• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebeğim :(

Şokolitam her bebeğin gelişimi farklıdır. Bi de bebekler bazen canları istemez falan tepki vermeyebilirler. Sağlık ocağı doktoru benim oğluma kalbinde üfürüm var delik olabilir demişti çocuk doktoruna götürdüm güldü geçti. Hem sana evde dönmüş bakmis işte. İçini karartma kuzum. Yine de bir çocuk doktoruna göster için rahat etsin derim:-* Allah esirgesin

Otizmden şüphelenmiş gibi ama gereksiz bir tanı koyma çabası da olabilir. Siz yine de bir götürün çocuk psikiyatristine, umarım bir sorun yoktur. Çünkü biz yok bir şey deriz var olabilir, var deriz olmayabilir. Bebeğinizin sağlığı önemli olan, bize pek kulak asmayın yani en doğrusunu bir uzman söyleyecektir.

Bayılıyorum bu sağlık ocağında teşhis koyma meraklısı tiplere. Efenim bu şahıslar birkaç seminere gidiyor çocuk psikolojisi adı altında. Mecburi bir eğitim. Sonra bu eğitimlerin verdiği gazla ezberledikleri şeyleri hastaların üzerinde uygulamaya merak salıyorlar. Uzmanlık alanları bu değil ve emin olun birkaç seminerle ve ezberledikleri, hali hazırda Googleda da yazan belirtilerle teşhis koyamazlar.

Benim oğluma da aynı cümleleri kurdular sağlık ocağında. Ebe hanım yapıyor bir de bunu :) tanıdığım birkaç arkadaşıma da yine sağlık ocağında aynı şeyler söylenmiş. İllet oluyorum uzmanı olmadıkları konularda böyle akıl verenlere.

Oğlum da, o tanıdığım kişilerin çocukları da gayet sağlıklı. He sizin içinize sinmeyen bir şeyler varsa götürün uzmana. Öyle bes dakikalık gözlem ile teşhis de koyulmaz zaten.

Bayılıyorum bu sağlık ocağında teşhis koyma meraklısı tiplere. Efenim bu şahıslar birkaç seminere gidiyor çocuk psikolojisi adı altında. Mecburi bir eğitim. Sonra bu eğitimlerin verdiği gazla ezberledikleri şeyleri hastaların üzerinde uygulamaya merak salıyorlar. Uzmanlık alanları bu değil ve emin olun birkaç seminerle ve ezberledikleri, hali hazırda Googleda da yazan belirtilerle teşhis koyamazlar.

Benim oğluma da aynı cümleleri kurdular sağlık ocağında. Ebe hanım yapıyor bir de bunu :) tanıdığım birkaç arkadaşıma da yine sağlık ocağında aynı şeyler söylenmiş. İllet oluyorum uzmanı olmadıkları konularda böyle akıl verenlere.

Oğlum da, o tanıdığım kişilerin çocukları da gayet sağlıklı. He sizin içinize sinmeyen bir şeyler varsa götürün uzmana. Öyle bes dakikalık gözlem ile teşhis de koyulmaz zaten.

Aynı bizim kreşe gelen tipi anlattın
Ama içime kıl düştü mü düştü hemen randevu aldım çocuk psikiyatriye korkuyorum da valla ya kötü bişey derse diye,az bi huzurun vardı o da gitti

Bizim kreşe bi uzman gelmiş haberimiz yok sonradan bakıyorum nette kişi pedagog falan değil psikolojik danışmanlık ve rehberlik okumuş, oğluma kendince konuşması geri vs diye teşhis koymuş zerre tatmin etmedi beni, kresi de payladim zaten nasil haber vermeden çocuğumu teste tabi tutarsınız dedim ama yinede haftaya cumaya randevu aldım ben kontrol ettireyim de için rahatlasın

Ben de anaokulunda çalışıyorum, psikologum. Bazen şüphelendiğim çocuklar oluyor ama böyle durumlarda ilk velisiyle görüşme ayarlıyorum, onunla konuştuktan sonra onayını alıp gerekli testleri uyguladıktan sonra testlerde de bir belirti olursa yönlendirme yapılması için konuşuyorum. Size sormaları lazımdı kafalarına göre test uygulayamazlar, ayrıca nasıl uyguladığı, ne uyguladığı da belli değil di mi? Ama tabi ki siz yine bir uzmana danışın dediğiniz gibi.

