abim ve bedelli askerliği

Merhaba hanımlar
daha önceden kozmetik kısmına bakmıştım ama üye olmamıştım.

abimle aynı şirkette ama farklı birimlerde çalışıyoruz.asgari ücret zammında sonra maaşlarımızda artış ve abimin bir üst kıdeme yükselmesi oldu.şuan abimin yükseldiği pozisyona şirket dışardan alım yapmıyor sadece ekip içerisinden alım yapıyor.
yaşadığımız şehir küçük ve abimin buradan çıktıktan sonra yine aynı düzeyde iş bulması imkansıza yakın.ikimizde bekârız ve aile evimizde kalıyoruz.

abim liseden sonra üniversiteye gitmedi yaklaşık 2 yıla yakın bir fabrikada çalıştı.10 yıldır çalışıyor aldığı maaşı hiç sormadım kendi söylerdi genelde.maaşından çok az harçlık alır kalanı babama verirdi kendine ayırdığıda anca yeterdi.sonra açık öğretimden 4 yıllık okudu çalışırken.
okulu bitince askere gitmek istedi babam evin kredisi bitsin öyle git nasılolsa daha 2 sene erteleme hakkın var diye göndermek istemedi.
abim 10 sene fabrikada üretim işçiliği market ve pazarlarda tezgahtarlık yaptı şuan çalıştığımız iş onun için çok üst düzey bir iş bu işi bırakmak istemiyor kenarda 25 bine yakın birikmiş parası var . nisan ayında askerlik erteleme süresi doluyor. şefleriyle 6 ay gidip gelme durumunu konuşmuş 6 ay sonra döndüğünde aynı pozisyonda devam edemezsin demişler. şuan çalıştığı pozisyonda normal maaşı+prim ile 5000 lirayı buluyor.
benimde para biriktirdiğimi bililiyor ancak ne kadar olduğunu bilmiyor. 2 mizin birikmiş parasını birleştirip kalanına kredi çekip bedelli askerliğin parasını yatırmak istiyor.

bedelli askerlik yaparsa heralde 20-25 gün gidiyormuş o süreyide yıllık izin+ ücretsiz izin olarak ayarlarım diyor.
başta bişey diyemedim çok yoruldum h.sonu sakin kafayla konuşalım dedim.çok kararsız kaldım benimde birikmiş param çok yok 11 bin filan var asgari ücretle çalıştığım için anca bu kadar biriktirebildim. bir taraftan zamanında bana yaptığı iyillikeri düşünüyorum işini kaybetme korkusunu düşünüyorum verim 11 bini biriktirim diyorum.bir yandan birikmiş paramı verirsem biriktirmem zor olur diyorum.herşeyin fiyatı sürekli artarken eve para verirken biriktirmek kenara para atmak zorken şuan için 55 bin lira para çok büyük geliyor gözüme.ama 6 ay gitmek için işten çıksa döndüğünde sıfırdan asgari ücretle başlayacak işe.

liseden sonra üniversite sınavında istediğim bölümü kazanamayınca ek tercihte açıköğretim yazdım bende şuan 3.sınıfım. abim çalışırken çalıştığı projeye personel alımı yapılacaktı beni tavsiye etmiş ancak aynı projede olmaz ama farklı bir proje için konuşalım demişler.abimin ve şefinin referansıyla girdim bende işe şuan 7. ayım.bu bile benim için çok büyük birşey aslında.

bir kere sordum abi kenarda bir düğün veya araba paran var mı diye. var biraz birşey derdi.ancak hep marketlerde pazarlarda giyim mağazalarında çalıştığından çokta birikim yapabildiğini sanmıyordum
daha öncesinde pek içli dışlı muhabbetimiz yoktu abimle aynı yerde çalışmaya başlayınca hem muhabbet imkanımız oldu hemde çevresini tanıma imkanım oldu.evde pek konuşmayan adam şirkette 2 dk susmuyor :) . sülalenin çekingen olarak bildiği abim, çay molasında farklı farklı firmaların alanlarına gidip bodoslama sohbete dalıyor.

