• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anaokulu ve 1ci sınıf karmaşası.. lütfen yardım

Siz böyle yazinca kafam karıştı.

Kizim 5 yaşında. 3 yaşından beri krese gidiyor. Bu sene de ana sınıfına basladi. Seneye okul acilirken 71 aylik oluyor ve 1 . sınıfa vermeyi planlıyorum.1 yil daha beklesem 83 aylik ve okul oncesinde 4 yılı olacak. Ben hazir oldugunu dusunuyordum ama simdi sınıftan geri kalir mi acaba diye düşünmeye başladım?

Sinifimda kucukler var demistiniz. Ne kadar küçükler. 6 yas da küçük mü sizce?
Çocuktan cocuga degsııyor sanırım bu durum daha oncede yazmıstım 5.5 yasında 1. sınıfa basladı.
Ilk sene beslenmesını yaptı ama acayıp dagnık yerlestırdı yerıne, ceketsız cıktı okuldan belını fılan cok guzel toplayamadı sınıf annemız cok yardımcı oldu. Onun dısında sınıfta okumaya gecen 5. cocuk ıdı. Umarım bundan sonrası 4. sınıfta fılan denıldıgı gıbı zorlanmaz cunku olan oldu suanda 6.5 yasında 2 sınıf.
Ama benım oglum hıc ders yapmamaya calısmadı sadece cok uzun surdu odevler 3-4 saat kadar kı bızım acımızdan oldukca zor bır donem gectı.

Bu kadar ogretmen arkadasi bulmusken ben de sorayim cunku kendi cocuklugumu sadece hayali hatirliyorum.
Ilkokula okuma bilerek baslayan cocuklar cok mu zorlaniyor? Bir de simdi kizimin anaokulunda cizgi calismalari yapiyorlar, sayilardan basladilar, ayrica ses calismasi yapiyorlar, sesleri taniyorlar falan. E bu cocuklar bu yetkinliklerle ilkokula basladiklarinda 1. Sinifi nasil gecirecekler?
1. sınfıın sadece 3 ayı bu sekılde gecıyor daha sonra aktıf dersler baslıyor canım hem merak etme ogrenecek o kadar sey ve vakıt o kadar az oluyor kı sıkılamayacaksınız , zıra hıc bır egıtım kurumu 1. sınıfa okumayı hızlandırarak hazırlamazlar suanda sadece asınalık yaratıyorlar bellı kı

Sinifcilar daha hakimler konuya ama sunu soyleyebilirim cocugunuzu erken okula gondermeyin.Sonrasinda bilissel olarak ta sosyal olarak ta duygusal olarak ta adapte olmakta gucluk cekiyorlar.Bunun sadece 1. Sinif etabi yok.Biz ortaokulda bile farkina varabiliyoruz.

Sıkıntı kalabalık sınıflarda bireysel ilgilenme imkanı yoksa oluşuyor.
Öğretmen e sesini işlerken çocuk zaten biliyorsa, herkes 1 sayfa yazarken ona 2 sayfa yazdırmanın mantığı yok. 10 sayfa yazsa da ona katkısı olmayan bir işle uğraşmak sıkacaktır. Böyle çocukları sınıfın ortalama seviyesine çekmeye çalışmamak lazım, ailesiyle görüşüp bireysel ilerletmenin bir sakıncası yok.
Bazısı da geriden geliyor mesela, herkes 1 sayfa yazarken ancak 3 satır yazabilecek kapasitede. Bu çocuklara da 1 sayfa yazmazsan cezalısın, teneffüse çıkma, neden yapamadın diyerek o seviyeyi yakalamaya zorlamak anlamsız.
Özellikle öğretmemek lazım ama çocuk meraklıysa, öğreniyorsa bırakın öğrensin :)
Koalina Koalina

bursa ya gelsenize

burda merkezde sınıflar 25 -30 kişi arasında değişiyor

böyle verimli öğretmenler de lazım

oğlumun sınıfta okuyanlar varmış ama yazabilen yokmuş öyle dedi

e yazmaya başlamışlar

esasen çok değil az yaptıklarında daha düzgün sanki

ben mutfaktaydım bir geldim

tahtaya e yazmış

en üstte bir satır var gayriihtiyari bunu kim yazdı demişim

sonra dedim evde ikimizden başka kimse yok ki

o ilk satır çok düzgün olmuş sonra yorulmuş ya da sıkılmış düzgünlük bozulmuş

1. sınfıın sadece 3 ayı bu sekılde gecıyor daha sonra aktıf dersler baslıyor canım hem merak etme ogrenecek o kadar sey ve vakıt o kadar az oluyor kı sıkılamayacaksınız , zıra hıc bır egıtım kurumu 1. sınıfa okumayı hızlandırarak hazırlamazlar suanda sadece asınalık yaratıyorlar bellı kı

rahatladım biraz daha :)
sorun şu ki, kızım daha 4.5 yaşında ve basit kelimeleri okuyup yazabiliyor, yazısı falan çok çirkin tabi, yanlış, yamuk kafasına göre yazıyor (elsa yazacağına esla yazıyor mesela) şimdi bi de anaokulunda ses eğitimi başlayınca benimki iyice kendini geliştirmeye başladı, muhtemelen ilkokula başladığında seri okuyup yazıyor olacak. o yüzden gitmek istemez mi, soğur mu, okulda sorun yaşar mı diye çok korkuyordum. bi de fazla nazlı ve hassas bir çocuk zaten buluttan nem kapıyor... neyse anladığım kadarıyla korktuğum gibi olmayacak.

sorun şu ki, kızım daha 4.5 yaşında ve basit kelimeleri okuyup yazabiliyor, yazısı falan çok çirkin tabi, yanlış, yamuk kafasına göre yazıyor (elsa yazacağına esla yazıyor mesela) şimdi bi de anaokulunda ses eğitimi başlayınca benimki iyice kendini geliştirmeye başladı, muhtemelen ilkokula başladığında seri okuyup yazıyor olacak. o yüzden gitmek istemez mi, soğur mu, okulda sorun yaşar mı diye çok korkuyordum. bi de fazla nazlı ve hassas bir çocuk zaten buluttan nem kapıyor... neyse anladığım kadarıyla korktuğum gibi olmayacak.
Yok merak etme sadece daha az ekşınlı olabılır sızın ıcın ılk 3 ay :)
Cocuklar sımdı hangısı nazlı degıldı kı.
Annem kucukken bız temızlık yapardı koltuktan asagı ınmemıze ızın vermezdı butun gun otururduk allahım sımdı ben ogluma surası kurayana kadar gecme dıyorum oyuncan kutusunu devırıp ıcıne gırıp ellerıyle surune surune gecıyor, o yokken yapmalıymısım hapısmı olsunmus o eve :KK11:

pelin anaokulunda ses eğitimine takıldım ben

yani sayılar tamam

böyle yamuk yumuk çizgiler vs de tamam

bir de E sesi ile başlayan nesneler a sesi ile başlayan nesneler vs diye soruyorlar, örnek vs götürüyorlardı

ama ötesi fazla olmaz mı

yani bizimkiler sorunca da onu seneye öğretmeniniz öğretecek en iyisini o bilir vs diyorlardı

zira iki yıl daha anaokuluna gidecek seninki

Koalina Koalina

bursa ya gelsenize

burda merkezde sınıflar 25 -30 kişi arasında değişiyor

böyle verimli öğretmenler de lazım

oğlumun sınıfta okuyanlar varmış ama yazabilen yokmuş öyle dedi

e yazmaya başlamışlar

esasen çok değil az yaptıklarında daha düzgün sanki

ben mutfaktaydım bir geldim

tahtaya e yazmış

en üstte bir satır var gayriihtiyari bunu kim yazdı demişim

sonra dedim evde ikimizden başka kimse yok ki

o ilk satır çok düzgün olmuş sonra yorulmuş ya da sıkılmış düzgünlük bozulmuş
Şu an elleri zaten yeni alışıyor, ben set aldırmadım o yüzden. Uzun ve sıkıcı ödevler. Onun yerine daha eğlenceli ödevler hazırladım. Bugün mesela büyük e öğrenecekler, yazılış yönünü kavramaları için büyük e'den yol yaptım. Üst kısmına garaj ve araba kestim kağıttan. Deftere yapıştırıp araba ile uygun yoldan gidecekler alttaki garaja arabalarını koyacaklar.
E sesi kupası yaptık, defterlerine yapıştırdık, içinde e sesi olan görselleri içine attık.
Çocuk bunlar otur 5 satır yaz demek şu an gerçekten zor. Kaldı ki o ödevleri velilere versem onların bile elleri yorulur:) Bu hafta sonu velilere de ödev verdim. Gözünüzden çocuğunuzu anlatın diyerek, renkli kağıtlar ve zarf koydum. Bakalım kaçı gelecek, ne kadar düzgün olacak :)

yani sayılar tamam

bir de E sesi ile başlayan nesneler a sesi ile başlayan nesneler vs diye soruyorlar, örnek vs götürüyorlardı

ama ötesi fazla olmaz mı

yani bizimkiler sorunca da onu seneye öğretmeniniz öğretecek en iyisini o bilir vs diyorlardı

Bence otesı degıl cunku hıc bır kurum boyle bır sorumlulugu yuklenmez kolejde olsa ha cocuk kendı çakar mevzuyu ses fılan kalmadan ogrenmeye baslar kendı cabasıyla o ayrı ama ben tamamen ogreteceklerını sanmıyorum kı cok soyluyorlar hanı asla ogretmeyın dıye

Şu an elleri zaten yeni alışıyor, ben set aldırmadım o yüzden. Uzun ve sıkıcı ödevler. Onun yerine daha eğlenceli ödevler hazırladım. Bugün mesela büyük e öğrenecekler, yazılış yönünü kavramaları için büyük e'den yol yaptım. Üst kısmına garaj ve araba kestim kağıttan. Deftere yapıştırıp araba ile uygun yoldan gidecekler alttaki garaja arabalarını koyacaklar.
E sesi kupası yaptık, defterlerine yapıştırdık, içinde e sesi olan görselleri içine attık.
Çocuk bunlar otur 5 satır yaz demek şu an gerçekten zor. Kaldı ki o ödevleri velilere versem onların bile elleri yorulur:) Bu hafta sonu velilere de ödev verdim. Gözünüzden çocuğunuzu anlatın diyerek, renkli kağıtlar ve zarf koydum. Bakalım kaçı gelecek, ne kadar düzgün olacak :)
İyi ki bana böyle bir ödev gelmiyor :skandal: Ben bugun rehber ogretmenle konusacagım . Valla cok gergınım ne konusacagız acaba

Yok merak etme sadece daha az ekşınlı olabılır sızın ıcın ılk 3 ay :)
Cocuklar sımdı hangısı nazlı degıldı kı.
Annem kucukken bız temızlık yapardı koltuktan asagı ınmemıze ızın vermezdı butun gun otururduk allahım sımdı ben ogluma surası kurayana kadar gecme dıyorum oyuncan kutusunu devırıp ıcıne gırıp ellerıyle surune surune gecıyor, o yokken yapmalıymısım hapısmı olsunmus o eve :KK11:

Benimki de ne istiyorsun heykel gibi durmami mi istiyorsun hih yapiyor :kahve: anaokuluna baslamadan once daha soz dinleyen bir cocuktu okula baslayinca simardi sanki, gozume baka baka yapiyor bi de.

