Aylardır çözemediğimiz ergen problemi

bende face actıgımda aıleme soylememıstım hatta hıc bı akrabamı eklememıstım
sonra ekledım annem tutturdu benıde eklesene benıde eklesene ekleme talebı yolluyor kabul etmıyorum
evlendım esımın facesıne ekledım ! ee noldu ekledım noldu basım gögemı erdı yok
benı facede takıp etse ne etmese ne
bu kızımız facede yengesını abısını eklese ne eklemese ne kızı resmen yalana surukluyorsunuz
sızı ekleyınce gızlı baska bı face daha acmak zorunda kalıcak cözum sandıgınız sey kıza yalan soylettırıyor sorun orda

sızın dogrularınız sızın dogrunuzdur baskasına gore dogru degıl
,ve kımse kımsenın dogrusuna gore yasamak zorunda degıl
unutma kı o 14 yasında bı kız
nasıl yetısırse oyle bı kızı yetıstırıcek
nasıl yetısırse oyle bı dost eş arkadas akraba olacak

cocuklarınız sizin eserınızdır

Kusura bakmayın ama yanlış yaptığı birşey yok bana göre. Evet sigara tüketmesi yanlış bir durum ama oda ayda yılda 1 ve ergencedir. Özeniyordur.
Kız hem bu kadar sıkı bir ailede yaşayıp hemde gizli sosyal medya kullanıyorsa bence bu onun bir hatası olarak görülmemeli.
Özel bir alan istiyordur kendisi için. Baskıcı bir aile olmasa idi belki sizinle bu hesaplarını paylaşırdı . Ama hesabını böyle didiklemenizden korkup yapmamıştır.
Kızın şüphe çekecek bir hareketi olmadıysa açıp mesajlarını okumanız ve ağır konuşmanız gerekmezdi.
Bir de tokat olayı var tabi. Sosyal medya kullandığını abisinden gizlemesi yani çok şaşırtacak bir durum değil.
Ve bence o kıza o kadar ağır konuşmak sizin haddiniz değil zaten gerekte yoktu.
Ben kız için üzüldüm. Herkes hata yapar. Hata yapar yapa iyiyi doğruyu öğrenir. Serseri biriyle birlikteyse konuşulur anlatılır güzelce. Sonra daha iyi tercihler yapar.
Bu kadar baskıcı bir aile ise bence yalan söylenmesine şaşırmamalı. Zaten öğrendikten sonra yaptıklarınızda bunu doğrular nitelikte.

Evet yaptıkları bana da normal geliyor.
Ama neden yalan söylüyor neden bizden gizleme ihtiyacı hissediyor kafayı yiyeceğim.
Hani yasak olmayan şeyi saklaması da çok absürd değil mi?

Daha önce söyle kızım kızmayacağız diye yoklanıp ceza almıştır muhtemelen
Ama kendini kesmesi çok çok çok ciddi sıkıntıları olduğunu gösterir
Eşinizi ikna edin doktor konusunda mutlaka
Çocuğun yaşadığı tehdit öyle az buz bir şey değil, okul hayatının bitirilmesi, eve kapatılmak vs... bu şekilde tehdit ediliyorsa hata üzerine hata yapar. Tokat konusundan bahsetmiyorum bile açtığı yaralar malum, bundan sonra asla dürüst olmaz sizlere karşı

Kendiniz sigara içerken kıza içme demenizin hiçbir faydası yok. Kiz ailevi yapıya uyum sağlıyor işte yap ve sakla. Tıpkı herkesin içip saklaması gibi. Eşinize de güvenmemekle iyi yapmış. İlk itirafta hemen tokat. Nasıl güvensin?

Ayrıca kendi çocuğunuza eşiniz tokat atsa ne hissedersiniz? Oh iyi yapar diyorsanız buyrun devam edin.

Ben kızımla (sizinkiyle aynı yaşta) arkadaş gibiyim. Her sabah bindiğimiz serviste üniversite öğrencisi yakışıklı bir delikanlı biniyor.Kızım öyle hoşlandıki çocuktan ve bunu bana söyledi. Çünkü tepki almayacağını biliyor. Bende kendisine bunun normal olduğunu, o çocuğun kendisinden büyük olduğunu ve böyle heyecanlar hissetmesinin ayıp olmadığını söylüyorum. Ama her zaman için örneklerle ahlaki değerleri, iyiyi, kötüyü gösteriyoruz. Hayat tecrübelerimizin olduğunu söylüyoruz. Bu tecrübelerden faydalan diyoruz. Şiddet olamaz bizde, hakarette yoktur. Kızarsak kızdığımızı, kırılırsak kırıldığımızı ve bunların nedenlerini karşıdakine söyleriz. Çözüm üretiriz.
Herkes ergenlik dönemini gözden geçirsin. Neler neler yaptık. Şimdi sütten çıkmış ak kaşık gibi ortada dolanmaya gerek yok. Yapılan bu hatalarla olgunlaştık, çocuklarımızda bu hatalarla olgunlaşacak. Ama hata yaptıklarında yanlış yola sapmalarını istemiyorsak onların bizimle her şeyi paylaşmalarını sağlamalıyız.
Aile böyle devam ederse o çocukcağız daha çookk hata yapar.