şuan için 2 mizinde evlenme niyeti yok asgari ücrette artmışken tekrar birikim yaparım diyorum.ama kenarda birikmiş para olması insana güven veriyor. sağlık durumunda veya özel durumda kenarda para olunca ordan harcarım rahatlığı oluyor.

siz olsanız ne yapardınız.içim verim en azından işi garanti olsun nasıl olsa yine biriktiririz diyorum.ama hep kararsız kalıyorum.

Abimin işi çağrı merkezinde müşteri temsilcisi+koç (mentor-eğitmen) normal müşteri temsilcisinden 250-300 lira fazla alıyor
bende müşteri temsilcisiyim asgari 4250+prim alıyorum

cevaplarınızı merakla bekliyorum...
Abin anlattığın kadarıyla yardımsever bir insan.Bugun ona yarın sana .Mesela benim erkek kardeşim öğrenci haliyle benim dugunumde düşük gramlı bir bilezik hediye etmişti.Ogrenciyken yaptığı için bu benim gözümde çok değerli bir hediye oldu.Bu yazda o evleniyor ve ben de ona bir bilezik ve buzdolabı hediye alacağım inşallah . Böyle şeyler unutulmuyor .Elinde olan çevresine yardımcı olmayı bilmeli. Duygulandım...

Ya okudukça aglayasim geldi. Kuzum ben size kıyamam...Resmen iki kardeş kendi kendine varolma savaşı vermiş, okutulmamış çocuk yaşta işe koşulmuş, yetmemiş ana baba musvettelerine ev almış, yetmemiş üç beş kuruş kenara atmış , birbirine destek olmuş, şimdi de ekmek paralarını kaybetmemek için ödemeleri gereken bedeli yine birbirinden istemek zorunda bırakılmış....ne abin bunu senden istemeliydi ne sen bu vicdan yüküne sokulmaliydin. Ben böyle hayatın...

İnsanların eğer askerde oldukları süre zarfı boyunca kazanacağı paralar, bedelli askerlik için vereceği parayı geçiyorsa kesinlikle çalışmaya devam edip bedelli olarak askerliğini yapsın düşünüyorum. Ya da mesleği ve pozisyonu eşsizse o zaman da bedelliyi mantıklı buluyorum. Abiniz için bu durumlar söz konusu olmadığından ve bırakacağı işin niteliğine ve maaşına benzer başka işleri askerden dönünce de bulabileceğinden dolayı, ben abinizin yerinde olsaydım direkt 6 aylık askere giderdim.
Ama sizin bakış açınızdan düşünürsek yerinizde olsaydım abime 11bin birikimimi verirdim. Çünkü belki iş ve para konusu haricinde askere gitmek istemiyor olabilir abiniz. Maddi ve iş konularından bağımsız, hayatından 6 ayı askerde geçirmek istemeyen birçok insan var.

Abin gibi adamlar genelde evin enayi büyük evladı oluyor. Sen 10 yıl çalış ailen paranı yesin. Kenera beş kuruş koyama. Semin paralarınla ödenen evde oturan ve babanız ölünce mirastan evi bölüşecek olan ve hatta sayende iş güç sahibi olan kardeşin senin kariyerini yakma pahasına 3 maaşı bile etmecek 11.000 TL para vermeye çekinsin. Cidden bunu düşündüğünüzde yüzünüz falan kızarmadı mı merak ettim.
Umarım şu buraya yazdıklarınızı abiniz görürde kaç yıllık emeğini kimlere döktüğünü görür. Adamı parasını yemek için askere bile göndermemişsiniz ailece. Böyle yazıları okuyunca insanın kendi ailesi varken düşmana gerek yok diyor insan

