- 22 Mayıs 2019
- 208
- 308
- Konu Sahibi laraenve11
Sadece bu konuda katılıyorum size.İnsanin kendi hayatını belli sebepler ve engellerle yasayamamis olmasına boş bir hayat yaşamış hadsizliğini yapamam.Herkes şanslı doğmuyor,doğsa da hayatın bizi neye sürükleyecegini kestiremiyoruz.Ama diğer bir konu olan bu belli bir yaştan sonraki hamileliğin zorlaştığını bilimsel anlamda da desteklemek mümkün.Kaldi ki yaşımdan ötürü ben bizzat yaşıyorum bu zorluğu.Kolay hamile kalabilen,kolay doğum yapan ,tamamiyle kendi bedeni ve bünyesi ile alâkalı bu işler.Bunlar şanslı kişiler ve orana vuracak olursak ise evet azinliktalar.Benim tecrübelerimden yola çıkarak affınıza sığınarak vereceğim tavsiyelerden biri,çocuk seviyor, bir şekilde hayatınıza dahil etmek istiyorsanız ve şartlarınız uygunsa(evlilik, eş vs) lütfen beklemeyiniz çok fazla.Ama geç evlilik,ya da sağlık problemleri ,ya da birçok geçerli sebep de sizi geç yaşta anne olmaya itebilir.Bu durumda da herkes için gönlünden geçenin,en güzel,en kolay ve sağlıklı şekilde olmasını diliyorumNorvecli kadinlara 4 yil boyunca uygulanan, hala bir cok makaleye duayen olan bir calisma var yaklasik yarim milyon kadin uzerinden yürütülüyor. 2019da tamamlaniyor. Alim olan acar okur buyursun:
Role of maternal age and pregnancy history in risk of miscarriage: prospective register based study
Objectives To estimate the burden of miscarriage in the Norwegian population and to evaluate the associations with maternal age and pregnancy history. Design Prospective register based study. Setting Medical Birth Register of Norway, the Norwegian Patient Register, and the induced abortion...www.bmj.com
Der ki "The risk of miscarriage was lowest in women aged 25-29 (10%), and rose rapidly after age 30, reaching 53% in women aged 45 and over."
Bunun degisebilmesi icin kadın biyolojisinin degismesi lazim. Sen bunu post olarak görüp doktora gittiginde, hicbir doktor dememelidir ki "ya üzülme ben ideal doğum yaşını 35-45 arasina cekiverdim". Toplum sagligi bozulsun mu istiyor nedir? Böyle laf denir mi.
Avrupada da denmiyor. Kararin arkasinda olurlar buna turkiyeyede de itiraz eden yok zaten. Ben cocuk istiyor olsam benim de dogurmam 35-40 bandini bulurdu. O riski de alırdım istersem kime ne. Kendimi yaşlı hissetmiyorum toplumun yapıştırmalari yakistirmalari aksine ama riskleri yokmus gibi konusulmaz.
Simdi mesela ingilteredeki saglik kaynaklarina girdigimde de pat cikiyor bu zaten Türkiye harici bi yerlerde farkli falan oldugu yok:
"the best time to get pregnant is between your late 20s and early 30s, as this age range is associated with the best outcomes for both you and your baby."
Gereksiz arguman uretip cımbızla laf cekip hemen hedef gösterip taraftar topluyorsunuz işiniz gücünüz bu.
Ben de 38 imde evlendim erken bile geliyor bazen tepem attiginda cocuk düşünmediğim icin. 40tan sonra hayat bitiyor diye bir sey yok evlilik icin gayet uygun bir yas insan zaten gencken kocaya ihtiyac cok duymuyor. Zamanla herkes köşesine çekiliyor arkadaşlıklar tükeniyor ailede kayıplar yasiyorsun eşin tek destegin olmaya başlıyor. Ama kabul edelim cocuk sahibi olmak icin riskli ve yorucu bir yas. Yani bunun aksini savunmak düpedüz aymazlik.