yani sayılar tamam

ama ötesi fazla olmaz mı

Gecen hafta ugrayip konustum bu konuyu, biz sadece sesleri tanitiyoruz okuma ogretmiyoruz, meb in anaokulu mufredatiyla paralel gidiyoruz gibi bir aciklama yaptilar. Ama devlet okuluna giden arkadas cocuklari var onlarda hic baslamamis ses egitimi falan. Bi de benimki hazirlik sinifinda da degil, 2012 sinifinda, biraz agir buldum acikcasi ben de egitimlerini, ki hep kolej anaokullari ders yaptiriyor diye sadece anaokulu olan kurumsal bir egitim kurumu secmistim. Yarin yine ugrayacagim ve ugradigimda konusacagim tekrar bu konuyu. Sanki fazla bilissel agirlikli gidiyorlar gibi geldi bana da.

İyi ki bana böyle bir ödev gelmiyor :skandal: Ben bugun rehber ogretmenle konusacagım . Valla cok gergınım ne konusacagız acaba
Ama benim planım var. Anneler gününe kadar okuma yazma öğreneceğimiz için aynı şekilde çocuklara da annelerine mektup yazdıracağım. Annelerini anlatacaklar, annelerin bu çocuklarına yazdıkları ilk mektupları da koyacağım. Bir de okulun ilk günü çektiğim fotoğraflar var onlarla birlikte hoş bir anneler günü hediyesi olur diye düşündüm. Tabi neler gelecek, mektupta özel veya hoş olmayan şeyler yazarlar mı ona göre...
Rahat ol rehberlikle paralel ilerlersen çok iyi olur.

Ama benim planım var. Anneler gününe kadar okuma yazma öğreneceğimiz için aynı şekilde çocuklara da annelerine mektup yazdıracağım. Annelerini anlatacaklar, annelerin bu çocuklarına yazdıkları ilk mektupları da koyacağım. Bir de okulun ilk günü çektiğim fotoğraflar var onlarla birlikte hoş bir anneler günü hediyesi olur diye düşündüm. Tabi neler gelecek, mektupta özel veya hoş olmayan şeyler yazarlar mı ona göre...
Rahat ol rehberlikle paralel ilerlersen çok iyi olur.
ay ya ne ıyısın yemın edıyorum aradıgım ogretmen ahanda sensın
Ne ıstersen olmazmıs ya sen nasılsa bızım ogretmenımızde bır o kadar ılgısız ay bak bugun toplantı var gun ortasında arkadas yapsana onu ya sabahtan ya aksam ustu yok ama tam gunun ortasında neyse :)
Rehberlıge ege devam etmelımı bılıyorsun ozel durumu var ya hanı okulda yayılır mı bu olay ne bılım ykosa dısardan pedagogtan alacagı destekle rehberlıkten alacagı destek aynı olmazmı ? cunku ben adam yardım alın veya almaya devam edın derse her hafta pedagoga goturmeyı dusunuyorumda

ay ya ne ıyısın yemın edıyorum aradıgım ogretmen ahanda sensın
Ne ıstersen olmazmıs ya sen nasılsa bızım ogretmenımızde bır o kadar ılgısız ay bak bugun toplantı var gun ortasında arkadas yapsana onu ya sabahtan ya aksam ustu yok ama tam gunun ortasında neyse :)
Rehberlıge ege devam etmelımı bılıyorsun ozel durumu var ya hanı okulda yayılır mı bu olay ne bılım ykosa dısardan pedagogtan alacagı destekle rehberlıkten alacagı destek aynı olmazmı ? cunku ben adam yardım alın veya almaya devam edın derse her hafta pedagoga goturmeyı dusunuyorumda
Rehberlik sadece öğretmenle ortak çalışır, gizlilik esastır. Devam etmeli çünkü okulda öğretmene de bilgi vermesi, öneri sunması iyi olur. Pedagog öğretmene ulaşamaz, pedagog bunu söyledi desen olmaz...Rehberlik de pedagog kadar ilgili olmaz, derinlemesine inmez.
Bizde sistem şöyle, ben genel olarak sorunu aileyle görüşüp yönlendirme yapıyorum. Rehberlik aile ve çocukla görüşüp bana bilgi veriyor. Bazen çocukların sınıftan veya benden şikayeti oluyor, daha fazla ilgi bekliyorlar gibi... Rehberlik bana bunları aktarıyor, mesela çok kötü de olsa ödevine aferin yazın diyor öyle yapıyorum. Gelişme var veya yok diye bilgi veriyorum ve ona göre sonraki aşamaya geçiyoruz. Gerçekten faydalı oluyor ama ben biraz fazla başını ağrıtıyorum. Binlerce öğrenci var malum, çok vakitleri olmuyor sürekli ne yapalım, göndereyim, bir konuş diye randevu koparıyorum:) Sen de veli olarak devam etmek için öğretmenle iletişim halinde olmalısın. İyi gidiyor, kötü gidiyor gibi bilgi verip sıkıştır ki ilgilensin.