Yaşadığımız şehir küçük Anadolu şehri iş imkanı kısıtlı, çoğu yer asgari 2800 iken bile asgari ücreti vermiyordu. 5 bin lira maaş şuan çok değil ama marketlerde 2000-2500 e haftanın 6 günü 12 saat çalışan biri için 6 gün 9-10 saat mesai sıcak ofis ortamı üstüne düzenli bir hayat çok şey demek . A101 bim harici çoğu yerel market 2000 lira veriyor sigorta zar zor oluyor.
Abimin okul hayatı pek parlak değildi. Lisesinin sonlarına doğru çalışmaya başladı halada çalışıyor.2800 lira alırken 2000 ni babama 200 ünü bana verir kalan 600 ünü harçlık yapardı. Babamla iletişimleri çok iyi değil o yüzden babamdan isteyemez. Aç gezerim ondan para istemem der parası bitince. Aralarında baba oğul ilişkisi pek yok. Babamında pek umrumda değil onun için ev araba eşya önemli.babama söylesem herkes nasıl gidiyorsa gitsin gelsin. Gelince nasılolsa iş bulur çalışır der. Bazen hiç anlamıyorum bir insan çalışıp çalışıp nasıl parasız gezer diye abimde şahit olunca anladım onuda. İşe başladığım zaman sen para verme eve biriktir dedi. Eve vermesemde katkım olsun diye mutfağa filan alışveriş yapıyorum arada.
Son 4 5 ayda abimi daha çok tanımaya başladım evde pek konuşmaz pc başında olur veya yatardı, işe birlikte gidip gelmeye başlayıp birlikte zaman geçirince evdeki haliyle dışarıdaki halini çok daha net görmeye ve abi kardeş sohbetinin önemini anladım evde haberler hakkında bile yorum yapmazken dışarıda çok girişken.iş ortamına öyle alışmışki, işini severek yapıyor. İçimden sırf bu abi kardeş ilişkimiz kesilmesin diye vereyim diyorum

Abin gibi adamlar genelde evin enayi büyük evladı oluyor. Sen 10 yıl çalış ailen paranı yesin. Kenera beş kuruş koyama. Semin paralarınla ödenen evde oturan ve babanız ölünce mirastan evi bölüşecek olan ve hatta sayende iş güç sahibi olan kardeşin senin kariyerini yakma pahasına 3 maaşı bile etmecek 11.000 TL para vermeye çekinsin. Cidden bunu düşündüğünüzde yüzünüz falan kızarmadı mı merak ettim.
Umarım şu buraya yazdıklarınızı abiniz görürde kaç yıllık emeğini kimlere döktüğünü görür. Adamı parasını yemek için askere bile göndermemişsiniz ailece. Böyle yazıları okuyunca insanın kendi ailesi varken düşmana gerek yok diyor insan
Ya kızın ne suçu var ben anlamadım? Sanki tanıdığınız birine saldırır gibi öfkelenmişsiniz ama abisinin askerlik konusu bu kıza cidden sorulmuş mudur sizce? Onun da parası elinden alınıyor.kendisine sadaka gibi bırakılan harçliklarini biriktirmiş, muhtemelen çeyiz yapacak, el evine yine boynu bükük gidecek . Böyle bir babanın miras konusunda da kızına mal bırakacağını hiç sanmam zaten, en iyi ihtimalle evlenirken abiye iyi kötü destek verip kızı kendi halinde bırakacaklar besbelli. Pes yani