Sadece yanlis dusunmekle kalmayip cirkin de dusunuyorsunuz.
Neyi dank ettiriyor hanimefendi?
Face kullanip size soylememesinin neyi dank etmeliydi?
Resmen egonuz konusuyor ve korkunc gorunuyor burdan.

Birinin darp edilmesine seyirci kalmis ve hatta iyi oldugunu dusunmussunuz.
Bir de hamilesiniz.
Kendi yavrunuza vurulacak olsa, kiyameti koparirdiniz bence.
Ha yok, ona da bir tokatcik caniiim, modunda olacaksaniz bilin ki kendini kesmekten daha farkli seylerle karsilacaksiniz demektir.

Çok yanlış yapmışsınız. Umarım devam etmezsiniz. Elbette kız itiraf etmediklerini yok eder daha çok şiddete maruz kalmamak için. Doğru ya da yanlışlarını anlatabileceği gerçekten sırrını saklayacak birine ihtiyacı var.

Birde facebook kullanmayanmı var.Olsa bile çok nadirdir.Çocuğun okulda bütün arkadaşları facebook kullanıyordur Oradan sosyalleşiyorlar.Buradanda mı nefes almasın çocuk.[/QUOTE]

Birde facebook kullanmayanmı var.Olsa bile çok nadirdir.Çocuğun okulda bütün arkadaşları facebook kullanıyordur Oradan sosyalleşiyorlar.Buradanda mı nefes almasın çocuk.[/QUOTE]

bi insani ne kadar sıkarsan o kadar yanlisa itersin.hepimiz o donemlerden gectik onun ruh halini az cok anlayabiliriz.birak tokat atmayi bagirip cagirmak yerine bi arkadas gibi yaklasmak gerekir.boyle baski altinda oldugu surece ortalik biraz durulunca yine ayni seylere devam eder zaten.

Slim kızın sizden hala bir şeyleri saklaması çok normal. Krizi yönetememişsiniz.
Yani facebooku var diye eşin kalkıp kızı odaya fırlatıp tokat atıyor sonra özür dilese dahi o ilk korkusu ve güvenini kaybetmesi geri gelmez. Tokat çok gurur kırıcıdır ve hiç unutulmaz. Affetsen dahi unutulmaz. O tokattan sonra bilgisayarını temizlemesi hala saklaması çok normal. Kalkıp bir şey söyleyemez ki ya yine ağlatır ya yine tokat yersem düşüncesi var çünkü.
Bizim de ailede o yaşlarda bir ergenimiz var mesela. Gözyaşları hep gözünün ucunda. Ama annesi de babası da bırak korkutmayı aradaki sevgiyi güçlendirme peşinde. Çünkü ailesinden uzaklaşan çocuk daha tehlikelidir. Ailesinden korkan çocuk daha tehlikeye daha açıktır.
Mesela kız size en başnında birayı merak ediyorum demiş, abisinin birasından iki yudum içseydi belki o güven de kalırdı aralarında en basiti. Karşılıklı sarhoş olana kadar elbet içmesinde 18i bekle derse o çocuk o merakla gdip arkadaşıyla içecek yani. Ergenlik bunu gerektiriyor.
Ben ilk biramı onun yaşlarında halam eşi ve kuzenler ve annemle içmiştim mesela. 16 yaşındaydık ve hala hatırlarım. Kendimi onlarla arkadaşlık edecek kadar büyüdüm gibi hissetmiştim. Ve asla onlara yalan söylemedim. Çünkü merak ettiğimi söylediğimde azar yemek tokat yemek yerine o deneyimi onlarla yaşamamı sağladılar.
Yine yazlıkta kuzenle 17yaşında falanken sarhoş olmuştuk kızmak yerine sakince yanlış yaptığımızı anlatmışlardı. İçecekseniz de kendinizi kaybetmeden için yoksa yanlış kararlar alabilirsiniz demişlerdi. Mantıkla konuştuklarında emin ol güvenimiz sarsılmadan doğruyu görmüştük.
Yani eşinin tutumu ve senin tutumun baştan sona hatalı.
Kız elbette sizden saklar. Ortaya çıktığında tokat yiyor ve azar yiyor. Ne yapmasını beklersin ki? Artık sizden hep saklar devame der. Halbuki o yalanı yakaladığınızda sakince neden sakladın deseniz ve yalan söylemesine kırıldığını söyleseniz, endişelerinizin adresini bulup gelebilecekleri olduğunu tanımadıklarını eklemesinin sonuçlarının neler olabileceğini anlatsanız ve sevdiğiniz için başına kötü bir şey gelmesini istemediğinizi anlatsaydınız emin olun daha güzel olurdu.

