- 7 Haziran 2010
- 1.403
- 2.734
Söylenenler aslında tüm dünyanın bildiği genel geçer şeyler.. Tabiki orada herkes zengin yada para içinde sefa sürmüyordur elbet. Ama herhangi bir ülkeyle değil, Türkiye ile kıyaslanınca açık ara daha ileride. Özellikle eğitim sistemi, ekonomik ve toplumsal olarak... Bunu sende biliyor olmalısın değil mi ? Ben Tarih öğretmeniyim, bunu üniversite sıralarında da öğrendik, haberlerde de görüyoruz, benim akrabalarımın hepsi de Almanyada o yüzden tek ayağımda orda... Mesela yaşadığın ülkenin eğitim sisteminin dünyanın en iyi ve örnek alınması gereken eğitim sistemi olduğunu biliyor muydun ? Mesela orada (kimseyi küçümsemek için söylemiyorum benim annemde temizlikçilik yaptı yıllarca) tuvalet temizleyen bir işçinin Türkiye'deki bir öğretmenden daha iyi maaş aldığını ? Hakkının ödendiğini.. Hal böyle olunca Türkiyede yaşam Almanyadan kolaydır dersen o noktada espri yapmış olursun işte.. Bir İngiltere ile değil, Türkiye ile kıyaslandığı için yorumlar bu şekilde, bunda üzülünecek birşey yok üzülmeyin lütfen..
Maalesef senin tek ayagin orda degil. Bizim tek ayagimiz türkiyede :)
egitim sistemi süper :) ama bu hic bir isine yaramiyor cünkü annen baban zaten Almanca bilmiyor bu demek ki hic bir konuda yardimci olamiyorlar sana. 5 veya 6 yasindaki cocuguna sen 1+1 ögretememenin zorlugunu bilirmisin?
Beni annem degil kres'deki ögretmenler büyüttü. Benim annem günde 10 saat calisiyordu. Buralarda "kizimi krese vermeye kiyamiyorum" diye konu acma lüksü yoktu cünkü yasam icin calismak mecburiyetinde kaldi. Ha nasil mi büyüdüm? cok sükür bi türlü bu yasima geldim ama okumak icin ne zoruklar cektigimizi biliyormusun? 1. sinifta yanindaki almana 1+1 sordugunda sna gelince 8*9 sordugunda... bilemedigindede o yasadigin utanci bilirmisin?
Ekonomige gelince: Tembelsiniz. Cok fazla tembelsiniz. Siz hepiniz evdesiniz. Cocuklariniz yaninda. Cogunuz calismiyor bile :)) calissa bile asaga yukari 15 sene eeeeen fazla :)) burda kadini 63 yasinda erkegide 67 emeklilige ayriliyor. Ha erken emeklilige ayrila bilirsin, ama aldigin para kirani bile ödemez.
Bize gözükende su: Türkiyede siz düz fön cektirmeye kuaföre gidiyorsunuz ya? üstesine para ödüyorsunuz... manikür pedikür agdalar magdalar OOOHHHHH gel keyfim geeeeel))
Türkiyede ne kadar kira ödüyorsunuz?
Almanyada gelir olarak ortalama asaga yukari 2.500 Euro. Lira olarak 7.500 Lira yapiyor .... Siz herseyi böyle hesapliyorsunuz. Ama ne kadar sacma. Burda hayat oran olarak dahada pahali.
Sizin yasaminiz kolay demiyorum... ama sizde bilmislik taslamayin. Cünkü HIC BIRSEY bilmiyorsunuz.
kesinlikle haklısın , konusahibi ailenin olduğu ülkeyi terk edip sevgilininailesine yakın yerleşme sakın sakın. erkek aileleri çok baskıcı oluyorlar özellikle almanyaya alıştıysan türkiyede çok zorluk çekersin şimdi herşey güzel geliyordur. yaptığın ufacık bişey onlara battığında yanında seni savunacak ailenin olması lazım. ayrıca çocugun olunca kaynanan mı baksın laf sokarak seni ruh hastası yaparak, yoksa kendi canın ciğerin annen mi? hiçbir kayınvalide asla annen olamaz olurum diyene de inanmaEvet senin gibi olan çok kişi tanıdım ve duydum Almanya da.Genelleme yapıp orda yaşayanlar öyledir deyip kimsenin hakkını yemek istemem.Ama yurtdışında yaşayan Türklerin 3 te biri nerdeyse senin durumunda.yani akrabasını getiriyor evlenmek için türkiye den ( tabii aşık oluyor) ve de Türkiye ye tatile gelince sanıyor ki, hayat hep o tatil zamanında ki gibi geçiyor.Almanya kötü sadece işe git gel'ama Türkiye hep eğlence,hep yaz,hep sıcak.
