zamanda psikolgdu ve kreşin özel eğitim okulu da vardı hayır korkma kesinlikle değil güven bana göz teması var ve çok zeki derdi... Gerçekten de direkt özne sifat yüklemi yerli yerinde zamir edat bağlaç kullanarak konuşmaya başladı hiç susmuyor. 4,5 yasında su an ve dil becerileri 9_10 yaş seviyesinde diyorlar ama ince motor becerileri geri hala yapamadığı bir şeyi birden çok düzgün yapabilmeye başlayan bir çocuk aylarca içi içini yemiş bir anne olarak korkmayın ama yine de Dr götürmekte fayda var. Ben götürmedim çünkü kreş müdürü özel eğitimci idi.

Son düzenleme:
18 aylik çocuk arkadaslariyla oynayamaz yani birlikte oyun kurmaz ,paralel mekanda oynar yani herkes kendi önündeki oyuncakla oynar.
Diğer seyler uykusu geldiği için olabilir siz izleyin tepki veriyor mu ? Sesinize bakıyor mu? Birlikte oynayın komutlar verin.
Atıyorum arabayi getir, sari arabayı kanepeye koy ya da bunun gibi komutlar verin. Doktor otizminden şüphelenmiş sanirim, ama kolayca konacsk bir tani değil uzmandan yardim alin.
Ama önce evde yaptıkları ve yapmadiklarini gözlemleyin

Çocukta göz teması varsa endişelenecek ciddi bir durum yok demektir. Her şeyin en kötüsünü düşünmeyin. Hangimizin çocuğu doktorda tüm hünerlerini sergiliyor ki? Hepsi bi triplere giriyor muayene odasında..

Siz yalnızken gözleminizi yapın. Gittiğiniz uzmana kafanıza takılan soruları sorun. O sizi yönlendirir zaten.

Bu yaş grubunda uyaran eksikliğine sık rastlanıyor. Tv-telefon izliyor mu bilmiyorum ama bunları kısıtlayıp daha fazla oyun oynayarak bi de o şekilde gözlemleyin.

Bunlar haricinde emin olun ki vesvese yapmayan anne yeryüzünde yoktur. Yalnız değilsiniz yani. Hepimiz en ufak şeye takılıp uykusuz geceler geçiriyoruz. Annelik = evham

Doktorun yanından yapmamış ama sonradan yapmış. Diğer saydıklarını da dikkate alırsak normal gibi ama ne ben doktorum ne sen doktorsun. Götür doktora anlat bu şekilde. Bir şeyi yoksa neden ilaç versin ki zaten

Yorum yapmayacagim normal veya degil diye.
Zira bu bana dusmez. Isinin ehli yapmali bu yorumu.
En kisa zamanda doktora goturun ayrica siz onay vermeden ilac tedavisi soz konusu bile olamaz.

Oncelikle doktoru tebrik ediyorum
Keske bana da boyle bi doktor denk gelseydi oglumun otizm tanisi cok gec alinmasaydi
Sizin bebeginiz cok kucuk elbette otizmlidir denemez bu bulgularla ama gozunuzu acmaniz ve bu belirtilerin iyiye gittigine dikkat etmeniz gerekir.
Mesela bay bay yapiyor mu, alkis yapiyor mu, agzini ac deyince acar mi, topa vur deyince gostermeseniz de vurur mu? Sadece gozlemlemeye devam edin su yasta zaten cogu normal bebek de bu sekilde davrandigindan farki anlamak kolay olmaz. 2 yas sonrasi belirginlesir , insallah bi problemi yoktur ve siz de iyi gelismeleri farkedersiniz.

Göz teması derken bunun zayıflığına bakılıyor. İsmini çağırdığınızda çocuk bakar yanınıza gelir. Ama göz teması zayıftır çabuk gözlerini kaçırır. Bunu kontrol ediyorlar.

Ayrıca yanılıyorsunuz. Psikiyatrlar hemen tanı koyup ilaç dayamaz o kadar küçük çocuğa, ilk başta kreş ve yaşıtları ile bir araya getireceğiniz sosyal ortamlara sokmanızı istiyorlar, ilaç desteği daha çok okul çağında oluyor. Siz zaten şu aşamada ilaç desteği istemediğinizi de belirtirsiniz. Bu tür çocuklarda kullanılan ilaçlar çocuk aşırı sinirli kendine ve etrafına zarar veriyorsa sakinleştirici, ve okul çağında dikkatini toparlayabilmesi ve enerjisini kontrol edebilmesi için dikkat eksikliği ilaçları oluyor genelde. Çocuğunuzun motor gelişimini destekleyecek bir ilaç verilmez nörolojik bir sorunu yoksa. Daha çok davranış sorunlarına yöneliktir. Bence bir uzmana götürün çocuğunuzu. Önleminizi almış olursunuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…