- 3 Ekim 2018
- 654
- 1.341
- 63
- Konu Sahibi atlantistengelenkadin
-
Ama siz bunları bağımlıyken ciğerleriniz sigaraya alışıkken yetişkin hayatınızda yaptınız değil mi?
Konu olan kızımız daha 15 yaşında ciğerleri tazecik azcık dumanla bile öksürüğe tutulur bağımlı değil ki daha.
Denemekten birşey kaybetmez bence konu sahibi.
Tabi bu benim şahsi kanaatim.
Ama bir anne olarak çok zor bir durum onu da anlayabiliyorum.
Peki anladım.Bunları denemeye başladığımda 15-16 yaşlarındaydım, aktif sporcuydum, 16 yaşımda milli takım seçmelerine hazırlanıyordum ve sigaranın spor hayatım için korkunç bir durum olduğunun gayet bilinciydeydim, bunun ciğerlerin durumuyla hiç ilgisi yok ayrıca ebeveynlerim beni hiç sıkmadılar ama sonuçta bırakmadım bağımlı oldum, karşına al içirle çözülmez bu durum. Başıma gelmediği için keşke dövüp sövselerdi diyorum acaba korkudan içmez miydim. Bu yüzden konu sahibine bir uzmana danışmasını önerdim, çocuk ya da ergen psikolojisi konusunda iddiacı olamam benim şahsi deneyimim bunlar
Peki anladım.
Benimki de sadece bir öneriydi.
İnşallah bir gün bırakırsınız sizde.
Bende 14 yılın ardından 2 ay önce bıraktım.
Rahatlıkla aldığım nefes paha biçilemez.
Ergenlik döneminin en büyük yanlışlarından birisi. Sakin olun, duygularınız paylaşın. O davranışının yanlış olduğunu biliyo zaten, davranış üzerine saatlerce nutuk atmak yerine sizin üzüldüğünüzü, kırıldığınızı dinlemesi daha iyi olur. Onun dışında haftada 1 , 15 günde 1 okula uğrayın. Okul Psikolojik danışmanı varsa onunla iletişime geçin.2 senedir düzgün bir arkadaşı olmadığından zaten şikayetçiydim. Derslerinde de düşüş var, çok üzgünüm, ne yapacağımı bilemiyorum
Bunun başarılı olabileceğini sanmıyorum, 27 yıldır içiyorum ve tiksinmek için yüzlerce yol denedim. Mesela insanlar gripken içemez ben özellikle grip olduğumda iki kat içiyorum, tiksinmek için hiç dişlerimi fırçalamadan iki gün içtim, yarım gün içmeyip toplu taşımada sigara kokan insanların dibine girdim, ard arda içip zehirlenme geçirdim yok olmadı tiksinmedim. Tiksinme duygumu geliştirmeye çalışırken sabah aç karnına içmeye alıştım daha neler neleerr,
bu arada okuyanlara bir dipnot vereyim ard arda 4-5 sigara kan zehirlenmesine sebep oluyor, başıma geldi, tiksindiricem diye bu metodu denemeyin sakın
Kan zehirlenmesi enfeksiyonla olur. Nikotin zehirlenmesinden bahsediyorsan sayet ac karna sigara icen bir tiryaki 5 sigarayla zehirlenmez 15taneyle anca zehirlenir. 15 yasinda bi kiz cocugu arka arkaya 3 taneden fazla zaten icemez dolayısiyla zehirlenmez. 5 tane icirmeyin evet 3u gecmesin dedigimi yaparken baska taraflardan anlamaya luzum yok belirtmeme gerek varmis demek ki yalniz alim olanlar anlar deyip gecmemek gerekiomus özür dilerim.
Aynen öyle yani kötü birşey olduğunu savunacaklarsa önce onlar içmesin.Sigara kötü bişi diye dövüyorlar güya :) senelerce göz önünde içerek örnek olmadıklarını sanıyorlar işte
Bunun başarılı olabileceğini sanmıyorum, 27 yıldır içiyorum ve tiksinmek için yüzlerce yol denedim. Mesela insanlar gripken içemez ben özellikle grip olduğumda iki kat içiyorum, tiksinmek için hiç dişlerimi fırçalamadan iki gün içtim, yarım gün içmeyip toplu taşımada sigara kokan insanların dibine girdim, ard arda içip zehirlenme geçirdim yok olmadı tiksinmedim. Tiksinme duygumu geliştirmeye çalışırken sabah aç karnına içmeye alıştım daha neler neleerr,
bu arada okuyanlara bir dipnot vereyim ard arda 4-5 sigara kan zehirlenmesine sebep oluyor, başıma geldi, tiksindiricem diye bu metodu denemeyin sakın
Ben kendi deneyimimi izah ettim, aç karnına 5 sigara ile zehirlendim ve hastanelik oldum, 15 i bilemiyeceğim artık ve bende o çocuğun yaşlarındaydım. Bu kadar abes bir çıkış yapmanıza gerek yoktu, başka tarafı ile düşünen sizsiniz ki bir anneye karşına al , tiksindirmek için sigara içir diyebiliyorsunuz, tartışmaya yer arıyorsunuz resmen ayıptır alime hanım ....