Önce Türkiye de Almanyada ki standardını yaptığın meslekle Türkiye de bulamazsın.
Annen baban çok haklı ,Türkiye ye evlenirsen,hem kaynana sorunları hem parasızlıkla uğraşacaksın.
Yaşadığın şeyin adı şu an aşk, ama evlenip gerçeklerle tanışınca adı pişmanlık olacak
Asla ama asla kaynana yanına evlenme.
2. seçenek , sevgilin Almanya ya gelirse, 1 sene dil kursu,sonra sende biliyorsun ki ,adam gibi işte çalışacaksa meslek yapmak zorunda.Bu da demek oluyor ki evi sen geçindireceksin .bu arada onun mızmızlanma ve sıkılmasıyla uğraşacak, hem çalışıp hem eve bakıp,hemde onun alışma süreciyle başedeceksin.Hiç kolay değil.
Senin gibi olan tanıdıklarım evlendikleri için çok pişmanlar.
Şayet evlensen bile bari Almanya ya getir eşini.ilk seçenek çok iç karartıcı
Senin tek ayağının olduğu Türkiye burası değil sanırım tatlım :) Burada emeklilik yaşı 65'e çıktı şuanda.. Buna ek olarak alıntılarımı yeterince okumuyorsun sanırım. Tarih öğretmeniyim, hani hiçbirşey bilmiyorsunuz bilmişlik taslıyorsunuz diyorsun ya ondan söylüyorum :) Yani sadece sosyal yapılanmanızı değil o ülkenin nasıl meydana geldiğini, hangi sistemin üzerine kurulu olduğunu, sosyal tabakasını vs. herşeyini gayet iyi bilirim ve öğretirimde ve dediğim gibi tek ayağımda orda. Almanyadaki akrabalarımla sürekli iletişim halindeyim. Buna ek olarak Türkiyde kim 15 yıl çalışıp yan gelip yatıyor kuaförlerden çıkmıyormuş çok merak ettim. Varsa öyle tanıdığın bizi tanıştır da hayrına aylık falan bağlasınlar biz muhtaçlara :) Almanyada ev kiraları vs. hayat daha pahalı olabilir ama gelir de ona uygun olarak yüksek. Gelir gider dengesi denen bir şey var ya.. O işte Türkiyede yok. 1000 lira maaş alan adam 500 Tl'sini ev kirasına veriyor. Kalan 500 TL'nin 200 TL'si ile faturalarını ödeyip 300 TL ile ay sonunu getirmeye çalışıyor. Ki bunun içinde uçuk ulaşım ücretleri de var. Özelikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşıyorsan çoğu zaman işine, işinden evine birkaç vasıta ile gidip geliyorsun. Kimisinin baktığı evlatlarının okul masrafları da var. Zengin kesimlerde var onları ayırıyorum ama Türkiyenin %80'i karın tokluğuna çalışıyor. Biraz aç haber izle lütfen Türkiye'de insan başına düşen milli gelir açlık sınırının ALTINDA. Eşit bile değil altında.. Sen Almanya gibi hem maddi hem sosyal olarak kalkınmış bir ülkede yaşarken sızlanıyorsan Türkiye'de ay sonunu getiremezdin. Bunlar genel geçer şeyler, biraz haber izleyen biraz araştırma yapan herkesin bildiği gerçekler. Bende yinelemiş olayım.Maalesef senin tek ayagin orda degil. Bizim tek ayagimiz türkiyede :)
egitim sistemi süper :) ama bu hic bir isine yaramiyor cünkü annen baban zaten Almanca bilmiyor bu demek ki hic bir konuda yardimci olamiyorlar sana. 5 veya 6 yasindaki cocuguna sen 1+1 ögretememenin zorlugunu bilirmisin?
