Aylardır çözemediğimiz ergen problemi

bence en azından sosyal medya hesaplarını (düzgün bir şekilde kullanacagına söz verirse) kullansın. herkes kullanıyor arkadaşlarında da varsa özeniyordur yazık. siz de arkadaş olun arada da takip edin. tanımadığı kimselerle iletişime geçmemesini de tembihleyin. bu kadar da sıkmasınlar kızı

Kızlar günaydın.

Kafam geceden beri allak bullak.

Allah aşkına bu ergenlere nasıl yaklaşmak gerekiyor ya?

Eşimin kızkardeşi var. bu sene 8. Sınıf. Biraz sıkı büyüyor hani bir eli yağda bir eli balda şımarık bir ergen değil. Hani kimse ona baskı yapmaz ama sınırları vardır, aşmaz. Örnek veriyorum sevgilisinin olmasını ailesi kesinlikle kabul etmez, yanında abisi ve ben olmadan araçla gidilecek mesafede yere gidemez. Zaten öyle öf pöf bir ergen de değil, klasik pek insan içine çıkmama olsun, pcden kalkmasın, anayı babayı beğenmesin gibi özellikleri var. Ama had safhada değil.

Eşimin ailesi çok kardeş. En büyükleri eşim, en küçükleri bahsettiğim ergen. Anne saf, her şeye inandırabileceğiniz türden. Baba da höt höt bir tip. Eşim otomatikman vekil baba rolünde ailede.

6 7 ay önce okuldaki öğretmenlerinin annesini araması sonucu okul dışından serseri biri ile takıldığını öğrendik. Babasının haberi olmadı zira babasının haberi olması demek bizim ergenin eğitim hayatının bitmesi, direk bir atölyeye işçi verilmesi demekti. Hatadır olur hangimiz o yaşta hata yapmadık ki dedik. Konuştuk kapandı.

İki hafta önce yine ispiyonlama sonucu sosyal medya kullandığını öğrendik. Eşim sosyal medya kullanmasına karşı değil. Ama lafı geçtiğinde kullanmıyorum diyordu ve ona yalan söylemiş olmasına kızdı. Kullanacaksan insan gibi beni ve slim ablanı ekle, eklemeyeceksen de kapat dedi. Kullanmıyorum dedi, yalan yok bizde hiç araştırmadık. Güvendik.

Geçen hafta eşim "kızım yıl 2016 kullan şu hesaplarını hesabı olmayan mı var bu devirde hadi" dedi. niyetimiz göz önünde olsundu. Yok dedi.

Dün akşam iftar sonrası dışarı çıktık. oturduk kahve falan içiyoruz bir yerde, orada elinde telefondan fbooka girdiğini gördüm. Söylemedim hiçbir şey. Niyetim eşime bile çaktırmadan ayrıca konuşmaktı ama eşim de görmüş.

Eve girmemizle eşimin görümcemi odaya sürüklemesi bir oldu. Neye uğradığımızı şaşırdık. Araya girdik kaynanamla. Oturduk dördümüz konuştuk. Eşim kardeşine ilk defa vurdu, görümcem ilk defa ailede birinden tokat yedi. Kayınvalidem şok ben şok.

Eşimle annem konuşurken babasına haber vereceklerini söylediler. Sonra üçümüz ayrıca konuşunca onları ikna ettim. Yani okkalı dayak yiyip, okula gönderilmeyip, eve kapatılınca ne olacaktı ki? Evet çözüm ama mantıklı bir çözüm değil.

Dün kullandığı hesapları inceledim. Baştan beri hiç kapatmamış, o bahsettiğim serseri çocukla daha mayısta ayrılmışlar. Açıkçası bir şey yakalamadım yani dudak büzmeli selfiesi bile yok da binlerce arkadaşı olan absürd ergen hesapları var. Kötü bir konuşmasına da denk gelmedim. Yanlış bir şey yaptığını düşünmüyoruz ama yalan söylemesine kızıyoruz. Kapattım her şeyini.

