abim ve bedelli askerliği

abin bekarsa ben talibim.

vay arkadaş.
var mı böyle erkek ya. helal olsun.

kardeşim bedelli yaptı. parası vardı ama askerlik bu, zorunlu bir şey, hastane masrafı gibi bir şey..nasıl hasta olana bir kaza geçirene yardım ediyoruz askere gidene de ederiz.. ben yine de teklif ettim yardım edeyim diye. erkek olsam askerlik yapmazdım, vatan millet sakarya bir insan değilim (yurtdışı çalıştığım zaman dövizli filan yapardım).ki kardeşime de yurtdışına göndereyim dedim, kendi gitmedi.

kısacası anlaşılacağı üzere her türlü verirdim. askere gitmek istemeyen adamı da sonuna kadar anlarım ben de olsam ben de gitmem. şu anda yapılan şeyi kimse bana askerlik diye anlatmasın... neyse sustum...

evet adam 1 senede 55 bin kazanmıyor. evet çok arttı bedelli parası. evet kendini çok ezdirmiş..ama arkadaşlar bu çocuk lise bitmiş çalışmaya başlamış daha 17-18 yaşındaymış. yine de olgunmuş ki 1 ev almış bir ev geçindirmiş. 10 senedir çalışıyor bile olsa daha yaşı 30 değil, gözünüzü seveyim az merhametli yorum yapın.

Ben 11 bin ne ki falan demeyeceğim sonuçta birikiminizin tamamı olduğu için çok para sayılır ama abinize vermeniz gerekiyor. Vermezseniz ilerdeki iletişiminizin sekteye uğrayacağı kesin. Gerçi içten içe keşke ben para mara veremem deseniz de çocukcağızın az gözü açılıp bir daha kendisini kullandırtmasa da demiyor değilim.

Eve 1 kuruş vermemiş ama 1 kuruş vermemesinin sebebi abisi zaten. Adam "sen kendi paranı biriktir, eve harcama" demiş. Yoksa ailesi çocuklarının ne kadar kazandığını, neye ne kadar harcadığını sormayan insanlar olduğundan değil yani. Abisi vermese konu sahibi verecekti ailesine. Vermek zorunda bırakılacaktı.
Tek enayi abi mı? Bu kızın hiç mi vefa borcu yok abisine?
Zaten 7 aydır çalışıyormuş sanırım. Asgari ücret daha düne kadar 2800dü. Resmen yememiş içmemiş biriktirmiş 11 bini.
Evet normal şartlarda kendi başına biriktirmiş olsa vaaoov denir ama abisinin sayesinde yemeyip içmesine gerek kalmamış da biriktirmesine fırsat olmuş.
Böyle bir hesabı yapacaksa baştan söyleseydi, abisi " sen eve para verme" dediğinde piki demek yerine karşı çıksaydı keşke.
İşte cilekcim, keşke abi zamanında ailenin kurtarıcısı rolünü üstlenmeseydi. Kız işe başlayınca hiç yoktan faturaları üstüne almasını isteseydi.. her ailede vardır ya, herkesin her şeyine koşan, ama kendine gelince adım adım gelen bile bulamayan. İşte konu sahibinin ailesinde de bu kişi abi maalesef:KK43: konuyu okudukça daha çok üzüldüm çocuğa. Eğer olmayan parasıyla cep harçlığı verdiği,iş bulduğu, eve yardım yaptirmadigi kız kardeşi para vermezse çocuk gözünü açar, herkesin ne olduğunu sonunda anlar belki Bari bu saatten sonra kendini kurtarır, biraz bencil olmayi öğrenir. Yoksa garibim, bu ruh haliyle bir ömür,evlense bile sırtında kambur gibi bu aileyi taşıyıp duracak...

