Başbakan tarihi açıklama yaptı

üzgünüm ben artık bu hükümetin "sahibi" olduğu bu ülkeyi sevmiyorum. bırakıp gidesim var. paramıza 6 sıfır eklenecek olsa dahi bu demokrasi anlayışından daha çok yıpranmayız. yeter ki gitsinler.

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan itibaren çok zorlu dönemlerden geçmiştir. doğumu bile başlı başına çok sancılıdır. Yıllar itibari ile dönem dönem ataklar ile ilerleme çabasına giren ülke her zaman görünmez bir el tarafından dibe çekilmiştir. Büyürken hak ve hürriyetler açısında küçülmüş daralmıştır. Kurtuluş savaşı esnasında omuz omuza bir vatan için atan kalpler feraha erdikten sonra durmaya terk edilmiş görünmez ilan edilmiştir. Ancak siz görmedikçe illegal yapılanmalar durumdan vazife çıkarmış, geçmişten nemalanıp geleceğe gönderme yapmıştır. Devletin yapamadığını onlar yapmış devlet içinde devlet olmaya çalışmışlardır. Bunun sorumlusu bizatihi geleceği göremeyen, kişisel çıkarları için devlet bekasını hiçe sayan siyasetçilerdir. Bu meseleler zamanında "millliyetçilik" akımlarına kurban edilmeden çözümlenseydi bugün bu noktada olunmaz, onca kayıp yaşanmazdı. Vatan bir bütün ancak tebaası birden çok millete aittir. Türklük, her milliyetten kişiyi bir bayrak altında toplayıp barış içerisinde yaşatmak gayesinde olmalıyken alman nazizmine dönüşmüştür. Bugün şu paketi gören herkes bilir ki bu paket Kürtlüğe hizmet amacındadır. Maddelerin arasına serpiştirlmiş bir kaç farklı metin, yaşın yanında kuruyu da kurtarmak adına yerleştirilmiştir. Yılar itibari ile kurunun yanına yaşı da yakmış devlet siyasetine küçük bir gönderme. Öyle olmasaydı taslak iddasıyla gündeme sunulan diğer pek çok madde yine bu paketle karşımıza çıkardı. Başbakanın açıkladığı gibi elbette bu bir ilk olacak. Toplumun nabzı ölçülecek. Bugün bu pakete karşı çıkanlar oturup düşünmeliler bence. Bu bir ileri adım değil, geriye atılmış bir adımı kurtarma telaşı. Hangi maddeyi ele alırsanız alın hepsi geçmişin açtığı yarayı kapatmak adına hazırlanmış, kendi adına yaraya iyi geleceğini düşünen minik kapsüller.
Ne diyelim, hakkımızda hayırlısı olsun

arkadaş çalıştığımız işçileri anlamıyorum ben ne olacak o iş. önce yaşadığın ülkenin dilini doğru düzgün öğren sonra kültürünü korursun. "gerçekten derdin buysa."

Basında ( bir kesiminde ) özellikle eleştiri bombardımına tutulan bazı maddeleri dilimin döndüğünce yorumlamak isterim bende .

1.Andımız kaldırılıyor !

Sanırım bir kavram kargaşaşı yaşanmakta , Türklükte ; Kürt olmak , Çerkez olmak gibi bir etnik köken midir yoksa bir üst kimlik midir ?

Yani bir insan eş zamanlı olarak Türk ve Kürt olabilir mi ? Olamaz ise ; ille de düşmanlık hissi gelmemeli akıllara , yani kürt isen Türküm demek zorunda değilsin .Türkiye de yaşıyorsanız , ülkenin bölünmez bütünlüğü için gerekirse siper olabilemek , ülkenin her dönem menfaatini düşünmek ve ona göre davranmak başka bir şeydir , etnik kimliğini hiçe saymak başka bir şeydir.

Milli mücadele zamanı Türkiye Cumhuriyeti için tüm etnik kimlikler birleşmiştir , ne güzeldir , ne aladır ama bu demek değildir ki ; kimliklerini rafa kaldırmışlardır.Şimdi de kelimelere takılmak yerine , bu insanların içinde vatan sevgisi olmayan varsa , ki var .Onlara bu sevgiyi aşılamaya çalışmak gerek , her sabah ne mutluyum demek değil yolu.

2.Kamuda türban yasası kalkıyor !