Rehberlik sadece öğretmenle ortak çalışır, gizlilik esastır. Devam etmeli çünkü okulda öğretmene de bilgi vermesi, öneri sunması iyi olur. Pedagog öğretmene ulaşamaz, pedagog bunu söyledi desen olmaz...Rehberlik de pedagog kadar ilgili olmaz, derinlemesine inmez.
Bizde sistem şöyle, ben genel olarak sorunu aileyle görüşüp yönlendirme yapıyorum. Rehberlik aile ve çocukla görüşüp bana bilgi veriyor. Bazen çocukların sınıftan veya benden şikayeti oluyor, daha fazla ilgi bekliyorlar gibi... Rehberlik bana bunları aktarıyor, mesela çok kötü de olsa ödevine aferin yazın diyor öyle yapıyorum. Gelişme var veya yok diye bilgi veriyorum ve ona göre sonraki aşamaya geçiyoruz. Gerçekten faydalı oluyor ama ben biraz fazla başını ağrıtıyorum. Binlerce öğrenci var malum, çok vakitleri olmuyor sürekli ne yapalım, göndereyim, bir konuş diye randevu koparıyorum:) Sen de veli olarak devam etmek için öğretmenle iletişim halinde olmalısın. İyi gidiyor, kötü gidiyor gibi bilgi verip sıkıştır ki ilgilensin.
Acıkcası bende onu soylıcem ama cekınıyorum hanı mesela ege ogretmenını sevdıgıne daır bana hıc bı bılgı gelmıyor, gelmedıgı gıbı ıste gecen sene dıyordu okudum ama afferın demedı . Hos kımseyede demedı kadın ama cocuk bekledı bellıkı mesela okuma yaparken ege hıc seslı okumuyormus ogretmen dıbıne gırmesı gerekıyormus cocuk bır turlu teslım edemedı kendını ogretmene ve hıc bu kadar cekındıgı bırı olmamıstı kı korkmuyor kadından sorun o degıl ama kadın mesafelı bır kadın acıkcası enerjı alamıyor dıyıp rehberlıge soylesem ogretmene gıdıp soylese utanırım gıbıme gelıyor

Benimki de ne istiyorsun heykel gibi durmami mi istiyorsun hih yapiyor :kahve: anaokuluna baslamadan once daha soz dinleyen bir cocuktu okula baslayinca simardi sanki, gozume baka baka yapiyor bi de.

Gecen hafta ugrayip konustum bu konuyu, biz sadece sesleri tanitiyoruz okuma ogretmiyoruz, meb in anaokulu mufredatiyla paralel gidiyoruz gibi bir aciklama yaptilar. Ama devlet okuluna giden arkadas cocuklari var onlarda hic baslamamis ses egitimi falan. Bi de benimki hazirlik sinifinda da degil, 2012 sinifinda, biraz agir buldum acikcasi ben de egitimlerini, ki hep kolej anaokullari ders yaptiriyor diye sadece anaokulu olan kurumsal bir egitim kurumu secmistim. Yarin yine ugrayacagim ve ugradigimda konusacagim tekrar bu konuyu. Sanki fazla bilissel agirlikli gidiyorlar gibi geldi bana da.