*Asgari ücretli birinin borc harç ile bedelli yapması gerçekten mantıkli değil... Bence çocuk da pişman olacak bedelli yaparsa. Ama yine de eğer çok istiyorsa ver kız konu sahibi, yine biriktirirsin. Akbankta şey vardı Aralık ayinda,hala var mı bilmiyorum. Hiç Akbank hesabınız yoksa 5000 TL sıfır faizli kredi veriyor, 12 ay, 400-400 ödüyorsun. Dosya ücreti de 120 TL faaln. Olmadi aielcek sen,baban,abin ondan çekin, 15 bini öyle verin,birikmisinizi bozmazsiniz hem TL borclanirsiniz

Anne babanıza olduğu gibi parayı vermiş hep.
Onlar neden destek olmayı düşünmüyorlar?
Evlilik dediğimiz mesele bir anda olabilir. Öyle bir durumda yardımcı olur mu abiniz?
Şu an hali hazırda ailenizin oturduğu evin parasını mı ödüyor?
Mesela abiniz düğün yapsa aileniz destek olacak mı? Yoksa bedelli askerlik mevzusundaki gibi elini ayağını çekecek mi?
Bir kiminin tamamını önüne sermezdim ama destek olurdum bir miktar.
Acı tecrübeler ama ben varımla yoğumla destek olduğum telefon faturasına kadar ödediğim, şu an ona bulduğum işte çalışırken bir çöp dahi hediye almadı. Üzerine bir de ben işsiz olduğum için işiyle hava atıyor. İçime batıyor. O sebeple tüm desteğini verdiğim için pişmanım.

yorum yapan herkese teşekkür ederim.konu içinde bir arkadaş yaptığın 2. yorumu konuya ekle demiş.tavsiyesi için teşekkür ederim.

abimin şuan kenarda 25 bin civarı birikmiş parası var,bende 10 bin lira verirsem kalan 20 bin için kredi çekecek.
şuan asgari ücretin 4250 lira olduğu yerde 5000 lira az gibi geliyor.ama bu adam zamanında 2000 lira maaşa sigortasız çalışmak zorunda .küçük şehir büyük çaplı bir fabrika kuruluşu yok.genelde hep küçük küçük tekstil atölyesi veya manavdan bozma yerel marketler var.
6 ay askere gidip gelse iş bulamaz değil bulur ancak şuan çalıştığı yer gibi olmaz. şuan çalıştığı yerde 2.senesini dolduracak .aldığı kıdem farkı (şirket içinde öyle deniyor aslında) az gibi gözüksede onu çok iyi motive ediyor.

hakkını ödeyemem biliyorum ben liseye giderken o fabrikada çalışıyordu.harçlığımı sorar kitap parası istediğim zaman kendi cebindekini verir kendisi 20-50 lira ile gezerdi.benim lise bitince üni.de kazanamayınca ilk tercihte çok üzülmüştü istersen 1 sene hazırlan evde çalışmak istemezsen etüt yeri kütüphane bakalım demişti..ek tercihim istediğim bölümün açıköğretimiydi .ilk sene kütüphane filan gezerek çalıştığım derslere .bende manavlarda veya marketlerde kasiyerlik bakarım derken,abimin çalıştığı yer bana süpriz olmuştu.

içim hep 10 bin vermekten yanaydı burdaki yorumları okuyunca daha duygulandım dediğiniz gibi asgari ücrette yükselmişkenn tekrar biriktiirmek zor olmaz.vermezsem abimi yarı yolda koymuş hissederim hep

Merhaba hanımlar
daha önceden kozmetik kısmına bakmıştım ama üye olmamıştım.

abimle aynı şirkette ama farklı birimlerde çalışıyoruz.asgari ücret zammında sonra maaşlarımızda artış ve abimin bir üst kıdeme yükselmesi oldu.şuan abimin yükseldiği pozisyona şirket dışardan alım yapmıyor sadece ekip içerisinden alım yapıyor.
yaşadığımız şehir küçük ve abimin buradan çıktıktan sonra yine aynı düzeyde iş bulması imkansıza yakın.ikimizde bekârız ve aile evimizde kalıyoruz.