Sonra biraz da ben konuştum. Ciddi manada çok ağır konuştum. En son slim abla vur kır ama bu lafları söyleme dedi, öyle ağır konuştum. sadece benim konuşmamda ağladı. Bizi aptal yerine koyduğundan, annesini hepimizin gözünde ne konuma soktuğundan, başına gelebileceklerden ve ona uzun süre güvenmeyeceğimizden bahsettim.

O kadar ağlamanın zırlamanın üzerine başka şeyleri de itiraf etti. Arada sigara kullanımı, kendini kesme vs. Döküldü yani.

Sahurdan sonra çıktık evimize geldik. Kayınvalidem de eşim de slim sen en mantıklımızsın sen ne söylersen onu yapacağız diyor. Nasıl yaklaşmak gerek?

Yani bu konuyu cidden babaya ve diğer abilere yansıtmadan çözmemiz gerekiyor. Duyulursa kızı bir süre eve kapatıp daha sonra da hayatını bitirirler, 6 7 sonra da daha 20 yaşında evlendirip hayatını mahvederler. çünkü onlar için 14 yaşında bir kızın fbook kullanması bile kabul edilebilir değil. Aile buna müsait, eşim bunu istemiyor, kayınvalidem biz ne dersek onu doğru görüyor.

Bu kızı yalan söyleme ve kendine zarar verme huyundan nasıl vazgeçirebiliriz? bir şeyleri yanlış yapıyorsak neyi yanlış yapıyoruz? En basitinden o kapattığım hesapları yeniden açması bile bu sefer sonunun geleceğinin habercisi olacak.

Ne yapmalıyız? Doğru olan ne? Psikolog önerim gereksiz görüldü.

Çok fazla baskıya maruz kalan çocuklarda yalan söyleme, arkadaşlara aşırı düşkünlük, yanlış arkadaş seçimleri, sigara, alkol hatta uyuştururcu gibi maddelere yatkınlık, kendine zarar verme çok olası şeyler. Aynı şey fazla serbest çocuklarda da görülüyor.

Sizin için yasak değil sosyal medya siz yasak koymadınız ama onun kafasında bambaşka bir dünya var. Baskı var tehdit var. En ufak bir hatasında başına geleceklerden korktuğu için saklıyor. Hata yapıp hesap vermektense yalan söylemek daha kolay geliyor.

Şu durumda ne yapabilirsiniz bilmiyorum. İpleri biraz gevşetin desem de sizin elinizde olan bişey değil belli ki. Ancak yanında bir abla desteği olabilirsiniz, yönlendirebilirsiniz.

Bence su anda kendini ailesine ne ait nede guvende hissediyor.Klasik baskici höt höt bir aile var burda.o cocugun kendi yasitlariyla vakit gecirmesi lazim.spor olur sanat olur.Degisik kurslar olur ama kizli erkekli ortamlarda bulunmasi lazim.Arkadas grublari kurup facebook da onlarla geyik yapmasi lazim.Insan sosyal bir canli.hele ki bir ergen daha da sosyal olmak ister.zor donemler.eve kapamayla baskiyla sadece hayati boyu mutsuz olacak bir bireyin temellerini atarsiniz o kadar.

Bu nasıl bi manyak bi ailedir ya. Allah aşkına bu aile yapısını normal gören var mı aranızda? O kadar üzüldüm ki ya yazık kıza yemin ederim. Bi kere herkes müdahil kızın hayatıma korkunç bu. Ağır konuştum ağlattım ne demek ya ne haddinize. Anne baya silik bi tip heralde. Abiden dayak yeme sebebine bak face kullanmış kullanmadım demiş!!!! Anne ciidden çok silik yazık ya, bizde valla o abinin o eli kırıldı yok öyle bişey yani.

Bi kere o kadar baskıcı bi aileki face kullanıp sizi eklemek istememesi çok normal ve bu kararı verme hakkınada sahip.

Bu kadar baskı bu kadar karışan bilinçsiz insan bu kızın çok normal olması beklenemez. Hayatını zindan etmişsiniz resmen. Ailede böyle şeyler yaşayan birnin bilinçsizce serseri tipe kapılıp gitmesi yeniden an meselesi.