Paketin en hoşgörü ile karşılanan maddesi gibi gözüküyor bu forumda ama çok çok acı yorumlar , bırakın yorumları basında acayip yazılar var bu madde ile ilgili.
Laikliğin önüne geçen bir durum değildir bu ,gereksiz bir yasaktı sadece . Giydiği kıyafet ile kimsenin din ve devlet işlerini ayırmasını denetleyemezdiniz .Erkeklere ne yaptınız bunca sene o zaman ? Kadınları iş ve eğitim hayatından inançları gereği uzaklaştırdınız derler adama ?
Ayrıca inançsızlıkta bir din öğesi ise bunu nasıl ayırıyordunuz derler adama ?
Derler de derler ...Pek isabetli bir madde.

3.İl , ilçe ve köylerin değişen isimleri ;
Ana dilde seçim propagandası serbestliği ve w,x,q harfleri !!

Bu nasıl oluyor da Cumhuriyete bir hakaret olarak algılanıyor ? O yörenin halkı o ismi istiyorsa , bunu talep ediyorsa bence değişmesinde hiçbir beis yok , varsa da ben göremiyorum .

Adam seçmenine seslenecek , seçmen onun konuştuğu ve anladığı dilden konuşamıyor . Seçmen Türkçe bilmiyor ! Nasıl olacak bu iş?

Ana dilde eğitim hakkının seçmeli ders olarak var olması gerekir bana göre .

Bu arada eksikleri olan bir pakettir , öyle çok büyük bir atılım değildir , demokratikleşme yolunda bir adımdır sadece , zaten adım adım gidilmelidir , öyle bodoslama atlanmaz , rezil olur eline yüzüne bulaştırır kalırsın Allah muhafaza .

Mesela gerçek Amerikalılar Kızılderililer'dir.Onların dışındaki Amerikan vatandaşlarının hepsi farklı kökendendir.İtalyan,İngiliz,İrlandalı,Latin,Polonyalı,Çinli,Afrikalı vs.vs. ama sorsanız hepsi göğsünü gere gere Amerikalıyım(american) der.Bizde de Türk artık tek bir ırkı tanımlamıyor.Zaten hiçbirimiz %100 katıksız Türk değiliz artık.Hepimizin soyunda Arnavut,Çerkez,Laz,Kürt,Boşnak,Arap vs. vardır.Buna rağmen Kürtler hariç hiç kimsenin "Türk'üm" demeye gocunduğunu görmedim.Bu yüzden bu "demokratikleşme" sevdasını iyi niyetli bulmuyorum.

kürtler her sabah andımızı dinlemek istemiyor diye andımızın kaldırılmasını savunanlar,
yarın gayrımüslimler, her sabah ezanla uyanmak zorunda değiliz dediklerinde ezanın da kaldırılmasını savunacaklar mı?
farklı dini ve etnik kökenlere bu kadar saygılıysak hepsine eşit mesafede duralım ama değil mi? demokrasinin gereği budur, tüm vatandaşlara eşit haklar sağlamayı, hepsinin özgürlüklerine aynı şekilde saygı duymayı gerektirir.
kamuda müslüman bir kadın başörtüsüyle, yahudi bir erkek kippası, sakalıyla çalışabilmeli.
sürekli avrupadan örnekler verilmiş, biz bir avrupa ülkesi olamayız, avrupanın yasaklarını almakla avrupalı olunmaz, özgürlüklerini alsak ya biraz, eşcinsel evlilikleri meşrulaştırılsın mesela, yer mi? yemez bence, işimize gelince avrupalı, işimizi gelmeyince ortadoğulu müslüman ülkeyiz çünkü.

Başörtüsü yasağı kalkıyor ne kadar doğru bir ifade acaba... Polis, asker, hakim ve savcılar bu serbestliğin dışında tutulmuş. Çok moralim bozuldu ve çok saçma buldum bu maddeyi. Paketten beklediğim tek madde buydu, bu da hayal kırıklığı yarattı bende.

