Internette bu durumda ne yapilabilir diye arattim, hic kimse cocugun karsisina gecip bir tane yakin, izin verin icmesine dememis. Tam tersi. Bir tane cikan yabanci kaynagi (asagida) cevirip, ozetliyorum:
1) Izin vermediginizi ve sigara icimine kesinlikle karsi oldugunuzu belirtin. Sizi sallamiyor gibi gorunse de bunun cok buyuk bir etkisi olacaktir.
2) Sigara icmenin kirli ve kotu kokulu oldugunu hatirlatin. Kotu bir nefes ve kirsikliklara sebep oldugunu soyleyin. Ayrica kiyafetlerini, sacini, nefesini kokutup dislerini sari yapacagini; kronik oksuruge, spor yapmak ve diger eglenceli aktiviteleri yapmak icin dusuk enerjiye sebep oldugunu soyleyin.
3) Sigara icmek pahalidir. Gunde bir paket sigara icmenin haftalik, aylik ve yillik masrafini hesaplayin birlikte. Bu masrafi kiyafet ve elektronik aletlerin fiyatlariyla kiyaslayin.
4) Diger arkadaslarinin sigara icme onerisine nasil hayir diyebilecegini ogretin. "Hayir, tesekkurler, ben icmiyorum" bile demesi yeterli olabilir.
5) Cogu ergen arada sigara icmenin aliskanlik yapmadigina inanir. Ona yetiskin sigara icenlerin hep o yaslarda icmeye basladiklarini hatirlatin, ve arada icerek de aslinda bagimlilik kazanildigini belirtin. Eger buna bir kere alisilirsa birakmanin cok cok zor oldugunu soyleyin.
6) Ergenler, kotu seylerin sadece diger insanlara oldugunu dusunur. Cogu ergen kanser, kalp krizini kafasinda iyi canlandiramaz. Onlara gercek hayatlarindan ornekler verin.
7) Diger az zararli gibi gorunen nikotinli urunlerin (elektronik sigara, nikotinli sakiz, nargile, vs) de gayet zararli olduklarini vurgulayin.
8) Aktif bir sekilde genclerin sigara icmesine karsi durus takinin. Okullarda vs sigara karsiti kampanyalara katilin. Bu tutumunuz cocugunuzun bir sigara icicisi olma ihtimalini dusurur. Eger sigara zaten iciyorsa tehdit etmeyin ya da ultimatom kullanmayin. Omur boyu iyi bir saglik icin sigara icmekten kacinmak bir gencin yapabilecegi en iyi seylerden biri.
kaynak
https://www.mayoclinic.org/healthy-...een-health/in-depth/teen-smoking/art-20047069