Aylardır çözemediğimiz ergen problemi

iyotsuztuz

Eski slimsigara :*
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
23 Ağustos 2011
5.411
9.344
148
Kızlar günaydın.

Kafam geceden beri allak bullak.

Allah aşkına bu ergenlere nasıl yaklaşmak gerekiyor ya?

Eşimin kızkardeşi var. bu sene 8. Sınıf. Biraz sıkı büyüyor hani bir eli yağda bir eli balda şımarık bir ergen değil. Hani kimse ona baskı yapmaz ama sınırları vardır, aşmaz. Örnek veriyorum sevgilisinin olmasını ailesi kesinlikle kabul etmez, yanında abisi ve ben olmadan araçla gidilecek mesafede yere gidemez. Zaten öyle öf pöf bir ergen de değil, klasik pek insan içine çıkmama olsun, pcden kalkmasın, anayı babayı beğenmesin gibi özellikleri var. Ama had safhada değil.

Eşimin ailesi çok kardeş. En büyükleri eşim, en küçükleri bahsettiğim ergen. Anne saf, her şeye inandırabileceğiniz türden. Baba da höt höt bir tip. Eşim otomatikman vekil baba rolünde ailede.

6 7 ay önce okuldaki öğretmenlerinin annesini araması sonucu okul dışından serseri biri ile takıldığını öğrendik. Babasının haberi olmadı zira babasının haberi olması demek bizim ergenin eğitim hayatının bitmesi, direk bir atölyeye işçi verilmesi demekti. Hatadır olur hangimiz o yaşta hata yapmadık ki dedik. Konuştuk kapandı.

İki hafta önce yine ispiyonlama sonucu sosyal medya kullandığını öğrendik. Eşim sosyal medya kullanmasına karşı değil. Ama lafı geçtiğinde kullanmıyorum diyordu ve ona yalan söylemiş olmasına kızdı. Kullanacaksan insan gibi beni ve slim ablanı ekle, eklemeyeceksen de kapat dedi. Kullanmıyorum dedi, yalan yok bizde hiç araştırmadık. Güvendik.

Geçen hafta eşim "kızım yıl 2016 kullan şu hesaplarını hesabı olmayan mı var bu devirde hadi" dedi. niyetimiz göz önünde olsundu. Yok dedi.

Dün akşam iftar sonrası dışarı çıktık. oturduk kahve falan içiyoruz bir yerde, orada elinde telefondan fbooka girdiğini gördüm. Söylemedim hiçbir şey. Niyetim eşime bile çaktırmadan ayrıca konuşmaktı ama eşim de görmüş.

Eve girmemizle eşimin görümcemi odaya sürüklemesi bir oldu. Neye uğradığımızı şaşırdık. Araya girdik kaynanamla. Oturduk dördümüz konuştuk. Eşim kardeşine ilk defa vurdu, görümcem ilk defa ailede birinden tokat yedi. Kayınvalidem şok ben şok.

Eşimle annem konuşurken babasına haber vereceklerini söylediler. Sonra üçümüz ayrıca konuşunca onları ikna ettim. Yani okkalı dayak yiyip, okula gönderilmeyip, eve kapatılınca ne olacaktı ki? Evet çözüm ama mantıklı bir çözüm değil.

Dün kullandığı hesapları inceledim. Baştan beri hiç kapatmamış, o bahsettiğim serseri çocukla daha mayısta ayrılmışlar. Açıkçası bir şey yakalamadım yani dudak büzmeli selfiesi bile yok da binlerce arkadaşı olan absürd ergen hesapları var. Kötü bir konuşmasına da denk gelmedim. Yanlış bir şey yaptığını düşünmüyoruz ama yalan söylemesine kızıyoruz. Kapattım her şeyini.

