- 14 Mart 2011
- 1.918
- 9
Toplumda genel yargı bu yönde ise bu acımasızcadır ama pek çok örnekte görüldüğü gibi bunun değiştirilmeside zordur .
Ben öyle düşünmüyorum mesela , neye göre düşünmüyorum ?
Çünkü benim etrafımdaki farklı etnik kültürlerdeki ; hadi genellemeyi de bırakayım , kürt kökenli arkadaşlarım '' ne mutlu Türküm'' demekten rahatsız olacak aileler değil.
Benim çevrem istatistikleri değiştirmeyeceği gibi , bu açılımın doğuda sevinçle karşılanma yüzdesi bize ipucu vermeli.
Zaten olay ne ? Çözüm süreci ... Eeee çözüm gerekiyorsa , sorun var demektir . Yani zaten bu süreç sorunlu kesim için de maddeler barındırıyor doğal olarak .
Bakın , ben hem ''Ne mutlu Türküm diyene ! '' okullarda söyleniyorsa , böyle bir and yerleşmiş ise yıllardır , bundan rahatsızlık duyulmasını hiç samimi bulmuyorum diye düşünebilirken , aynı zamanda rahatsız olanlar içinde önlem paketlerinin sunulmasını bu derece ''eyvaaaah '' şeklinde karşılamıyorum .
Herkesin bir özgürlük sınırı vardır ayrıca , yani akli melekeleri yerinde olan herkesin . Terazilerinin ayarları farklıdır ama herkesin bir sınırı vardır . Bunu şurda hani özgürlükçüydün burda neden değilsin demek ; kişiliklerin seçimlerine saldırı olacağı gibi , bunu sadece bir partinin şak şakçısı gibi görmekte adaletli değildir .Ha , yok mudur böyle kişiler ? Vardır ama yine de genellemesi acımasızdır .
Konudan konuya atlıyoruz ama , benim gayrimüslim öğretmenim oldu mesela , uzmalık alanındaki ders ne ise o derse girer , bilgilerini aktarır ve görevini icra ederdi . Ama sınıfa pantalon , gömlekle gelirdi.
Musevilikte kippa günlük hayatta bir emir değildir , musevi erkekler sinagoglarda dua esnasında açık başlı olamazlar , bu bir emirdir . Ama müslümanlıkta kadının örtünmesi (inanlar için ) emirdir .
Ya bu arada bu açıklamaları yapıyorum ama benim için cidden önem arz etmiyor , musevi öğretmenim kippası ile de derse girebilir . Bu yazdıklarım görüşümü içermiyor , sadece üzerinde düşününce yaptığım çıkarımlar .
Eşcinsel evlilikler ise o özgürlük sınırlarının daha boyut atlamış durumudur . Bir insanın dinini yaşaması ve ona göre giyinmesi gibi doğal değildir. Ben kendi adıma bunu doğal karşılamadığım için yaşayanlarla da görüşme sınırımı çizerim . Bu da benim sınırımdır ve doğal hakkımdır . Bunu özgürlükçü düşünceye bağlamak manasız olduğu gibi , partiye bağlamak bakış açısının vehametidir .
İşimize gelince Türk oluyoruz sözü acı bir klavye sürçmesi olmalı . Sadece şu şu şunlara neden saygı duyuyoruz sorunuzda havada kalmasın ? Bu kadar özgürlükten dem vuran birinin aslında bu sorunun cevabınıda biliyor olması gerekir ; bu da o kişinin özgürlüğüdür değil mi ? Kendi sınırları içindeki kadar özgürlüğe saygı duyup , diğerlerini eleştirmesi .
Neyse , bu çözüm süreci , çok insanı konuşturur ama ne kadar işe yarar bilinmez . Göz boyamalık mıdır , seçim çalışması mıdır , samimi midir ? Bu bakış açıları da yine kişilerin bakış açılarına göre değişir.
Benim gördüğüm gibi yorumlamayan eksik değildir , cahil değildir , ben çok biliyorum o az biliyor değildir , ben düşünerek bu kanıya varıyorum , o parti yalakalığı yapıyor hiç değildir .Herkes düşünür ve bir nokta da fikir üretir . Hepsine saygı duymak gerekiyorsa , başta bunu da duymak gerekir .
Ne diyorduk ? Hmm, saygı ...
Saygılar efendim.
dini giysilerle ilgili konu tartışmaya çok açık, o yüzden derinine girmeyeceğim, sadece bazı din adamlarına göre başörtüsü de emir değil, bazılarına göre çarşaf emir, yani tesettürün sınırları bile hala din bilginlerinin tartışma konusu, o emir değil, bu emir diyip birinin serbest birinin yasak olmasını savunamazsınız o yüzden, eğer ben inancım gereği başımı kapatmam gerektiğini düşünüyorsam buna saygı duyan, inancım gereği rahibe kıyafeti ile gezmeme de, ateş yakıp etrafında dans etmeme de saygı duymalı.
eğer gerçekten dediğiniz gibi tüm dinlere ve etnik kökenlere saygı duyuyorsanız sizi tebrik ederim, aynı hoşgörüyü, eşcinsellere ve onlar gibi diğer ötekileştirilenlere de duysanız keşke... neyse...
bu paketin kimsenin gözünü boyadığını sanmıyorum, zaten koşulsuz inananları var bu partinin, akp ne yaparsa yapsın destekleyen kesim destekliyor yine, ama akpli olmayıp da bu paketten etkilenebilecek kimse olduğunu sanmıyorum, genel olarak sosyal medyada alay konusu oldular zaten, o kadar.
ha bi de kısmen pkk yı memnun etmiştir, ama tatmin etmemiştir, taviz kapısı açıldı sadece, gerisini hep birlikte göreceğiz
Son düzenleme: