• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anaokulu ve 1ci sınıf karmaşası.. lütfen yardım

bu sene 2010 doğumlular başladı sanırım..seneyede 2011liler başlayacak biz 2012yiz

benım kızım 2007 aralık dogumlu ve ben 72 aylıkken 1.sınıfa başlattım , ve iyikide geç başlatmısım , aynı dogumlu komşularım 1 yıl önce başlattılar ve gerçekten pişman oldular ,
okuma yazmayı çözüyor çocuk ama ya diğer konular türkçe matematik olmuyor arkadaşalr ,
2.sınıfta 3 işlemli promlemleri anlatmak çok zordu bu sene okula başladıgında yani 3,sınıfta ki derslerinde bir baktımki oooo 4 işlemli problemleri çok güzel çözmüş. ,

bizim öğretmen şöyle söylüyor , altı aylık çocuga koşmayı nasıl öğretemezseniz okuma yazma yıda ögretemezsiniz.

Ben uzun yılar özel okullarda sınıf öğretmenliği yapıyorum. Yıllarca yaşın, çocuğun anlama, yorumla ve yorumladığıni uygulama durumlarını velilerimle konustum. Erken yaştan dolayı gönderilen öğrencilerimin sorunlarını velilerimle paylaştım. Onlari yonlendirdim. Hatta son birkaç sene icerisinde bazi velilerimi ikna ederek yasi kucuk olan ogrencilerimi ilkokulda sınıfta bıraktım. Bir cocuk icin ilkokul çok önemli. Temel burada atılıyor. Okula geç başlayacak olan öğrencilerin hiçbir dezavantajı yok aksine avantaji var. Tanidigim bir çok öğretmen arkadaşım çocuklarını okula bir sene geç gönderdiler ve şuanda çocukları okul birincisi. Bende küçük olan çocuğumu bir sene geç göndermeyi düşüyorum. Bir sene erken veya geç göndermenin öğrenci başarısından etkisi çok büyük. Birinci sınıfa başlayacak olan öğrenci için PDR olgunluk testi yapar. Aldığı puana göre birinci sınıfa başlayıp başlamama konusunda yorumda bulunur. Ama genelde 1.sınıfa başlatılır. Sizinde, çocuğunuzla ilgili durumu bilgisine guvendiginiz bir anasınıfı öğretmeninle konuşmanızı tavsiye ederim. Gelişimi ile ilgili detaylı bilgi alın. Ona göre karar verin. Milli Eğitim, 68 aylıktan önceki çocuklarin okula başlayıp başlamama konusunu velilerin kararına birakıyor. 68 aylıktan sonraki çocuklarini okula göndermek istemeyenler için doktor raporu gerekli. Bu rapor okula verildiğinde çocuk anasınıfından devam eder. Rapor alınmazsa sistem direk 1.sınıfa yönlendirir. Bir cocuk icinde Okula başlama ayınin 80 aylık olması hiç önemli değil. Önemli olan çocuğun belli bir olgunlukta olup daha sağlıklı bir şekilde okula başlaması. Okula severek gitmesi. Milli eğitimin 72 aylık diye bir sınır koymasının sebebi her cocugu ayni standarta değerlendirmesi. Bu bilgiler ışığında bilgisine guvendiginiz cocugunuzu iyi taniyan birileri ile konuşmanızda fayda olacaktır.

yani Pelin oğlum birinci sınıfta

bu üçüncü hafta anaokulu eylül ün başında başlasa bile daha bir ay oluyor

henüz ilk okulda e yazıyorlar ses mes hak getire esasen

tamam sesli harfleri anaokulunda öğretiyorlar işte

e sesi ile başlayanı kare içine al

A sesi ile başlayanı yuvarlak yap

yarın evden e sesi ile başlayan küçük nesne getir vs vs

i sesi ile başlayanlar neler gibi

ama bunu da tüm yıla yayıyorlar

hiç unutmam oğlum e sesi ile başlayan nesne istiyorlar deyince "et" dedi

gitmez diyemedik

gittik bir parça et aldık; buzdolabı poşetine koyduk götürdü

vestiyerde öğretmenlerden biri görmüş, bir türlü anlam vermemiş bu ne demiş benimki ettttt demiş e sesi ile başlıyor diye getirdim :))))))))

evet 1 ayı doldu okulda ilk aydan 9 a kadar rakamları düzgün yazmayı öğrendiler, nokta çalışmalarıyla yapıyorlar. benimki zaten rakamları biliyordu basit toplama çıkarma işlemleri yapıyordu ama oturup 1 sayfa dolusu rakam yazmaları sıkıcı geldi. belki el kaslarını geliştirmek için yapıyorlar bilmiyorum şu an çok erken bir yorum yapmak için. zaten gidip öğretmeniyle ve psikologlarıyla konuştuğumda öyle bir sevimli anlatıyorlar ki benim derdim neydi diyip dönüyorum :KK70:
biraz daha gözlemleyeyim bakalım bu ses olayı nereye gidecek... ona göre bir adım atarım ben de.
açıkcası hep kendi okul hayatımda yaşadığım sorunları çocuğumun da yaşamasından korktum, umarım korktuğum başıma gelmez.

