- 5 Ekim 2020
- 13.376
- 35.929
- 548
- 36
- Konu Sahibi birdeliningunlugu
-
Bu kadar da sallama görmedim
Tahin Helvası muhalefetlik olsun diye yazmıyorum, biz bize yazışıyoruz, yorum yapanlarında geneli yorumlarından tanıdığım insanlar diye rahatça yazıyorum yanlış anlaşılmıyordur umarım ama o zaman çocuklarımız için Ya görev tanımının hakkını verecek kişilerle çalışacağız ya da daha uygun fiyatla yardım edecek birini arıyorsak her şeyi de beklemeyeceğiz, yani hem ev işi yap, hem yemek yap, hem çocukla ilgilen, hem çamaşır bulaşık ama ücret de bu kadar olsun derseniz o da uygun kaçmaz bence, ki SGK ödeyenleri tenzih ediyorum da kaç kişi evine gelen yardımcıya SGK yapıyor, misal haftada 15’de bir ev işleri için gelene günlük SGK yapıyorlar mı cidden veya çocuk bakımı ve ev işleri için gelene en azından asgari ücret+SGK yapan kaç kişi var?Mune'nun bakıp yazdığı bakıcı görev tanımında, çocuğun yaşına uygun aktivite yapması, oyun oynaması, gelişimkne destek vermesi, okul çağındaysa ödevlerini yardımcı olması gerektiği gibi maddeler vardı.
55 yaşındaki kadın çocukla gelişimine katkı sağlayacak aktivite mi yapacak, oyunlar mi oynayacak, çocuk okul çağındaysa derslerine yardımcı mi olacak?
36 yaşında olan içinde geçerli bunlar, aşağı yukarı.
Bizim bakıcıların çogu görev tanımına uymuyor zaten. Bundan kaynaklı da ev işlerine yardım etmesi bekleniyor bir bakıma.
Daha eğitimli olup çocuguna yukarıda saydıklarımı yapacak olanlarda normal ailelerin evlerine gidip bakıcılık yapmıyor kolay kolay.
Hal böyle olunca çocukla ilgilenen ev yardımcısı daha uygun bir tanımlama geliyor bana.
özellikle çalışan kadın için çocuk yetiştirmek daha masraflı ilk 4 5 yıl.bakıcı şart kreş şart .bunları bilerek çocuk sahibi olunmalı.hem bebeğim büyütülsün hem de para biriktireyim mal mülk sahibi olayım olmaz.önce bakıcıya hakkı verilmeli sonra düzgün kreşe gönderilmeli beslenmesi oyuncağı orta seviyede giyimi sağlık harcaması ayırıldıktan sonra ne kalırsa biriktirilmeli.bizler nasıl gelirlerimizle ev geçindiriyorsak bakıcılar da geçindiriyor kreş çalışanları da.Bakıcı + yardımcı arıyorsunuz.
Eminim ki zaten yarım gün geliyorsun deyip normal bakıcıların aldığı ücretinde yarısını teklif edeceksin. Yazık ya ihtiyacı olmayan zaten başkasının evine gidipte çalışmaz. Canını almadan 2 kuruş vermem diyorsunuz resmen.
Öyle zaten.Mune'nun bakıp yazdığı bakıcı görev tanımında, çocuğun yaşına uygun aktivite yapması, oyun oynaması, gelişimine katkı sağlaması, okul çağındaysa ödevlerine yardımcı olması gerektiği gibi maddeler vardı.
55 yaşındaki kadın çocukla gelişimine katkı sağlayacak aktivite mi yapacak, oyunlar mi oynayacak, çocuk okul çağındaysa derslerine yardımcı mı olacak?
36 yaşında olan içinde geçerli bunlar, aşağı yukarı.
Bizim bakıcıların çogu görev tanımına uymuyor zaten. Bundan kaynaklı da ev işlerine yardım etmesi bekleniyor bir bakıma.
Daha eğitimli olup çocuğa yukarıda saydıklarımı yapacak olanlarda normal ailelerin evlerine gidip bakıcılık yapmıyor kolay kolay.
Hal böyle olunca çocukla ilgilenen ev yardımcısı daha uygun bir tanımlama geliyor bana.
daha nitelikli bakıcılar fazla maaş ister sigorta ister yapılmazsa şikayet eder diye istenmiyorlar.yoksa bu ekonomi de bir sürü aday bulunur bakıcılık işi için eğitimli.Evimize gelen bakıcıların kaçı görevlerini tam yapıyor ki aile onlardan ev işi istediğinde görev tanımı dışında kalıyor. Eğer bir aile zengin değilse ve gerçek bir bakıcı tutmadıysa diğer türlü bakıcı dediğimiz kişiler çocuğun özbakımını yapmaktan daha ileri gitmiyor. Çocuğa ders mi veriyor, yaşına uygun aktivite mi yaptırıyor, ödev mi yaptırıyor nedir yani? Karnını doyur, altını temizle, uyut geri kalan zamanda başında bekle. Hani nerde bu çocuğun gelişimi, eğitimi?
