• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anaokulu ve 1ci sınıf karmaşası.. lütfen yardım

Ben sinif ogretmeniyim. Okuldan bir arkadasim 1.5 yasinda krese verdi cocugunu. Ona ragmen 79 aylik baslatti 1. Sinifa. Gec baslamasi daha iyi. Ilk kez cocuklar 66 aylik alinmaya basladigi yil 1. Sinif almistim.orda da gordum ki kucuk baslayanlar siniftakilerden hep bir adim gerideydi. Bu durum sadece bizim okul ve cevresinde mi vardi bilmiyorum. Su an yine 1. Sinif okutuyorum. Kucuk olan ogrenciler o kadar belli ediyor ki kendilerini. Tabi bizim okul cevresinde anaokulu kulturu veya cocuga kalem verme kulturu pek yok. Onunda etkisi cok fazla. Kucuk cocuklar sanki o siinifa ait degillermis gibi.

o yüzden yaşıtlarıyla yolla.
bir de söyle bi şey duydum.
öğretmenlerden.
çoğu öğretmen böyle söylüyor
ilkokul 1.2.3. 4 değil de 4 den sonraki dönemde yaşça küçük olan çocuklar zorlanıyor diyorlar.
yani sınıfta belirgin bi zorluk oluyor . bizi de yoruyorlar diyor öğretmenler. doğru mu bilmiyorum. genel kanı böyleymiş . o nedenle lütfen erken yollamayın diyorlar .
Çünkü 4. Sınıf konuları soyut düşünme yeteneği gerektiriyor. Ancak küçük çocuklar hala somut dönemde olduklarından özellikle 4. Sınıfta zorluk yaşayayabiliyorlar.

Sınıf öğretmeniyim arkadaşım ben 1. sınıf okuturken 72 aylık 60 aylık hatta isteğe bağlı öğrencilerim vardı. Benim isteğe bağlı gelen öğrencilerim başarılıydı hemen okumaya geçtiler fakat her şey okuma yazma değil. Beslenme yapmıyorlardı, öğretmenim sıkıldım diyorlardı, sınıf yaş grubu olarak karma olduğu için arkadaşlık kuramıyorlardı, şimdi 3. sınıfız hala aynı sorunlar sürüyor. Ben ders anlatıyorum mesela birisi sinekleri hayali silahıyla vuruyordu geçen gün :D ilgileri çok dağınık bence gönderme beklesin...

Ben kesinlikle geç başlatırdım.
1 yaş büyük olması başarının garantisi değil elbette ama bir önceki seneye göre daha başarılı olacağının garantisi. Bir kaç ay bile farkediyor çocuklarda...
Siz böyle yazinca kafam karıştı.

Kizim 5 yaşında. 3 yaşından beri krese gidiyor. Bu sene de ana sınıfına basladi. Seneye okul acilirken 71 aylik oluyor ve 1 . sınıfa vermeyi planlıyorum.1 yil daha beklesem 83 aylik ve okul oncesinde 4 yılı olacak. Ben hazir oldugunu dusunuyordum ama simdi sınıftan geri kalir mi acaba diye düşünmeye başladım?

Sinifimda kucukler var demistiniz. Ne kadar küçükler. 6 yas da küçük mü sizce?

Siz böyle yazinca kafam karıştı.

Kizim 5 yaşında. 3 yaşından beri krese gidiyor. Bu sene de ana sınıfına basladi. Seneye okul acilirken 71 aylik oluyor ve 1 . sınıfa vermeyi planlıyorum.1 yil daha beklesem 83 aylik ve okul oncesinde 4 yılı olacak. Ben hazir oldugunu dusunuyordum ama simdi sınıftan geri kalir mi acaba diye düşünmeye başladım?