2 saat ergen ergen diye yazmışsınız, o ergende siz harikasınız tebrik ederim ya!!!!

Birde sunu eklemek istiyorum. Bu yaşlar tam bir karakter çatışmasının yaşandığı yaşlardir.aile ile birlikte olmak yetmez ona.kendi çevresi arkadaşları ile de zaman geçirmek ister. Kız kendini bir birey olarak kabul ettirmek istiyor.artık çocuk olmadığını ve kendine ait kararları olabildiğini göstermesi lazım.
Kendini kesme bir nevi tepki aileye karşı. Kizimin bir arkadaşı hap içerek intihar bile etmeye kalktı düşünün. Çok tehlikeli yaşlar bunlar.
Psikoloğa gitmeyecekse bile bilinçli ve olgun birinin onunla konuşması gerek.bunu neden yaptığını ne hissettiğini sigara içmekten ne zevk aldığını filan sormak lazım. Hani bazı programlarda bilinç altına etki eden minik ayrıntılar olur ya.(subliminal mesajlar)aynen onun gibi sıradan bir sohbet sırasında direkt onu hedef göstermeden örnekler vermek lazım. O an tepki vermez ama aklının bir yerine bunu not eder.denedim ise yaradi diye söylüyorum.

Ailede birbirinden birşeyler saklama normal diyorsunuz(alkol tüketip söylenmemesi) yani çocuk bu davranışı aileden öğrenmiş, abisi de dövdü diyorsunuz, çocuk abisinin sözüne mi inansın yediği dayağa mı?

Siz etrafındaki aklı başında kişilerden birisiniz, artık siz bir uzmana götürün, ailesine de aşağıdaki posteri gösterin, her çocuk eğitim hakkına sahiptir, çocuğun yetiştirilmesinden sorumlu olanlar haklarını çocuklara zarar verecek şekilde kullanamazlar.
Şu an o çocuğun yaptığı şeyleri yapıp anne babasından destek görerek bunu atlatacak, iyi bir mesleği, eğitimi geleceği olacak çok çocuk var, bunu mu isterler, yoksa 'büyüme sancıları' yüzünden kızlarının hayatını mahvetmeyi mi?

22000130_ocukhaklar.jpg

mutlaka bir hobisi vardır;hentbol,voleybol,folklör,tenis vb bir etkinliğe yada spor klübüne yazdırın bence....Bu yaş tehlikleli ve kendini çevresini çok fazla dinlememesini sağlayacak, hobileri olsun,bu konuda yardımcı olursunuz!

Bence bu konuyu esine de okutmalisin, kendisi de hic bilincli degil cunku.
Baba olmaya hazirlanan biri bu sekilde davranmamali.
Belki yardimci olur.

En guzeli psikolog ergen yasta olanlar icin ozel ilgilenen yerler var bemce oralarla gorusun cok cok kotu bir durumda degil bence kiz ama ailesinin bu sekilde baski yapmasi durumunda daha kotu seylere basvurabilir

Ailede aklı başında biri yok, çocuğun ruh halinden sıkıntılarından anlayacak biri yok, eee bu kadar baskıya anlayışsız insanlara karşı o çocuk yalan söylemesin de kim söylesin. Baba duyarsa okuldan alır çalıştırır ya da evlendirir. Annenin zaten hiçbir fonksiyonu yok, abi gizlediği için tokat atar, yenge alt tarafı bir facebook kullanıyor diye ağlatacak kadar ağır konuşuyor. Çocuğun bu şartlarda normal olmaması gayet normal.

Aynısı benim başıma gelmişti.

Eski eşimin ailesi de senin anlattığın gibi baskıcı bir modeldi ama bu baskı nedense sadece kız çocuğuna yapılırdı. Hatta bir ara baskıdan bunalıp evden kaçmaya çalışmıştı büyük olay olmuştu, okuldan almaya kalkmalar, evlendireceğim bu kızı kurtulacağımlar falan.