Bu işin eğitimini almamış mahalle arası teyzeler ya da kadınlar bu işi yapıyor. Bakıcılığın gerektirdiği vazifelerden bihaber insanlar, maaşa gelince üniversite mezunlarından fazla isteyip ev işi konusunda desteğe gelince ama benim görev tanımımda yok oluyor. E o zaman yap görev tanımındakileri. Mesela otur patates baskısı yap. Ya da hafıza geliştirme oyunu oynat. E çoğunda o birikim de yok. Nolacak o zaman?
Yani çocuğun özbakımından öteye gidemeyen teyzelere bakıcı deyip, maaşlarını ona göre ayarlıyoruz. Sonra görev tanımı değil diye ek iş veremiyoruz. Olan maddi manevi çalışmak zorunda olan orta sınıf kadınlarımıza oluyor.
Okuduğum mesajlarda beğenmediğim gibi beğendiklerim de oldu. Hatta birine mükemmel işaretledim.
Tamam bulunur da çoğu orta hallinin bulduğu kişiler mahalle teyzesi. Bakıcı değil. Hal böyle olunca da şartlar ve işler şekillenebilir. Maaş da dahil.daha nitelikli bakıcılar fazla maaş ister sigorta ister yapılmazsa şikayet eder diye istenmiyorlar.yoksa bu ekonomi de bir sürü aday bulunur bakıcılık işi için eğitimli.
o da doğru.bu konu da herkes haklı herkes haksız aslında.Tamam bulunur da çoğu orta hallinin bulduğu kişiler mahalle teyzesi. Bakıcı değil. Hal böyle olunca da şartlar ve işler şekillenebilir. Maaş da dahil.
Beğenmedime takılan biri olmadım bana istediğiniz kadar atabilirsiniz ama seri bir şekilde beğenmedim yapmakta bana biraz şey geliyorOkuduğum mesajlarda beğenmediğim gibi beğendiklerim de oldu. Hatta birine mükemmel işaretledim.
Ama ben sizin bu çabanızı anlamadım. Neden beğenmedim diye etiketleme ihtiyacı? Nedir yani?
Bence aslında biz çocuğumuz için birini ararken yanlış arıyoruz, zira eğitimini almış profesyonel çocuk bakımı yapan birinin ücretlerini karşılayamadığı için genelde mecburen konu komşu, arkadaş tavsiyesiyle yanında yöresindeki bir ev kadınını işe alıyor insanlar.o da doğru.bu konu da herkes haklı herkes haksız aslında.
Seri bir şekilde beğenmeme durumu yok. Gayet beğendiklerim de oldu. Siz neden ve hangi motivasyonla bunu takip etme ve etiketleme ihtiyacı duyuyorsunuz? Üstelik takılmadığınız bir konuda ve yanlış takip etmişsiniz.Beğenmedime takılan biri olmadım bana istediğiniz kadar atabilirsiniz ama seri bir şekilde beğenmedim yapmakta bana biraz şey geliyor
Ya bir de Mune, mahalle teyzesi de olsan sırtlanabileceğin yük bellidir. Küçük çocukla da bir yere kadar ev işi yaparsın.Bence aslında biz çocuğumuz için birini ararken yanlış arıyoruz, zira eğitimini almış profesyonel çocuk bakımı yapan birinin ücretlerini karşılayamadığı için genelde mecburen konu komşu, arkadaş tavsiyesiyle yanında yöresindeki bir ev kadınını işe alıyor insanlar.
Tahin Helvasının dediği gibi çocukla ilgilenen ev yardımcısı aranıyor aslında, o zaman çocukla ilgilenecek birini arıyorum diye haber salmamamız lazım, her gün düzenli gelip ev işleri yapacak çocukla da ilgilenecek birini arıyorum dememiz gerekiyor, siz çocukla ilgilenecek birini arıyorum dediğinizde işe talip olanlar çocuğu uyutacağım, uyanınca doyurup altını temizleyeceğim, oyun oynatacağım vs diye düşünüyor çünkü çocuk bakıcılığı adı altında eleman aranıyor.
