40 yaş sonrası evlenmek ve anne olmak

Norvecli kadinlara 4 yil boyunca uygulanan, hala bir cok makaleye duayen olan bir calisma var yaklasik yarim milyon kadin uzerinden yürütülüyor. 2019da tamamlaniyor. Alim olan acar okur buyursun:

Der ki "The risk of miscarriage was lowest in women aged 25-29 (10%), and rose rapidly after age 30, reaching 53% in women aged 45 and over."

Bunun degisebilmesi icin kadın biyolojisinin degismesi lazim. Sen bunu post olarak görüp doktora gittiginde, hicbir doktor dememelidir ki "ya üzülme ben ideal doğum yaşını 35-45 arasina cekiverdim". Toplum sagligi bozulsun mu istiyor nedir? Böyle laf denir mi.

Avrupada da denmiyor. Kararin arkasinda olurlar buna turkiyeyede de itiraz eden yok zaten. Ben cocuk istiyor olsam benim de dogurmam 35-40 bandini bulurdu. O riski de alırdım istersem kime ne. Kendimi yaşlı hissetmiyorum toplumun yapıştırmalari yakistirmalari aksine ama riskleri yokmus gibi konusulmaz.

Simdi mesela ingilteredeki saglik kaynaklarina girdigimde de pat cikiyor bu zaten Türkiye harici bi yerlerde farkli falan oldugu yok:

"the best time to get pregnant is between your late 20s and early 30s, as this age range is associated with the best outcomes for both you and your baby."

Gereksiz arguman uretip cımbızla laf cekip hemen hedef gösterip taraftar topluyorsunuz işiniz gücünüz bu.

Ben de 38 imde evlendim erken bile geliyor bazen tepem attiginda cocuk düşünmediğim icin. 40tan sonra hayat bitiyor diye bir sey yok evlilik icin gayet uygun bir yas insan zaten gencken kocaya ihtiyac cok duymuyor. Zamanla herkes köşesine çekiliyor arkadaşlıklar tükeniyor ailede kayıplar yasiyorsun eşin tek destegin olmaya başlıyor. Ama kabul edelim cocuk sahibi olmak icin riskli ve yorucu bir yas. Yani bunun aksini savunmak düpedüz aymazlik.
Sadece bu konuda katılıyorum size.İnsanin kendi hayatını belli sebepler ve engellerle yasayamamis olmasına boş bir hayat yaşamış hadsizliğini yapamam.Herkes şanslı doğmuyor,doğsa da hayatın bizi neye sürükleyecegini kestiremiyoruz.Ama diğer bir konu olan bu belli bir yaştan sonraki hamileliğin zorlaştığını bilimsel anlamda da desteklemek mümkün.Kaldi ki yaşımdan ötürü ben bizzat yaşıyorum bu zorluğu.Kolay hamile kalabilen,kolay doğum yapan ,tamamiyle kendi bedeni ve bünyesi ile alâkalı bu işler.Bunlar şanslı kişiler ve orana vuracak olursak ise evet azinliktalar.Benim tecrübelerimden yola çıkarak affınıza sığınarak vereceğim tavsiyelerden biri,çocuk seviyor, bir şekilde hayatınıza dahil etmek istiyorsanız ve şartlarınız uygunsa(evlilik, eş vs) lütfen beklemeyiniz çok fazla.Ama geç evlilik,ya da sağlık problemleri ,ya da birçok geçerli sebep de sizi geç yaşta anne olmaya itebilir.Bu durumda da herkes için gönlünden geçenin,en güzel,en kolay ve sağlıklı şekilde olmasını diliyorum 🙏 ❤️

Sadece bu konuda katılıyorum size.İnsanin kendi hayatını belli sebepler ve engellerle yasayamamis olmasına boş bir hayat yaşamış hadsizliğini yapamam.Herkes şanslı doğmuyor,doğsa da hayatın bizi neye sürükleyecegini kestiremiyoruz.
Ben hayatinda zorluklar çekmiş insana tutup da dalga gecer gibi boş bi hayat yaşamışsin demedim zaten. 30-40 sene sonra arkadasim lise askiyla evlendi yazmış basta sadece biri, ben de bu bi başarı öyküsü degil yerinde sayma bicimi dedim.