Sevgilisinin olduğunu, sosyal medya paylaşımlarını, sigara kullandığını bir vesile ile öğrendim. Anne babasına benim söylemem doğru olmazdı ve hiçbir şeyi değiştirmezdi eminim. Ben de önce kızçeyle konuştum (severdi beni), liseye giden bir genç kız olduğunu, hayatın kendi hayatı olduğunu ama yanlış hareketlerle kendini harcamaması gerektiğini yoksa ileride nelerle karşılaşabileceğini anlattım. Sonra da abisine yani eski eşime söyledim. Eski eşim pek fazla karışmak istememişti, X ele avuca sığmayan bir kız bazı şeyleri de akıl edemeyecek küçük bir çocuk değil, her koyun kendi bacağından asılır dedi sadece.

Eşinin vurmasını falan hiç tasvip etmedim. Sanırım eşinin ailesi de erkekleri pohpohlayıp kızları baskılayan bir aile ve muhtemelen eşiniz bu tür baskılara maruz kalmadı. Anne babasının yapmadığını yapıp adaletli olursa kız kardeşi onu gerçekten sever ve güvenir.

Spora gitmesi fikrini destekliyorum. Ya da başka bir hobi kursu. Hem enerjisini atar, hem arkadaş edinir hem de önemsendiğini hisseder.

Serseri erkeklerle takilmasinin nedeni hayatindaki erkek ilgisinin eksik olmasi.

Babasi höt höt biri diyorsunuz kiziyla bir paylasim yok. Abiler ayni hatta abiler tokat atmaktan cekinmiyor. Kiz ilgiyi o serseride ariyor iste.

Esinizle konusun. Kiz kardesiyle ilgilensin. Ona guzel sozler soylesin. Bu sana cok yakismis diye iltifat etsin. Onunla konussun sohbet etsin. Disari cikartip gezdirsin.

Beraber buz pateni gibi aktiviteler yapin. Ne bileyim hep beraber at binmeye gidin. Giyin esofmanlari doga yuruyusune cikin. Hatta gittiginiz yerlerde onun fotografini cekmeyi teklif edin. Mesela hadi at ustunde senin resmini cekeyim diyin. Yani ilgi onun uzerinde olsun. O zaman erkek arkadasi ihtiyaci azalir.

Babasindan abisinden ilgi gormeyen kizlarda genellikle kucuk yaslarda serserileri pesine takilma egilimi olur.

Babasina da anlayabilecek biriyse anlattin bunlari ama soylediginize gore pek anlayacak birine benzemiyor.

Zaten bir yanlış yaptığını düşünmüyoruz. Ona güveniyoruz. Ama bugüne kadar çoğu şeyimize dahil ettik onu. Her haftasonu biz nereye gidiyorsun onu da götürdük. Demek istediğim bizden saklamasına gerek yoktu.
Mesela eşimin ailesinde alkol çok ayıptır, hepsi içer ama söylemez. Bizim kız daha bu kış abisinin karşısına geçip ben bira içmek istiyorum dedi, eşim de söz veriyorum reşit olduğun gün ben götürücem seni o güne kadar kaçamak falan yapmaya kalkma dedi.
Boğduğumuzu düşünmüyorum cidden sıkıntımız bizden BİLE saklaması.

''Esimin ailesinde alkol cok ayiptir,hepsi icer ama soylemez ''

Bence bu cumle kilit nokta,cocuk ailesinden bu ogretiyi almis bilincaltinda bu var ,yap ama sakla.

Benim de hemen hemen ayni yaslarda yegenim var,ona yapmamasi gereken bi sey soylendiginde bizi kontrol ediyo eger ayni seyi yapiyosak ciddiye almiyo uyariyi fakat sozlerimiz ve yaptiklarimiz ortusuyosa hakli oldugumuz kanaatine variyo kendince ve yapmiyo.

Annesiyle arasi iyiyse annesi guzel bi konusma yapabilir aslinda,cocugun bi sirdasa ihtiyaci var gibi geldi bana.