Türkiye Cumhuriyetinde yaşayıp , ben andımızı dinlemek istemiyorum demek (bana göre) hadsizliktir , ben Türk kökenli değilim ''Türküm '' demek istemiyorum ayrı bir şeydir .
Bakın bunu savunur gibi gözükürken , aslen çokta içime sinerek hak vermiyorum . Bu kadar rahatsızlık vermesi samimiyeti zedeliyor gibi ama bu talepleri karşılayarak çözüm süreci denilen zımbırtı bir kazanım sağlayabilir . Ona yok , buna yokla olacak gibi değil. Amaç burada dağdaki teröriste , onun liderine sempatik gözükmek değil , amaç samimi Kürt halkına Türkiye size düşman diye yıkanan beyinlerinden bir el uzatmak .
Ezan dinlemek istemiyorum demekte hadsizliktir , o sebeble örnek abesle iştigal . O gayrimüslime ''hadi burası müslüman bir ülke , kalk sende namaz kıl , ezanın çağrısına kulak ver '' dersen , o zaman onunda hakları devreye girer .

kürtler diye genelliyorsunuz ya hani (sadece siz değil, tüm türk kökenliler) ben güneydoğuluyum, kürt, arap, türk karmasıyım. türküm demeyi asla kompleks yapmadım, türkiyede yaşıyorum çünkü, buralıyım, orta asya kökenli türk eşim ne kadar türkse ben de o kadar türk hissediyorum kendimi. türküm diyememek de, etnik kökeninden dolayı o insana türk diyememek de arniyetliliktir, ayrımcılıktır. ben türküm diyemeyenler yaşadığını vatana kin besleyenler, türk kelimesini ağzına bile almak istemeynlerdir. neyse bu ayrı bir konu.

bence ezan dinlemek istememek de şu ortamda hadsizlik değil, adam mecbur mu her sabah 5 de kılmadığı namazın ezan sesiyle uyanmaya? neden buna itiraz edemesin? "TÜRK"iyede türküm demeyeceğim diyen adama saygı duyuyoruz da, ezanla uyanmayacağım diyen adama neden saygı duymuyoruz?

Gözü namazda olmayanın kulağı ezanda olmazmış , sabahın beşinde ezan sesine uyanmaz desem ciddiyetten uzak mesajım , dalga geçme havası oluşturur mu acaba ?
Deneyelim görelim

Mesajımda belirttim zaten , bana da bu rahatsızlık samimi gelmiyor dedim . O sebeble bu sorunun muhatabbı ben değilim . Konuyu konuşurken kelime olarak ifade etmek zorundayız , Türküm - Kürdüm konunun içeriği olduğu için yazılıyor , ayrımcılık değil yani benim adıma . Ben Türk kültürünün vazgeçilmezi , tanışır tanışmaz ''nerelisin ? '' sorusunu bile sormam , o yüzden konuşurken yazmak zorunda olduğumuz kelimelere başka başka manalar yüklemeyelim .

Bakın çözüm süreci zımbırtısı demişim bir üst mesajımda ; ne demek yani bu ? Taleplerde , cevaplarda samimi gelmediği gibi , Türkiye Cumhuriyetine zeval getirecek ölçüde de gözükmüyor demek .

Türkiye'de yaşıyorsan yaşadığın vatana ihanet etmemeyi öğreneceksin , kimliğinde doğduğun toprak bu ülkenin sınırları içinde bir şehir ise sen Türkiyelisin demektir , o sebeble T.C vatandaşıyım ve Kürdüm denilebilir . Ayrım yapmak istiyorlarsa , özellikle belirtmek istiyorlarsa bunda art niyet aramadan , gözlemlemek gerek.
Ben İstanbulluyum ama Kadıköylüyüm derim .İstanbul bunda art niyet arar mı ? İzmirli Karşıyakalıyım der mesela orada doğduysa , bu kişilerde özellikle belirtmek istiyorlarsa varsın belirtsinler , asıl bunu önlemeye çalışmak , diğerleri göze batmazken bunun göze batması samimiyetsizdir .