Aynı bizim kreşe gelen tipi anlattın
Ama içime kıl düştü mü düştü hemen randevu aldım çocuk psikiyatriye korkuyorum da valla ya kötü bişey derse diye,az bi huzurun vardı o da gitti

Hiç korkma ben anaokulu öğretmeniyim. Benim meslektaşlarım ve pdr mezunları da çok meraklı etiket yapıştırmaya. Muhtemelen bir şeyi yoktur çocuğunun. He için rahatlasın istiyorsan işinde gerçekten uzman ve tecrübeli birine götür. Benim kardeşim 4 yaşında konuştu. Ne dediğini de bir biz anlardık. 24 yaşında büyük bir şirkette bilişim müdürü şimdi :) oğlum asla yerinde duramayan hırçın bir çocuk. 30 aylık yeni yeni dedikleri anlaşılmaya başladı. Oğluma da her haltı dediler. Duymuyorum artık. Çok belirgin farklılıklar yoksa yaşıtlarıyla arasında ki her anne fark eder bunu, üzme hiç kendini.

Ben de anaokulunda çalışıyorum, psikologum. Bazen şüphelendiğim çocuklar oluyor ama böyle durumlarda ilk velisiyle görüşme ayarlıyorum, onunla konuştuktan sonra onayını alıp gerekli testleri uyguladıktan sonra testlerde de bir belirti olursa yönlendirme yapılması için konuşuyorum. Size sormaları lazımdı kafalarına göre test uygulayamazlar, ayrıca nasıl uyguladığı, ne uyguladığı da belli değil di mi? Ama tabi ki siz yine bir uzmana danışın dediğiniz gibi.

Denver mıydı neydi o testi yapmış benim bilgim refakatim de yok başta şikayet edeyim dedim ama sınıf öğretmenimiz çok iyi ki onun bile haberi yokmuş bu kadının okula geleceğinden,testi yapmış katlamış üstüne de kartvizitini zımbalamış al sana potansiyel müşteri
Hanımefendi çocuk ergen ve aile danışmanıymış kartvizite göre bunların hepsi ayrı bi uzmanlık alanı değil mi bende sağlık sektöründeyim sen uzmanmışsın sen söyle kişi 30 yaşında ya var ya yok hem çocuk hem ergen hem aile doktoru vay be

Sınıftan tek tek almış çocukları öğretmenimiz noluyoruz demiş benim oğluma refakat etmiş

Merhaba kızlar, iyisiniz inşallah.. Ben bugün sabahtan beri cok kötüyüm. İçim karardı resmen.. Konu yavrum olunca içim çok kötü :KK43:
Bugün bebeğimi aşıya götürdüm. 18 aylık oğlum. Doktor muayene etti. Parmağıyla bir yeri işaret edip oğluma "Bak, ne var orada?" deyip bakıp bakmadığını kontrol etti. Tekrarlardı bunu. Oğlum bakmadı oralara. Sonra ismiyle seslendi, seslendi bakmadı..

Sonra "Parmağıyla bir şeyleri işaret edip anne bak der gibi sana gösteriyor mu?"dedi. "Hayır" dedim :KK43:
"Anne, baba, gel, git bir şeyler söyleyebiliyor mu?" Dedi. "Hayır"
"Anne bak, kırıldı. Bak, bozuldu." Der gibi bir şeyi sana getirip gösteriyor mu?" dedi. Yine "Hayır" dedim. Yok göstermiyor.. Ama o sırada çocuğun çok uykusu vardı. Huysuzdu. Bize cevap vermemesi normaldi gibi... Bende çocuğun hareketleri evde normalse bile özellikle dikkat etmemişim sanırım, bir de o anın stresiyle hep "Hayır, değil" deyip durdum.. Çocuk orada doktora da cevap vermeyince "acaba hep mi bu şekildeydi" diye düşündüm. Çok kötü oldum. Doktor "1.5 yaşındaki bebeklerin bunları yapması beklenir. Yapmazsa sıkıntı vardır." Dedi. Beni çok korkuttu. Çocuk psikiyatrisine gitmemizi istedi.