Allahım kolaylık versin.
Gerçekten ne zor bir dönem...
İnşallah hasarsız atlatırsınız karşılıklı.
Ben hiç anlamam da sadece aklıma geleni söyleyeyim,mantıksız bulunursa es geçilebilir sıkıntı yok.
Beraber vakit geçirmek iyi gelebilir. Havalar ısındı mesela.
Beraber bikini alışverişi,küçük bir tatil.
Ama sıkıp boğmadan,orada da bence arada özgür bırakıp çaktırmadan izlemeli belki...
Yani ben olsam kendi gözetimim altında nefes almasını sağlardım.
Abiyle yaş farkı bu kadar olduğuna göre yaşlı ebeveynlere sahip sanırım.
Sıkılmış bunalmış olabilir...

Aslında çok yaşlı ebeveynleri yok ama beraber bir şeyler paylaşabileceği ebeveynleri yok. Mesela en basitinden biz dğn 4ümüz çıkarken diğer abiler olsun, baba olsun yoktu. En sevdiği abisi, her şeyini paylaştığı abisi eşim. Normalde ablasına anlatmadığını bana anlatır. Beni ablasından çok sever. Sosyal medya için yaptıklarını absürd bulmuyoruz. Hadi diğerleri sıkıydı sakladı, e biz?

hobisiz ergenlerin problemi bu bence,
daha sosyal olabileceği kurslara gönderebilir misiniz, spora ya da sanata yönlendirebilir misiniz?
kısıtlı çevresinde ise onu özgür bırakmak gerekir.
yazın özellikle konsere vs götürerek (mesela üniversite şenlikleri) daha düzgün yaşamlara özenmesini sağlayabilirsiniz.

Hiç aklıma gelmemişti. Olabilir.
Ama şu dönemde yaparsak ödüllendirmiş olmayacak mıyız?

E o kadar sıkmışlar ki çocuğu her şeyden korkup gizlemeye başlamış. Biraz serbest bıraksınlar seneye liseye başlayacak.

Hadi babası sıktı, hadi annesini saf gördü kekledi bir güzel, hadi diğer abileri bunalttı. Ama bu çocuk bize de yalan söylüyor. Dün kendi de itiraf etti ben size aramızda kalsın desem söylemezdiniz biliyorum. E bize niye yalan söyledin, cevap yok.

Okuldan alınıp hayatının mahvolma riski olan bir ailede yaşıyor, bence yalan söylemesi normal bu durumda, düşünün bu yaptıkları için(facebook, erkek arkadaş, sigara) başka bir ailede olsa okuldan alınır mıydı? benim ailem asla almazdı. Sorun çözmek, düzeltmek yerine hayatını mahvetmeyi tercih eden bir ailesi var, kendini kesen çocuğu alır psikiyatriste götürürsünüz, okuldan alıp evlendirmezsiniz. Bence siz aileyi ikna etmeye çalışın.

Aileye duyurmama sebebim bu zaten.
Hani ailenin yapacağını kesinlikle tasvip etmiyorum. Ama su aşamada her şey değişse bile yine yalan söyleyecek, ona gördüm. Yukarıda da yazdım ya hadi ondan bundan sakladın, biz sana ne ettik?

Ne yap ne et psikologa ikna et eşini ve ailesini gorumcen için.

Baskı yapacağım o konuda.

Kızın üzerinde çok baskı var.
Bu nedenle ne olursa olsun yalan söylemeye devam ediyor olabilir. Savunma mekanizması aslında.
Yazmışsınız. Kapatılan hesaplar tekrar açılırsa kötü olacak diyorken evet var nasıl desin?
Bu şekilde düşünüyor.
Bence ona arkadaşça yaklaşılması gerekiyor.
Görümceniz kimseye güvenmiyor.
Bu şekilde baskılar devam ederse ailenin evlendirmesine gerek kalmadan kendisi kurtulayım diye evlenir zaten.
Daha küçük toparlanabilir.
Rol modeli yok bu kızın. Şiddet,dövmek, vurmak çok yanlış. Abisi yani eşiniz özür dilesin. Onunla bir bağ kursun. Güven bağına ihtiyacı var. Sürekli onu yargılayan kişileri değil onu anlayacak kişileri istiyor. Bundan daha normalide olamaz.