Sonra biraz da ben konuştum. Ciddi manada çok ağır konuştum. En son slim abla vur kır ama bu lafları söyleme dedi, öyle ağır konuştum. sadece benim konuşmamda ağladı. Bizi aptal yerine koyduğundan, annesini hepimizin gözünde ne konuma soktuğundan, başına gelebileceklerden ve ona uzun süre güvenmeyeceğimizden bahsettim.

O kadar ağlamanın zırlamanın üzerine başka şeyleri de itiraf etti. Arada sigara kullanımı, kendini kesme vs. Döküldü yani.

Sahurdan sonra çıktık evimize geldik. Kayınvalidem de eşim de slim sen en mantıklımızsın sen ne söylersen onu yapacağız diyor. Nasıl yaklaşmak gerek?

Yani bu konuyu cidden babaya ve diğer abilere yansıtmadan çözmemiz gerekiyor. Duyulursa kızı bir süre eve kapatıp daha sonra da hayatını bitirirler, 6 7 sonra da daha 20 yaşında evlendirip hayatını mahvederler. çünkü onlar için 14 yaşında bir kızın fbook kullanması bile kabul edilebilir değil. Aile buna müsait, eşim bunu istemiyor, kayınvalidem biz ne dersek onu doğru görüyor.

Bu kızı yalan söyleme ve kendine zarar verme huyundan nasıl vazgeçirebiliriz? bir şeyleri yanlış yapıyorsak neyi yanlış yapıyoruz? En basitinden o kapattığım hesapları yeniden açması bile bu sefer sonunun geleceğinin habercisi olacak.

Ne yapmalıyız? Doğru olan ne? Psikolog önerim gereksiz görüldü.

facebook, sevgili , binlerce arkadaş çok tuaf değil yaşının verdiği toz pembe hayallere göre.
ama kendini kesmesi, sigara kullanması ciddi bir sorun.
kesinlikle psikolojik destek alsın. kendine zarar verme eğilimi çok çok büyük bir sıkıntı. üzüldüm genç adına.

ya başından itibaren kızcağızın çok büyük bir vukuatı yok diye size bileniyordum ama 8.sınıfta sigara ve en fenası kendini kesme ne ya?
sanırım kız biraz fazla baskı altında hissediyor kendini. sevgiliydi bilmem neydi olur da kendini kesme her ergene karşılaşılabilecek türden bir şey değil ki.
bence siz onunla biraz daha yoğun ilgilenin. korkutmadan, yıldırmadan, size açılsın. yazıktır ya.

facebook, sevgili , binlerce arkadaş çok tuaf değil yaşının verdiği toz pembe hayallere göre.
ama kendini kesmesi, sigara kullanması ciddi bir sorun.
kesinlikle psikolojik destek alsın. kendine zarar verme eğilimi çok çok büyük bir sıkıntı. üzüldüm genç adına.

Evet yaptıkları bana da normal geliyor.
Ama neden yalan söylüyor neden bizden gizleme ihtiyacı hissediyor kafayı yiyeceğim.
Hani yasak olmayan şeyi saklaması da çok absürd değil mi?

Ama neden yalan söylüyor neden bizden gizleme ihtiyacı hissediyor kafayı yiyeceğim.

sert bir ailede yetiştiği için huy edinmiştir saklamayı. misal aile sert olmasaydı yalan bile söylese tokatı yemezdi. o yüzden çekinmiştir. sizin samimiyetinizi anlayınca diğer alışkanlıklarınıda dile getirmiş zaten.