Eve gelince çocuğun karnını doyurdum, uyuttum. Uyanınca ismiyle seslendim, ne zaman seslensem döndü baktı. Bir yeri işaret ettiğimde, her zaman olmasa da baktı. Dönüp baktığında içime su serpildi ama şimdiye kadar bana bir yeri işaret edip gösterdiği hiç olmadı. Anne baba demiyor..

Ama oyuncaklarıyla oynayınca, arabasını elime veriyor sürmemi istiyor. Bunu yapıyor mesela.. Priz koruyucusunun, prize takıldığının farkında. Onu bir yerde bulsun oraya takmak istiyor. Bir şeylerin kapagını eşleştirebiliyor.

Bu arada doktor birde "Seslere duyarlılığı var mı, tepkileri var mı?" Dedi. Evet var. Ama "Elektirik süpürgesinin sesinden korkuyor" dediğimde bununda bir bulgu olduğunu söyledi. Nasıl yani.. Sonuçta 18 aylık bebek bu. Korkması anormal mi gerçekten? Sizin ki korkmaz mı?

"Yaşıtlarıyla oynuyor mu?"dedi. Yan yana gelince hepsi oyuncaklara dadanıyor zaten. Yani birbirleriyle çok bir uyum içinde olmuyorlar. Hatta birbirlerinin elinden oyuncak alıyorlar. O yaşta başka nasıl oynayabilirler ki? Anlayamadım ben. Ama içime de kurt düşürdü.

Psikiyatri doktoru ilaç veriyormuş galiba. Ben şuan ki durumda buna ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. Neden ilaç içsin ki şimdi bu çocuk.. Ne ilacı içecek :KK43: Sizce buna gerek var mı?

18-19 aylık bebeği olan arkadaşlar, içimi biraz olsun rahatlatmanıza çok ihtiyacım var. Sizin bebeğiniz bunlara tepki veriyor mu? Konuşuyor mu? Eliyle bir yeri işaret edebiliyor mu? Etmiyorduysa da ne zaman etmeye başladı..
Komsunun bebeği 20 aylık annesinden çok ben görüyorum. Aylardır saydığınız herşeyi yapıyor, ama her çocuk aynı olacak diye bir şey yok tabi. Bu bebeğe mesela asırı ilgi gösteriyoruz hepimiz konusuyor oynatıyoruz. Biraz üzerine düşün öğrenir tepki verir belki. Umarım bir sıkıntı yoktur.

Otizmden şüphelenmiş sanırım. Siz her şeye hayır diyince uyarmış sizi. Ki çok haklı bir uyarış bence. Küçük bir ihtimali bile varsa erken tanı çok çok önemli. En kısa zamanda bir uzmanla görüşün. Hatta 2.ye giderek teğit ettirin.

Konuşmaması, doktora tepki vermemesi gayet normal bence. Ama iletişimsiz, tepkisiz ve hassas seslere karşı bile duyarlıysa ciddiye alın doktoru.

Ay ne güzel hep uzmanlar var yorum yapan,benim oğlan 4 yaşına girecek 10 nisanda,13 nisana da ankara gülhanede çocuk psikiyatriye götürcem işte
Oğlumun dişi falan da geç çıktı 2 yaşında konuştu ve dahi 37 haftalık doğdu bunlar hep done değil mi

Denver mıydı neydi o testi yapmış benim bilgim refakatim de yok başta şikayet edeyim dedim ama sınıf öğretmenimiz çok iyi ki onun bile haberi yokmuş bu kadının okula geleceğinden,testi yapmış katlamış üstüne de kartvizitini zımbalamış al sana potansiyel müşteri
Hanımefendi çocuk ergen ve aile danışmanıymış kartvizite göre bunların hepsi ayrı bi uzmanlık alanı değil mi bende sağlık sektöründeyim sen uzmanmışsın sen söyle kişi 30 yaşında ya var ya yok hem çocuk hem ergen hem aile doktoru vay be

Sınıftan tek tek almış çocukları öğretmenimiz noluyoruz demiş benim oğluma refakat etmiş

Öğrenmiş 1-2 test, bu toplu verilen çocuk test eğitimleri oluyor onlardan almış kimbilir hangi şartlarda nasıl uyguladı? Maksat kreşimizde psikologumuz var dedirtmek işte psikolog bile değilmiş. Bence çok ciddiye alınacak bir uygulama yapmamış, pek güvenilir gelmedi ama bir uzmana danışın yine de. Ben ailelerle konuşmadan kafama göre test uygulamam hiçbir çocuğa, önce çocuk hakkında bilgi alırım, aile de şüpheleniyorsa test uygulamak için öneride bulunurum. Sürece dahil ederim aileyi yani, o yüzden benim tasvip ettiğim bir uygulama stili değil bu.