Beni annem degil kres'deki ögretmenler büyüttü. Benim annem günde 10 saat calisiyordu. Buralarda "kizimi krese vermeye kiyamiyorum" diye konu acma lüksü yoktu cünkü yasam icin calismak mecburiyetinde kaldi. Ha nasil mi büyüdüm? cok sükür bi türlü bu yasima geldim ama okumak icin ne zoruklar cektigimizi biliyormusun? 1. sinifta yanindaki almana 1+1 sordugunda sna gelince 8*9 sordugunda... bilemedigindede o yasadigin utanci bilirmisin?
Ekonomige gelince: Tembelsiniz. Cok fazla tembelsiniz. Siz hepiniz evdesiniz. Cocuklariniz yaninda. Cogunuz calismiyor bile :)) calissa bile asaga yukari 15 sene eeeeen fazla :)) burda kadini 63 yasinda erkegide 67 emeklilige ayriliyor. Ha erken emeklilige ayrila bilirsin, ama aldigin para kirani bile ödemez.
Bize gözükende su: Türkiyede siz düz fön cektirmeye kuaföre gidiyorsunuz ya? üstesine para ödüyorsunuz... manikür pedikür agdalar magdalar OOOHHHHH gel keyfim geeeeel))
Almanyada gelir olarak ortalama asaga yukari 2.500 Euro. Lira olarak 7.500 Lira yapiyor .... Siz herseyi böyle hesapliyorsunuz. Ama ne kadar sacma. Burda hayat oran olarak dahada pahali.
Sizin yasaminiz kolay demiyorum... ama sizde bilmislik taslamayin. Cünkü HIC BIRSEY bilmiyorsunuz.
Orada durumunuz o kadar kötüyse bu kadar rezil haldeyseniz ve alıntıladığın yoruma katılıyorsan neden konu açtınki yaşa işte Türkiye'de. Burada herşey süper. Çok memnun kalacaksın :)agizina yüzüne saglik be kardesim :) negüzel anlattin bizim durumumuzu.. benim akrabalarimda Burda ezilirsin iye diye beni korkuttular bu yüzden zaten bu konuyu actim baska insanlarin düsüncesini ögrenebilmek icin..
Maalesef senin tek ayagin orda degil. Bizim tek ayagimiz türkiyede :)
Almanyada da aklini kullanmazsan ac kalirsin bunu diyebilirim. Borc batagin icinde olan ve ekmek almaya paralari yetmeyen insanlar almanyada da var. Öyle yok devlet yardim ediyor bunlar öyle kolay kolay yardim etmez insana.. en kötü ihtimal de seni saat basina 1 euro luk ise sokarlar yani seni esek yerine koyarlar. Alman uni okumus bir kadinin basina gelmisti bu durum mesela :) Bunu birkac sayfa öncesinde yazdim ama saka yapiyorum sanildi.
Sonrasina efendim taseron firmalar var bilirsiniz. Bunu türkiyeye kim uyguladi nerden kopyaladi saniyorsunuz? Tabiki avrupa-almanya..
Almanyada taseron firmalar üzerinden aliyorlar insanlari cogunlukla ise.. sekiz yildir taseron firmasi üzerinden calisan birini taniyorum :)
Sonra ausbildung denen sacmalik var seni cirak olarak yetisdiriyorlar türkiyede bu ausbildung ile bir cirak gibi birsey yani hicsin. Yillar boyunca senin kanini emiyorlar. Kasiyerlik yapmak icin iki yil egitim alman lazim mesela. Ama öteki yandan kasiyerlik egitimi almadan haftasonlari ek is olarak calisan insanlar var? Celiski. Ozaman iki yil egitim niye? Tabiki seni kullanmak icin nasilolsa gelismis ülke kimse sorgulamiyor artik :) tabiki egitim aldigin baska brans lar da olabilir.. ha onlara degiyormu, evet.
Ama burda ömrünce yasadigin sürece degiyor veya isvicre.. cunku baska ülkelerde böyle bir sistem yok.