Demokratikleştikçe demokratikleşiyoruz yawww..!
Demokratikleşmekten ayaklarım yerden kesildi resmen..

dalga geçmek için bile yazmış olsanız cevap vereyim, eşim namaz kılmaz ama her sabah ezan sesine uyanır, onun gibi milyonlarca insan olduğuna eminim.

benim takıldığım kelime kürt kelimesi değil aslında, bu taleplerin tüm kürtlere ait olduğu gibi bir toplumsal yanılgı yaratılması, bu talepler pkklıların ya da aşırı kürt milliyetçilerinin talepleridir. yoksa aklı başında her kürt kökenli türk, bu vatanı kuranlardan olduğunu, azınlık değil bu ülkenin sahiplerinden olduğunu ve en az türk kökenliler kadar türk olduğunu düşünür.
andımızın kaldırılmasını şakşaklayanlar ezan kaldırılsa da özgürlük hak eşitlik diyecek mi diye sormamın nedeni gerçekten akp özgürlükçülüğünün sınırlarını merak ediyor olmamdan kaynaklanıyor.
bu ülkede öyle bir kitle oluştu ki, akp nin yaptığı en ufak şeyi büyütüp kahramanlık destanına dönüştürüyor, koşulsuz, sorgulamadan, itiraz etmeden kabul ediyorlar.
çok merak ediyorum marketlerde domuz eti satışının başlatılması mhp ya da chp dönemine denk gelse nasıl tepkiler verilecekti?
ya da bugün dini giysilere özgürlük diye gözyaşı dökenler, yarın kippası ve sakalıyla derse giren bir yahudi öğretmene çocuklarını teslim etmek isterler mi?
eşcinsel evlilikleri onaylanıp resmiyet kazansa kaç özgürlükçü akpli eşcinsel bir çiftle komşuluk etmek isteyecek?
olmaz türk kültürüne aykırı dimi? işimize gelince türk oluyoruz hemen. ama eşcinseller de bu ülkenin vatandaşı, ateistler de, hristiyanlar, yahudiler, aleviler, paganlar, şamanlar, hepsine saygı duyalım neden sadece sünni müslüman ve kürtlere saygı duyuyoruz?
avrupanın yasaklarını alıp avrupalı, ortadoğunun özgürlüklerini alıp ortadoğulu olduk, bir acayip toplum olduk zaten.

Son düzenleme:
''Varlığım Türk varlığına armağan olsun,Ne Mutlu Türküm Diyene''

Bu sözleri gereksiz bulduğunu söyleyip ,aslında sadece parti propagandası yapmaktan anlayan büyük? aklıyla And ımızla dalga geçen olmuş.

Sen bu yapılanların gerekliliğine inanıyor '''MUŞ '' gibi yapmaya devam et.
Birgün çıkarlarında ters düştüklerindede inanmıyor ''MUŞ'' gibi yapabilirsin nasılsa.
O zamanda onlara cartmış,curtmuş dersin.

Son düzenleme:

Yanlış anladıysam düzeldin,3 kurumun çalışan bayanlarıda mı türban serbestliğinden yararlanması lazım onu mu demek istiyorsunuz

''Ne MutluTürküm Diyene'' demek o kadar zor geliyorki gereksiz görüyor.
Sen ancak mış muş dersin o kadar.
Bu böyle gitmeyecek nasılsa,gün gelir devran döner o zaman ne diyeceksin

O noktaya geleceğini çok iyi biliyorum .........üstelik memuriyetin kaldîrılıp yerine çalışan kölelerin gelmesi de çok uzaklarda değil..........istanbuldayım ve şu an çalıştığım hastanenin doktorları birer ikişer kapağı almanya ya attı.......bana da isveçce öğrenip öğrenemeyeceğimi sordular isviçre doktor alıyormuş buralardan sadece dil òrenmemiz yeterliymiş..........
Aslına bakarsan normal hayatta bunkar kimsenin umrunda değil herkes kendi aşının derdine düşmüş.......bırak kürtlerle anlaşmayı iyi bir iş verirseniz apo bayrağı sallayan insanları bulabilirsiniz.....ya da ülkeyi terkettiğini görebilirsiniz
Benimse gerçekten bu ülkeye inancım yok.......şurda tecavüze uğrasan kimse sesini duymaz.......gezi olaylarında ölen çocukların hepsi asgari ücretle çalışıyormuş biri öğrenci............
Velhasıl ben izmir de yaşı geçkin kürtlerle tercuman vasıtasıyla anlaşabiliyorduk..........gençlerlede böyle olmayalım yabancılaşîrız diye düşünmüştüm...........bana ne oluyorsa ..........büyüklerimiz bizden daha iyi bilecek tabi ki..............ben de çorbaya dönmüş beynimi böyle şeylerle yormamalıyım.......daha fazla mutsuz olursam gidebileceğim yerler belli çünkü

Son düzenleme:
Hadi andımızı kaldırdın, hadi biraz empati ile bunu anladım. Ben nasıl ki Türksem Kürdüm demem, onlar da Türk'üm demek istemiyor eyvallah...

