Aylardır çözemediğimiz ergen problemi

bu kadar başkı altında sigara içmesi ve yalan söylemesi çok masum olmuş. bide abisi tokat atmış, yengesi ağır konuşmuş iyice uzaklaştırın kendinizden

Evet yaptıkları bana da normal geliyor.
Ama neden yalan söylüyor neden bizden gizleme ihtiyacı hissediyor kafayı yiyeceğim.
Hani yasak olmayan şeyi saklaması da çok absürd değil mi?

gizlemesi mantıklı

sadece sana normal geliyor o ailede de ondan

sen diyorsun babası duysa okuldan alır vs vs

eee

iki kişini bildiği sır değildir

o da ne olur ne olmaz deyip herkesten gizliyor

kesme vs o serseri arkadaştan öğrenmiştir

bizim zamanımızda yani 23-24 yıl önce de vardı o tip şeyler yapanlar ki dersleri vs güzel, paraları vs polan kişilerdi

çevre etkin

sigaraya gelince de o çevredeki arkadaşlardan edinmiştir

ben de denemiştim evde mesela nasıl bir şey diye, ama ona göre arkadaş ortamım yoktu devam etmedim

arkadaş ortamım öyle olsa devam ederdim

neyse şimdi bu sene ortaokul bitti

o artık bir genç kız

biliyorum hamilesin vs vs ama tuzlarından azıcık da ona da ver

yazın biraz daha yakın olmaya çalış

seneye okul kaydında da başarı vs den öte okulun çevresine de bakarak ayarlamaya çalışın

mümkünse de kız okulu olmasın

zira o durum kızları daha çok dışarı ve internete itiyor gibi geliyor bana

Demekki üstünde aileden bir baskı hissetmişki saklamış sosyal medya kullandığını, sakladı yalan söyledi diye kızmasaydınız keske bunda bişey yok allah daha kötü yalanları söyletmesin, birde facebook kullansın kullanmasın dışardan takip biraz saçma cunku içeriği dışarı yansımıyor yani konustuğu kisiler konusmaları filan bunları göremezsiniz karıstırmanız gerekir hesabını bunuda yapmanız hic doğru olmaz güvenide kırılır, yanlıs anlamayın, takip etmek istiyorsunuz sigara kullanmış kendine zarar vermiş diyorsunuz ancak bunlar sertce konusmayla çözülücek asla birşeyler değil, karşınıza alıp daha yumusak ama ciddi cümlelerle zaten, neden kendine zarar vermek istediğini anlatırdı diye dusunuyorum, kendine zarar vermesiyle ilgili kesinlikle bir özellikle ergenlere yönelik psikiyatriye götürün derim oda rahatlar içindekileri dökünce

Şimdi kendi ergenligimden yola çıkarak cevaplayayim. Ailem baskı kurdukca onlardan soğudum ve aksine bazı şeyleri gizleyerekte olsa saklamak istedim. Öncelikle mantıklı olarak bunların yanlış olduğunu bilmesi lazım. Belki bir yaşta zaten farkedecek. Ama korku çözüm değil ya. Çocuk korktukca, baskilandikca kendini geri çekecek ve bunun patlaması daha kötü olur

gizlemesi mantıklı

sadece sana normal geliyor o ailede de ondan

sen diyorsun babası duysa okuldan alır vs vs

eee

iki kişini bildiği sır değildir

o da ne olur ne olmaz deyip herkesten gizliyor

kesme vs o serseri arkadaştan öğrenmiştir

bizim zamanımızda yani 23-24 yıl önce de vardı o tip şeyler yapanlar ki dersleri vs güzel, paraları vs polan kişilerdi

çevre etkin

sigaraya gelince de o çevredeki arkadaşlardan edinmiştir

ben de denemiştim evde mesela nasıl bir şey diye, ama ona göre arkadaş ortamım yoktu devam etmedim

arkadaş ortamım öyle olsa devam ederdim

neyse şimdi bu sene ortaokul bitti

o artık bir genç kız

biliyorum hamilesin vs vs ama tuzlarından azıcık da ona da ver

yazın biraz daha yakın olmaya çalış

seneye okul kaydında da başarı vs den öte okulun çevresine de bakarak ayarlamaya çalışın

mümkünse de kız okulu olmasın

zira o durum kızları daha çok dışarı ve internete itiyor gibi geliyor bana

Lise seciminde aynen katılıyorum kız lisesi normal liselerden bin kat daha kötü kuzenim 1 yıl orda okumak zorunda kaldı 2. Yıl ailesi aldı direk aklınıza ne geliyosa var desem yeridir pek açmak istemiyorum içeriği ama,

hangimiz ergenken saçmasapan davranmadık kii. çok sıkıyosunz kızı benm anladğm bu. böyle dewam edersenz kocaya kaçar yakında