Sonradan kiz zorluklar cekti ondan bilmem ne diye belki de kendimi kötü hissetmem icin detaylar eklendi. Dogru da olabilir cok onemli degil. Neticede ne yazik ki icinde bulundugu kabuklardan cikamamis bir insan. Hepimizin hayatinda zorluklar hastaliklar kayıplar var. Ben de şanslı dogmadim. Şartlar imkan verdikceden ziyade kendimiz fırsatlar yarattikca yenilikler deneyimlemek lazim. Aksi türlü evet boş kalır yaşam bana gore. Zorluklar da bahanen olur. Ama beriki bunla mutluysa da ne diyebilirim ben bencesini söylüyorum.

Ben de onu dedim zaten ben olsam 40a dogru anca hazir olurdum. Tahsil kariyer iyi bi eş bul derken zaten 35 oluyosun. Ama tıp doktoru biyolojiyi carpitmasin bi zahmet.
yok evet ben sizi anladim. romantiklikten uzak oldukca realist ve dan dan dusundugunuzu soyleyen bir imaj cizdiniz bu konuya yazdiklarinizla. insanlar sizin demek istediklerinizi yanlis anlamis.

Yumurtalarınızı dondurun.
Yumurtayi dondurma işini bile 40 yaşa kadar yapiyorlar zaten. Optimal yas 35 altıdir. 40 yasinda birine dondurma tavsiyesi verilmez, itiraz edilmez sadece. Ama yumurta dondurma fikri olan varsa bunu bir sekilde 35 yasina kadar çözmesi lazim. Bir sekilde diyorum çünkü bildigim kadariyla turkiyede hala dondurma isi oyle keyfe göre degil. Etik bariyeri var. Bir hastalik riski varsa vs yapılıyor.

Maşallah size ne güzel sağlıkla kucağına almayı nasip etsin inşallah. Benimde size benzer yaşadıklarım ama henüz daha hamile kalmadım. Bende 37 de evlendim 1 Aşılama 1 tubbebek yaptık olmadı ikinciyi deniycem yaş oldu 40 sanki hiç olmayacak gibi ümidimi kaybediyorum bazen
Maşallah size ne güzel sağlıkla kucağına almayı nasip etsin inşallah. Benimde size benzer yaşadıklarım ama henüz daha hamile kalmadım. Bende 37 de evlendim 1 Aşılama 1 tubbebek yaptık olmadı ikinciyi deniycem yaş oldu 40 sanki hiç olmayacak gibi ümidimi kaybediyorum bazen
Merhaba, mesajlarınızdan gördüm aynı yerde mi devam ediyormusunuz ? Ben de aynı doktordaydım ve benimde aylarca iptal edildi transferim ve yaşıtız. Rahim duvarı ine diye yapmadı sırf egosundan. 9 ay’ımı harcadı uzak durun oradan lütfen

35 inden sonra riskli gebelik denmesinin sebebini biliyor musunuz? Sebebi o gune kadar hamile kalinmadigi zaman, altta yatan bir problem ya da saglik sorunu, hastalik var mi yok mu bilinemiyor ve vucudun tedavilere cevap vermesi daha zor oluyor.
Ama bir rahatsizlik vb. Bir sey yoksa, sadece yasiniz 35 i gectigi icin riskli olmuyorsunuz, herhangi bir sorun olusmuyor.

23 unde dogum yapip, sorunlu hamilelik gecirenler yok mu saniyorsunuz?

35 inden sonra dogum yaptiginizda, eger 23 te yapmış olsaydiniz o dogumu, tespit edilecek bir saglik sorunu cok daha kolay tedavi edilecekti, mevzu bundan ibaret.

Evliliği her yaşta desteklerim ama doğum konusu 35ten sonra sonlanmalı bence. Hem sağlık açısından hem de çocuk açısından. Hadi sağlık açısından da problem yok diyelim. Ortalama yaşam ömrü bu kadar kısayken 40tan sonra doğum yapmak pek iyi bir fikir değil bence. Çocuk hayatının en güzel günlerinde annesiz veya babasız kalacak bunu düşünmek lazım. Genç yaşta ölen yok mu diyenler gelmeden hemen söyleyeyim. Bahsettiğim riskler her zaman var evet ama gerçekleşmesi kesin olanları kabul etmek mantıklı mı ?