abim liseden sonra üniversiteye gitmedi yaklaşık 2 yıla yakın bir fabrikada çalıştı.10 yıldır çalışıyor aldığı maaşı hiç sormadım kendi söylerdi genelde.maaşından çok az harçlık alır kalanı babama verirdi kendine ayırdığıda anca yeterdi.sonra açık öğretimden 4 yıllık okudu çalışırken.
okulu bitince askere gitmek istedi babam evin kredisi bitsin öyle git nasılolsa daha 2 sene erteleme hakkın var diye göndermek istemedi.
abim 10 sene fabrikada üretim işçiliği market ve pazarlarda tezgahtarlık yaptı şuan çalıştığımız iş onun için çok üst düzey bir iş bu işi bırakmak istemiyor kenarda 25 bine yakın birikmiş parası var . nisan ayında askerlik erteleme süresi doluyor. şefleriyle 6 ay gidip gelme durumunu konuşmuş 6 ay sonra döndüğünde aynı pozisyonda devam edemezsin demişler. şuan çalıştığı pozisyonda normal maaşı+prim ile 5000 lirayı buluyor.
benimde para biriktirdiğimi bililiyor ancak ne kadar olduğunu bilmiyor. 2 mizin birikmiş parasını birleştirip kalanına kredi çekip bedelli askerliğin parasını yatırmak istiyor.

bedelli askerlik yaparsa heralde 20-25 gün gidiyormuş o süreyide yıllık izin+ ücretsiz izin olarak ayarlarım diyor.
başta bişey diyemedim çok yoruldum h.sonu sakin kafayla konuşalım dedim.çok kararsız kaldım benimde birikmiş param çok yok 11 bin filan var asgari ücretle çalıştığım için anca bu kadar biriktirebildim. bir taraftan zamanında bana yaptığı iyillikeri düşünüyorum işini kaybetme korkusunu düşünüyorum verim 11 bini biriktirim diyorum.bir yandan birikmiş paramı verirsem biriktirmem zor olur diyorum.herşeyin fiyatı sürekli artarken eve para verirken biriktirmek kenara para atmak zorken şuan için 55 bin lira para çok büyük geliyor gözüme.ama 6 ay gitmek için işten çıksa döndüğünde sıfırdan asgari ücretle başlayacak işe.

liseden sonra üniversite sınavında istediğim bölümü kazanamayınca ek tercihte açıköğretim yazdım bende şuan 3.sınıfım. abim çalışırken çalıştığı projeye personel alımı yapılacaktı beni tavsiye etmiş ancak aynı projede olmaz ama farklı bir proje için konuşalım demişler.abimin ve şefinin referansıyla girdim bende işe şuan 7. ayım.bu bile benim için çok büyük birşey aslında.

bir kere sordum abi kenarda bir düğün veya araba paran var mı diye. var biraz birşey derdi.ancak hep marketlerde pazarlarda giyim mağazalarında çalıştığından çokta birikim yapabildiğini sanmıyordum
daha öncesinde pek içli dışlı muhabbetimiz yoktu abimle aynı yerde çalışmaya başlayınca hem muhabbet imkanımız oldu hemde çevresini tanıma imkanım oldu.evde pek konuşmayan adam şirkette 2 dk susmuyor :) . sülalenin çekingen olarak bildiği abim, çay molasında farklı farklı firmaların alanlarına gidip bodoslama sohbete dalıyor.

şuan için 2 mizinde evlenme niyeti yok asgari ücrette artmışken tekrar birikim yaparım diyorum.ama kenarda birikmiş para olması insana güven veriyor. sağlık durumunda veya özel durumda kenarda para olunca ordan harcarım rahatlığı oluyor.

siz olsanız ne yapardınız.içim verim en azından işi garanti olsun nasıl olsa yine biriktiririz diyorum.ama hep kararsız kalıyorum.