Zaten bir yanlış yaptığını düşünmüyoruz. Ona güveniyoruz. Ama bugüne kadar çoğu şeyimize dahil ettik onu. Her haftasonu biz nereye gidiyorsun onu da götürdük. Demek istediğim bizden saklamasına gerek yoktu.
Mesela eşimin ailesinde alkol çok ayıptır, hepsi içer ama söylemez. Bizim kız daha bu kış abisinin karşısına geçip ben bira içmek istiyorum dedi, eşim de söz veriyorum reşit olduğun gün ben götürücem seni o güne kadar kaçamak falan yapmaya kalkma dedi.
Boğduğumuzu düşünmüyorum cidden sıkıntımız bizden BİLE saklaması.

ama işte o büyüme bunalımında ve şimdi merak ediyor

öyle mi abiciğim

bizde içeriz ama zaten güzel bir şey değil

orada burada içeceğine ben alırım bakarız tadına demesi lazım ve kız bunu beklemiş

ben ilk içkimi dedemle içtim belki o nedenle benim olması gerekir anlayışım garip olabilir ama kızın o cümlesi ile beklentisi bu

bakın oğlum 6 yaşında ve "biraz daha büyüyünce" sözü onu bile incitiyor

bu kız 14 yaşında ve ben büyüğüm kimse müdahale edemez aşamasında

o nedenle dillendirdiği esasen yasak olan şeylere ufakça, gözetim altında izin belki de yaklaşmayı sağlayacak

mesela sevgilisini de abla olarak konuşsaydınız vs belki Mayıs ta değil de Ocak ta bırakacaktı

biraz daha dengi olması gerektiğini, sınıflarda böyle takılmalar olacağını örnekleyerek anlatmak lazım

sizin de vardır eskiden böyle şeyler yaşayan arkadaşınız vs onları örnekleyip yasaklama değil denetleme moduna girmelisiniz

aynende babasına asla yansıtılmamalı
aslında bu gıbı mevzuların aılece konusularak halledılmesı lazım ama babası bı tuhaf abısı vurmus falan
kızın bukadar baskı altında daha kotu seyler yapmadıgına dua edılmesı lazım
zıra baskıyla yola gelen oldugu gıbı baskıyla yolunu sasıranda var

cocuguna gore davranmak lazım bu kızımız demekkı kendısıyle arkadas gıbı olunmasından anlıyormus ne kadar korkuyor kı yalan soyleme ıhtıyacı duyuyor
sosyal medya hesabı gızlıden yıne acsa yıne ruhunuz duymaz ıstese ıstedıgı herseyı yapar ruhunuz duymaz sımdı o babasına soylenme tehtıtıyle ve tokatla sıddetle karsılastı ya
asla ama asla bı arkadas gıbı bırseyını paylasmaz korkudan bundan sonra bırsey yapsada saklamaya devam edecektır

abısı odaya cekıp suruklemeden sen musaıt bı ortamda ben konusucam sen karısma bız kız kıza halledıcez konusucaz ben daha ıyı anlarım onu deseydın de sen konussaydın bu kıızımızı kazanırdınız :)

olmus artık bı kere
bence guven kazanmak karsılıklı bı cocuk yalan soyluyorsa once aılede suc bulurum ben. karakterının bozuk oldugunu dusunmuyorum cunku kotu bırsey yakalamamıssınız

sıgara ıcmesı ıkna edılmeye meyıllı bı kız oldugunu gosterır arkadaslarına cabuk uymus
kendını kesmesı cıddı bı travma bence psıkologdan yardım alınmalı

boyle bır baskı netıcesınde ddaha neler yapar bu çocuk anlaşılmayan bır duurm var sız ona hesabın var mı dıe soruyorsunuz o yok dıor einiz bu devırde olmaz olur mu herkesın var dıyor yıl 2016 ama o cocuğun facebook olması bıle sıkıntıymış bu şartlarda o çocuk hata yapmasında kım yapsın ... dua edınde çocuk evden kaçmasın...

Evet yaptıkları bana da normal geliyor.
Ama neden yalan söylüyor neden bizden gizleme ihtiyacı hissediyor kafayı yiyeceğim.
Hani yasak olmayan şeyi saklaması da çok absürd değil mi?