Sinifimda kucukler var demistiniz. Ne kadar küçükler. 6 yas da küçük mü sizce?
Bendekiler 2011 ocak,şubat ve mart doğumlu çok küçükler.
Hatta bir velim 60 aylık çocuğunu da başlatmak için milli eğitime dilekçe verdi cevap bekliyor. Şaka gibi.
71 ay yaş olarak uygun görünüyor,hazır olduğunu düşünüyorsanız ve okul öncesi eğitim aldıysa verebilirsiniz elbette.
Bazı aileler vardı, ben okul öncesine göndermedim ama evde çok çalıştırdım diyor. Çocuk gerçekten kesiyor, kalem tutuyor ama pasif. Arkadaş edinmekte zorlanıyor, derdini anlatamıyor, grup oyunlarında kaybedince ağlıyor, sıra beklemeyi bilmiyor. Sizin çocuğunuz yeterince öğrenmiş olacak ve yaşı da uygun diye düşünüyorum.

Bendekiler 2011 ocak,şubat ve mart doğumlu çok küçükler.
Hatta bir velim 60 aylık çocuğunu da başlatmak için milli eğitime dilekçe verdi cevap bekliyor. Şaka gibi.
71 ay yaş olarak uygun görünüyor,hazır olduğunu düşünüyorsanız ve okul öncesi eğitim aldıysa verebilirsiniz elbette.
Bazı aileler vardı, ben okul öncesine göndermedim ama evde çok çalıştırdım diyor. Çocuk gerçekten kesiyor, kalem tutuyor ama pasif. Arkadaş edinmekte zorlanıyor, derdini anlatamıyor, grup oyunlarında kaybedince ağlıyor, sıra beklemeyi bilmiyor. Sizin çocuğunuz yeterince öğrenmiş olacak ve yaşı da uygun diye düşünüyorum.
Ben uygun olduğunu düşünüyordum . Kalem tutma el becerisi oz bakım konusunda yasindan ileri bile sayilabilir. Mesela kendine oyun edinmiş kitabinda yazanlari bakarak defterine yazıyor. Ama simdi kendinden cok buyukler olursa ya sinifta geri kalirsa endisesi dogdu. Bu sene anasinifindaki durumuna gore ogretmenimizde sene sonunda bizi bilgilendirir sanirim. Sağolun cevabiniz icin. Sabah sabah sanki hemen 1. Sinifa gidecek gibi napacagim ben endisesine kapildim:KK48:

Kasım doğunluyum. 70 aylıkken başladım. İlkokul ve ortaokulu zorlanarak da olsa birinci olarak bitirdim. Sonra türkiyenin en iyi liselerinden birine gittim ve orada kabus başladı. Yanlış anlamayın lise çok eğlenceliydi ama derslerde hiç parlak değildim. Zorlandım. Sınıftakilerin çoğu ocak Mart doğumluydu. Bir sene yapamayıp zayıf aldığım dersi ertesi sene çok iyi anlıyordum.

Sonradan keşfettim sorun küçük olmamdı. Kızım ocak doğumlu kararlıyım 80 aylıkken göndereceğim. Kesinlikle erken gönderme.

Benim de kızım Ocak 2012li. 2.5 yaşından beri kreşe gidiyor. Aynen sizinki gibi ozguvenli ama 2018de ilkokula başlayacak. İlkokul öğretmeni değilim ama ogretmenim

Bu kadar ogretmen arkadasi bulmusken ben de sorayim cunku kendi cocuklugumu sadece hayali hatirliyorum.
Ilkokula okuma bilerek baslayan cocuklar cok mu zorlaniyor? Bir de simdi kizimin anaokulunda cizgi calismalari yapiyorlar, sayilardan basladilar, ayrica ses calismasi yapiyorlar, sesleri taniyorlar falan. E bu cocuklar bu yetkinliklerle ilkokula basladiklarinda 1. Sinifi nasil gecirecekler?