Erkenden göndermeyin. İki yıl anaokuluna gitsin. Bende küçük oğlumu iki yıl anaokuluna göndercem.

Biz çocukken 7 yaşında başladık;) bizim çocuklarımız ise 5. Bence bu kadar küçük olmamalı. 6 yaşına gelmeli.

evet 1 ayı doldu okulda ilk aydan 9 a kadar rakamları düzgün yazmayı öğrendiler, nokta çalışmalarıyla yapıyorlar. benimki zaten rakamları biliyordu basit toplama çıkarma işlemleri yapıyordu ama oturup 1 sayfa dolusu rakam yazmaları sıkıcı geldi. belki el kaslarını geliştirmek için yapıyorlar bilmiyorum şu an çok erken bir yorum yapmak için. zaten gidip öğretmeniyle ve psikologlarıyla konuştuğumda öyle bir sevimli anlatıyorlar ki benim derdim neydi diyip dönüyorum :KK70:
biraz daha gözlemleyeyim bakalım bu ses olayı nereye gidecek... ona göre bir adım atarım ben de.
açıkcası hep kendi okul hayatımda yaşadığım sorunları çocuğumun da yaşamasından korktum, umarım korktuğum başıma gelmez.

biraz hırslılar galibaaa

2012 li grup için çok öğretim odaklılar

biraz eğitsinler sorumluluk öz bakım becerisi vs versinler

bol kitap okusunlar oyun oynatsınlar

el kaslarını geliştirsinler

Yorum yapan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim, iyi ki bu konuyu açmışım, benim gibi bu konudan sıkıntılı olan arkadaşlar da varmış. Konu her şekilde ele alınmış

Gelişmeleri aktarayım hemen, kızımın 4 yaş öğretmeniyle telefonda görüştüm,
5 yaş grubuna geçirmek istediğimi ve daha öncesinde özel kreşe gittiğinide söyledim,
Öğretmenimiz evet benim sınıfım çok dengesiz yaş olarak küçüklerde var dedi, hem kızım için 5 yas grubunun daha iyi olacağını söyledi.

Öğretmenimiz kızımın 68 aylık olarak 1.sınıfı yapabileceğini fakat göndermemem gerektiğini söyledi.
Kendi kızıda 68 aylık olarak okula başlatmış,ama diyor ki keşke bir sene geç gönderseydim sorumluluk altına girmeleri zor oluyormuş, şöyle hadi ödevini yapsana ne zaman yapacaksın gibi ve çocuğun aklı hala oyunda oluyormuş :)

Peki biz karar verdik mi hayır :KK12:
Bazı arkadaşlar sormuş neden acele diye, bende merak ediyorum neden acele ediyorum şöyle bi düşündüm :)
Sanırım 43 yaşında olmamın etkisi olabilir mi ?
Kızım erken mi hayata atılsın istiyorum, ileride yanında olamamaktan mı korkuyorum.
Yada hırs mı yapıyorum bakalım yapabilecek mi diye... ki çok yanlış bi düşünce :)

Keşke Koalina gibi öğretmene denk geleceğimizi bilsem, bu kadar sorun etmezdim. Koalina öğretmenliğinize hayran kaldım:KK36:

Yorum yapan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim, iyi ki bu konuyu açmışım, benim gibi bu konudan sıkıntılı olan arkadaşlar da varmış. Konu her şekilde ele alınmış

Gelişmeleri aktarayım hemen, kızımın 4 yaş öğretmeniyle telefonda görüştüm,
5 yaş grubuna geçirmek istediğimi ve daha öncesinde özel kreşe gittiğinide söyledim,
Öğretmenimiz evet benim sınıfım çok dengesiz yaş olarak küçüklerde var dedi, hem kızım için 5 yas grubunun daha iyi olacağını söyledi.