Abimin işi çağrı merkezinde müşteri temsilcisi+koç (mentor-eğitmen) normal müşteri temsilcisinden 250-300 lira fazla alıyor
bende müşteri temsilcisiyim asgari 4250+prim alıyorum

cevaplarınızı merakla bekliyorum...

ekleme:

Yaşadığımız şehir küçük Anadolu şehri iş imkanı kısıtlı, çoğu yer asgari 2800 iken bile asgari ücreti vermiyordu. 5 bin lira maaş şuan çok değil ama marketlerde 2000-2500 e haftanın 6 günü 12 saat çalışan biri için 6 gün 9-10 saat mesai sıcak ofis ortamı üstüne düzenli bir hayat çok şey demek . A101 bim harici çoğu yerel market 2000 lira veriyor sigorta zar zor oluyor.
Abimin okul hayatı pek parlak değildi. Lisesinin sonlarına doğru çalışmaya başladı halada çalışıyor.2800 lira alırken 2000 ni babama 200 ünü bana verir kalan 600 ünü harçlık yapardı. Babamla iletişimleri çok iyi değil o yüzden babamdan isteyemez. Aç gezerim ondan para istemem der parası bitince. Aralarında baba oğul ilişkisi pek yok. Babamında pek umrumda değil onun için ev araba eşya önemli.babama söylesem herkes nasıl gidiyorsa gitsin gelsin. Gelince nasılolsa iş bulur çalışır der. Bazen hiç anlamıyorum bir insan çalışıp çalışıp nasıl parasız gezer diye abimde şahit olunca anladım onuda. İşe başladığım zaman sen para verme eve biriktir dedi. Eve vermesemde katkım olsun diye mutfağa filan alışveriş yapıyorum arada.
Son 4 5 ayda abimi daha çok tanımaya başladım evde pek konuşmaz pc başında olur veya yatardı, işe birlikte gidip gelmeye başlayıp birlikte zaman geçirince evdeki haliyle dışarıdaki halini çok daha net görmeye ve abi kardeş sohbetinin önemini anladım evde haberler hakkında bile yorum yapmazken dışarıda çok girişken.iş ortamına öyle alışmışki, işini severek yapıyor. İçimden sırf bu abi kardeş ilişkimiz kesilmesin diye vereyim diyorum

yorum yapan herkese teşekkür ederim.konu içinde bir arkadaş yaptığın 2. yorumu konuya ekle demiş.tavsiyesi için teşekkür ederim.

ekleme 2
abimin şuan kenarda 25 bin civarı birikmiş parası var,bende 10 bin lira verirsem kalan 20 bin için kredi çekecek.
şuan asgari ücretin 4250 lira olduğu yerde 5000 lira az gibi geliyor.ama bu adam zamanında 2000 lira maaşa sigortasız çalışmak zorunda .küçük şehir büyük çaplı bir fabrika kuruluşu yok.genelde hep küçük küçük tekstil atölyesi veya manavdan bozma yerel marketler var.
6 ay askere gidip gelse iş bulamaz değil bulur ancak şuan çalıştığı yer gibi olmaz. şuan çalıştığı yerde 2.senesini dolduracak .aldığı kıdem farkı (şirket içinde öyle deniyor aslında) az gibi gözüksede onu çok iyi motive ediyor.

hakkını ödeyemem biliyorum ben liseye giderken o fabrikada çalışıyordu.harçlığımı sorar kitap parası istediğim zaman kendi cebindekini verir kendisi 20-50 lira ile gezerdi.benim lise bitince üni.de kazanamayınca ilk tercihte çok üzülmüştü istersen 1 sene hazırlan evde çalışmak istemezsen etüt yeri kütüphane bakalım demişti..ek tercihim istediğim bölümün açıköğretimiydi .ilk sene kütüphane filan gezerek çalıştığım derslere .bende manavlarda veya marketlerde kasiyerlik bakarım derken,abimin çalıştığı yer bana süpriz olmuştu.