Aslında siz konu içinde yeterince bahsetmişsiniz ailenin ne kadar katı olduğunu.Bu kızcağız o korkularla nasıl açılsın etrafındakilere..Kız ne travmalar yaşamışki kendini kesecek hale gelmiş!

Ondan sonrada ailesi anneyim babayım diye ortalıkta geziyorlar.Bu kadar baskı korkuyu, sonuçta da hatayı beraberinde getirir.

Çocuklar ailesine güvenip açılabilsin ki yanlış yollara sürüklenmesin.
Ama önce insan yerine konması lazım.
Kusura bakmayın lafım size değil diğer aile fertlerine.
Size yakınlık duyuyor aileyi dinlemeyip ne yapıp edip psikayatriste götürün.Kendini öldürmeden birşeyler yapın.

Sosyal medya, sevgili, saklama huyu, kendini kesme ergen davranışları. Hangimiz yapmadık? Ergen sağlıklı bir ergen. Ailede sıkıntı var. Bir şey yapmanıza gerek yok hormonları normal seviyeye gelince öantıklı davranmaya başlayacak. Hortumdan akan suya bile parmağınla basınç uygularsan daha hızlı fışkırır değil mi? Etki tepkiyi doğurur. Heleki ergenlik döneminde çocuğu korumak adına yapılan bu aşırı baskı kişiliğine zarar verdiği gibi daha çok hataya iter.

Şimdi annemle konuştum.
Sabaha kadar bilgisayarda oturmuş, annem napıyorsun dediğinde "size itiraf etmediklerim de vardı onları temizliyorum söyleme kimseye" demiş.
Ne şimdi bu?
Annesine güveni sarsılmasın diye bizim sorma şansımız yok.
Bu temizliyorum ortadan kaldırıyorum mudur zararsız hale getiriyorum mudur?

Bu nasıl bir hayat ya? 15 yaşında ben gezmelere giderdim rahat rahat. Sosyal medya kullanırken saklama geregi bile duymadim kimseyi eklemek zorundada degildim zaten. Kusura bakmayın ama sizinde aşa kalır yaniniz yok. O kadar ağır konuşcak bir durum yok. Kızı aşırı derece ezmişsiniz el birligiyle sonra niye böyle yapıyor?

15 yasında, yengem bana herhangi bir sebeple ağır konusacak olsaydı sevsem bile "senn kim oluyorsun be?" Modunda olurdum. Ama kizin guvenecegi ne anne var ne baba ne kardeş... Yengeye düşmüş ağır konuşmak. Üzüldüm.

Yazık kiza çok üzüldüm. F.book hesabı olduğunu bile gizlemek zorunda kalmış. 14 yaş küçük bir yaş değil. O yaştaki bir kızın şiddet görüyor olması çok üzücü. Zaten psikolojik baskı altındaymış bir de iş fiziksel şiddete donmuş. Biraz kızı bırakın her şeyi gormeyin.

Bence o kızdan önce o ailede eğitilmesi gereken çok kişi var.

Benim de abim facebook açtım da söylemedim diye bana vursa ben de herşeyimi saklarım. Sıka sıka esas zararı aile veriyor çocuğa farkında değiller.

iyotsuztuz iyotsuztuz size niçin yalan söylediğini söyleyivereyim; kız aynı zamanda yalan söylediği için vicdan azabı çekiyor ve kendine yalanlardan ayrı bir dünya kuruyor. Bu dünyaya kendisi ve arkadaşlarından başka, ailesinden kimse dahil değil. Bıçak gibi ortadan ikiye ayırıyor. Yalan söylüyor ve ailenin arkadaşlara, arkadaşların aileye karışmasını engellemiş oluyor.

Size face hesabı olduğunu, sigara içtiğini vb. söylemiş olsaydı, sen o arkadaşlarını ayırdığı bölüme girmiş, aile ile onun kendi küçük dünyası arasında ayrı bir bağ olmuş olacaktın ve kız, yalanını her gün hatırlayacaktı. İkisini ayırınca kendini inandırmak daha kolay olur.

Biraz ipleri salın iyotsuztuz iyotsuztuz ... Kendine zarar vermesini engellemek için öncelikle o izleri gördükçe hep bu günleri hatırlayacaksın, birileri görse ve sorsa hep hatırlatacak sana, bu yüzden kendine bu kötülüğü yapma vb. konuşun. Geleceği için iz bırakmasın vücudunda, bunları açıklayın, yapma demek yerine ve nedenlerinden çok nasılları konuşun.
"Neden yaptın?" değil, "Sence nasıl yoluna koyabiliriz, nasıl aşabiliriz?" gibi.