Kasiyerlik veya baska alanlar icin learning by doing ögrenebildigin halde bir yandan ausbildung istemeleri bildigin kazik dan baska birsey degil. Yani sizin anlattiginiz feraah gelismis ülke yok aslinda. Almanlar bile mutsuz ve sikayetci pek cok konuda ve baska ülkelere kaciyorlar sizde gelmis bize almanyanin gelismisligini anlatiyorsunuz. Gerci almanyada yasayan türkler de diyor ama onlar da ayri körlük icinde bence.
Hem Halbuki türkiye de "gelisiyor" hanimlar.. ama niye mutsuzsunuz? Bunu iyi düsünün. Öyle köprü oldu gelisiyoruz iste disardan gözüktügü gibi degil bu isler iste..
Herneyse gelelim türkiyede ve almanya arasindaki benim gözlemledigim farklara.
Türkiyede paran varsa kralsin - Almanyada paranla rezil olursun
Türkiyede yasamak icin calisiyorsun - Almanyada calismak icin yasiyorsun
Türkiye de hemen hemen her sehirde sosyal alanlar var gezilecek yapacak cok sey var ama almanya kücük kücük köy kasabalardan olusur genelde ve bu yüzden aksam üstü yolda hickimseyi göremezsin büyük sehirlerde de cok pislik var. Tatil yapmak icinde baska ülkelere gitmek zorundasin.
Pazar günleri de anca ormanda yürüyüs yapabilirsin vs cunku heryer kapali.
Türkiyede insanlar gayet rahat yasiyor.. hakikatten kadinlar kuaföre fön cektirmeye gidiyor hergün.. almanyada öyle kadin bulamazsiniz. Agda desen almanlar pek bilmezler zaten.
Birde bizim türkiye milleti hep sikayetci hep sikayetci. Is yok para yok o yok vs.
Yahu türkiyede kadinlar magazalarda oturuyor kahve cay keyfi yapiyor be! Bu mu agir? Sen gel o keyfi almanyada yap yapabilirsen bakalim.
Is yoksa temizlik yapmaya gidin. Almanyadaki türkler öyle yapiyor.. borc var, sikayet yok direk ne is varsa onu yapiyorlar.
Ama türkiyede millet zehir gibi hey masallah.. yok yol parasi yok yemek parasi istiyorlar yok ben temizlikcilik yapmam diyorlar vs.. sonra is yok yeaaa diye agliyorlar.
Tabi herkes icin gecerli degil söylediklerim. Is bulunmayabilir, olabilir.. ama daha cok hep böyle sikayetcilere denk geldim niyeyse.
Ben türkiye de yasamak isterdim. Ama beni ikilemde birakan tek sey insanlari.
Cunku ückagitci, kalpleri kararmis, yalan, kiskanclik ve daha birsürü sayacak kötü yanlari var cogunun.
Avrupa insani saf (irkcilari haric). Kimseye karismazlar. Ama ne dost ne düsman olurlar iste.
Ha türkiyede ki siddet, ölüm, tecavüz vs gibi seylerden korkmuyorum cunku ayni seyler avrupa ülkelerinde de oluyor.
Herneyse cok uzattim.. konu sahibi sana söyliyecegim tek sey türkiyeye gitmek istiyorsan git ama ilk önce sevgilini test et.. malum türkiye haric her ülke cennet gibi..kacmak isteyen isteyene. Keske degis tokus yapabilsek onlarla :)
Allah allah ben Türkiye'de yaşamıyormuşum meğer. Ülkem hakkında neler neler öğrendim. Ne kadar rahatmışız her gün kuaförlerdeymişiz vay canına..Almanyada da aklini kullanmazsan ac kalirsin bunu diyebilirim. Borc batagin icinde olan ve ekmek almaya paralari yetmeyen insanlar almanyada da var. Öyle yok devlet yardim ediyor bunlar öyle kolay kolay yardim etmez insana.. en kötü ihtimal de seni saat basina 1 euro luk ise sokarlar yani seni esek yerine koyarlar. Alman uni okumus bir kadinin basina gelmisti bu durum mesela :) Bunu birkac sayfa öncesinde yazdim ama saka yapiyorum sanildi.
Sonrasina efendim taseron firmalar var bilirsiniz. Bunu türkiyeye kim uyguladi nerden kopyaladi saniyorsunuz? Tabiki avrupa-almanya..