içim hep 10 bin vermekten yanaydı burdaki yorumları okuyunca daha duygulandım dediğiniz gibi asgari ücrette yükselmişkenn tekrar biriktşirmek zor olmaz.vermezsem abimi yarı yolda koymuş hissederim hep
Ben olsam veririm kardeşime. Hatta kredi bile çekerim ihtiyacı varsa. Kim var ki kardeşten öte

O değil de aileye çok kızdım ben.
Hem okutup etme hem de bütün kazandığı paranın hükmünü sür. Ev aldır, eve destek oldur. Çok ayıp geliyor. Oğlum oldu, kızım oldu bütün ebeveynlik yükünü üzerlerine atayım demişler resmen.
dogurdugum bana baksın mantıgındakı anne babaların davranısı maalesef boyle oluyor :KK43:

içim hep 10 bin vermekten yanaydı burdaki yorumları okuyunca daha duygulandım dediğiniz gibi asgari ücrette yükselmişkenn tekrar biriktiirmek zor olmaz.vermezsem abimi yarı yolda koymuş hissederim hep
Kesinlikle doğru olan kalbinizden geçen. Abi bu canının yarısı. Üç kuruş para için kalbini kırmaya değmez inanın. Acil para gerekse kredi çekersiniz ne olacak sanki

Abi gibi abi bu adam. Bir yamuğu bir yanlışı olmamış. 11.000 verir unutur hatta bahsini bile etmezdim. İşi gücü askerliği şu bu değil ya ben böyle abiye öylesine bile çıkarır veririm bu parayı eğer istiyorsa.

Kesinlikle verin dusunmeyin bile. Benim sasirdigim nokta anne-babanizin bu konuda sesinin çıkmaması. Sizinse aileniz dururken kardeş olarak birbirinize destek çıkmaya çalışınız ne acı.

Bugün ona yarın size. Çok garibime gitti açıkçası çelişkiye düşmeniz. Kardeş bu can yani.
Çelişkiye düşmesi normal. Kız abisinden esirgemiyor tekrar para biriktirme konusunda endişesi var. Yarın birgün evlenirse destek olacak bi baba figürü yok ortalıkta yazılanlardan anladığım kadarıyla

Ben olsam verirdim. İş bulmak çok zor artık. Abiniz işini kaybetmesin.
Hislerinizi ona da anlatın. Bu para güvende hissettiriyordu, askerliğin bitince destek olursun bana tekrar biriktirmem için deyin.
Ama yarı yolda bırakmayın onu. Kardeş candır.