Allahım kolaylık versin.
Gerçekten ne zor bir dönem...
İnşallah hasarsız atlatırsınız karşılıklı.
Ben hiç anlamam da sadece aklıma geleni söyleyeyim,mantıksız bulunursa es geçilebilir sıkıntı yok.
Beraber vakit geçirmek iyi gelebilir. Havalar ısındı mesela.
Beraber bikini alışverişi,küçük bir tatil.
Ama sıkıp boğmadan,orada da bence arada özgür bırakıp çaktırmadan izlemeli belki...
Yani ben olsam kendi gözetimim altında nefes almasını sağlardım.
Abiyle yaş farkı bu kadar olduğuna göre yaşlı ebeveynlere sahip sanırım.
Sıkılmış bunalmış olabilir...

hobisiz ergenlerin problemi bu bence,
daha sosyal olabileceği kurslara gönderebilir misiniz, spora ya da sanata yönlendirebilir misiniz?
kısıtlı çevresinde ise onu özgür bırakmak gerekir.
yazın özellikle konsere vs götürerek (mesela üniversite şenlikleri) daha düzgün yaşamlara özenmesini sağlayabilirsiniz.

Okuldan alınıp hayatının mahvolma riski olan bir ailede yaşıyor, bence yalan söylemesi normal bu durumda, düşünün bu yaptıkları için(facebook, erkek arkadaş, sigara) başka bir ailede olsa okuldan alınır mıydı? benim ailem asla almazdı. Sorun çözmek, düzeltmek yerine hayatını mahvetmeyi tercih eden bir ailesi var, kendini kesen çocuğu alır psikiyatriste götürürsünüz, okuldan alıp evlendirmezsiniz. Bence siz aileyi ikna etmeye çalışın.

Kızın üzerinde çok baskı var.
Bu nedenle ne olursa olsun yalan söylemeye devam ediyor olabilir. Savunma mekanizması aslında.
Yazmışsınız. Kapatılan hesaplar tekrar açılırsa kötü olacak diyorken evet var nasıl desin?
Bu şekilde düşünüyor.
Bence ona arkadaşça yaklaşılması gerekiyor.
Görümceniz kimseye güvenmiyor.
Bu şekilde baskılar devam ederse ailenin evlendirmesine gerek kalmadan kendisi kurtulayım diye evlenir zaten.
Daha küçük toparlanabilir.
Rol modeli yok bu kızın. Şiddet,dövmek, vurmak çok yanlış. Abisi yani eşiniz özür dilesin. Onunla bir bağ kursun. Güven bağına ihtiyacı var. Sürekli onu yargılayan kişileri değil onu anlayacak kişileri istiyor. Bundan daha normalide olamaz.

Benim de aynı yaşlarda kız yeğenim var.Erkek arkadaş ve sigara olayı ,kendini kesmesi bunlar için mutlaka yardım almalısınız.Bu sizin sadece nasihatla çözebileceğiniz bir sorun değil çok daha ciddi.Ergen psikiyatristleri ,pedagogları var mutlaka götürün.

Eşiniz sakın bir daha vurmasın sakın .Ailede en mantıklı kişi sizsiniz belli ki.Bu işi siz halledin .

Kız daha 14 yaşında bu kadar çok baskıya maruz kalması çok yanlış. Yasaklar herzaman çekici gelir biliyorsunuz. Şuanda sosyal medya hesabı olmayan bir ergen bulmak çok zor.oda arkadaşlarından heves ediyordur. Bence bazı kısıtlamalar olsada kontrol altında olduğu sürece fbook kullanmasına izin verilmeli.
O serseriden zaten ayrılmış.
Yalan söyleme huyuna gelince bu çocuk buna mecbur bırakılmış. Anlayışlı bir aileye sahip olsa yaptığı herşeyi yanlış bile olsa anlatır. Tepkilerinizden korkuyor bu kız.
Benimde 16 yaşında bir kızım var.ve ona her zaman ne olursa olsun dürüst davranması gerektiğini hep söylüyoruz. Yapılan her hatanın telafisinin mümkün olduğunu ve hata yaptığını kabul etmenin çok büyük bir erdem olduğunu vs..
Verdiğiniz tepkiler yanlış. Tokat atmak tehdit etmek küçük düşürmek aşağılamak gibi tavırlar ters etki yaratır.
Daha yumuşak ve pozitif daha anlayışlı ve açıklayıcı olmalısınız. Bir yanlış yaptığında bunun sonucunda başına gelebilceklerı sakin bir dille ve tane tane ama asla tehdit etmeden anlatmaniz lazım.