Eşimle aralarındaki bağ çok güçlü. Etkileyeceğini düşünmüyorum. Zira dün eşim kardeşine "ben sen yalan söyledin diye iğrenç bir adammış gibi kardeşime vurdum!" Dediğinde kapattılar o konuyu. Her şeyi yapmamıza rağmen bize de güvenmiyor, belki yöntemimiz yanlıştır diye konu açma ihtiyacı hissettim.

Benim de aynı yaşlarda kız yeğenim var.Erkek arkadaş ve sigara olayı ,kendini kesmesi bunlar için mutlaka yardım almalısınız.Bu sizin sadece nasihatla çözebileceğiniz bir sorun değil çok daha ciddi.Ergen psikiyatristleri ,pedagogları var mutlaka götürün.

Eşiniz sakın bir daha vurmasın sakın .Ailede en mantıklı kişi sizsiniz belli ki.Bu işi siz halledin .

Bakın cidden yanlış düşünüyor olabilirim ama eşimin dün tokat atmasının iyi olduğunu düşünüyorum. Bunu kimseye söylemedim tabi eşimin bı saçma davranışını tetikleyecek değilim ama cidden tek bir tokat, daha önce hiç olmadıysa bir dank ettirmez mi?

Eşimle konuştum şimdi, psikolog fikrine hala uzak ama ikna edebilirim sorun olmaz.

Kız daha 14 yaşında bu kadar çok baskıya maruz kalması çok yanlış. Yasaklar herzaman çekici gelir biliyorsunuz. Şuanda sosyal medya hesabı olmayan bir ergen bulmak çok zor.oda arkadaşlarından heves ediyordur. Bence bazı kısıtlamalar olsada kontrol altında olduğu sürece fbook kullanmasına izin verilmeli.
O serseriden zaten ayrılmış.
Yalan söyleme huyuna gelince bu çocuk buna mecbur bırakılmış. Anlayışlı bir aileye sahip olsa yaptığı herşeyi yanlış bile olsa anlatır. Tepkilerinizden korkuyor bu kız.
Benimde 16 yaşında bir kızım var.ve ona her zaman ne olursa olsun dürüst davranması gerektiğini hep söylüyoruz. Yapılan her hatanın telafisinin mümkün olduğunu ve hata yaptığını kabul etmenin çok büyük bir erdem olduğunu vs..
Verdiğiniz tepkiler yanlış. Tokat atmak tehdit etmek küçük düşürmek aşağılamak gibi tavırlar ters etki yaratır.
Daha yumuşak ve pozitif daha anlayışlı ve açıklayıcı olmalısınız. Bir yanlış yaptığında bunun sonucunda başına gelebilceklerı sakin bir dille ve tane tane ama asla tehdit etmeden anlatmaniz lazım.

Beni yanlış anlamışsınız. Cidden derdimiz nasıl sosyal medya kullanır değil, tabi ki kullanacak zira yıl 2016 hepimiz kullanıyoruz. Bize neden yalan söylüyor? O 5 bin tane arkadaşın arasında hiç mi pedofili bilmem ne yoktu? Mahallesine kadar yazmış, okulu yazıyor. Biri takılsaydı ne yapacaktık? Hani üstünde baskı yok demiyorum. Var. Ama bizimle iş birliği yapabilirdi bize de yanaşmadı. Biz nerde hata yaptık.

Bence siz de cok gaddar davranmissiniz.
Ergen demissiniz ama gayet ılımlı tepkiler vermis.
X abla boyle konusma demis.
Ergen dedigimiz bagirip cagirip benim hayatima karisma asiligini de gosterirdi.

Hayir, bence hic de mantikli ilerlenmemis.
Ustelik en mantiklimiz denilen siz de mantiksizca davranmissiniz.
Ailenin gozunde ne konuma dustun denilecek bir sey degil ki face hesabi olup da soylememek.
Ustundeki tahakkumu siz goruyorsunuz, yalana itmesinin cok normal oldugunu dusunmeliydiniz.