Ya kızın ne suçu var ben anlamadım? Sanki tanıdığınız birine saldırır gibi öfkelenmişsiniz ama abisinin askerlik konusu bu kıza cidden sorulmuş mudur sizce? Onun da parası elinden alınıyor.kendisine sadaka gibi bırakılan harçliklarini biriktirmiş, muhtemelen çeyiz yapacak, el evine yine boynu bükük gidecek . Böyle bir babanın miras konusunda da kızına mal bırakacağını hiç sanmam zaten, en iyi ihtimalle evlenirken abiye iyi kötü destek verip kızı kendi halinde bırakacaklar besbelli. Pes yani
Valla siz konuyu okumadınız sanırım. Konu sahibi kendi yazmış abim senelerdir maaşının en az 2/3 nü babam yüzünden ona veriyor. Kalan az parasından bile kardeşine harçlık veriyormuş.Ben çalışmaya başladığımdan beri benim paramı eve verdirmiyordu, sadece mutfak masrafı için harcama yapıyprdum diyor. Böyle bir abinin zor zamanında 11.000 TL verdi diye kimse zorda kalmaz. Üstelik geri döndüğünde iyi bir eğitimi olmadığı için böyle ofis ortamı rahat ve gelirde işi bulma şansı yok diyede konu sahibi kendi söylüyor. Kardeşlik hep bir taraftan alla olacak şey değil. Çeyiz falan demişsinizde ortada koca adayı bile yok. Zaten konu sahibi son zamla o parayı beş ayda tekrar toparlar. Ayrıca bedelli hakkında ahkam kesmek bize ya da buradaki üyelere düşmez. Bizim burada yapacağımız şey 10 yıldır tüm birikimini eve akıtan, o halde bile kzı kardeşine harçlık vermeyi bırakmayan kız kardeşi para kazanmaya başlayınca onun elindeki parada eve gitsin , ben senelerce verdim ya onun pararasını da alın, benden para almayın artık demek yerine , kız kardeşinin parasını vermesini istemeyecek kadar iyi bir abiye 11.000 TL verilir mi verilmez mi konusu. Ben o abinin yerinde olsam hayatım boyunca onun için fedakarlık yaptığım kız kardeşim ve ailem tek onlara muhtaç olduğunda elini uzatmasa kız kardeşim ve ailem yok sayarım ve ona göre yaşarım. Asıl o zaman görür konu sahibi babası gibi bir adamın karşısında tüm birikimin verip onu engelleyen abi çekilince o baba onun elinde para falan bırakıyor mu? Zaten o abi işi gücü bırakıp askere gitse o baba oğlundan para kesilince o kızın tepesine çöker , biriktirecek para falan bırakmaz . Bence iyi niyetle ve düşünüp abisine yardım etmese bile kendi çıkarı için gene yardım etmesi lazım. Zira babasının önünde set olan ve kız kardeşini koruyan o abinin gönlünü kırıp , onu aradan çıkarırsa o ailede başı daha çok ağrır. Abi askerdeyken ve gelip iş bulana kadar abinin verdiği mali desteği, o aile tarafından ister zorla ister gönüllü konu sahibinden alınacağı için zaten konu sahibi o paranın kat ve kat fazlasını elinden çıkaracak ama cidden ben o abinin bu konuyu okumasını isterdim , gözü açılsın diye.
Ayrıca buradaki çifte standarda da hastayım. Burada konuyu bir kız açsa ve dese ki 10 yıldır maaşımın üçte ikisini aileme verdim, kalan 800TL paramın 200 TL kısmını bile erkek kardeşime verdim parasız kalmasın diye. Kardeşim işe girince pnun parasını eve akıtmasına engel oldum. İşimde yükseldim ve ofis ortamında çalışıyorum ve bu işi kaybedersen böyle bir iş bulma şansım yok . senelerce çalıştığım gibi bu işten daha düşük paralara bedensel işler bulabilirim oda şanslı olursam. Kardeşimin işinide bulmasına ben vesile oldum.İşimi kaybetmemek için eğitim almam gerekiyor ve 11.000 TL erkek kardeşimden istedim vermedi diye ne sayarlardı o kardeşe. Ama tersi olunca ne güzel kayırıyorlar konu sahibini.