Son düzenleme:
Yaşadığımız şehir küçük Anadolu şehri iş imkanı kısıtlı, çoğu yer asgari 2800 iken bile asgari ücreti vermiyordu. 5 bin lira maaş şuan çok değil ama marketlerde 2000-2500 e haftanın 6 günü 12 saat çalışan biri için 6 gün 9-10 saat mesai sıcak ofis ortamı üstüne düzenli bir hayat çok şey demek . A101 bim harici çoğu yerel market 2000 lira veriyor sigorta zar zor oluyor.
Abimin okul hayatı pek parlak değildi. Lisesinin sonlarına doğru çalışmaya başladı halada çalışıyor.2800 lira alırken 2000 ni babama 200 ünü bana verir kalan 600 ünü harçlık yapardı. Babamla iletişimleri çok iyi değil o yüzden babamdan isteyemez. Aç gezerim ondan para istemem der parası bitince. Aralarında baba oğul ilişkisi pek yok. Babamında pek umrumda değil onun için ev araba eşya önemli.babama söylesem herkes nasıl gidiyorsa gitsin gelsin. Gelince nasılolsa iş bulur çalışır der. Bazen hiç anlamıyorum bir insan çalışıp çalışıp nasıl parasız gezer diye abimde şahit olunca anladım onuda. İşe başladığım zaman sen para verme eve biriktir dedi. Eve vermesemde katkım olsun diye mutfağa filan alışveriş yapıyorum arada.
Son 4 5 ayda abimi daha çok tanımaya başladım evde pek konuşmaz pc başında olur veya yatardı, işe birlikte gidip gelmeye başlayıp birlikte zaman geçirince evdeki haliyle dışarıdaki halini çok daha net görmeye ve abi kardeş sohbetinin önemini anladım evde haberler hakkında bile yorum yapmazken dışarıda çok girişken.iş ortamına öyle alışmışki, işini severek yapıyor. İçimden sırf bu abi kardeş ilişkimiz kesilmesin diye vereyim diyorum

Bir önceki yorumumu nispeten iptal ediyorum. Orada da verin demiştim ama şu an gönül rahatlığıyla böyle abiye hiç düşünmeden verilir o para diyorum. :)

Abiye içim yandı şu an😭😭😭

Imkan olsa ben vereceğim parayı o kadar üzüldüm.

11.bin lira büyük para değil. Fakat abin için manevi değeri çok daha fazla olacaktır. Bence vermelisin.

Abin çalışkan olduğu kadar kadirşinas bir insansa bu 11 bin lira hayatının birçok yerinde sana hem madden hem de manen katlanarak geri dönecektir.

Ben olsam böyle abinin bana sormasına gerek bırakmadan verirdim.

abin keşke bu kadar yedirmeseymiş aileye. benim annem de senin abin gibi, senelerce ailesine yedirdi o yedirdiği paralarla şimdi çok rahat 2 tane güzel evi olurdu. annem yeni yeni akıllandı da para biriktirmeye başladı o da tamamen benim teşviklerimle.

Canım aslında ana babaniz normal olsa sen şu soruyu sormak zorunda bile kalmazsın ama durum ortada...bence ver abine elindekini şimdilik...ama sana tavsiyem bundan sonra eve beş kuruş verme...hem okutmamislar hem yaşatmamişlar hem kendilerine ev aldirmislar daha da borcun yok o eve...sen kuş kadar maasina sahip çık artık...Belli olmaz ileride yine dar günde abinle sahipsiz kalırsanız ( ki zaten öylesiniz) bir işiniz görülür.

11 bin tekrar biriktirebileceğiniz bir para. Olmasa dahi bilemiyorum vermezseniz vicdan yapmayacak mısınız?

Bizim ailede babam çok kişiye ne paralar verdi, biri destek istesin hiç düşünmez hemen çıkarır verir, borç yapar yine verir (bu çok aşırı, onaylamıyorum ama öyle) ve çok şükür aç değil, açıkta değil, evi arabası var, sağlık olunca yine kazanılıyor, yerine de konuyor birikim.

Yani haksizsiniz demiyorum korkularınızda ama abinizin sizin için yaptıkları ve yaşamına bakılırsa tabi ki verin. Başka kime vereceksiniz Allah aşkına

Babanız ne diyor bu duruma? Evin borcu için oğlunu askere göndermeyen kendisi sonuçta.
İlk önce onlar elini taşın altına koysa keşke.
Ben bahsettiğimiz abiye gözü kapalı verirdim paramı. Sizin verdiğinizle de bitse keşke. Yine kredi ve ödemelerle uğraşacak.

Birde abinin maaşı çok değilmiş, çıksa ona yakın maas alir diyenler olmuş ama kendince emek vermiş ve belli ki bırakmak istemiyor işini, buradan çıkıp askerlik sonrasında şartları benzer bir işe girmesiyle aynı değil durumbence.

Son düzenleme:
X