Peki bu alfabe laga lugası nedir? x q w'den bize ne?

Bizim ortak dilimiz değil mi Türkçe? Şimdi birisi çıkıp bana Kürtçe küfür etse ben nerden anlıycam? Birileri çıkıp ekranda Kürtçe hakaret saydırsa biz nerden bilcez ne dediğini?

Ben etrafımda Kürtçe konuşup gülüşen tiplerin çoğalmasını istemiyorum.

Paketin anlami kisaca: Turkiye ufak ufak bolunuyor, iki iki daha dort! Bir ulkeyi bolmek istiyorsaniz once milli degerleri ile oynarsiniz, sonra da dili ile.. Ataturk'ten basladik, dilde birlige kadar geldik. Turk ulusu sadece Turk asilli ve Kurt asillilardan olusmuyor bildiginiz gibi.. Bunlarin hepsi oyun icinde oyun. Kimi kurtce konusmak yasakti demis.. Ne zaman yasakti? Izmir'de dogdum buyudum, komsularim kurt idi ve kurtce konusuyorlardi evlerinde, kendi aralarinda.. Hep ozenir, ogrenmeye calisirdim, bir kac cumle ogrenmistim bile sayelerinde.. Istanbul'a evlendim, esimin ailesi bosnakca konusur, onu hic ogrenemedim, pek niyetleri yoktu ogretmeye, aralarinda fransiz kaldim..turkiye'de hic bir dili konusmak hic bir zaman yasak olmadi. Resmi dil Turkcedir. Turkce bilmeyen, okuma yazma bilmeyen vatandas da en azindan askerde ogrenir Turkceyi.. Turkiye'de yasayan Turk vatandaslarinin genel adi, ulusun adi Turk'tur. Biz ulus bir devletiz,ayni Almanya gibi.. Alman vatandasi Alman'dir, hangi etnik kokenden gelirse gelsin, fransiz vatandasi da Fransiz'dir, ayni nedenlerle.. Nerde sonuna -li eki gelmis bir ulke vatandasi varsa iste orasi ulus devlet degildir, Amerikali gibi, Isvicreli gibi.. Ortak tek dilleri olmadigi gibi tarih ve kultur birligi de yoktur -li eki tasiyan vatandaslarin..
Turkiye'nin dogusunda bugun Kurdistan zaten kendini ilan etmis, polis teskilatini bile kurmus, kabul bekliyor. Basbakan BOP esbaskanligina soyunmus, acaba neyi desteklediginden haberi var mi supheli.. Ortadogu Israil'in vadedilmis topraklari.. Irak'a olanlar belli, Iran sirada, Suriye kayniyor, sirada Turkiye var, ozellikle dogusu. Vadedilmis topraklar.. Kurtler neye hizmet ettiklerini biliyorlar mi acaba? Turkiye'nin tek petrol cikan bolgesinde Kurdistan'i kurmaya ugrasiyorlar, ama onlara birakirlar mi orayi acaba, hic dusunmuyorlar.. Yani basit bir Kurt Turk meselesi degil bu, isin icinde is var, anlayin. Turkiye'ye gelince, sirada ne var? Anayasanin degistirilemez ilk 5 maddesi yuzunden anayasayi toptan kaldirip cope atarak yeni bir anayasa yazmak... Anayasa referanduma sunuldugunda da bu paketteki basortu yasasi gibi birilerinin agzina bir parmak bal calip "Turkiye'nin bolunmez butunlugunu korumak devletin bas gorevidir" maddesini nasil kaldirip cope atiyorlar bekleyin ve gorun. Sadece onu degil tabi. Diger dort maddeyi de.. Boylece onlerinde hic bir engel kalmayacak..

Toplumda genel yargı bu yönde ise bu acımasızcadır ama pek çok örnekte görüldüğü gibi bunun değiştirilmeside zordur .
Ben öyle düşünmüyorum mesela , neye göre düşünmüyorum ?
Çünkü benim etrafımdaki farklı etnik kültürlerdeki ; hadi genellemeyi de bırakayım , kürt kökenli arkadaşlarım '' ne mutlu Türküm'' demekten rahatsız olacak aileler değil.