Almanyada taseron firmalar üzerinden aliyorlar insanlari cogunlukla ise.. sekiz yildir taseron firmasi üzerinden calisan birini taniyorum :)
Sonra ausbildung denen sacmalik var seni cirak olarak yetisdiriyorlar türkiyede bu ausbildung ile bir cirak gibi birsey yani hicsin. Yillar boyunca senin kanini emiyorlar. Kasiyerlik yapmak icin iki yil egitim alman lazim mesela. Ama öteki yandan kasiyerlik egitimi almadan haftasonlari ek is olarak calisan insanlar var? Celiski. Ozaman iki yil egitim niye? Tabiki seni kullanmak icin nasilolsa gelismis ülke kimse sorgulamiyor artik :) tabiki egitim aldigin baska brans lar da olabilir.. ha onlara degiyormu, evet.
Ama burda ömrünce yasadigin sürece degiyor veya isvicre.. cunku baska ülkelerde böyle bir sistem yok.
Kasiyerlik veya baska alanlar icin learning by doing ögrenebildigin halde bir yandan ausbildung istemeleri bildigin kazik dan baska birsey degil. Yani sizin anlattiginiz feraah gelismis ülke yok aslinda. Almanlar bile mutsuz ve sikayetci pek cok konuda ve baska ülkelere kaciyorlar sizde gelmis bize almanyanin gelismisligini anlatiyorsunuz. Gerci almanyada yasayan türkler de diyor ama onlar da ayri körlük icinde bence.
Hem Halbuki türkiye de "gelisiyor" hanimlar.. ama niye mutsuzsunuz? Bunu iyi düsünün. Öyle köprü oldu gelisiyoruz iste disardan gözüktügü gibi degil bu isler iste..
Herneyse gelelim türkiyede ve almanya arasindaki benim gözlemledigim farklara.
Türkiyede paran varsa kralsin - Almanyada paranla rezil olursun
Türkiyede yasamak icin calisiyorsun - Almanyada calismak icin yasiyorsun
Türkiye de hemen hemen her sehirde sosyal alanlar var gezilecek yapacak cok sey var ama almanya kücük kücük köy kasabalardan olusur genelde ve bu yüzden aksam üstü yolda hickimseyi göremezsin büyük sehirlerde de cok pislik var. Tatil yapmak icinde baska ülkelere gitmek zorundasin.
Pazar günleri de anca ormanda yürüyüs yapabilirsin vs cunku heryer kapali.
Türkiyede insanlar gayet rahat yasiyor.. hakikatten kadinlar kuaföre fön cektirmeye gidiyor hergün.. almanyada öyle kadin bulamazsiniz. Agda desen almanlar pek bilmezler zaten.
Birde bizim türkiye milleti hep sikayetci hep sikayetci. Is yok para yok o yok vs.
Yahu türkiyede kadinlar magazalarda oturuyor kahve cay keyfi yapiyor be! Bu mu agir? Sen gel o keyfi almanyada yap yapabilirsen bakalim.
Is yoksa temizlik yapmaya gidin. Almanyadaki türkler öyle yapiyor.. borc var, sikayet yok direk ne is varsa onu yapiyorlar.
Ama türkiyede millet zehir gibi hey masallah.. yok yol parasi yok yemek parasi istiyorlar yok ben temizlikcilik yapmam diyorlar vs.. sonra is yok yeaaa diye agliyorlar.
Tabi herkes icin gecerli degil söylediklerim. Is bulunmayabilir, olabilir.. ama daha cok hep böyle sikayetcilere denk geldim niyeyse.
Ben türkiye de yasamak isterdim. Ama beni ikilemde birakan tek sey insanlari.
Cunku ückagitci, kalpleri kararmis, yalan, kiskanclik ve daha birsürü sayacak kötü yanlari var cogunun.
Avrupa insani saf (irkcilari haric). Kimseye karismazlar. Ama ne dost ne düsman olurlar iste.
Ha türkiyede ki siddet, ölüm, tecavüz vs gibi seylerden korkmuyorum cunku ayni seyler avrupa ülkelerinde de oluyor.