Ben kendi deneyimimi izah ettim, aç karnına 5 sigara ile zehirlendim ve hastanelik oldum, 15 i bilemiyeceğim artık ve bende o çocuğun yaşlarındaydım. Bu kadar abes bir çıkış yapmanıza gerek yoktu, başka tarafı ile düşünen sizsiniz ki bir anneye karşına al , tiksindirmek için sigara içir diyebiliyorsunuz, tartışmaya yer arıyorsunuz resmen ayıptır alime hanım ....
Hangimiz o yaşlarda içmedik ki iyi bir halt sanıp?
Biz 3 arkadaş ortak paket alıp dışarıda bir apartmanın çardağında içiyorduk.
Ben evde ablamların içtiğine bile heves etmezdim, ayartan yaşıtım olunca daha cazip geliyordu. Paketi sırayla birimiz saklıyorduk.
Bir kaç içişten sonra bir gün canımın istediğini farkettim. Üstelik balgam yapmıştı. Kendi kendime tiryaki oluyorum dedim o histen hiç hoşlanmayıp o gün bıraktım.
Lise 1 de sigara içen sayısı o kadar fazlaydı ki sınıfta adım sigara içmeyen kıza çıkmıştı
Öğretmenler, müdür yardımcıları bana o kadar güveniyordu ki sigara içen arkadaşları çekip koklatıp kokuyor mu diye bana soruyordu. Ama ben ele vermiyordum kimseyi..
Demem o ki siz sürekli zararlarından, kendisine nasıl zarar verdiğinden, ileride çok isteyip bırakamayacağından bahsedin.
Bağırıp çağırarak vazgeçeceğini hiç sanmıyorum. Videoları falan izletin.
anlamamanız normal hanfendi.. çünkü bakış açımız oldukça birbirinden farkli. ilk yorumunuzda al karşına karşılıklı yakın sigara vb gibi yorum yazmak yerine bu uzunca açıkladığınız düşüncenizi yazsaydınız ben ve benim gibi anlayan fiğer arkadaşlar bu kadar eleştirel yaklaşmazdık.. ki bu demek değil ki yukarda yazdığınız yöntem yine benim düşüncelerime ters bir yöntem. ancak böyle açıklayıcı şekilde yazdığınız için sizin bakış açınız , sizin düşünceniz dr saygı duyarım..Asil ben senin yazdiginla bi alaka kuramadim cevap veremiyorum o yuzden. Sen ne diyosun peki ne yapmalı bu bayan? Konusma yapma etme kizim dese dinleyecek saniyor musunuz. Once ayni dilden konusmali bir insanla. Dinletmek ikinci planda olmali. Ben olsaydim kizimin sigara icmesini istemiosam şayet kizimin gelmesine yakın biraz aglar evde sigara icer her yeri duman alti yapar bi sorunum var ve sigaraya siginmis numarasi yapardim. Noldu derse soylemez ergen gibi davranip beni rahat birak der tum evde her köşede icerdim 1 gun boyunca. Odasini falan kokutur nefret etitirirdim. Sonraki günler de balkonda falan icerdim hem evim berbat olmasin daha fazla diye hem de biraz yatismis havasi yaratarak çünkü ayni modda devam etmek tuhaf olur numara oldugu yansiyabilir karsi tarafa. Kizim beni gordugunde yine bi sure derdimi paylasmaz sonra bi bahane soyler isterse icebilecgini soyler uzatirdim. Ondan sonra başlardım sen icine cekmiosun ki o nasi icmek boyle cekiceksin arka arkaya ne anladim o isten diyerek cok cok cekmesini saglar. Akabinde bi tane daha? Derdim. 3. Den sonra zaten 15 yasinda bi beden kaldiramaz. Kendi tiksinir.