Öğretmenimiz kızımın 68 aylık olarak 1.sınıfı yapabileceğini fakat göndermemem gerektiğini söyledi.
Kendi kızıda 68 aylık olarak okula başlatmış,ama diyor ki keşke bir sene geç gönderseydim sorumluluk altına girmeleri zor oluyormuş, şöyle hadi ödevini yapsana ne zaman yapacaksın gibi ve çocuğun aklı hala oyunda oluyormuş :)

Peki biz karar verdik mi hayır :KK12:
Bazı arkadaşlar sormuş neden acele diye, bende merak ediyorum neden acele ediyorum şöyle bi düşündüm :)
Sanırım 43 yaşında olmamın etkisi olabilir mi ?
Kızım erken mi hayata atılsın istiyorum, ileride yanında olamamaktan mı korkuyorum.
Yada hırs mı yapıyorum bakalım yapabilecek mi diye... ki çok yanlış bi düşünce :)

Keşke Koalina gibi öğretmene denk geleceğimizi bilsem, bu kadar sorun etmezdim. Koalina öğretmenliğinize hayran kaldım:KK36:
Öncelikle çok teşekkür ederim, onore oldum:)
Erken vermenin bir avantajı olmayacak. Ben hayata geç atılanlardanım. 1 sene ilkokuldan sonra hazırlık, üniversiteyi 1 sene sonra kazanma ve yarım dönem geç atanma. Sonuç olarak hayatımda hiç bir şey etkilenmedi. Tam tersi ciddi karar vermem gereken dönemlerde herkesten 1 yaş olgun olmanın artısını yaşadım. Ayrıca insan ömründe 1 sene, ciddiye alınır bir avantaj değil.

merhabalar.. konunuz dikkatimi çekti. 2011 kasım doğumlu bir kızım var. Biz yurtdışında yaşıyoruz ve kızım ingiliz sistemini takip eden bir okula 3 yaşından beri devam ediyor. Bu sene reception sınıfında yani ilkokul öncesi. Seneye ilkokula başlayacak. Büyük kızımda amerikan sistemine göre eğitim veren bir okula devam etti. O da o sisteme göre 6 yaşındayken ilkokula başladı. Biz herhangi bir sıkıntı yaşamadık. İlkokul öncesi sınıfın sonlarına doğru zaten ufak tefek okumaya başlıyorlar. İlkokula da sorunsuz geçiyorlar.6 yaşında ilkokula başlamanın ne gibi sıkıntısı var bende merak ettim şimdi. Çünkü bu sistem bildiğim kadarıyla tüm dünyada aynı. Sakıncası varsa bende bilmek iaterim. Konunuzu takip edeceğim.

merhabalar.. konunuz dikkatimi çekti. 2011 kasım doğumlu bir kızım var. Biz yurtdışında yaşıyoruz ve kızım ingiliz sistemini takip eden bir okula 3 yaşından beri devam ediyor. Bu sene reception sınıfında yani ilkokul öncesi. Seneye ilkokula başlayacak. Büyük kızımda amerikan sistemine göre eğitim veren bir okula devam etti. O da o sisteme göre 6 yaşındayken ilkokula başladı. Biz herhangi bir sıkıntı yaşamadık. İlkokul öncesi sınıfın sonlarına doğru zaten ufak tefek okumaya başlıyorlar. İlkokula da sorunsuz geçiyorlar.6 yaşında ilkokula başlamanın ne gibi sıkıntısı var bende merak ettim şimdi. Çünkü bu sistem bildiğim kadarıyla tüm dünyada aynı. Sakıncası varsa bende bilmek iaterim. Konunuzu takip edeceğim.
Son beş yıldır bizim eğitim sistemimizde beş, beş buçuk yaşında ki küçük çocuklar aile isteği ile birinci sınıfa alınıyor. Siz çocuğunuzun gelecek yıl birinci sınıfa alınacağını söylüyorsunuz. Ama bizde bu yıl 2011 Eylül ayına kadar olan çocuklar birinci sınıfa başlama hakları var. İşte sorun ve kafa karışıklığı buradan çıkıyor.

Anladım şimdi. 5 yaşında ilkokula başlatmak tabiki anlamsız. Çocuğu zorlamak ve okuldan soğutmakta denebilir bu duruma. Ne yazıkki ülkemizde yolunda gidemeyen işler var. Eğitim sistemide bunlardan biri. Allah yardımcımız olsun. Okula giden,gidecek olan tüm yavrularımızada Zihin açıklığı versin.
Son beş yıldır bizim eğitim sistemimizde beş, beş buçuk yaşında ki küçük çocuklar aile isteği ile birinci sınıfa alınıyor. Siz çocuğunuzun gelecek yıl birinci sınıfa alınacağını söylüyorsunuz. Ama bizde bu yıl 2011 Eylül ayına kadar olan çocuklar birinci sınıfa başlama hakları var. İşte sorun ve kafa karışıklığı buradan çıkıyor.

Sizin kiziniz erken yas olarak baslamayacak gelecek sene.60-66 ay istege bagli,66 ay ustu zorunlu.sizin kiziniz zorunlu olarak 1. Sinif gelecek sene. sadece bir rapor alarak yeniden anasinifina gonderebilirsiniz.4 yas grubunda olmasi yanlis aslinda.5 te olsa daha uygun olurdu.benim 2012 subat 4-5 tane ogrencim var,2011 likerle gayet uyum sagliyorlar.bu arada sizin yedirmeniz evet cok yanlis.
Maalesef 5 yaş grubunda yer olmadığı için geçemedi.
Okul müdürü ne kadar doğrudur söylediği bilemem ama, 4 yaşla 5 yaş arasındaki fark sadece çizgi çalışması yapılıyormuş.