ya başından itibaren kızcağızın çok büyük bir vukuatı yok diye size bileniyordum ama 8.sınıfta sigara ve en fenası kendini kesme ne ya?
sanırım kız biraz fazla baskı altında hissediyor kendini. sevgiliydi bilmem neydi olur da kendini kesme her ergene karşılaşılabilecek türden bir şey değil ki.
bence siz onunla biraz daha yoğun ilgilenin. korkutmadan, yıldırmadan, size açılsın. yazıktır ya.

Zaten bir yanlış yaptığını düşünmüyoruz. Ona güveniyoruz. Ama bugüne kadar çoğu şeyimize dahil ettik onu. Her haftasonu biz nereye gidiyorsun onu da götürdük. Demek istediğim bizden saklamasına gerek yoktu.
Mesela eşimin ailesinde alkol çok ayıptır, hepsi içer ama söylemez. Bizim kız daha bu kış abisinin karşısına geçip ben bira içmek istiyorum dedi, eşim de söz veriyorum reşit olduğun gün ben götürücem seni o güne kadar kaçamak falan yapmaya kalkma dedi.
Boğduğumuzu düşünmüyorum cidden sıkıntımız bizden BİLE saklaması.

Sizi eklemek zorunda kalmak istememiş olabilir. Bildirim ayarlarını düzenlese siz sadece bir kısım aktivitelerini falan görseniz. (hani bizim akrabalara bazen yaptığımız gibi) bu da sorun olacak. O da direk yalan söylemede bulmuş çareyi.

slim bence butun aile bireyleri psikologa gitmeli
Kizin uzerinde cok baski var, ben o yasta bana yasaklanan her seyi yapiyordum mesela.
Cok yanlis, o artik bir birey. Kimlik olusumunu tamamlamaya calisiyor, uzerine bu kadar gitmeyin.
Aksi takdirde bir bilet alana bir jilet bedava mantiginda gitmesi kacinilmaz..

Yani o yaslarda biz her seyi bu absurd mu mantikli mi diye sorgulayarak mi yapiyorduk?
Ustunde kaldiramayacagi kadar buyuk bir baski var.
Ben bunaldim burdan.
Bir de alti ustu bir facebook yani, tokat atmaktan yok cok agir konusmaya kadar genis yelpazeli bir suc degil ki.
Gerci suc da degil ama oyle bir vay yalan soyledi, facebook hesabim yok dedi demissiniz ki ben bile kabahatmis gibi dusundum.

Su yasimdayim bu kadar baskiya ben de kullaniyorum diyemezdim.

Sigara ve kendini kesme icin, madem siz cok yakinsiniz ve psikolog istenmiyor o zaman siz konusacaksiniz.

Zaten bir yanlış yaptığını düşünmüyoruz. Ona güveniyoruz. Ama bugüne kadar çoğu şeyimize dahil ettik onu. Her haftasonu biz nereye gidiyorsun onu da götürdük. Demek istediğim bizden saklamasına gerek yoktu.
Mesela eşimin ailesinde alkol çok ayıptır, hepsi içer ama söylemez. Bizim kız daha bu kış abisinin karşısına geçip ben bira içmek istiyorum dedi, eşim de söz veriyorum reşit olduğun gün ben götürücem seni o güne kadar kaçamak falan yapmaya kalkma dedi.
Boğduğumuzu düşünmüyorum cidden sıkıntımız bizden BİLE saklaması.

Kendi yaşıtlarıyla olmaya ihtiyacı var.
14 yaş alkol içmeyi istemek için çok erken. Güzel öneriler gelmiş. Yazın evde tıkılı kalmasın. Bir spor faaliyetine yazdırın.

Back
X