Benim çevrem istatistikleri değiştirmeyeceği gibi , bu açılımın doğuda sevinçle karşılanma yüzdesi bize ipucu vermeli.
Zaten olay ne ? Çözüm süreci ... Eeee çözüm gerekiyorsa , sorun var demektir . Yani zaten bu süreç sorunlu kesim için de maddeler barındırıyor doğal olarak .

Bakın , ben hem ''Ne mutlu Türküm diyene ! '' okullarda söyleniyorsa , böyle bir and yerleşmiş ise yıllardır , bundan rahatsızlık duyulmasını hiç samimi bulmuyorum diye düşünebilirken , aynı zamanda rahatsız olanlar içinde önlem paketlerinin sunulmasını bu derece ''eyvaaaah '' şeklinde karşılamıyorum .
Herkesin bir özgürlük sınırı vardır ayrıca , yani akli melekeleri yerinde olan herkesin . Terazilerinin ayarları farklıdır ama herkesin bir sınırı vardır . Bunu şurda hani özgürlükçüydün burda neden değilsin demek ; kişiliklerin seçimlerine saldırı olacağı gibi , bunu sadece bir partinin şak şakçısı gibi görmekte adaletli değildir .Ha , yok mudur böyle kişiler ? Vardır ama yine de genellemesi acımasızdır .

Konudan konuya atlıyoruz ama , benim gayrimüslim öğretmenim oldu mesela , uzmalık alanındaki ders ne ise o derse girer , bilgilerini aktarır ve görevini icra ederdi . Ama sınıfa pantalon , gömlekle gelirdi.
Musevilikte kippa günlük hayatta bir emir değildir , musevi erkekler sinagoglarda dua esnasında açık başlı olamazlar , bu bir emirdir . Ama müslümanlıkta kadının örtünmesi (inanlar için ) emirdir .
Ya bu arada bu açıklamaları yapıyorum ama benim için cidden önem arz etmiyor , musevi öğretmenim kippası ile de derse girebilir . Bu yazdıklarım görüşümü içermiyor , sadece üzerinde düşününce yaptığım çıkarımlar .
Eşcinsel evlilikler ise o özgürlük sınırlarının daha boyut atlamış durumudur . Bir insanın dinini yaşaması ve ona göre giyinmesi gibi doğal değildir. Ben kendi adıma bunu doğal karşılamadığım için yaşayanlarla da görüşme sınırımı çizerim . Bu da benim sınırımdır ve doğal hakkımdır . Bunu özgürlükçü düşünceye bağlamak manasız olduğu gibi , partiye bağlamak bakış açısının vehametidir .

İşimize gelince Türk oluyoruz sözü acı bir klavye sürçmesi olmalı . Sadece şu şu şunlara neden saygı duyuyoruz sorunuzda havada kalmasın ? Bu kadar özgürlükten dem vuran birinin aslında bu sorunun cevabınıda biliyor olması gerekir ; bu da o kişinin özgürlüğüdür değil mi ? Kendi sınırları içindeki kadar özgürlüğe saygı duyup , diğerlerini eleştirmesi .

Neyse , bu çözüm süreci , çok insanı konuşturur ama ne kadar işe yarar bilinmez . Göz boyamalık mıdır , seçim çalışması mıdır , samimi midir ? Bu bakış açıları da yine kişilerin bakış açılarına göre değişir.

Benim gördüğüm gibi yorumlamayan eksik değildir , cahil değildir , ben çok biliyorum o az biliyor değildir , ben düşünerek bu kanıya varıyorum , o parti yalakalığı yapıyor hiç değildir .Herkes düşünür ve bir nokta da fikir üretir . Hepsine saygı duymak gerekiyorsa , başta bunu da duymak gerekir .

Ne diyorduk ? Hmm, saygı ...

Saygılar efendim.

türban konusunda ben nasıl açık giyiniyorsam başkasıda türbanını takabilmeli diye düşünüyordum ben. ama bazı kesimlerin özellikle açık gyinenlere yakıştırdıkları sıfatları gördükten sonra bunun ucu tutulamaz mı acaba ayarı kaçarmı bu lafların diyerek tereddüt etmeye başladım. keşke herkes kendi fikrini kendisine saklasa karşısındakinden kendisi gibi olamsını beklemese.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…