Araba kullanmak

Birde ben ehliyetimi aldığımda park etmeyi bile bilmiyordum. Öğretmiyorlardı ki. Şimdi kızımın okul güzergahında yapılıyor eğitim,geçerken görüyorum iki duba arasına park ettiriyorlar eğitimde. Ben paralel park etmeyi bilmiyordum düşünün durumun vehametini. Bize verilen eğitimde ve sınavda bin arabaya aynaları kontrol et,tak vitesi çalıştır,zamanı gelince ikinci vitese al,kavşaktan dön,birde bir yerde sinyal verip sağa çekip geri gidiyorduk. Sınavda eğitimde bu kadardı.Şimdi öğretiliyor daha detayli ki. Bence bu bile yetersiz. Öğretsene yokuşta manuel arabayla geri kaymadan kaldırmayı. Öğretsene paralel parkı. Ama yok aynaydı,emniyet kemeriydi bunlarla uğraşıyorlar ki bunları yapabilmek icin ekstra egitime gerek yok zaten 5 yaşındaki kızım bile takabiliyor kemerini. Tamam bunlarda önemli ama yokuşta kalkmak ,park etmekte aşırı önemli.
Ehliyetimi aldım 1 ay zaman geçti dik yokuşu olan bir avmye gittim. Giderken sorun yoktu yokuş aşağı ama cıkarken dik yokuşta kaldım. Trafik durdu,bende durdum arabayi kaldıramadım. Ha bire stop ediyor. Arkada upuzun bir kuyruk,tek şerit yol. Kaldırıma çıktım arabayla o panikle,indim yardım istedim. Genç bir çocuk indi arabasından benim arabayi kaldırımdan indirdi de çıkabildim. Sonra dedim benim buna çalısmam lazım zira arabam manueldi. Bir daha bu duruma düşme kızım dedim. Aldım arabayı 3 gün kendi kendime yokuşta dur kalk yaptım. Pratik yapınca alıştım. Sizde eksikleriniz varsa onlara yoğunlaşın. Üzerine gidin. Trafikte değil ama müsait zamanlarda yapın bunu. Calışın bol bol. Alışırsınız. Ama trafikte bu hatalar arkadan çalan kornalar eşliğinde kendinizi kötü hissettirir,özgüveninizi kaybettirir. İyice soğursunuz inanın. Yapamıyorum noktasına gelirsiniz. Herkesin acelesi var artık,kimsenin kimseye tahammülü kalmadı.
Bilmemek kötü. Bilmediklerinize yoğunlaşın.
Yeni sistem değişti önce arabayı kaldriyorsun

İlk biraz gittikten sonra geri geri sağa sola kırmadan 25 metre kadar gidiyorsun sonra devam ediyorsun

Yokuş yukarı durup geriye kaçırmadan yokuşta kaldiroyorsun arabayı

Sonra iki duba arası park sonra büyük bir kavşaktan geriye dönüyorsun

En sonunda geri geri L yapılıyormuş

Ben sınava girdiğimde geri geri L yoktu sadece

lütfen tamamıyle araba kullanmayı öğrenmeden trafiğe çıkmayın
yolda görüyorum bu tarz bayanlar kazayas sebebiyet veriyorlar
kendi canınıza ve başkasının canına kast etmeyin

Eşim hep derki bu gereğinden fazla yavaş gidenler hep kazaya sebep oluyor.ne kadar doğru bilemiyorum.bende yazın alcam ehliyetimi inşallah.yaşadığım yer küçük bi ilçe ve motor çok kullanılıyor.onlardan biraz korkuyorum bende.
evet eşin doğru diyor
gunde 100 km yol yapıyorum işe gitmek için
otoyolda bir bayan şöfor yola cıkıyor 30 -40 km ile direksiyona yapışık gidiyor
arkadan vuracak birisi haberi yok

Kocadan ve babadan hoca olmaz! Net.
Ben de anlamıyorum ders ve sınav sürecimde o kadar rahat kullanırken eşimle o kadar rahat olamadım. Eşimin eli hep el frenin üstündeydi zaten. Aşırı geren bir durum. Keza babamla çalıştığım 1 seferde de düz yolda zor kullandım.

Özel ders alın veya deneyimli bir tanıdığınız (kadın/erkek) yardım etsin.

kocadan hoca olmaz derler

hee kocanız benım kocam gibi sakın sesiz bir adam olsa hocaya gerek kalmaz ama

kocandan ders almak trafıge çıkman çok zor , lütfen kendıne başka bir hoca ayarla

yemin ederim hayattan soğudum. Azıcık b8 özgüvenim vardı şuan yolda yürürken bile korkuyorum
Ben varimmm senin gibi kursta şahane geçen eğitim sınav sonrası tek bile çıktım bazen eşimle gittiğimizde kullandım beni zıvanadan çıkardı bas gaza bas hadi bas o taraftan gitme vitesi 4 e at diye başımı yedi en son dedim senin keyfine başlarım al kendin kullan ben senin gibi 15 senelik şoför değilim iki üç ay hic almadım arabayı sonra benimki esnaf işi oldu hasta oldu hastayken bile kullanmadım 3 aydır kullan artık araba hasta oluyorum işim oluyor demeye başladı dedim bir şartla o çeneni kapatırsan kullanırım yoksa o ehliyet duracak ömür boyu tamam tamam bisey demiyorum dedi ve sustu şuan kasisten hızlı gecsemde sesini çıkaramıyor sen özel ders al başka çaren yok kocayla babadan hoca olmaz demisler

