• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

9.sınıftaki kızımın sigara içtiğini okul toplantısında öğrendim.

kendimden örnek vermem gerekirken tam bir büyüdüm havasında :)
arkadaşları içiyorsa oda deneyim aman ne olacak ki kafasıyla içiyor olabilr.
bende deneyim diye içtim ama kendi isteğimle devam etmek istemedim
bana göre değil elime yakışmıyor bir genç kızın eline yakışmıyor.
bence güzelce konuşsanız böyle bir tüketime ihtiyacı olmayaccğınızı belirtseniz zaten utanacaktır
hayırlısı

Bu konudaki kızgınlığınızi belli etmelisiniz. Gerekirse harçlığını kesin. 14 15 yaşında çocuk sigara içmek nedir? Dayak gibi bir şeyi tavsiye etmem ama gereksiz yumuşaklığı da saçma buluyorum.

Harçlığı kesin, benim paramla içemezsin git çalış kazan iç diyin, bir sorunu yoksa tembeldir çalışmıyordur aklı başına gelir sonradan

Fark etmemeniz garip geldi bana o_O evde sigara içen biri yoksa gizli gizli alamaz. mecburen harçlığıyla alacak. E sigaralarda ucuz değil. Okulda yemek yiyecek parası vs. De kalmıyordur. Fazladan harçlık istemesi bile biraz işgillendirirdi açıkçası
Fazladan harçlık istediğini nerden çıkardınız?

Ergen olduğu için harçlığı kesmek, kızmak vs sadece korukleyecektir bence. Ben olsam konuşur tepkimi belli eder sonrasında ise bir mesafe koyardim bu çocuktan uzaklasmak değil aksine daha yakın takipte olmak ama o sizin ondan uzaklastiginiz yani kustugunuz kirildiginizi hissederse bir kız evladın annesinin bu mesafesine çok fazla kayıtsız kalamayacagini düşündüm.

Çocuğun eline ayna uzatın. Aynada kendine baksın. Şu an hâlinden memnun olup olmadığını sorun. Sonra sigaranın zararlarından, cilde olan etkisinden bahsedin ve aynada kendi hâlinin 20-30 yıl sonrasını hayal etmesini ve bu görüntüden memnun olup olmayacağını sorun. Bir özenme uğruna, belki büyüdüğünü kanıtlamak uğruna buna değip değmeyeceğini sorun. Çok kızmayın, üzüntünüzü dile getirin, bunu gösterin. Kendisini mahvetmesine olan kızgınlığınızı dile getirin. Rahat olmayın, onaylar görünmeyin ama hareketlerinizi ve söylediklerinizi sinirinizin yönetmesine izin vermeyin. Ona destek olun. Sigarayı bırakmasına yardımcı olun.

Harçlık kesilecek zaten.
Keşke harçlık kesmeyle olsaydı. Benim de kesmişlerdi arkadaşımla ortak pakete giriyorduk ya da gidip tek sigara alıyorduk.içesi varsa içer ama ailede sigara içen biri olmadığı halde garip geldi bir anlık hevestir belki. Ben küçükken babaannem babam falan hep içerdi o yüzden hiç öcü gibi bakmadım sigara olayına gayet olağan bir şey gibi geliyordu. Dış görünüşüne önem veriyorsa sigaranın dişleri sararttığından teni koyulaştırdığından falan bahsedebilirsiniz. Hoşlandığı aşık olduğu biri varsa sigara içiyorsa onun dikkatini çekmek için ya da ona özendiğinden yapıyor olabilir. Ailede kendine rol model aldığı biri varsa laf arasında sigara içenleri falan aşağılasın belki vazgeçer. Onun dışında fazla abartılı tepki vermeyin sakin konuşun iyice asi bir ruha bürünmesin

Internette bu durumda ne yapilabilir diye arattim, hic kimse cocugun karsisina gecip bir tane yakin, izin verin icmesine dememis. Tam tersi. Bir tane cikan yabanci kaynagi (asagida) cevirip, ozetliyorum:

1) Izin vermediginizi ve sigara icimine kesinlikle karsi oldugunuzu belirtin. Sizi sallamiyor gibi gorunse de bunun cok buyuk bir etkisi olacaktir.
2) Sigara icmenin kirli ve kotu kokulu oldugunu hatirlatin. Kotu bir nefes ve kirsikliklara sebep oldugunu soyleyin. Ayrica kiyafetlerini, sacini, nefesini kokutup dislerini sari yapacagini; kronik oksuruge, spor yapmak ve diger eglenceli aktiviteleri yapmak icin dusuk enerjiye sebep oldugunu soyleyin.
3) Sigara icmek pahalidir. Gunde bir paket sigara icmenin haftalik, aylik ve yillik masrafini hesaplayin birlikte. Bu masrafi kiyafet ve elektronik aletlerin fiyatlariyla kiyaslayin.
4) Diger arkadaslarinin sigara icme onerisine nasil hayir diyebilecegini ogretin. "Hayir, tesekkurler, ben icmiyorum" bile demesi yeterli olabilir.
5) Cogu ergen arada sigara icmenin aliskanlik yapmadigina inanir. Ona yetiskin sigara icenlerin hep o yaslarda icmeye basladiklarini hatirlatin, ve arada icerek de aslinda bagimlilik kazanildigini belirtin. Eger buna bir kere alisilirsa birakmanin cok cok zor oldugunu soyleyin.
6) Ergenler, kotu seylerin sadece diger insanlara oldugunu dusunur. Cogu ergen kanser, kalp krizini kafasinda iyi canlandiramaz. Onlara gercek hayatlarindan ornekler verin.
7) Diger az zararli gibi gorunen nikotinli urunlerin (elektronik sigara, nikotinli sakiz, nargile, vs) de gayet zararli olduklarini vurgulayin.
8) Aktif bir sekilde genclerin sigara icmesine karsi durus takinin. Okullarda vs sigara karsiti kampanyalara katilin. Bu tutumunuz cocugunuzun bir sigara icicisi olma ihtimalini dusurur. Eger sigara zaten iciyorsa tehdit etmeyin ya da ultimatom kullanmayin. Omur boyu iyi bir saglik icin sigara icmekten kacinmak bir gencin yapabilecegi en iyi seylerden biri.
kaynak https://www.mayoclinic.org/healthy-...een-health/in-depth/teen-smoking/art-20047069