Maşallah hamilelik kendilginden mi oldu tedavi vs gördünüz mü
Merhaba mesajınızı görmemişim , evet doğal oldu aslında bir iki ay sonra tüp bebek tedavisine başlayacaktık. Kocamın spermlerinde sorun yoktu . Benim AMH 0.69 idi , ama ultrasonla yumurtlama durumum iyi idi. Hamile kalmadan bir kaç ay önce İstanbul’da Dr Cevat Bayrakta rahim filmi çektirdim. Bi de o dönem avokado kuruyemiş yeşil dallılar kahvaltıda çok yiyordum. Günde iki defa yürüyüş yapıyordum.

Ya eskilerin 40 ı ile şu dönemin 40ı kesinlikle bir değil.Annem 30 yaşında anca gösteriyor çünkü.Ben mesela şuanda asla çocuk istemiyorum gençliğimi yaşamak istiyorum 40 yaşımda doğurmak istiyorum herkes hayretle bakıyor.Bence çocuk için 35-40 arası en ideali.Gençliğimde yaşayacağımı yaşarım zaten 40dan sonra hayata herşeye doymuş olurum bi tane çocuk doğurur hayatımı ona adarım.Zaten 40 yaşınıza geldiğinizde muhtemelen maddi imkanlarınızda yeterli olacak.

40 yaş üstü erkeklerin çocuk sahibi olduklarında, çocuklarında otizm gibi nörogelişimsel bozuklukların görülme riskinin artabileceği yönünde bazı araştırmalar bulunmaktadır. Ancak bu ilişki mutlak değildir ve risk artışı genellikle oldukça küçük bir oranı temsil eder. Chatgpt sağolsun 😁
Yoo benim okuduğum kaynaklarda da en az kadınlarınki kadar etkili olur diyordu.hamile kalma ihtimalinde de kadın yaşı kadar erkek yaşı da önemli diyordu.her konuda eşit yaşlanıyoruz bence bu konuda da eşit yaşlanıyoruzdur yani.ne farkımız var?

İlk evliliğini 40tan sonra yapan bir sürü arkadaşım var. Hepsi de mutlu,çocuk düşünenler de var,henüz erken diyenler de var. Evliliğin mutluluğun yaşı olmaz. Anne olmak da her zaman mümkün artık devir eskisi gibi değil

40 yaşından sonra anne olmak nasıl? " İyi ki 20 lerimde anne olmadım da şimdi oldum" mu diyorsunuz yoksa " keşke daha erken yaşta anne olsaydım" mı?

Gebelik ve doğum yaştan dolayı sıkıntılı geçti mi yoksa sorunsuz muydu?
Hiç belli olmaz. 33te hamile kaldım. Basıma hal geldi. Günde 6 kere birfiil kusmaktan hastanede serumla beslendim. 8 ay boyunca midemin bulanmadığı 1 anım dahi olmadı. 1 yudum su içemedim. Ictiğim an geri kustum . Zayıfladım . Sonra preeklampsiden erken doğum yaptım. Kuvözde kaldı bebeğimiz. Derken kronik akciğer hastası olduğunu öğrendik, takipli hasta bebeğimiz. Sonra ben çok ağır bir lohusa depresyonu girdim. Halen tedavi altındayım. Iyileşemedim.

Komsumuzun oğlu belirgin bir sebep yokken 28_30 yaslarında kendini asarak intihar etti.

Bir başka komşumuz oğlundan gunde esek yüküyle dayak yiyordu. Adam bıçakla uyuyordu ki oğlu gece bi şey yapmaya gelirse savunmaya geçebilsin. Çocuk ağır şizofren hastasi. Devlet çocuğu hastaneye daimi olarak yatırdı. Baba da kurtuldu oğlan da...

Demem o ki hanımlar. Boşuna akıl tavsiye aramayın. Dünyada her şeyin bir örneği var ve kimse ne olacağını bilmiyor. Anda kalın 5 dakika sonrası muamma.

Evlenmemek ya da evlat sahibi olmamak sizin için daha hayırlı olabilir .