Eger bu tepkiyi serserilerle arkadaslik yapmasina, sigara icmesine, kendini kesmesine falan verseydiniz iletisim kurmussunuz ancak agir konusmayin ki kacmasin derdik ama siz olayi bize nasil soylemez, bize bize bihterimize'ye donusturmussunuz.
Boyle bir abimin hanimina ben de demezdim.
Abiye de demezdim cunku abi de dengesizce tepkiler vermis.

Olaya bak yani.

Ergenlerle uğraşmak çok zor, benim de aynı yaşta kız kardeşim var. Annem falan ilgisiz, e ben de dört sene boyunca zaten okunmaya gitmiştim. Neyse bir süre önce facebook'u saçma sapan şeyler için kullandığını öğrendim ki biz de baskıcı değilizdir. Her şeyi var yani sosyal medya, ne isterse alınır vs. Ama facebook hesabını kapattırmak zorunda kaldım. Aramızda çözmeye çalıştık, aileye yansıtsak anneannem kalpten giderdi yani. Yine de aileme söyledim facebook kullanmayacak siz de görürseniz bana söyleyin falan diye uyardım. Buna rağmen annem gitmiş tablet almış, babam gitmiş telefon almış ona. Teog'dan düzgün bir sonuç alamadı, saçma sapan bir liseye gidecek. Okunmaya zaten pek gönlü yok. Kötü alışkanlıkları yok ama ne bileyim... Parlak bir kız da değil, ne ders çalışmaya hevesi var ne bişeye. Ailem de bi garip, ben çocuğa diyorum ki yeter o tableti elinden bırak artık, bana kalkıp 'sen ne karışıyorsun?' diyorlar. Neyse ki Kore sevdası var, Koreli şarkıcılarla ilgileniyor bu aralar bol bol. Ben özendirmeye çalışıyorum bak çalışıp üniversiteye gidip güzel bir iş sahibi olursan Kore'ye gidebilirsin diyorum, hoşuna gidiyor ama sonuç sıfır. Annem umursamıyor, harçlığını verip kenara çekiliyor sadece. Benimle de ilgilenmedi ama ben kendimi kurtardım bi şekilde. Kardeşimi de ben gibi sanıyor herhalde. Zor işler. Olay anne ve babada bitiyor genelde.

Eşimle aralarındaki bağ çok güçlü. Etkileyeceğini düşünmüyorum. Zira dün eşim kardeşine "ben sen yalan söyledin diye iğrenç bir adammış gibi kardeşime vurdum!" Dediğinde kapattılar o konuyu. Her şeyi yapmamıza rağmen bize de güvenmiyor, belki yöntemimiz yanlıştır diye konu açma ihtiyacı hissettim.

Siz öyle görüyorsunuz ama görümceniz için öyle değil. Bence ortada vurma kırma varken güvenden bahsetmek pek doğru değil.
Ailede içmek kötü ama herkes gizli içiyor demişsiniz ya. İşte görümcenize bu şekilde örnek oluyorlar.
Kızın rol modeli bu. Verilen mesaj şu. Herşeyi yap ama gizli yap. Karda yürü izini belli etme.

Çok fazla buraya detay yazmak istemiyorum.
Benim ailemdede bu tarz olaylar oluyor. Benim tek şansım annemdi. O kızsada beğenmesede anlamaya çalışırdı. Doğruyu söylememize teşvik ederdi. Görümcenizin böyle bir dayanağı yok.
Öncelikle psikolojik destek almalı. Kendinizi hissettiklerini anlamasına yardımcı olunmalı.
Görümcenizi yazmaya teşvik edebilirsiniz.
Günlük tutmaktan korkabilir özgürce yazamayabilir ama internete ulaşabildiğine göre blog yazmasına teşvik edebilirsiniz. Yeterki yazsın. Bazen yazarken kendimizi daha iyi anlarız.
Paylaşmaya teşvik edin.

Edit:
Bir arkadaş eşinize okutun bunları demiş katılıyorum.

Back
X