yani Pelin oğlum birinci sınıfta

bu üçüncü hafta anaokulu eylül ün başında başlasa bile daha bir ay oluyor

henüz ilk okulda e yazıyorlar ses mes hak getire esasen

tamam sesli harfleri anaokulunda öğretiyorlar işte

e sesi ile başlayanı kare içine al

A sesi ile başlayanı yuvarlak yap

yarın evden e sesi ile başlayan küçük nesne getir vs vs

i sesi ile başlayanlar neler gibi

ama bunu da tüm yıla yayıyorlar

hiç unutmam oğlum e sesi ile başlayan nesne istiyorlar deyince "et" dedi

gitmez diyemedik

gittik bir parça et aldık; buzdolabı poşetine koyduk götürdü

vestiyerde öğretmenlerden biri görmüş, bir türlü anlam vermemiş bu ne demiş benimki ettttt demiş e sesi ile başlıyor diye getirdim :))))))))

Acıkcası bende onu soylıcem ama cekınıyorum hanı mesela ege ogretmenını sevdıgıne daır bana hıc bı bılgı gelmıyor, gelmedıgı gıbı ıste gecen sene dıyordu okudum ama afferın demedı . Hos kımseyede demedı kadın ama cocuk bekledı bellıkı mesela okuma yaparken ege hıc seslı okumuyormus ogretmen dıbıne gırmesı gerekıyormus cocuk bır turlu teslım edemedı kendını ogretmene ve hıc bu kadar cekındıgı bırı olmamıstı kı korkmuyor kadından sorun o degıl ama kadın mesafelı bır kadın acıkcası enerjı alamıyor dıyıp rehberlıge soylesem ogretmene gıdıp soylese utanırım gıbıme gelıyor

çocuk için zorlu bir durum

ama biraz da hayatta böyle insanların olduğunu ondan geri dönüş alamasak da biz kendi en iyimizi yapmamız gerektiğini

okurken sadece öğretmen değil arkadaşlarının da dinlediğini, onların da beğenip Ege gibi okumak istediklerini vs vs araya serpiştirsen

bizim öğretmenimiz mesela aferin derim, yazarım çocuk mutlu olur diyor ama dün güzel olana aferin demiştin, bu kötü, buna da aferin dedin demek ki gerçekten başarılı olduğum için değil beni idare etmek için aferin diyorsun da der benim çocuğum

Öğretmenle konuşma şekline göre bunu belirtmelisin. En azından ödev yapmak için motivasyonu olmadığını söylersin. İyi yapsa aferin almıyor, kötü yapsa neden böyle denmiyor gibi. Öğretmene söyler mi, öğretmen bunu önemser mi orasını bu konuşmadan sonra anlarsın ve ona göre ilerlersin. Bence açık olmalısın.

benim kızım eğer 2017 eylülde okula başlarsa 68 aylık olacak okul öncesinde bu 2. senesi ince motor kasları gelişimi iyi durumda geçen sene okulumuzda akıl oyunları dersi vardı sınıfında birinciydi ..bunlara bakarak evet belki hazır olacak diyebiliriz önümüzdeki eylüle kadar ama duygusal olarak hazır mı bilemiyoruz yanında biz varken çok utangaç ..
birde oğlum var onu 71 aylıkken başlatmıştık metropolitan vs testleri yapılarak karar verildi okula adaptasyon vs okuma yazma öğrenme süreci vs hiç bir şekilde sıkıntı yaşamadık ama geçen sene derlerde biraz dalmaya başladı yani öğretmenin ufak dokunuşlarıyla derste adını geçirmesi vs ile dikkatini topladı..okul rehber öğretmenimiz yapılan metropolitan testinde okula başlayabilir sonucu olmasına rağmen aslında erken başlattığımızı söyledi benim kafam allak bullak bilemiyorum

Back