Ben uygun olduğunu düşünüyordum . Kalem tutma el becerisi oz bakım konusunda yasindan ileri bile sayilabilir. Mesela kendine oyun edinmiş kitabinda yazanlari bakarak defterine yazıyor. Ama simdi kendinden cok buyukler olursa ya sinifta geri kalirsa endisesi dogdu. Bu sene anasinifindaki durumuna gore ogretmenimizde sene sonunda bizi bilgilendirir sanirim. Sağolun cevabiniz icin. Sabah sabah sanki hemen 1. Sinifa gidecek gibi napacagim ben endisesine kapildim:KK48:
Sene sonunda bilgilendirir öğretmen dediğiniz gibi. Bu bakarak yazma çok önemli bir şey, benim ilk hazır bulunuşluk testim böyle bir şeydi. Bazı şekillerin aynılarını çizmelerini istedim çoğunluk yapabildi. Yapamayanlarla şu an sorun yaşıyorum ve zorlanıyorlar.
Sadece bir gözlem; okul öncesi eğitim almış 71 aylık çocuk, 75 aylık okul öncesi eğitim almamış çocuktan daha kolay uyum sağlıyor.

Bu kadar ogretmen arkadasi bulmusken ben de sorayim cunku kendi cocuklugumu sadece hayali hatirliyorum.
Ilkokula okuma bilerek baslayan cocuklar cok mu zorlaniyor? Bir de simdi kizimin anaokulunda cizgi calismalari yapiyorlar, sayilardan basladilar, ayrica ses calismasi yapiyorlar, sesleri taniyorlar falan. E bu cocuklar bu yetkinliklerle ilkokula basladiklarinda 1. Sinifi nasil gecirecekler?
Aslında sadece ilk dönem sıkıcı geçebiliyor, öğretmen bireysel ilgilenmezse.
Sonuçta sadece okuma yazma değil bir çok şey beraber öğreniliyor.
Bende sayıları bilenlere çaktırmadan işlem yaptırıyorum. Oyun hamuruyla oynuyoruz gibi görünüyor ama "haydi bana 12 tane top yap" diyorum. Yapıyor, bir kaç tanesini alıyorum göstermeden, "kaç tane daha eklersem 12 olur, bunları eşit olarak paylaşmak için kaçar tane vermem lazım" gibi sorularla oynatıyorum. Bilenler toplama, çıkarma yaparken bilmeyenlere de birer birer saydırıyorum. Herkes oyun hamuruyla oynuyor ama hepsi bilgisi düzeyinde farklı bir şey yapıyor, böylece sıkılma olmuyor.

Aslında sadece ilk dönem sıkıcı geçebiliyor, öğretmen bireysel ilgilenmezse.
Sonuçta sadece okuma yazma değil bir çok şey beraber öğreniliyor.
Bende sayıları bilenlere çaktırmadan işlem yaptırıyorum. Oyun hamuruyla oynuyoruz gibi görünüyor ama "haydi bana 12 tane top yap" diyorum. Yapıyor, bir kaç tanesini alıyorum göstermeden, "kaç tane daha eklersem 12 olur, bunları eşit olarak paylaşmak için kaçar tane vermem lazım" gibi sorularla oynatıyorum. Bilenler toplama, çıkarma yaparken bilmeyenlere de birer birer saydırıyorum. Herkes oyun hamuruyla oynuyor ama hepsi bilgisi düzeyinde farklı bir şey yapıyor, böylece sıkılma olmuyor.

çok teşekkür ederim :)
Ben de hayal meyal hatırlıyorum ilkokulda okuma yazma bilen 3-4 çocuktuk, öğretmen bizi birarada oturtup farklı aktiviteler yaptırırdı. en azından ilkokulda sıkıntı yaşamamıştık. ama şimdi her yerde aman çocuklarınza ilkokuldan önce okuma öğretmeyin diye sanki bir felaketmiş gibi yazılar okuyorum. ama biz hiç öğretmesek de çocuk kendi kendine okumayı, saymayı, hesap yapmayı öğrenebiliyor, üstüne bir de anaokulundaki eğitim eklenince... kaygılanıyordum ama rahatladım şimdi :)

