Aylık mutfak masrafı problemi

gözüm yok yapan yapsın. benim derdim aynen bu dediğin, biz neden yapamıyoruz bu kadar az maaşla olabiliyorsa ?
Bizim kapıcının kirada iki evi olduğunu öğrendik geçenlerde. Önce bi şaşırdık nasıl ya diye sonra olabileceğine karar verdik.

1+1 penceresiz evde 5 nüfus yaşıyorlar. Adamla büyük oğlan fabrikada çalışıyor kadın temizliğe gidiyor, kömür sobası yakıyorlar. Ne yiyip ne içiyorlar bilmiyorum ama iki evleri varken kendilerini bu şartlarda yaşatıyorlarsa üçüncüyü almayı planlıyorlardır diye düşündük. Yani hayatta kalacak kadar yaşarsan mal mülk edinebiliyorsundur muhtemelen.

Şehirden şehire değişse yine iyi. Annem ile bitişik ilcelerdeyiz aramız 15 dk mesafe ama gel gör ki orada 1.25 TL iken ekmek burda 2 TL. Orada ıspanak 3 TL iken burda 7 TL. Orada damacana suya 4.5 TL verirken ben 16.5 TL veriyorum. Orada kiralar 1000-1500 TL arası iken benim kira aidatla beraber 3500 TL ödüyorum.
Hep söylerler geldiğinde alışverişini yap da gör diye ama pek mümkün olmuyor.
Kendi mahallemde cuma günü kurulan Pazar ile cumartesi kurulan pazarda bile ciddi fiyat farkı oluyor. Cuma günü gelen aynı balikci 30 TL den satılan balık cumartesi 20-25 TL ye satılıyor
Pazarcılar bile gittikleri mahalledeki insanların ekonomik durumlarına göre fiyatlarda farklılık yapıyor .

hah işte kritik nokta bu bence de. bazısı için hayattaki herşey ertelenebilir, herhangi bir tatil, zevk verecek aktivite olmasa da olur. yeter ki evim olsun kafası..
kimisi için de hayattan keyif almak, tatile gitmek, bütçesi dahilinde konserdir, yemektir aksatmamak önemli.

o yazdığım üst komşumuzda mesela, evlenen iki çocuğuna "ev almadan çocuk yapmak, tatile gitmek yok" diyor. dışarıda yemek de yiyemezlermiş ev satın almadan mesela.
eee hiç alamazsa nolacak ?

değişik kafalar.

Kim ne derse desin hayat çok pahalı
Baklavanin kilosu 100 lira
Sucuk kaşar olmuş dunyapara
Antepfıstığı kaju bunlar aparatif
İnsan yemek istiyor haliyle 3000 neki
Çok pahalı çok
Ateş pahası heryer
Aaaaa baklava 100 tl mi oldu inanmıyorum 20 tl ydi bee tepsi telsi alırdı babam ...gerçekten turkiyede enflasyon berbat biri dur desin ayol 2 kisi 3 bin harciyorsa çocuklu aileler yazik düşünemiyorum oyuzden kari koca çalışıp cocuklari nene veya bakiciya veriyor keyiftenmi ayol ahh Allah yardimciniz olsun

mağazalar bile ilçelerin durumuna göre ürünlerini farklı bulunduruyorlar. aynı markanın -istanbul için söylüyorum- beylikdüzü şubesindeki kıyafet ile florya şubesindeki kıyafetler farklı olabiliyor.
ye kürküm ye dünyası bir miktar tabi..
ama gerçekten belli semtler heel istanbulda daha pahalı.
bizim semttede denize yakın mahalledeki pazarın fiyatları ile daha e-5 üstü ve sonradan bir tık derme çatma apartmanlarla kurulmuş mahalledeki pazar arasında fiyat farkı çok oluyor.
bir iki arabayla gidip alalım oradan dedik. bu sefer yok benzini, yok ispark derken gene bişeyler ödedik.

amin inşallah daha bolluk güzel günlerimz olur , ben mutfakta kağıt havlu kullanıyorum. ama el kurulamak için küçük havlularım var sık sık onları değiştiriyorum.

Öğretmen maaşıyla ev, yazlık, iki lüks araç aldığını iddia eden bir abla vardı burda bir zamanlar

öğretmen maaşı yine iyi yaa neler var
3bin liraya da 2 çocuk okutup yine bunları yapan vardı
düşündüm de 3 bin alıyoruz dediler acaba dedikleri lira değil dolar mıydı

size katılıyorum 10.000 tl kazananla 3.000 tl kazananın giderleri tabiki aynı olamaz herkez ayağını yorganına göre uzatmak zorunda

alım gücünüz varsa neden daha tazesini, iyisini alıp daha iyi beslenmeyesiniz ki. insanın alacak durumu olmayınca istese de alamıyor zaten. anneannem hep söyler, yokken zaten para kendini tutar diye.
herkesin zor günü oluyor, kimse kimseye durumu yetmediği için laf da edemez keza. ama o rakamlarla ben sağlıklı besleniyorum sen müsrifsin kafasını ben de asla anlayamadım bu forumda.
başka konularda da sürekli benzer tartışmalar oluyor. herşeyin fiyatı ortada. neden kendimizi kandıralım ki ?