80 ay büyük değil. Zaten bir çocuk okul olgunluğuna ortalama 72 ayda ulaşıyor. Ben bir ilkokulda rehber öğretmenim. Küçük öğrenciler okuma yazma öğrenebilselerde çok zorlanıyorlar. Öğrenemeyenlerde var tabii. En çok sorun yazı yazmada. İnce motor gelişimleri zayıf olduğu için yazı yazarken sürekli geri kalıyorlar. Diğer çocukların 10 dakikada bitirdiğini bu çocuklar iki üç katı zamanda bitirebiliyor. Dolayısıyla çok daha fazla yoruluyorlar. Bazen yapmıyorlar bile. Bu sefer okulda yapılmayan yazı çalışması ev ödevine ekleniyor. Çocuk da ve ailesi de evde kriz yaşıyor. Çocuk yoruluyor. Oyalanıyor. Yapmak istemiyor. Aile çocuğun üzerinde baskı kuruyor. Ödev saatlerce bitmek bilmiyor. Evde herkes mutsuz ve gergin oluyor. Anne baba sinirlenince çocuğa karşı olmaması gereken davranışlar sergiliyor. Oysa vaktinde giden çocuk birinci sınıfı daha kolay tolere edebiliyor. Daha çabuk ödevlerini bitirebiliyor. Dersleri daha çabuk kavrıyor. Tabii küçük başlayıp da sınıfın iyilerinden olmayı becerebilen bıcırıklarda yok değil. Ama o çocuklar istisna.
Allah bağışlasın benimde dörde giden bir oğlum var. Çocukların küçük alındığı ilk yıl ben çocuğumu vermedim. Üstelik o yıl zorunlu tutmuşlardı. 68 aylıktı. Bir sonraki yıl 80 aylıkken başladı okula. Şimdi dersleri çok iyi. Hiçbir öğretmen arkadaşımda çocuğunu okula küçük vermiyor.
Özellikle öğretmenlerin çocukları geç başlıyor, zorlukları daha iyi bildikleri için.

Sınıf öğretmeniyim arkadaşım ben 1. sınıf okuturken 72 aylık 60 aylık hatta isteğe bağlı öğrencilerim vardı. Benim isteğe bağlı gelen öğrencilerim başarılıydı hemen okumaya geçtiler fakat her şey okuma yazma değil. Beslenme yapmıyorlardı, öğretmenim sıkıldım diyorlardı, sınıf yaş grubu olarak karma olduğu için arkadaşlık kuramıyorlardı, şimdi 3. sınıfız hala aynı sorunlar sürüyor. Ben ders anlatıyorum mesela birisi sinekleri hayali silahıyla vuruyordu geçen gün :KK70: ilgileri çok dağınık bence gönderme beklesin...
:-)birde benim kızım hareketli,
Diyorum ki bak kızım öyle sınıfta koşmak yok sırada öyle oturacaksın, ama anne hiç mi koşmayacağım :)

çocuk psikolojisi ve fizyolojisiyle ilgili derslerimiz vardı az çok fikir sahibiyim. psikolojileri gerçekten uygun değil o yaşta başlamak için, sadece oyun oynamak istiyorlar haklı olarak, derslerde bocalıyorlar. bir de okulun tuvaletleri, kantinleri vs. o yaşta bir çocuğun yaşına göre düzenli değilse hakikaten sıkıntı oluyor. örneğin çocuk elini yıkayacak ama lavoboya erişemiyor tabii bunlar gibi daha başka birtakım sorunlar da varmış.
Açıkçası kızımın psikolojisi uygunmu değilmi diye pek düşünmedim, daha çok yapar başarır diye düşündüm.

Şimdi daha iyi anlıyorum ne kadar önemli olduğunu.

Çocuktan cocuga degsııyor sanırım bu durum daha oncede yazmıstım 5.5 yasında 1. sınıfa basladı.
Ilk sene beslenmesını yaptı ama acayıp dagnık yerlestırdı yerıne, ceketsız cıktı okuldan belını fılan cok guzel toplayamadı sınıf annemız cok yardımcı oldu. Onun dısında sınıfta okumaya gecen 5. cocuk ıdı. Umarım bundan sonrası 4. sınıfta fılan denıldıgı gıbı zorlanmaz cunku olan oldu suanda 6.5 yasında 2 sınıf.
Ama benım oglum hıc ders yapmamaya calısmadı sadece cok uzun surdu odevler 3-4 saat kadar kı bızım acımızdan oldukca zor bır donem gectı.
Oyy kıyamam Ege ye :(

Back