çok teşekkür ederim :)
Ben de hayal meyal hatırlıyorum ilkokulda okuma yazma bilen 3-4 çocuktuk, öğretmen bizi birarada oturtup farklı aktiviteler yaptırırdı. en azından ilkokulda sıkıntı yaşamamıştık. ama şimdi her yerde aman çocuklarınza ilkokuldan önce okuma öğretmeyin diye sanki bir felaketmiş gibi yazılar okuyorum. ama biz hiç öğretmesek de çocuk kendi kendine okumayı, saymayı, hesap yapmayı öğrenebiliyor, üstüne bir de anaokulundaki eğitim eklenince... kaygılanıyordum ama rahatladım şimdi :)
Sıkıntı kalabalık sınıflarda bireysel ilgilenme imkanı yoksa oluşuyor.
Öğretmen e sesini işlerken çocuk zaten biliyorsa, herkes 1 sayfa yazarken ona 2 sayfa yazdırmanın mantığı yok. 10 sayfa yazsa da ona katkısı olmayan bir işle uğraşmak sıkacaktır. Böyle çocukları sınıfın ortalama seviyesine çekmeye çalışmamak lazım, ailesiyle görüşüp bireysel ilerletmenin bir sakıncası yok.
Bazısı da geriden geliyor mesela, herkes 1 sayfa yazarken ancak 3 satır yazabilecek kapasitede. Bu çocuklara da 1 sayfa yazmazsan cezalısın, teneffüse çıkma, neden yapamadın diyerek o seviyeyi yakalamaya zorlamak anlamsız.
Özellikle öğretmemek lazım ama çocuk meraklıysa, öğreniyorsa bırakın öğrensin :)

Canım ben okuma yazma biliyordum. 1. Sınıfım sıkıntıdan patlayarak geçti. Öğrenmede esas olan ne öğrenildiği değil, nasıl ogrenildigidir. Aynı şekilde icerik değil, sürec önemlidir. Bu yüzden İngilizce öğretmeni olduğum halde İngilizceyi okulda , doğru yerde , doğru ortamda öğrenmesi ve kalıcı olması için öğretmiyorum.

Benım kızım 2009 aralık dogumlu busene 1. Sınıfta ve ne kadar dogru bır karar verdıgımı daha iyi anlıyorum.kızım 3 sene anaokuluna gıttı gecen sene anaokulu ögretmenımız ılkokula baslayabılır hatta rahat yapar bıle dedıgı halde ben asla dusunmedım.zaten okul hayatına basladıktan sonra durdurak bılmeden okuyacaklar şimdi imkanları varken niçin cocukluklarından olsunlar benım kızım doyasıya cocuklugunun tadını cıkardı ve şu anda vaktı saatınde okulunda ben erkenden çocukları okula gönderme zihniyetını anlamayanlardanım

Sıkıntı kalabalık sınıflarda bireysel ilgilenme imkanı yoksa oluşuyor.
Öğretmen e sesini işlerken çocuk zaten biliyorsa, herkes 1 sayfa yazarken ona 2 sayfa yazdırmanın mantığı yok. 10 sayfa yazsa da ona katkısı olmayan bir işle uğraşmak sıkacaktır. Böyle çocukları sınıfın ortalama seviyesine çekmeye çalışmamak lazım, ailesiyle görüşüp bireysel ilerletmenin bir sakıncası yok.
Bazısı da geriden geliyor mesela, herkes 1 sayfa yazarken ancak 3 satır yazabilecek kapasitede. Bu çocuklara da 1 sayfa yazmazsan cezalısın, teneffüse çıkma, neden yapamadın diyerek o seviyeyi yakalamaya zorlamak anlamsız.
Özellikle öğretmemek lazım ama çocuk meraklıysa, öğreniyorsa bırakın öğrensin :)

çok teşekkür ederim, umarım sizin gibi bir öğretmene denk geliriz :)

Canım ben okuma yazma biliyordum. 1. Sınıfım sıkıntıdan patlayarak geçti. Öğrenmede esas olan ne öğrenildiği değil, nasıl ogrenildigidir. Aynı şekilde icerik değil, sürec önemlidir. Bu yüzden İngilizce öğretmeni olduğum halde İngilizceyi okulda , doğru yerde , doğru ortamda öğrenmesi ve kalıcı olması için öğretmiyorum.