Herneyse cok uzattim.. konu sahibi sana söyliyecegim tek sey türkiyeye gitmek istiyorsan git ama ilk önce sevgilini test et.. malum türkiye haric her ülke cennet gibi..kacmak isteyen isteyene. Keske degis tokus yapabilsek onlarla :)
Allah allah ben Türkiye'de yaşamıyormuşum meğer. Ülkem hakkında neler neler öğrendim. Ne kadar rahatmışız her gün kuaförlerdeymişiz vay canına..Bende neden lise sınavı, üniversite sınavı, yüzlerce üniversite sınavlarını geçip üniversiteyi dereceyle bitirip öğretmen olmama rağmen Kpss'yi geçemediğim için atanamıyorum diye düşünüyordum o da rahatlıktan herhalde. Televizyonlarda hergün devlet atama yapmadığı için intihar eden öğretmenler... Parasızlıktan intihar eden insanlar.. Manavın önünden geçerken çocuğumun gözlerini kapatıyorum canı çeker diye bu nasıl bir acı bilir misiniz polis bey diyerek köprüden atlamaya kalkan bir adam.. Ömründe hiç çikolata yememiş doğulu çocuklar.. En büyük hayalini sorduğunda çikolata diyen fakir çocuklar. Sürekli kadın cinayetleri ve devletin bu cinayeti işleyenleri bir tek tebrik etmediği kalışı.. Tecavüzcünün, hhırsızın, uğursuzun ceza almadığı alsa da komik cezalar aldığı suça davet çıkaran bir ülke. İşçiye hak ettiği paranın verilmediği 900 Tl'ye 12 saat çalıştırılan ve işçi güvenlikleri sağlanmayan işçilerimiz.. Almanyadan gelen akrabalarımın bize üstünlük taslamaları, paralarıyla hava atmaları(temizlikçilik yapıyorlar almanyada iş adamı değiller yanlış anlşılmasın), çocuklarına burası Türkiye Almanyayla karıştırmayın akşam dışarı çıkamazsınız burası güvensiz bir yer demeleri.. Hep rahatlıktan bunlar. Yine rahatlıktan olsa gerek 500 liraya ücretli öğretmenlik yapmak zorundayım. Sırf kendi işimi yapabilmek adına. 18 yıldır okuyorum; 500 Tl almak için miydi ? Kkirama bile yetmiyor 500 Tl. Faturalarımı ancak öderim. Dilenen adam daha çok kazanıyor. Benim annem mesela ülkemin güzel şartlarından olsa gerek günlük 50 Tl'ye temizlik işlerine giderek beni üniversitede okuttu o da kuaför parası içinmiş herhalde.. Ablam 2 üniversite bitirdi anadili gibi ingilizcesi var işsiz.. Nerede dağıtılııyor bu kuaför paraları söylesenize aylardır gidip kaşlarımı aldıramıyorum afedersin, bende gidip yararlanayım ülkemin güzel şartlarından. Hem sen neden keşke diyorsun ki, madem Almanyada şartlarınız böyle madem Türkiye Almanyadan çok daha iyi, çok daha kalkınmış, çok daha rahat bir ülke. İnsanları hergün fön çektirecek kadar falan (!) zengin, gelin yaşayın efenim.. Gelin yaşayın, 1 ay sonra yeniden konuşalım..
Almanyada temizlik işçisi Türkiyedeki ögretmenden fazla alıyor diyorsunuz ama burada meslek yapmis birisi 1600-2000 euro arasi maaş alıyor. Ev kirası 1000 euro civarı ama bu evler tr'dekingibi 200 metrekare falan değil. En fazla taş çatlasa 90 metrekare. Onuda bulursan. Türklere vermemek için 5 sene yetkili kurumlara yazilip beklemen lazim.
Sonra diyelimki domates alacasin. Domatesin kilosu 3 euro yani 9 lira onada domates demek için bin şahit lazim. Benim dedem hep anlatir, almanlar patlicani gösterip türklere soruyorlarmis bu ne diye. Onlarda varsa yoksa domuz yemek var. Dışarda ekmek veya hamur işi alamıyoruz çünkü domuzun içyağını kullanıyorlar. Et yemekten hiç bahsetmiyorum bile. Tr' de kuzenime bu yiyeceğimiz helalmi diye sorduğumda "o da nasıl oluyor " diye şaşırmıştı. Herşeye dikkat etmemiz lazım. Trdeki gibi rahat yeme içme giyme yok. Simdi söyleyin bakayim.