bu arada bence kağıt havlu daha sağlıklı. diğeri nemli kalıyor ister istemez, çeşitli üremelere müsait bir ortam yaratıyor. heleki corona döneminde kağıt havlu bana daha doğru geliyor.

ben turkiyede oldugumda alisverisi ya online yapiyorum ya da evimin yakinindaki marketten aliyorum, fiyat kovalamiyorum acikcasi. benim sevgilim neredeyse her gun bir kilo et yiyor, sabah 5 yumurta yiyor, gunde 1 litre sut iciyor, bir oturusta yarim kilo fistik yiyor. bu sekil bir insan azmaniyla 3 bin hayal olur. ama mecbur olsam tabi ki yetistirmeye calisirim, bir seylerden kisarim.

baska bir tanidigim da kari koca calisiyorlar iki cocuklari var, ankarada olanlar bilir yasamkentten kalkip taa mamaktaki grosslardan alisveris yaparlar. tek tek o nerede ucuz bu nerede ucuz onu kovalar, marketlerin indirim gunlerini takip ederler. orta halli bir aileler. her seyden cok fazla yiyorlar diyebilir miyim bilmiyorum ama en azindan cocuklari saglikli. onlar kendilerine, butcelerine bunu uygun gormus. bunun icin kendilerine hic siz kac gun et yiyorsunuz, ee cocuklar kaju yiyor mu diye sormadim. onlar da bana yassy sen de ne kadar cok yiyorsun demedi. herkesin yedigi kendine.

ülkece öğrenilmiş çaresizliğimiz bu malesef. hiçbir şeye gücümüz yetmesin, sadece karnımız doysun bir de altında yaşayacak damımız olsun yeter. bunlar var diye şükredelim.
tamam insan sahip olduğuna şükretsin, beterin beteri var da, yetinmek ve kenarda durmak bu hayatı yaşamak olmuyor.

damacana su 4,5 tl mi benim bildiğim en ucuzu 12 tl falan

damacana su 4,5 tl mi benim bildiğim en ucuzu 12 tl falan
Burda da var 5 liraya su satan firmalar. Birinin tankerinin bir gece geç saatte eve dönerken camiden su aldığını gördüm. İçme suyu değil onlar, tadı bile belli ediyor. Bir pazar su almayı unutunca marketten yine bilindik olmayan bir marka aldık içemedik bile.

Çok araştırdım ben pür su alıyorum, 11 lira oldu daha yeni. Pınar 15, erikli 18 lira. Pür suyun değerleri bunlara göre daha iyi.

aynen öyle
insan peynir-et-sebze-bal vegansa mantar soya bilmemnesini makul fiyata alabilmeli.
he zengin havyar da yer 48 yıllık viski içer, illaki zenginle fakir arasında her konuda olduğu gibi gıda da da çeşitli farklılıklar olur.
ama yurtdışında adam yemekten kısmak zorunda kalmıyor, lüks uçuk şeyleri alamıyor sadece.
vegan bile antin kuntin şeyleri normal gıda fiyatına bulabiliyor, gluten diyeti yapan da buluyor diyabeti de buluyor.
Şimdi sağlık açısından gluten yiyemeyen bir insan alsın bakalım asgrari ücretle makarna, kek, un bilmem ne...
düşünmiyorlar bu kişi survive bile edemez aslında. Dediğim ülke de çekya he bi almanya isviçre falan değil yani.

Günde 1 kilo et 5 yumurta 1kilo fıstikmı ??? boşan, pardon ayrıl.... işin şakası ölümlü dünya olan yesin bereket versin şifa olsun.

Sizde çok yeniyormus bizde bu kadar yemek hayatta yenmez 2 kişi ve 1 bebeğiz...
Yine de mutfak masrafini azaltmam için etten falan azaltmam gerekir.
Herseyin içine kıyma koymayı hiç sevmem yine de her ay 2 kg kiyma 2 kg kuzu eti yenir...bilemedim hersey çok pahalı mutfaktan da kisilmiyor maalesef

bebek için probiyotik aldım 85TL
doktor vermişti eczacı da her ay değiştirin bence ben bebeğime verdim bağırsak çok önemli vs dedi
sonra dedi ki emziriyor musunuz emziriyorsanız balık yağı vs içeren şeyler için ki sütünüze de geçsin, ki doktor verdiğinden onu da kullanıyorum. İlaç içmem ben bunları gıdadan alırım diyenlere saygım sonsuz ama yine maddiyat açısından sonuç değişmiyor.
kaldı ki haftada 1 muhakkak iyi kırmızı et bir gün de balık yiyorum artı takviyeler...
bebek işin içine girince uçan masraflar...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…