Sadece hayırlısını isteyin lütfen

Ben 40 yasinda evlendim, hatda esim benden 7 yas kücük. Bacisinin saglik sorunlarindan dolayi 41 yasinda tam olarak birlikte yasadik. Istiyerek dogal yoldan 3 ay icinde hamile kalip 42 yasimda anne oldum. Hamileligim cok rahat gecti. Bir arkadasimda 39 yasinda evlenip dogal yoldan iki ay icinde hamile kadi, obiride 43 yasinda ilk kez anne oldu.
Almanyadayim. Burda bir cok kadin 40 yas üstü ilk kez anne oluyor. Gayetde normal karsilaniliyor.
Ümüdünüzü kesmeyin. Ben hic evlenmek istemiyen biriydim, esimle tanisdim ve ikinci bulusmada evlenmege karar verdik. 10 yildir beraberiz ve cidden cok neseli ve mutlu bir aileyiz 🧿 gec olsunda dogru insanla olsun.
Herşey gönlünüzce olsun.
Helal olsun be çıtır kocayı kapmişsin. kıskandım valla.neler oluyor hayatta.

Son düzenleme:
Sadece bu konuda katılıyorum size.İnsanin kendi hayatını belli sebepler ve engellerle yasayamamis olmasına boş bir hayat yaşamış hadsizliğini yapamam.Herkes şanslı doğmuyor,doğsa da hayatın bizi neye sürükleyecegini kestiremiyoruz.Ama diğer bir konu olan bu belli bir yaştan sonraki hamileliğin zorlaştığını bilimsel anlamda da desteklemek mümkün.Kaldi ki yaşımdan ötürü ben bizzat yaşıyorum bu zorluğu.Kolay hamile kalabilen,kolay doğum yapan ,tamamiyle kendi bedeni ve bünyesi ile alâkalı bu işler.Bunlar şanslı kişiler ve orana vuracak olursak ise evet azinliktalar.Benim tecrübelerimden yola çıkarak affınıza sığınarak vereceğim tavsiyelerden biri,çocuk seviyor, bir şekilde hayatınıza dahil etmek istiyorsanız ve şartlarınız uygunsa(evlilik, eş vs) lütfen beklemeyiniz çok fazla.Ama geç evlilik,ya da sağlık problemleri ,ya da birçok geçerli sebep de sizi geç yaşta anne olmaya itebilir.Bu durumda da herkes için gönlünden geçenin,en güzel,en kolay ve sağlıklı şekilde olmasını diliyorum 🙏 ❤️
Kimine göre de gezip tozmak boş hayattır yani.kime göre dolu neye göre dolu? Ne güzel maneviyat dolu, herkese faydalı olduğu bir hayat yaşamış diyebilir başkası da.

Yoo benim okuduğum kaynaklarda da en az kadınlarınki kadar etkili olur diyordu.hamile kalma ihtimalinde de kadın yaşı kadar erkek yaşı da önemli diyordu.her konuda eşit yaşlanıyoruz bence bu konuda da eşit yaşlanıyoruzdur yani.ne farkımız var?
zaten doğurganlık dış sebeple düşüşte. Her yerimiz cihazlarla dolu. Birde sık hastalanıp bilip bilmeden bir sürü ilaç yükleniyoruz. Doğal beslenme yok gibi birşey.

Kapitalizmin sağolsun, yukarıdaki tüm sebeplere çözüm tüp bebek. İleri yaşlarda yaptırırsınız olur biter.

Eskisi gibi yaşa çok takılmamak lazım.

Ama sizin öyle bir derdiniz yok bildiğimiz kadarıyla😒

Hiç belli olmaz. 33te hamile kaldım. Basıma hal geldi. Günde 6 kere birfiil kusmaktan hastanede serumla beslendim. 8 ay boyunca midemin bulanmadığı 1 anım dahi olmadı. 1 yudum su içemedim. Ictiğim an geri kustum . Zayıfladım . Sonra preeklampsiden erken doğum yaptım. Kuvözde kaldı bebeğimiz. Derken kronik akciğer hastası olduğunu öğrendik, takipli hasta bebeğimiz. Sonra ben çok ağır bir lohusa depresyonu girdim. Halen tedavi altındayım. Iyileşemedim.

Komsumuzun oğlu belirgin bir sebep yokken 28_30 yaslarında kendini asarak intihar etti.