Psikologluk bir şey göremiyorum ben şahsen, arkadaşların dediği gibi bir spor, sanat dalına yönlendirmeli ve yeteneklerini keşfetmesini sağlamalısınız. Arada sırada alın kuaföre götürün, görümcenizi, iyi gelecektir. Ablası olarak yanında bulunun.

Sigarayı yasaklatmayın, içmek isterse yanınızda içebileceğini, ama ilerletmemesi gerektiğini söyleyin. Belki bir kahve-sigara hakkı olsun bir gün içinde. Şimdilik baskıyı hafifletme yöntemi olarak kullanabilir bunu. Sonra onu da bırakır, sadece çoğaltmasına izin vermeyin.

Serseri çocuğun hikayesini dinleyin, "Seviyor muydun?" diye sorarak... Bunların olağan duygular olduğunu vurgulayarak ancak hayatı için tercihlerine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizerek.

Yön gösteren olun, bir koruma çemberi oluşturun ve artık kızı biraz serbest bırakın.
Yalan söylemek zorunda bırakılmış bu çocuk... Uzaktan uzaktan takip edin ama her hatasında yüzüne vurmayın.

Hiç bir yorumu okumadan cevap yazacağım.
Benim en küçüğümle aynı yaşta görümceniz. Kusura bakmayın ama gerek babasının gerekse eşinizin tavrı çocuğu yalan söylemeye itmiştir. Ben çocuğun psikolojik problemleri olduğunu düşünüyorum ama malesef ki bu problemler ailenin erkeklerinin baskıcı yaklaşımlarından kaynaklanıyor.
Çocuk bir hata yapsa okuldan alınacağını, konfeksiyon atölyesinde çalıştırılacağını biliyor ve hata yapmaktan korktuğu için sizden gizliyor ve malesef hata üstüne hata yapıyor.

"Bakın cidden yanlış düşünüyor olabilirim ama eşimin dün tokat atmasının iyi olduğunu düşünüyorum. Bunu kimseye söylemedim tabi eşimin bı saçma davranışını tetikleyecek değilim ama cidden tek bir tokat, daha önce hiç olmadıysa bir dank ettirmez mi?"

Evet cidden yanlış dusunuyorsunuz. Kendi çocuğunuz aynı şeyi yaparsa eşinizin tepkisi yine tokatla mi olacak? Ya da siz evet bir tokat benim çocuğumu dank ettirecek iyi bile olmuş olabilir diyebilecek misiniz? Yapmayın Allah aşkına dayak terbiye yöntemi değildir.

Bizi ornek alıyor bizimle geziyor diyorsunuz ve sizi tek iyilerle değil kötülerle de ornek almış sigara gibi. Ve alkol almak istemiş demek ki bunda da ornek alıyor. Ve gizli birşeyler yapmayı da ailede gormus. Sizi rol model alsın istiyorsunuz kimse yok diyorsunuz ve ardından sigara içmesine tepki gosteriyorsunuz. Çok çelişkili cidden. Bir çocuğa, gence birşey yapma demek hiçbir şekilde tesir etmiyor. Kendimiz de yapmazsak ancak tesir ediyor. Ve gorumceniz ailedeki bu çelişkiler içerisinde ne yapması gerektiğini, neyin doğru, neyin yanlış olduğunu şaşırmış durumda. Çünkü çevre de çok kötü. Doğruyu bulabilmek için doğru modeller lazım. Eğer sizin sözünuz geçiyorsa birlikte bir psikologa gidin ve bir yol haritası cizin.

Şimdi annemle konuştum.
Sabaha kadar bilgisayarda oturmuş, annem napıyorsun dediğinde "size itiraf etmediklerim de vardı onları temizliyorum söyleme kimseye" demiş.
Ne şimdi bu?
Annesine güveni sarsılmasın diye bizim sorma şansımız yok.
Bu temizliyorum ortadan kaldırıyorum mudur zararsız hale getiriyorum mudur?
ben olsam anneme bunu bıle soylemezdım canım ya nasıl ürkmüş...
napsın sılmesın napsın
?
odasını karıstıracagınızı esyalarını karıstıracagınızı pc gecmısıne bakacagınızı dusunuyor
tabıkı gızledıklerı sakladıkları vardır kımbılır neler yaptı yasadı belkı ne hataları var ama akıl danısacagı anlatacagı dertlesecegı kımsesı yok ne yazık

Back
X