40 yaş sonrası evlenmek ve anne olmak

Doktorumun gözlemlediği kadarıyla (kendisi 65 yaşında) 35 45 arası yapılan evlilikler ve doğumlarda kişilerin daha mutlu ve huzurlu bir evliliği oluyormuş. Hatta anne olmayıda 35 45 arası öneriyor.
Hiç birsey için geç değil yani. Instagramda bir doktor, 'bir doktor olarak arkadaşıma önereceğim şey çocuk istiyorsan 35i bekleme' postundan sonra doktoruma gittiğim zaman bu şekilde anlatmıştı.

Kimisi "40 yaşında çocuğun olsa sen 60 yaşındayken çocuğun 20 yaşında olacak. Yaş farkı çok fazla olacak" diyor ama artık insanlar en az 80 yaşına kadar yaşıyor. Bir evlat 40 yaşındayken annesinin/ babasının vefat etmesi çok anormal bir durum değil.
Onu söyleyenlerin ya dünyanın nasıl döndüğünden haberi yok ya da zaten yaşlı insanlar. 50lerde doğanların doğduğu zaman ortalama yaşam süresi zaten 50 60 seneymiş. Şu an 80 90 yaş arasında.

Doktorumun gözlemlediği kadarıyla (kendisi 65 yaşında) 35 45 arası yapılan evlilikler ve doğumlarda kişilerin daha mutlu ve huzurlu bir evliliği oluyormuş. Hatta anne olmayıda 35 45 arası öneriyor.
Hiç birsey için geç değil yani. Instagramda bir doktor, 'bir doktor olarak arkadaşıma önereceğim şey çocuk istiyorsan 35i bekleme' postundan sonra doktoruma gittiğim zaman bu şekilde anlatmıştı.
linç edilecem ama

Türkiye'de kimi doktorlar kadınların çok üstüne geliyor
yiyorsa suriyeli hastalara neden 20 yaşında 5. çocuk desinler
ya da Urfa devlet hastanesinde 45 yaşında 9. çocuğunu doğuran 2. 3. eşlere "nikahın bile yok neden 9 çocuk" filan desinler?

yer mi
yemez tabi. (ha onların kocaları da döver tabi, o da ayrı)

ama beyaz yakalı, eğitimli, içki-sigara içmemiş, fit, glukozunu tansiyonunu doktordan önce de ezbere bilen şehirli kadına "ama 35ten sonra yumurtaların omlet olur, doğurcaksan 35e kadar doğur vırt zırt"

bence bu doktor profili (özellikle kendini yarı tanrı zanneden erkek doktorlar) bu kadınlar üzerinden semi-god'çuluk yapıyor, ego tatmin ediyor
gidin avrupaya kimse neden 35e kadar bekledin 40ta gebe mi kaldın, ayyy yaşın ileri, ayyy risk risk risk filan demez....

eğitimim gereği ben ilişkili risklerin filan gayet farkındayım bu arada, kimse ileri yaş gebeliğini basitleştirmiyor burada.

ama doktorlarda azıcık bir bilinç varsa tarım işçici (seralar başta olmak üzere) kadınlara ablacım gözünüzü seveyim bu kadar ilaçla, kimyasalla otizm ve başta bi kere düşük riskin çok fazla desinler. toplum hekimliği diye önleyici sağlık hizmeti diye bir naneler var. var mı bizim doktorlardan tık?
yok tabi.

anca güçleri sehirli eğitimli kadını depresyona sokmaya yetiyor.
sonra zaten panik olmuş kadına önersin bi özel hastane
aman şuradan takip edilin
aman şu şu şu testleri de mutlaka yaptırın.

...
neyse sustum.

Komşum 1970 doğumluymuş,54 yaşında yani..çalisan kariyerli bir bayan...çocuğu ilkokula bu yıl başladı, 47sinde doğurmuş yani ..tüp bebek tedavisi falan görmüş. Oldukça da genç görünüyor..Bir arkadaşım da 1983lü ,2.sine hamile şuan.. 2 ay sonra doğumu var..önemli olan sağlıkla kucağa almak ..herkesin hayatı farklı yaşlarda sekillenebiliyor..hersey nasip ..

valla benim sulalem de (sadece teyzelerim kuzenlerim ve annemin kuzenlerini katiyorum) bosanip 45 - 50 sinde yeniden evlenip mutlu olan da, hic evlenmeyen de, ilk evliligini 50lerinden sonra yapan da cok var. cok dedigim yani 3ten cok. bizim burada cok normal evlenmek de boşanmak da 45-50de ilk kez evlenmek de.
onemli olan erken evlenmek degil, dogru kisiyle evlenmek

kısmet neden olmasın. Benimle kontrole gelen bir kadın vardı 47 yaşında evlenmiş 48 yaşında çok düşük amh ile doğal yolla bebeği oldu. Yapacağınız evlilikle çocuk ikiniz içinde olmazsa olmazsa doktor kontrolü olup gerekirse yumurta dondurma işlemi yaptırabilirsiniz.

Yakın arkadaşımın halası 45 yaşında ilk evliliğini yaptı ve hemen hamile kaldı, şimdi anne. Kendisi yaşından dolayı artık çocuk yapamayacağını düşündüğü için çocuksuz bir erkekle evlenmeyi reddetmiş, eşini çocuklu biri olduğu için tercih etmiş birisi.