Bir başka komşumuz oğlundan gunde esek yüküyle dayak yiyordu. Adam bıçakla uyuyordu ki oğlu gece bi şey yapmaya gelirse savunmaya geçebilsin. Çocuk ağır şizofren hastasi. Devlet çocuğu hastaneye daimi olarak yatırdı. Baba da kurtuldu oğlan da...

Demem o ki hanımlar. Boşuna akıl tavsiye aramayın. Dünyada her şeyin bir örneği var ve kimse ne olacağını bilmiyor. Anda kalın 5 dakika sonrası muamma.

Evlenmemek ya da evlat sahibi olmamak sizin için daha hayırlı olabilir .

Sadece hayırlısını isteyin lütfen
2. Çocuk için de illa yap, büyüğünce yalnız kalmasın vs denir. Görümcem öldü gitti. Eşim tek çocuk kaldı. Hayat bu belli mi…

Görümcem bipolardı, kv de keza psikolojik takipli hasta. Oğlum doğmadan bilmiyordum. Öğrenince 2. Çocuğu istemedim. Doktor sorun olmayabilir dedi ama istemedim. Oğlum garip davransa psikiyatriye götürdüm. Kaç kere sorun yok dediler anlatamam 😒 şükür iyi. Öğretmenleri de normal, o çocuk diye diye ikna oldum 😁

Kim ne zaman evlenir bilemem de 40’ından sonra doğurmak aşırı bencillik bence. Sen hayatını yaşayacaksın diye çocuk ölü hayatı yaşıyor. Benim de annem beni doğurduğunda 35’miş babam da 38. Arada nerdeyse 2-3 nesil fark var. Ben 25’ime geldiğimde nerdeyse tüm büyükler ölmüştü. Annem babam yaşlandı. Şu an 35’im muhtemelen max 5-10 yıl içinde annem babam da ölecek. Ben büyürken hiçbir hayat enerjileri yoktu. Benimkiler ekstra problemli olabilir fakat belli bir yaştan sonra kafanın artık gürültü, çılgınlık eğlence falan kaldırmadığı bir gerçek. Eğer hayat enerjisi gerçek anlamda diğer insanlardan bariz çok daha yüksek bir çift değilseniz çocuğa katabileceğiniz bir renk ve enerji yoksa kesinlikle uzak durulması gereken bir konu.

Ama şimdiki kadınlar ohh 43’ümde doğurdum 45’imde doğurdum hayatımı da yaşadım diye övünülecek bir şey gibi söylüyor. Yani çocuğunun yanında anneannesi gibi duracak olmanın nesiyle övünüyosun mesela tam olarak? Sen kardiyolojide dahiliyede gezerken çocuğun daha ilkokul 1’e başlamış olacak. Sen çocuk hevesini de tatmin ettin afferin sana çocuğun b’k gibi bir hayat yaşayabilir ne olacak ki tek önemli olan sendin zaten. 15 sene sonra(tabii hala yaşıyor olursan) sor bakalım çocuğuna aranızda bu kadar yaş farkı olmasından memnun mu. Her şeyin bir yaşı var, boşa değil.

zaten doğurganlık dış sebeple düşüşte. Her yerimiz cihazlarla dolu. Birde sık hastalanıp bilip bilmeden bir sürü ilaç yükleniyoruz. Doğal beslenme yok gibi birşey.

Kapitalizmin sağolsun, yukarıdaki tüm sebeplere çözüm tüp bebek. İleri yaşlarda yaptırırsınız olur biter.

Eskisi gibi yaşa çok takılmamak lazım.

Ama sizin öyle bir derdiniz yok bildiğimiz kadarıyla😒
Haklısın valla.eskiden 15, 16 kere hamile kalan kadınlar vardı.10, 12 sağlıklı doğum, 3,4 tane de ölü, düşük falan olurmuş.şimdi hayal gibi geliyor bizlere.geçen Müge anlıda çocukları doğurup doğurup öldüren bir kadın vardi 17 defa hamile kalmış.şok oldum.bir de eğitim seviyesi ve maddi durum düştükçe doğurganlık artıyor nedense.korunmuyorlar falan diyoruz ama biz korunmasak olmuyor ki o kadar.bizim kan daha çok beyne gidiyor galiba.

Back