Eşim hep derki bu gereğinden fazla yavaş gidenler hep kazaya sebep oluyor.ne kadar doğru bilemiyorum.bende yazın alcam ehliyetimi inşallah.yaşadığım yer küçük bi ilçe ve motor çok kullanılıyor.onlardan biraz korkuyorum bende.

Bunu bilmek için deneyimli olmaya gerek yok zaten. Trafiğe ayak uydurmak şart. Otobanda özellikle diğer araçlar 80-90 ile giderken siz 30-40 km ile giderseniz kazaya sebebiyet verirsiniz.
Zaten otobanda kullanmak şehir içinde kullanmaktan daha kolay.
Ben İstanbul'da hiç kullanamayacağım gibi geliyor mesela. Cinnet sebebi sokaklar ve sürücüler..

benimde park etme kasis ve çukurlardan geçme korkum var kasis geçerken bi ton laf yiyorum eşimden
birde her çukura girdiğimde seri olup direksiyonu hafif kırsam sorunsuz geçicem ama arkadan geleni düşünüyorum hep
yanlış birşey yaptırıp kazaya sebebiyet veririm diye
park etmeye gelince her zaman yamuk duruyorum ne yaparsam yapayım dümdüz olmuyooo :eek:

benimde park etme kasis ve çukurlardan geçme korkum var kasis geçerken bi ton laf yiyorum eşimden
birde her çukura girdiğimde seri olup direksiyonu hafif kırsam sorunsuz geçicem ama arkadan geleni düşünüyorum hep
yanlış birşey yaptırıp kazaya sebebiyet veririm diye
park etmeye gelince her zaman yamuk duruyorum ne yaparsam yapayım dümdüz olmuyooo :eek:

arabaya hakim olunca kendi parçamız gibi istediğimiz yönde hareket ettirebilecekmisiz. Okuyorum her yerde sürekli herkesle araba hakkında konuşuyorum. Teorik olarak da pratikte de kendimi eğitmeye çalışıyorum. İstiyoruz sonuçta usta sürücü olmak. O yüzden korkmamalıyız ve yol almalıyız.

Çok güzel kullandığım söylenemez ama okul döneminden beri hergun kullanıyorum en fazla 80-85 yapıyorum genelde 2 vitesle gidiyorum öğrencinin bol olduğu sokakta

Ondan önce eşim bsgirmamasina rağmen sinir olurdum herşeye karisirdi falan daha araba yerinden oynamadan ohoooooo 2 ye at artık diyordu

Surebikiyordun tek sıkıntım yokuş yukarı geri kaçarsa

Bol bol pratik yaptım

Eşimin olmadığı bi gün çocukların kemerlerini bağlayıp bindim arabaya 10-15 dk yol gittim

Eşim şaşırdı hatta tek yanlışım park etmiş bı arabanın yanında geçerken aynalar birbirine degdi benimki kapandı aradaki mesafeyi ayarlayamadim

Sürekli stop etmiyorsan kalkışlarda iiysen at kendini trsfige

Ben de bu 2'ye tak artık bilmem ne direktifleri yüzünden otomatik bir araba istiyorum. Ama hala o imkanı yaratamadık. Konu sahibi gibi otomatik arabam olsa şimdiye çoktan çözmüştüm bu işi..

Özellikle çocuk doğduktan sonra bir kadının araba sürmeyi bilmesinin nasıl bir özgürlük olduğunu anladım.
Eşim gocunmaz, erinmez istediğimiz yere götürür ama ben kendim yapmak istiyorum.

arabaya hakim olunca kendi parçamız gibi istediğimiz yönde hareket ettirebilecekmisiz. Okuyorum her yerde sürekli herkesle araba hakkında konuşuyorum. Teorik olarak da pratikte de kendimi eğitmeye çalışıyorum. İstiyoruz sonuçta usta sürücü olmak. O yüzden korkmamalıyız ve yol almalıyız.
Arabanın kendi parçamız gibi olması için sürekli araba ile haşır neşir olmamız gerekiyor işte.Erkekler bu şekilde ustalaşıyor sürekli direksiyon dalar çünkü.Bir ay okula gidip gelseniz korkularınız geçer bir ay sonra birde AVM deneyeyim dersiniz :)

Yeni sistem değişti önce arabayı kaldriyorsun

İlk biraz gittikten sonra geri geri sağa sola kırmadan 25 metre kadar gidiyorsun sonra devam ediyorsun

Yokuş yukarı durup geriye kaçırmadan yokuşta kaldiroyorsun arabayı

Sonra iki duba arası park sonra büyük bir kavşaktan geriye dönüyorsun

En sonunda geri geri L yapılıyormuş

Ben sınava girdiğimde geri geri L yoktu sadece
Bende değişmiş dedim zaten ama hala yeterli değil ki insanlar zorlanıyor.
Benim zamanımda bunlar çok daha kötü ve yetersizdi.

kedigozu ne ?