Öğrenmiş 1-2 test, bu toplu verilen çocuk test eğitimleri oluyor onlardan almış kimbilir hangi şartlarda nasıl uyguladı? Maksat kreşimizde psikologumuz var dedirtmek işte psikolog bile değilmiş. Bence çok ciddiye alınacak bir uygulama yapmamış, pek güvenilir gelmedi ama bir uzmana danışın yine de. Ben ailelerle konuşmadan kafama göre test uygulamam hiçbir çocuğa, önce çocuk hakkında bilgi alırım, aile de şüpheleniyorsa test uygulamak için öneride bulunurum. Sürece dahil ederim aileyi yani, o yüzden benim tasvip ettiğim bir uygulama stili değil bu.

Kreşe gittim dedim ki bu çocuk 2 sene olacak burda,sınıf öğretmeni anlamaz miydi uyarmaz miydi ya da siz dedim müdüre, bu kadının yarim.saatte çözdüğünü siz anlamadınız mı dedim

Çok dolmuşum

Her çocuğun gelişimi farklı olmakla beraber otizmin de gittikçe arttığını göz ardı edemeyiz. Ne kadar erken teşhis edilir ve eğitimlere başlarsa o oranda başarılı olunur. Bu sebeple her ihtimale karşı götürün bence.

Doktorunuz otizmden suphelwnmis olmali. yillar evvel otizmli 2 cocukla birebir calismisligim var. genel ozellikleri isimlerine bakmazlar, bas parmaklariyla bir yeri gostermezler. Farkli nesnelere renklere seslere asiri ilgi duyarlar. rutin hareketleri vardir. Mesela surekli belli bir oyuncakla oynarlar.Insanlarla iletisimde sknti yasarlar. Cabuk hircinlasirlar. Cevreleriyle ilgileri pek yoktur.
Ayrica hepsinde ayni sey olacak diye bir sey yok ama mutlaka doktora goturun.
Televizyon izliyorsa onuda izletmeyin lutfen

Kreşe gittim dedim ki bu çocuk 2 sene olacak burda,sınıf öğretmeni anlamaz miydi uyarmaz miydi ya da siz dedim müdüre, bu kadının yarim.saatte çözdüğünü siz anlamadınız mı dedim

Çok dolmuşum

Canınızı sıkmayın, kimseyi 10 dakika, taş çatlasın yarım saatte yapılabilecek bir testle çözebilmek mümkün değil. Testler de kesin geçerlilik vermez, sadece olabilitesini söyler hani buna dikkat etmemiz konusunda uyarıda bulunur gibi düşünülebilir. Ama testi uygulama stili de bana pek güvenilir gelmedi o yüzden çok bir şey söylemek istemiyorum. Gülhane'nin çocuk bölümünde iyi doktorlar var, umarım içinizi ferahlatırlar.

Benim de oglum 18 aylik olacak. 1 haftadir fln biz birseyler diyince tekrar ediyor anne baba gibi...onceden cani isterse söylüyordu. Bir yerleri isaret edip gösteriyor elimizden tutup istedigi yere götürüyor belki sizinki de öyledir birde bunu yapiyormu düşünün ...
Ama endiselenmek icin cok erken her bebegin gelisimi farklidir. Benim oglum 6 aylikken emeklemeye basladi ama 13 aylik ancak yürüdü mesela
Erkek kardesim 3 yasinda direk cumle kurarak konusmaya basladi. Ondan once hic konusmuyordu. Yani gözlem yapin evet ama tepkileei varsa bence bir sıkıntı yoktur. 3 yasa kadar konusmamasi gayet normal

Ben 10 gündür hiç tv açmadım önceden izliyodu 2 saat falan,10 gündür hiç açmadım gün boyu da kreşte zaten,yatarken bir kitap okurduk şimdi 3 4 kitap okuyoruz göstere anlata, ne biliyim velveleyi de severim huyum kurusun 13 nisan bir gelseydi

Back