Aranızda kilo vermek isteyen varmı :)buyrun beraber zayıflayalım

herkese günaydınlar :)

geçenlerde doktor Oz show da izledim zaten bilinen bir şey de ama hatırlamak ve belki yeni öğrenecekler için için günün tüyosunu vereyim;

Çaya şeker yerine tarçın koyun :)

çayı demlerken; demliğe 1 adet çubuk tarçın ekleyin. Böylece hem çaya hem lezzet katmış, hem şeker kullanımını azaltmış, hem de kan şekerleri üzerinde olumlu etkiler yaratmış olacaksınız. Amerikalı bilim adamları, yemeklere eklenen az miktarda
tarçının kandaki şeker düzeyini belirgin şekilde düşürdüğünü ortaya çıkarmışlardı.

Peki nedir tarçının sırrı;

Tarçın Hindistan'da antik tedavi şekillerinde (Ayurveda) kullanılmıştır. Kan dolaşımını düzenlediği ve ilaçların vücutta daha etkin hale gelip kolayca yayılabilmesini sağladığı tespit edilmiştir. Isıtıcı ve enerji verici özelliğinden dolayı zayıf, sinirli ve çok üşüyen insanları tedavi etmede kullanılmıştır. Şişman kişiler üzerinde de belirli dozlarda olmak koşuluyla tokluk hissi yaratması için verilmiştir.

Besinsel değerine bakılacak olursa; potasyum, kalsiyum, demir ve lif açısında zengindir fakat, kullanımı az olacağından besin öğelerinden yararlanımı az olacaktır.

1 yemek kaşığı tarçın = 41 kcal

1 tatlı kaşığı tarçın = 16 kcal

1 çay kaşığı tarçın = 5 kcal'dir.

Içeriğinde bulunan "sinnamaldehit"in kan şekerini ve kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Yapılan araştırmalarda, özellikle diyabet (şeker) hastalarında kan şeker düzeyini dengelediği bulunmuştur. Kalp-damar hastaları için de kan kolesterol ve trigliserit düzeyinde düşüş sağlaması, iyi kolesterolü (HDL) yükseltmesi ve kötü kolesterolü (LDL) de düşürmesi başka bir faydası olarak görülmektedir. Bir anlamda; hiperkolesterolemiden oluşabilecek kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de azaltmaktadır. Günlük aşırıya kaçmadan belirli miktarlarda alınması ise, kilo kontrolünü sağlamada yardımcıdır.

Özellikle kalsiyum ve lif sayesinde vücutta meydana gelen ödemi azaltmakta, biriken fazla tuzun atılımıyla birlikte hipertansiyon riskini düşürmekte ve kolon kanserine karşı koruyucu etkisi olmaktadır.

Sindirim sistemine yardımcıdır: mide rahatsızlıklarını ve karın ağrılarını giderir. Barsak kurtlarının boşaltılmasına, iltihapların iyileşmesine ve gaz sıkıntılarına yardımcı olur.

Ağıza alınarak çiğnenmesi ağız ve diş kokularına iyi gelir. Özellikle kış aylarında sık görülen grip ve nezle gibi hastalıklara iyi geldiği gibi öksürüğede faydası olur.

Anti-viral özelliği 1918 yıllarında meydana gelen bir grip salgınında tarçın fabrikasında çalışan işçilerin grip olmadıkları tespit edilmiştir.

2003'te yapılan bir araştırmada tarçının zararlı bakterilerin ve tümörlerin oluşumunu engellediği saptanmıştır. Iki tür sebzenin birinin içerisine tarçın yağı katılmış, diğerine katılmamıştır. Tarçın yağı katılan sebzenin çürüme ve bozulma zamanı daha uzun olmuş yani dayanıklılığı tespit edilmiştir. Koruyuculuğunun yanında tat ve koku olarak güzel bir hal aldığı saptanmıştır.

2004 yılında yapılan bir araştırmada da; tarçın kokusunun beyin fonksiyonlarını, hafızayı, dikkat durumlarını ve konsantrasyonu arttığı gözlemlenmiştir.

KULLANIMI: Yemeklerde ve tatlılarda özellikle lezzet ve koku amaçlı kullanılmakta olup, sütün zararlı bakterilerini yok ettiği için daha çok sütlü tatlılarda kullanılmaktadır. Bal ve limon ile karıştırılması boğaz yanmasına iyi gelmektedir. Tatlı krizlerini yenemeyen ya da şeker kullanımını azaltamayan bir bireyin çayına veya suyuna tarçın koyması tatlandırıcı etki yapmaktadır. ½ litre suyun içerisine konulan 1 çay kaşığı kadar tarçın hem su içemeyenler için bir yardımcı görevi görür, hem de kilo kontrolüne faydası olur.

Fazla alınması alerjik etki yaratabileceği gibi yine "Herşeyin fazlası zarardır." ilkesini unutmamalısınız.

Her zaman bir Beslenme Uzmanı olarak denemediğim ya da yapmadığım bir şeyi yakınlarıma ve bana güvenenlere tavsiye etmediğim gibi kendimle ilgili bir anımı anlatmak istiyorum. Uzun yıllar boyunca çay için kulladığım şeker tüketimim çok fazlaydı. Günde en fazla olarak tükettiğim 3 bardaktı ama yine de şekerin varlığının yarattığı etkiyi saptadım. Bir an önce şekerden kurtulmam gerektiğine inandım ve yaklaşık 2 ay önce bir anda kestim. Çayı bu şekilde tüketemediğimi farkettiğimde bir çözüm yolu aramaya başladım. Misafirliğe gittiğim kuzenimin çay tabağımın yanına koyduğu çubuk tarçınla keşfettim o çözümü. Dilediğim kadar içebildim ve kokusu da beni mest etti.

Özellikle su içemeyen danışanlarıma da tavsiyem; suyunuzu tatlandırmak için 1 çay bardağı tarçın yeterlidir. Kalorisi az, faydası fazla bir besin olarak tarçını denemeden karar vermeyin..

SAĞLIKLI BESLENMELER

UZM. DYT. SEYRAN SEÇİL SAKAT
 
safehaven çok sağol umarım arkadaşların işine yarar bu bilgi ben tarçını çok seviyorum ama ne zaman yesem şekerimi dahada düşürüyor..
 
Kizlar ben acikinca beyaz lahananin yaprağıni cig cig yiom bi orta boy beyaz lahana30 kalori zaten nerdeyse kalorisi yok ve acligi bastırıyor deeneyeblrnz:KK66:
 
canım bazı arkadaşlar benide ekle deyip kayboluyorlar..birkaç gün beledim o yüzden ama ekliyorum canım senide..

Günaydın benide alsanıza aranıza ben bu gidişle şişkoo olucam şuan 56.800 boyum 1,62 ve 22 yaşındayım kızlar hedefim 49 olmak ): ama napıcam nasıl başlıycam ne yicem nasıl diyet yapcam dikkat etcem bide yol gösterin bana :) muckkkkkkkk:KK55::KK55::KK56::KK56::KK56:
 
X