Ben de ilkokula 63 aylıkken ve akıcı bir şekilde okuyup yazıyorken başladım, ilkokulu çok hatırlamıyorum dediğim gibi sadece öğretmenin 4 arkadaşı birarada oturtup bize farklı şeyler yaptırdığını hatırlıyorum. ilkokulda yaşımla ilgili de sorun yaşamamıştım, dereceyle anadolu lisesini kazandım ama ortaokulda çok fena çakozladım. ama duygusal hem psikolojik olarak yaşıtlarımdan çok geri kaldım (bazı sınıf arkadaşlarımla aramda nerdeyse 2 yaş vardı) derslere odaklanamadım, özellikle matematik kabusumdu, o yüzden erken okula başlatılmaya şiddetle karşıyım. çocuğum kuantum fiziği de bilse ilkokula 6.5 yaşından önce başlatmam diyorum hep :)
ingilizce konusunda da biz de bişey yapmamıştık ama şu an okulunda her gün 1 saat ingilizce dersleri var, oyunlarla şarkılarla öğreniyorlar, çok heyecanlanıyor bizimki, acaba evde de okulda öğrendiklerini destekleyecek diyaloglar kursak mı yoksa öğrenme süreci okulla mı sınırlı kalsa?

çok teşekkür ederim, umarım sizin gibi bir öğretmene denk geliriz :)

Ben de ilkokula 63 aylıkken ve akıcı bir şekilde okuyup yazıyorken başladım, ilkokulu çok hatırlamıyorum dediğim gibi sadece öğretmenin 4 arkadaşı birarada oturtup bize farklı şeyler yaptırdığını hatırlıyorum. ilkokulda yaşımla ilgili de sorun yaşamamıştım, dereceyle anadolu lisesini kazandım ama ortaokulda çok fena çakozladım. ama duygusal hem psikolojik olarak yaşıtlarımdan çok geri kaldım (bazı sınıf arkadaşlarımla aramda nerdeyse 2 yaş vardı) derslere odaklanamadım, özellikle matematik kabusumdu, o yüzden erken okula başlatılmaya şiddetle karşıyım. çocuğum kuantum fiziği de bilse ilkokula 6.5 yaşından önce başlatmam diyorum hep :)
ingilizce konusunda da biz de bişey yapmamıştık ama şu an okulunda her gün 1 saat ingilizce dersleri var, oyunlarla şarkılarla öğreniyorlar, çok heyecanlanıyor bizimki, acaba evde de okulda öğrendiklerini destekleyecek diyaloglar kursak mı yoksa öğrenme süreci okulla mı sınırlı kalsa?
Tekrar amaçlı istediğini yapabilirsin, önceden bir şey öğretme ama .
Bu arada benim büyük dediğin gibi 80 aylık başlayacak ama küçük Eylül doğumlu olduğu için tam 6 yaşında başlamak zorunda. Ben de onu kara kara düşünuyorum

çocuk psikolojisi ve fizyolojisiyle ilgili derslerimiz vardı az çok fikir sahibiyim. psikolojileri gerçekten uygun değil o yaşta başlamak için, sadece oyun oynamak istiyorlar haklı olarak, derslerde bocalıyorlar. bir de okulun tuvaletleri, kantinleri vs. o yaşta bir çocuğun yaşına göre düzenli değilse hakikaten sıkıntı oluyor. örneğin çocuk elini yıkayacak ama lavoboya erişemiyor tabii bunlar gibi daha başka birtakım sorunlar da varmış.

Tekrar amaçlı istediğini yapabilirsin, önceden bir şey öğretme ama .
Bu arada benim büyük dediğin gibi 80 aylık başlayacak ama küçük Eylül doğumlu olduğu için tam 6 yaşında başlamak zorunda. Ben de onu kara kara düşünuyorum

Onun yonlendirdigi sekilde devam edeyim o zaman :)
72 ay cok da küçük degil aslinda, 68 aylik bir cocukla 72 aylik cocuk arasinda hem fiziksel hem bilissel olarak epey fark oluyor. Hem de sinifina gore ortalama bir yasta olacak, digerlerinden kucuk olup kendini eksik hissetme ya da ileri olup sıkılma gibi bir sorunu olmayacak. Bir de benim gozlemim 2. Cocuklarin daha cabuk olgunlastigi yonunde, o yuzden sorun yasayacagini sanmıyorum rahat ol :)

Back