Ben ilk defa bugün tek çıktım markete gidip geleyim dedim. Farlari, silecekleri, sis farlarını falan öğrendim resmen. Hiçbirini bilmiyormuşum. Araba garip tepkiler veriyor onları da çözeceğim inşallah zamanla.
Kedigözü kısa fardan bir tık aşağısı diyim.
Yani araba modelinden modeline de degişir nasıl açıldığı. Mesela ben corsa da öğrendim. Farları açmak için iki defa çevrilirdi buton. Bir kere çevrilince kedigözü açılırdı. Yeni nesil arabalarda sürekli yanan gündüz farı gibi düşünün

eşiniz sizi strese sokmuş belli ki, o olmadan çıkın trafiğe eğer korkuyorsanız da size yardımcı olacak bir arkadaşınız otursun yanınıza, eşiniz size bağırıyordur eminim çünkü bende araba kullanmayı öğrenirken çık sıkıntı yaşadım ama şimdi gayet güzel kullanıyorum o yüzden bi arkadaşınız otursun yan koltuğa hem arkadaşınız bağırmaz ve daha az stresle kullanırsınız :KK39:

Arkadaşlar 31 yılımı trafik fobisiyle geçirmiş biriyim. 5 ay önce ciddi bi trafik kazası geçirdik. Arabamiz pert oldu ama çok şükür sadece ufak sıyrıklarla kurtulduk.

Birden kendime güvenim geldi ve ben araba sürebilirim dedim ehliyet kursuna yazıldım. Derslere katıldım , sınavlardan geçtim ve ehliyetimi aldim. Alalı 2 ay oldu. 2 aydır eşimle birlikte her gün 15 20 dk trafiğe çıkıyoruz. Sürekli bağırıyor bana çok geriliyorum. Panik atak olmaya başladım. Arabadan inince midem bulanıyor başım dönüyor kusuyorum falan.

Artik eşimle trafiğe çıkmak istemiyorum. Bi insan 2 ayda bu işi çözemez mi anlamıyorum ? Tek çıksam trafiğe bi bmw ye çarpsam falan nolur ?

Aslında 30 km den fazla hız yapmıyorum esimleyken bile. Güzel araba kullananlar fikir versin ben bu sureci nasıl aşabilirim ? Çok korkuyorum araba kullanmaktan. Ne zaman normale dönerim ? Siz ehliyet alır almaz hemen trafiğe akabildiniz mi ? Kendimi kendime ispat etmek istiyorum.
Eşten hoca olmaz ki canım....Niye eşinle çıkıyorsun? Hoca tut ders al. Ben bir kere eşimle çıkayım dedim az daha kaza yapıyordum öyle gerdi beni, yolun yarısında bıraktım.Sürücü kurslarında bir ton hoca özel ders veriyor.

Oncelikle kesinlikle ozel ders al. Kocayla olmuyor bu isler. Ben hamileyken baslamak zorunda kaldim kullanmaya. Hem de sanayi bolgesinden falan geciyordum bi yerden tir cikiyordu baskauerden forklift. Ve kesinlikle tek başına gezin. Once mahallede takil. Sonra islek yerlere gir.

tesekkur ederim. Ben korka korka her gün pratik yaparken bir sabah uyanıp artık ben oldum demeyi bekliyorum. Ama olmak için cesur ve özgüvenli olmak lazim onu anladım. Gözümü karartıp çıkmak istiyorum yola. Yarin deneyecegim inşallah.

Araba kullanirken ben oldum denilen an en tehlikeli dönemdir çünkü o zaman hata yapmaya cok musait olursun. Girmemen gereken yerlere girersin, gecemeyecegin aralıklara dalarsın vs vs ama 3 kere korkarak çıksan dördüncüye daha iyi hissedersin lütfen kendine güven.

Kendi basina kullan, esle babayla anneyle ogrenilmiyo bu isler. Ancak strese sokuyolar fazladan :) bi kac defada oraya buraya vurcan arabayi kacari yok yani :)

Once kendine guvenmen lzm ve bolca bos alanda pratik lazim kendi kendine..sonucta gazda frende senin ayaginin altinda!

Buarada sadece senin kurallaravuyarak araba surmen cok bisey ifade etmiyo ne yazikki karsidakilerinde kurallaravuymasi gerekiyo..

Ehliyeti alali 4 yil olacak ama bende cesaret edemiyorum baskalarina guvenemiyorum ya carparlarsa ya sikistirilirsam vs diye ama bu yaza kadar tekrar ders alip ogrenicem insallah yoksa elimde ehliyetle kalicam. Birde ne babam ne esim ikiside beni cok geriyor bence sizde ozel ders dusunun

X