ya gerçekten yorum yazma gereği hissettim. hanfendi bu konuda bile onlarca kişi ailem baskı yapmadı rahat bıraktı on yıllaca içtim hala içiyorum diyorken bu yöntemle bırakacağını nasıl düşünürsünüz? ya işe yaramazsa? snrasında çocuk bu konuya bu kadar rahat yaklaşan, bunu normaleştiren bir ebeveyn için dhaa kötü alışkanlıklarda da tolerans göstceğini düşünmez mi? tekrarlıyorum ben baskı yapılsın , ceza verilsin , zorlanılsın demiyorum... ama bunu da normalleştrmek bana ters geliyor.. ebeveynlerin esas sorumluluğu ne? çocklarına yanlışı doğru birşeymiş gibi aferin dercesine normelleştirmek mi? sanmıyorum.. benim düşüncem gerekirse uzm yardımında yaptığı şeyin düşündüğü kadar basit bir eylem olmadığı, çoğu kötülüklerin küçük bir hevesle başladığı, yaptığı bu şeyin hem kendisne hem ailesine vereceği zararları soyut ve somut örneklerle anlamasına yardımcı olunmalı..samantha ya katılıyorum.
Baskıyla cezayla çözülmez aklı orda kalır kafası sürekli onunla meşgul olur.
Dibine kadar yaşasın ki aklı kalmasın.
Al karşına oturt keyifle değil baskıyla hadi hadi diyerek arka arkaya kusturana kadar içir.
Bence 2. bilemedin 3. sigarada pes eder.
anlamamanız normal hanfendi.. çünkü bakış açımız oldukça birbirinden farkli. ilk yorumunuzda al karşına karşılıklı yakın sigara vb gibi yorum yazmak yerine bu uzunca açıkladığınız düşüncenizi yazsaydınız ben ve benim gibi anlayan fiğer arkadaşlar bu kadar eleştirel yaklaşmazdık.. ki bu demek değil ki yukarda yazdığınız yöntem yine benim düşüncelerime ters bir yöntem. ancak böyle açıklayıcı şekilde yazdığınız için sizin bakış açınız , sizin düşünceniz dr saygı duyarım..
ayrıca açıklamnızda bir kelime dikkatimi çekti ki bunu belirtmeden geçemeyeceğim.. sizinle sadece bu konuda böyle ikili bir diyaloğa geçtim, başka bir üyeye söyledğiniz gibi farklı konulardan da dikkatimi çekmediniz doğrusu... ancak verdiğiniz cevaplarla ya da konuya yaklaşımınızla kendinize entelektüel bir kişilik imajı çizmeye çalışan birinin hemcinsine "bayan" kelimesi kullanması da ironi geldi açıkçası.. iyi günler size
Bayan kadın tartışmasından üste çıkmaya çalışmaktan ne anlıyorsunuz. Bayan hitap şekli neyine takılıyorsun bunun bu kadar kadın. Anladın mı beni kadınOluyor mu böyle hoş. Oluyorsa devam edeyim.
Ben yorumumda karşılıklı keyifle için bu olayı anlayışla karşıla falan yazmadım ki.ya gerçekten yorum yazma gereği hissettim. hanfendi bu konuda bile onlarca kişi ailem baskı yapmadı rahat bıraktı on yıllaca içtim hala içiyorum diyorken bu yöntemle bırakacağını nasıl düşünürsünüz? ya işe yaramazsa? snrasında çocuk bu konuya bu kadar rahat yaklaşan, bunu normaleştiren bir ebeveyn için dhaa kötü alışkanlıklarda da tolerans göstceğini düşünmez mi? tekrarlıyorum ben baskı yapılsın , ceza verilsin , zorlanılsın demiyorum... ama bunu da normalleştrmek bana ters geliyor.. ebeveynlerin esas sorumluluğu ne? çocklarına yanlışı doğru birşeymiş gibi aferin dercesine normelleştirmek mi? sanmıyorum.. benim düşüncem gerekirse uzm yardımında yaptığı şeyin düşündüğü kadar basit bir eylem olmadığı, çoğu kötülüklerin küçük bir hevesle başladığı, yaptığı bu şeyin hem kendisne hem ailesine vereceği zararları soyut ve somut örneklerle anlamasına yardımcı olunmalı..
Oysa ben seni ilk defa görüyorum minik kız. Çarpıcı bi bilgi birikimin ya da yorumun olsaydı dikkatimi çekerdi mutlaka benim senin dikkatini çektiğim gibi. Du bakalim daha yolun başındasın kac tez yazmis olabilirsin ki alahaskina. Yeni fikirlere bu kadar kapali olma hem arastirmaciysan ve akademik kariyer dusunuosan. Bir sey den tamamen sogumanin yolu sonuna kadar tuketmekten gecer. O yuzden en cok yarim kalmisliklar koyar insana tuketilmis seyler degil. Sigarayi birakmak isteyen biri tiksinmeli. Tiksinene kadar icmeli. Yoksa icinde ukde olarak kalır. Severken ayrıldığın sevgili gibi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?