bir kaç siteden bulduğum yazılara bak bi
GEBELİKTE KARBONHİDRAT, PROTEİN VE YAĞ İÇEREN BESİNLERİN ALIMI
Hamilelikte karbonhidrat içeren yiyeceklerin tüketimi:
Karbonhidratlar vücutta başlıca enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Yeterli alınmaları proteinlerin enerji kaynağı olarak kullanılmalarını önler, yetersiz alınmaları vücutta protein yıkımına neden olabilir. Fazla karbonhidrat alınması durumunda ise vücutta aşırı yağ depolanması meydana gelir. Hamilelikte ideal karbonhidrat tüketim miktarı günlük alınan besinlerin %40'ını oluşturacak kadar olmalıdır. Çoğu besin karbonhidrat içerir ancak en çok ekmek, pirinç, un, tatlılar, çikolata, şeker, meyce, sebze, hamur işleri gibi besinlerde bulunur. Bu nedenle bu besinler ideal miktarda tüketilmelidir, aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Özellikle meyveler bazı hamile bayanlar tarafından bebeğe bol vitamin sağlayacağı düşüncesiyle aşırı miktarda tüketilmektedir, bu yanlıştır. Çünkü meyveler vitamin ve mineral içermekle beraber bol karbonhidrat yani şeker içerirler bu nedenle aşırı tüketilmeleri gereğinden fazla kilo alımı ve yağ depolanması ile sonuçlanır. İdeal olanı günde en fazla küçük bir tabak meyve tüketmektir. Hamilelikte günlük karbonhidrat alımı yaklaşık 175 gram kadar önerilmektedir, bu miktar hamile olmayanlarda 130 gram kadardır, görüldüğü üzere arada kat kat farklar yoktur, bu gözününde tutularak besinler tüketilmelidir.
1 ) Gebelikte Karbonhidrat, Protein ve Yağ Tüketimi
Yemek yeme alışkanlığı, hamileliğin genel düzeni için çok büyük önemi olan ve hamileliğin belirleyici ana etkenidir. Aslında bakılacak olursa, hamilelik haricinde sağlıklı bir hayat sürmek için uyulması gerekenlerin en başında dengeli, sağlıklı ve düzenli
beslenme alışkanlığı vardır. Fakat hamilelik söz konusu olduğu zaman, anne adayı ile bebeğin sağlıklı olabilmesinin ilk ve en önemli koşulu, doğru beslenmedir. Bu durumda ilk olarak, bebeğini dünyaya getirmeye hazırlanmakta olan anne adayının sorumluluğudur.
Hamilelik dönemi içerisinde alınması gereken ne hayati besin kaynakları karbonhidrat, protein ve yağlardır. Bunları tek tek inceleyerek önem ve değerlerini öğrenelim.
Gebelik sırasında çok fazla kilo almaktan korkan bazı kadınlar, hata ederek diyetlerinden karbonhidratları çıkarırlar. Saf ve/veya basit karbonhidratların (Beyaz ekmek, pirinç, kek, kurabiye, şeker, şurup) besin değeri az, kalori çoktur. Saf olmayan ve/veya karbonhidrat kompleksleri (Kepekli ekmekler, kahverengi pirinç, kuru fasulye, bezelye ve elbette özellikle kabuğuyla pişirilen patates) ve taze meyveler, gerekli B vitamini, mineraller, protein ve lifleri almamızı sağlar. Bu yalnız sizin için değil, bebeğiniz için de iyidir. Bulantı ve kabızlığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur, doyurucu ve liften zengin (Yağlı ve mayonez gibi soslarla hazırlamadığınız sürece) ama şişmanlatıcı olmadığı için kilonuzun da kontrol altında olmasına yardımcı olacaktır. Son araştırmalar karbonhidrat kompleksleriyle beslenenler için bir iyi haber daha vermiştir. Fazla lifli besin tüketenlerde gebeliğe bağlı şeker hastalığının gelişme riski azalmaktadır (Az lifli besinlerden yüksek lifli besinlere birden geçmeyin).