Valla siz konuyu okumadınız sanırım. Konu sahibi kendi yazmış abim senelerdir maaşının en az 2/3 nü babam yüzünden ona veriyor. Kalan az parasından bile kardeşine harçlık veriyormuş.Ben çalışmaya başladığımdan beri benim paramı eve verdirmiyordu, sadece mutfak masrafı için harcama yapıyprdum diyor. Böyle bir abinin zor zamanında 11.000 TL verdi diye kimse zorda kalmaz. Üstelik geri döndüğünde iyi bir eğitimi olmadığı için böyle ofis ortamı rahat ve gelirde işi bulma şansı yok diyede konu sahibi kendi söylüyor. Kardeşlik hep bir taraftan alla olacak şey değil. Çeyiz falan demişsinizde ortada koca adayı bile yok. Zaten konu sahibi son zamla o parayı beş ayda tekrar toparlar. Ayrıca bedelli hakkında ahkam kesmek bize ya da buradaki üyelere düşmez. Bizim burada yapacağımız şey 10 yıldır tüm birikimini eve akıtan, o halde bile kzı kardeşine harçlık vermeyi bırakmayan kız kardeşi para kazanmaya başlayınca onun elindeki parada eve gitsin , ben senelerce verdim ya onun pararasını da alın, benden para almayın artık demek yerine , kız kardeşinin parasını vermesini istemeyecek kadar iyi bir abiye 11.000 TL verilir mi verilmez mi konusu. Ben o abinin yerinde olsam hayatım boyunca onun için fedakarlık yaptığım kız kardeşim ve ailem tek onlara muhtaç olduğunda elini uzatmasa kız kardeşim ve ailem yok sayarım ve ona göre yaşarım. Asıl o zaman görür konu sahibi babası gibi bir adamın karşısında tüm birikimin verip onu engelleyen abi çekilince o baba onun elinde para falan bırakıyor mu? Zaten o abi işi gücü bırakıp askere gitse o baba oğlundan para kesilince o kızın tepesine çöker , biriktirecek para falan bırakmaz . Bence iyi niyetle ve düşünüp abisine yardım etmese bile kendi çıkarı için gene yardım etmesi lazım. Zira babasının önünde set olan ve kız kardeşini koruyan o abinin gönlünü kırıp , onu aradan çıkarırsa o ailede başı daha çok ağrır. Abi askerdeyken ve gelip iş bulana kadar abinin verdiği mali desteği, o aile tarafından ister zorla ister gönüllü konu sahibinden alınacağı için zaten konu sahibi o paranın kat ve kat fazlasını elinden çıkaracak ama cidden ben o abinin bu konuyu okumasını isterdim , gözü açılsın diye.
Ayrıca buradaki çifte standarda da hastayım. Burada konuyu bir kız açsa ve dese ki 10 yıldır maaşımın üçte ikisini aileme verdim, kalan 800TL paramın 200 TL kısmını bile erkek kardeşime verdim parasız kalmasın diye. Kardeşim işe girince pnun parasını eve akıtmasına engel oldum. İşimde yükseldim ve ofis ortamında çalışıyorum ve bu işi kaybedersen böyle bir iş bulma şansım yok . senelerce çalıştığım gibi bu işten daha düşük paralara bedensel işler bulabilirim oda şanslı olursam. Kardeşimin işinide bulmasına ben vesile oldum.İşimi kaybetmemek için eğitim almam gerekiyor ve 11.000 TL erkek kardeşimden istedim vermedi diye ne sayarlardı o kardeşe. Ama tersi olunca ne güzel kayırıyorlar konu sahibini.
yine de tepkiniz fazla sert oldu maalesef...

abinin durumu yoksa ya komple kredi çekecek ya da mecbur işini unutacak kısmet derdim normalde.
abisi çok iyi niyetlı ve çalışkan olduğu için, ayrıca konu sahibine fazlasıyla yardımı olduğu için,abisi işini kaybederse konu sahibininde üzüleceğini gördüğüm için,abisinin bedelli yapmak istemesinin altında bunca yıl çalıştım aileme destek oldum işsiz kalırsam aynı şartları yine sunamayabilirim endişesi olduğu için ... yardım etmelisiniz dedim.
konu sahibinin kendisini düşünmesini anlıyorum ...
ailesinin huyunu bilerek zorla biriktirdi parayı ve baştan başlamak zorunda kalacak, ailesi yüzünden, o aile yüzünden iki kere düşünüyor bu sebeple bizlere soruyor.
düşünmesi ve sorması kötü kardeş olduğunu göstermez.

Yaşınız küçükse evlilik gibi niyetiniz yoksa .verin yada teklif edin o zaten alir yada almaz.kardes candir evet günümüz sartlari ekonomi durumu ne olacak belirsiz gelecek biraz kaygi ama iyi bir abiye benziyor ben olsam verirdim karsiligini düşünmeden. Ben hic para hesabi yapmam .

X