Parami önemli, paranin degerimi.
Senin durumun o kadar kötüyse gel beraber tuvalet temizliyelim bacimOrada durumunuz o kadar kötüyse bu kadar rezil haldeyseniz ve alıntıladığın yoruma katılıyorsan neden konu açtınki yaşa işte Türkiye'de. Burada herşey süper. Çok memnun kalacaksın :)
AchsoBende avrupada kaliyorum ve evet çoçukken bazen okulda zorlaniliyor, anne baba dil bilmedigi için, fakat yine iyi bir egitim aliniyor neticede. Türkiyede ise küçük yastan itibaren bitmeyen sinavlar basliyor. Iyi bir lise, sonra iyi bir üniversiteye gitmek için sinava giriliyor, ve bu sinavi kazanmak için dershaneye gidiliyor. Düsün hem okula, hem dershaneye giden çoçuklar var.
Düsün 18 yasindasin ve tüm hayatin yapacagin 3 saatlik bir sinava endeksli. Istedigin bölümü kazanmayp, mecburen sevmedigi bölümleri yapan o kadar çok insan ve genç var ki. Düsün ögretmen olarak mezun olan insanlar bile yillarca o meslegi yapamiyorlar çünkü kpss denilen ilet sinavi geçemedikleri için. Bunun üzerine bide bol bol torpiller var, sinav sorulari alandan tut, sinavsiz bir sürü belediyelerde çalisanlara kadar.
Ve en azindan Almanyada ve avrupada kres denilen sey var. Türkiyedede var fakat fazla denetilmiyor. Ki kresler orada 2-2,5 yasinda basliyor. Bir anne, o zamana kadar ne yapsin? O yasta krese verdiginde bile kres fazla denetilmedigi için birçok insan korkarak çoçuklarini krese veriyorlar. Ve almanyayi bilmiyorum fakat yasadigim ülkede mesela kres ücretleri anne-babanin maasina göre oluyor, hatta bunun üstüne, krese verdigin için, yil sonu ödedigin vergin azaliyor.
Türkiyede asgari ücret 900 tl, ve bu maasi almak için 12 saat çalisanlar var. Düsün her gün 12 saat çünkü Türkiyee isçiler hiç bir sekilde korunmuyor. En basit insaat sektöründe her yil birçok insan ölüyor. Neden? Denetim yok. Bu olmayinca hiç kimse isçilerin güvenini düsünmüyor.
Ve bu 900 tl hem ev kirasi, elektrik, su, faturalar ödenmesi lazim, çoçuklarin okul giderleri (üniformalar sürekli degisiyormus ve bunu ödeyen ebeveynler), yemek felan derken, hiç para kalmiyor. Hasta olduklarinda en iyi hastaneye gidilemiyor. Maasina göre mecburen devlet hastanesine gidiliyor. Burda bir kaç konu oku bakalim, geçelerde thy hostesi bile doktorun ihmalkarligindan öldü. Ondan önce kolunu, bacagini kaybedenler var doktor ihmalkarligindan.
Yani sosyal güvencesi az olan bir ülke Türkye. Isçilerin haklari az olan bir ülke.
Elbette avrupada hersey güllük güllistanlik degil, fakat ben asla yasadigim ülkeyi terk edip Türkiyeye gitmem. Türkiye halen gelismemis bir ülke çünkü, bunu inkar edemezsin.
Ayneeeen!!! Katiliyorum. Ama neden bukadar dedikodu art niyetlilik oluyor? Milletin baska isi gücü yok ugrasacak birbirini yiyorlar!Tam özetlemişsin canım. İşte bu!
Benide Türkiyede korkutan sey DEDİKODU! (Çevremdeki) Herkes birbirini çekiştiriyor, olur ya katılmazsan dedikoduya sana ağzına ne geldiyse sayıyor. Lütfen genel olarak algılamayın ama bu Türkiyede yaşadığım olaydı. Dedikodu yaptiklari kisilerin kim oldugunu bile bilmeden katilmami istiyorlardi...
Achsobiz burda sinavlara girmiyoruz not ortalamanin 75% sirf bir sinav belieliyor.
Yoo benim halimden menunum ama bilip bilmeden yorum yazanlara cok kiziyorum!