Sakın yanlış anlamayın merakımdan soruyorum nasıl anlamadınız?
Bizim evde içen yok
Ben hayatımda hiç içmedim kokusundan nefret ederim
Bazen mesela sarıldığımda saçından geliyor koku bir yerden sinmiş oluyor yani üstünü başını da kokluyorum çünkü anında alıyorum demek istediğim

Bir diğer konu fazladan harçlık istemiyor demişsiniz o zaman sigarayı neyle alıyor

Öncelikle çocuğunuzla iletişiminiz nasıl?Aile içerisinde bir sıkıntınız var mı?Bunları bir düşünün.Ben bir eğitimciyim.İçen öğrencilerime neden içiyorsun diye sorduğumda dertten diyorlar.Yani içsel sıkıntılarının olduğunu söylüyorlar.Daha sonra arkadaş çevresini sorgulayın.Eğer sizin kızınız içiyorsa yanındakilerde içiyordur bu ortamı değiştirmeye çalışın. Ergen kızlar görünüşe çok önem verirler görünüşe ve sağlığına olan zararlarından bahsedin.Ve en önemlisi kızmak yerine cidden üzüldüğünüzü belli edin.Bu durumun sizi çok yıprattığını söyleyin.Eğer bunlara rağmen sonuç alamıyorsanız rehberlik ile görüşün.Çünkü zararlı maddelere bağımlılık irade zayıflığından kaynaklanabiliyor.Bırakmak da devam etmek de onun iradesinin elinde.

Öncelikle çocuğunuzla iletişiminiz nasıl?Aile içerisinde bir sıkıntınız var mı?Bunları bir düşünün.Ben bir eğitimciyim.İçen öğrencilerime neden içiyorsun diye sorduğumda dertten diyorlar.Yani içsel sıkıntılarının olduğunu söylüyorlar.Daha sonra arkadaş çevresini sorgulayın.Eğer sizin kızınız içiyorsa yanındakilerde içiyordur bu ortamı değiştirmeye çalışın. Ergen kızlar görünüşe çok önem verirler görünüşe ve sağlığına olan zararlarından bahsedin.Ve en önemlisi kızmak yerine cidden üzüldüğünüzü belli edin.Bu durumun sizi çok yıprattığını söyleyin.Eğer bunlara rağmen sonuç alamıyorsanız rehberlik ile görüşün.Çünkü zararlı maddelere bağımlılık irade zayıflığından kaynaklanabiliyor.Bırakmak da devam etmek de onun iradesinin elinde.
Açık konuşayım, arkadaş çevresi iyi değil, çoğu sorunlu,anaları da salmışlar, dertleri süslenip püslenip gezelim modundalar, içi boş bir yeneke gibiler

bende içtim o yaşlarda yakalanmadım da kendi kendime bıraktım neyden etkilendim de bıraktım çok iyi hatırlıyorum ... otobüsteki bir kadın çok ağır kokuyordu, sigara değilde bildiğniz izmarit dolu küllük gibi diğer insanlarda fark etmiş ki arkasından baya konuştular,gözlerini iğrenerek dikmişlerdi kadına... ozaman bu duruma düşme korkusu sarmış bırakmıştım... sizde kokudan vursanız, o yaşlarda önemlidir koku etrafta kokuyo olarak adlandırılmak istemezler

Sigara uzat diyenlere katılmıyorum. 30 yaşındaki adam da anne, babanın karşısında sigara içmez bizde. Saygısızlığa gerek yok.

Rehber öğretmenle konuşup izlemeniz gereken yolu sorsaydınız keşke. Kızıp, bağırmak doğru değil bence.

Böyle bir yazı buldum, belki faydası olur.
Saygi sigarayla olmaz. Buyuklerin yaninda sigara icmek saygisizlik degildir. Annem hep der bana da esime de. Bana sigarayla saygi duymayin diye.
Biz annemle karsilikli sigara iciyoruz diye saygisiz miyiz yani?

Açık konuşayım, arkadaş çevresi iyi değil, çoğu sorunlu,anaları da salmışlar, dertleri süslenip püslenip gezelim modundalar, içi boş bir yeneke gibiler
Ne yazık ki en büyük problemimiz bu.Velilerin çocuklara büyüdü gözüyle bakıp başıboş bırakması.Yaptığımız veli toplantılarına bile katılmazlar bizim çocuğumuz büyüdü ne toplantısı diyorlar.Haftalık problem gördüğüm derslerinde düşüş gördüğüm öğrenci velilerini ararım.Cok arıyorum diye numaramı bile engelledi çoğu.Sizi korkutmak gibi olmasın ama bir süre sonra sigaradan bir üst levele atlıyor genellikle bu yaştaki çocuklar.o yüzden her daim takipte olmak lazım.

Back