İstanbulda sanırım o civarmış fiyatlar. Haklısınız. Eğitimli ise hakkıdır zaten.
Konum var bakabilirsiniz. Yaşadığım yerde ortalama fiyat zaten 7-8 arası. Ben eğitimli profesyonel biriyle devam ediyorum. Ve maalesef bu paraları gözden çıkarmak zorunda kalıyorum.
Bir maşallahı hakettin o zamanBenim 4 kat ama demirli. Evde demir yoksa anne baba olsa da çocuk balkona çıkmamalı, cam açılmamalı. Ha evet tüm gün çamaşır astıkları için çocuğum hiç eğitim almıyor. Vasat bir çocuk yetiştiriyorum. Zaten tüm bakıcılar çocuk gelişimi yada okul öncesi mezunu
Kadının kadınaEvimize gelen bakıcıların kaçı görevlerini tam yapıyor ki aile onlardan ev işi istediğinde görev tanımı dışında kalıyor. Eğer bir aile zengin değilse ve gerçek bir bakıcı tutmadıysa diğer türlü bakıcı dediğimiz kişiler çocuğun özbakımını yapmaktan daha ileri gitmiyor. Çocuğa ders mi veriyor, yaşına uygun aktivite mi yaptırıyor, ödev mi yaptırıyor nedir yani? Karnını doyur, altını temizle, uyut geri kalan zamanda başında bekle. Hani nerde bu çocuğun gelişimi, eğitimi?
Bu işin eğitimini almamış mahalle arası teyzeler ya da kadınlar bu işi yapıyor. Bakıcılığın gerektirdiği vazifelerden bihaber insanlar, maaşa gelince üniversite mezunlarından fazla isteyip ev işi konusunda desteğe gelince ama benim görev tanımımda yok oluyor. E o zaman yap görev tanımındakileri. Mesela otur patates baskısı yap. Ya da hafıza geliştirme oyunu oynat. E çoğunda o birikim de yok. Nolacak o zaman?
Yani çocuğun özbakımından öteye gidemeyen teyzelere bakıcı deyip, maaşlarını ona göre ayarlıyoruz. Sonra görev tanımı değil diye ek iş veremiyoruz. Olan maddi manevi çalışmak zorunda olan orta sınıf kadınlarımıza oluyor.
Mune, görev tanımının hakkını verenlerin ücretleri de orta halli aileler için zorlayıcı. Bir arkadaşım 12 bine anlaşmış bakıcısıyla, gerçekten bakıcı. Tek bakıcıya o kadar parayı kaç aile verebilir burada bile?Tahin Helvası muhalefetlik olsun diye yazmıyorum, biz bize yazışıyoruz, yorum yapanlarında geneli yorumlarından tanıdığım insanlar diye rahatça yazıyorum yanlış anlaşılmıyordur umarım ama o zaman çocuklarımız için Ya görev tanımının hakkını verecek kişilerle çalışacağız ya da daha uygun fiyatla yardım edecek birini arıyorsak her şeyi de beklemeyeceğiz, yani hem ev işi yap, hem yemek yap, hem çocukla ilgilen, hem çamaşır bulaşık ama ücret de bu kadar olsun derseniz o da uygun kaçmaz bence, ki SGK ödeyenleri tenzih ediyorum da kaç kişi evine gelen yardımcıya SGK yapıyor, misal haftada 15’de bir ev işleri için gelene günlük SGK yapıyorlar mı cidden veya çocuk bakımı ve ev işleri için gelene en azından asgari ücret+SGK yapan kaç kişi var?
Arkadaş, eş dosttan tavsiyeyle bir ajansa vs bağlı olmadan bireysel çalışan kadınların büyük çoğunluğunun SGK’sı yok haliyle emeklilik hakkı da yok, sağlıklı olduğu sürece çalışmaya devam ediyor, yaptıkları iş yabana atılır bir iş değil oysa.
Ben buna katılmıyorum. Şu an dışarıda çalışmak zorunda olan çoğu kadın ister bakıcı olsun ister yardımcı kadın olsun genelde el üstünde tutuyor. Özellikle çocuğunu emanet etmişse her konuda nazını çekiyor. Bu site bile parasıyla mağdur olan kişilerle dolu.Kadının kadına
Eziyeti bak ben eğitimliyim sen eğitimsiz istediğim parayı veririm istediğim işi de yapmak zorundasın
Ortadoğu zihniyeti hep hak yeme üzerinedir ondan fakirlik bitmez zengin daha zengin fakir daha fakir
Derindenizde onu yalnız bırakmıyor sürekli ısrarlı bir şekilde bende burdayım diyor
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?