O ergenden önce cozmeniz gereken kendi problemleriniz var.
Mesela şiddet gibi, eğitim hakkı gibi temel bi hakkın engelleyebilme hakkınız olduğunu dusunmek gibi,cocugunsoyleyebilecegi basit bir şeyi bile saklamak zorunda bırakmak gibi..
Bu şekilde büyüyen birey ne kadar sağlıklı olabilir. Sonra sigara içiyor, kendini kesiyor..

Her yaptiginiz bastan yanlis..
Sevgilisi de olabilir, sosyal medya hesabi da olabilir, cikadabilir, gezedebilir, aile yanlis tavirlar sergilerse birseyleri saklamayi gecin boyle davranilmasa yapmayacagi seyler yapmis (sigara,kendini kesme). Dogru davrandiginizi dusunurken onu daha cok mahvediyosunuz.. Cok kiziyorum boyle seylere. Yok neymis baba cok hot hotmus.. OKuldan alirmis... En basindan sizin konustugunuz sekilde konusulup dertlesilmesi gerekiyodu. Bilmem nasil duzeltirsiniz artik.

iyotsuztuz konuyu tekrar okudum, sonradan yazdığın mesajlara göz gezdirdim bikaç şey daha yazmak istedim.

Eşinin yaptığını doğru bulmuşsun. Şiddet hiç bir zaman dank ettirmez. Daha çok yalana itecek o çocuğu. Kötü davranışları daha iyi saklayarak yapmayı öğrenecek. Senin ağır konuşman da başlı başına bir hata. Ailenin en mantıklısı olarak o çocuğa arkadaşça yaklaşmak yerine ağlatmak doğru değil. Baştan sona tüm aile hatalısınız.

14 yaşında bir genç kızın yanında ailesinden biri olmadan otobüse binip bir yerlere gidememesi tam bir dram bence. O çocuğun sizinle çay bahçelerinde gezmeye, hafta sonu etkinliklerinize katılmaya ihtiyacı yok. Arkadaşlarıyla bir yerlerde buluşup sohbet etmeye, sinemaya gitmeye, alışverişe çıkmaya kısacası sosyalleşmeye ihtiyacı var. Bir genç kızın evden yalnız çıkamaması ne demek. Tam bir saçmalık. Bu yakında okuldan kaçıp bu tip ihtiyaçlarını karşılamaya varacaktır demedi demeyin.

Kız açık sözlülükle bira içmek istediğini söylemiş. Aldığı cevap büyüyünce. Bu o yaşta bir çocuğu gizli gizli bunu yapmaya itmekten başka bir işe yaramaz. İlk biramı 14 yaşımda ablam ve eniştemle birlikte denedim. Yarım bardak birayı ancak içebilmiştim. Sonrasında sanıyorum üniversiteye kadar içmedim. İlk sigaramı da aynı şekilde ablam ve eniştemin yanında içtim. Eniştem önce sordu içiyor musun diye, hayır dedim. O zaman dene diye verdi elime, içmeye çalıştım pek içemedim. O günden tam 10 yıl sonra 24 yaşımda başladım sigara içmeye.

Bu kızı kaybetmeniz an meselesi. Bu şekilde davranmaya devam ederseniz 2-3 sene içinde çok farklı manzaralarla karşılaşacaksınız.

puff bu ne yaa kızın özel alanı var mı ki herhangi biri söylemek zorunda mı facebookunun olduğunu ya siz onun yaşıtı mısınız bi de tokat yemiş allahım

Ve birde bazı şeyler yaşayarak öğrenilir. Buna tecrübe diyoruz biz.Bu kıza bunun için bile fırsat verilmiyor. Mesela benim kizim bundan 2-3ay önce berbat bir tecrübe ile esrarin ne kadar kötü birşey olduğunu öğrendi. Hatta bununla ilgili konu acmistim.Bir arkadaşının partisinde esrarlı kek yemiş hastanelik olmuştu. Kızım bu keki bilerek ve isteyerek yediğini kabul etti aynı akşam. Denemek istemiş sadece..ben bunu bize dürüstçe söylemesini taktir ettim.onunla konuştuk ve zaten kendide öğrendi yanlış olduğunu. İlerde yine dener mi bilemem.ama bunu saklamayacagina eminim.Bir ailede güven çok önemlidir konu sahibi.onu yalan söylemeye iten sizlersiniz..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…