Var mıdır aranızde belli bir yaştan sonra evlenip anne olan. Yoksa umut etmeyi bırakmak mı lazım??
Ben 39 yaşında evlendim 40 yaşında anne oldum. Vazgeçmek doğru değil. Ben hamilelik eğitimine gittiğimde 43 yaşında bir gebe vardı. En yaşlı hamile benim sanıyordum. Hayatta herşey mümkünmüş

Doktor riskli gebelik mi öneriyor yani :)) rahim icin en saglikli doğurma yaşı 25-30 arasidir. Bilim ve mantık dışı laflar doktor tavsiyesi diye itelenemez.

38 de tanıştık. 40ta evlendik. 42de bebeğimiz oldu. Hamileliğim çok kolay geçti diyemem. Doğal yolla hamilelik. Riskli gebelikti, başından sonuna kadar. Çok şükür yolunda gitti her şey. Annelik harika bir şeymiş. İnşallah istediğiniz gibi olur sizin de ❤️

Sen niye bu kadar sinirlisin 30 yaş üstü kadınlara?
Çünkü 30 üstü kadinlar cok kart :')) bunu mu duymak istedin. Niye sinirli olayim ki. Bi gerçeği söylüyorum. Doktorun yalan yanlış tavsiye vermesi mi doğru olan. Avrupada böyle degil diyen de olmuş da Avrupa'da da böyle hicbir gp sana gel 40tan sonra dogur demez. 40a yaklaşan kadinlara doğurmayı düşünüyorsan 40tan once doğur, 40tan sonra gebelik riski cok artar ek prosedurlerin masraflarini devlet karşılamaz vs der. Bunlar hayatin gercekleri. İnsan ömrü uzadi ama dogurganlik yaşı uzamadi. Belli sayıda yumurtan var ve bitiyor. 40tan sonra dogurmasin insanlar demiyorum gayet de güzel annelik yapılır bence çünkü insanlar 30dan önce sinirli sabırsız ve cahil oluyor. Doktorun biyolojiyi reddeder gibi konusmasi sacma diyorum.

40 yaş artık bana büyük gelmiyor. Tabi size de bağlı. Yengem 45 yaşında gören 25 sanır iki kilo fazla alsa hemen dikkat eder, teyzem 35 yaşında gören 50 sanır kaşı biyigi salar umurunda olmaz...
Bu yoruma katılıyorum. Biraz size bağlı.
Çocuk kısmına da şunu söyleyebilirim, artık evlilikler 30 yaş ve üzeri olmaya başladı. İlk çocuk olmasa bile ikinci çocuk 40 lı yaşlara geliyor. O yüzden umuda devam demek isterim.

Çünkü 30 üstü kadinlar cok kart :')) bunu mu duymak istedin. Niye sinirli olayim ki. Bi gerçeği söylüyorum. Doktorun yalan yanlış tavsiye vermesi mi doğru olan. Avrupada böyle degil diyen de olmuş da Avrupa'da da böyle hicbir gp sana gel 40tan sonra dogur demez. 40a yaklaşan kadinlara doğurmayı düşünüyorsan 40tan once doğur, 40tan sonra gebelik riski cok artar ek prosedurlerin masraflarini devlet karşılamaz vs der. Bunlar hayatin gercekleri. İnsan ömrü uzadi ama dogurganlik yaşı uzamadi. Belli sayıda yumurtan var ve bitiyor. 40tan sonra dogurmasin insanlar demiyorum gayet de güzel annelik yapılır bence çünkü insanlar 30dan önce sinirli sabırsız ve cahil oluyor. Doktorun biyolojiyi reddeder gibi konusmasi sacma diyorum.
hanımefendi "uslup" diye bir şey var
burada da yakından gördüğümüz üzere!!!

bir doktor elbette ki yaşla birlikte artan riskler var der, elbette demeli de sizce beyaz yakalı, şehirli kadın riskleri bilmiyor mu? türkiyedeki bilmiyor mu avrupadaki bilmiyor mu? ha görevidir, yine riskler var desin.

riskleri belirtmek ayrı şey. yıkıcı kırıcı ageist şekilde, özellikle de erkek doktorların kadınları ezici aşağılayıı şekilde yaptığı konuşmalar ayrı şey.

ileri yaş annelere yıkıcı konuşmayan doktorlar biyolojiyi reddeder gibi konuşmuyor
rahim annelik için tek gerek şart değil. annenin maddi durumu, kariyeri, duygusal karakter gelişimi de rahim kadar annelikte önemli. sizin de rahminiz var benim de takır takır da çalışıor neden anne olmadık?

tıp dünyası şu anda kaç yaş gebeliğine ileri yaş gebelik diyecez, sadece yaşa mı bakacaz diye tartışıyor zaten merak etmeyin. bu tanımlar da değişir. ben lisans okumaya başladığımdan beri ne tanımlar ne kriterler değişti....

ha ammaaaa
türkiyede panikletip gereksiz işlem yaptırtma eğilimi artık zıvanadan çıktı. (30-40 sene önce haftası geçmiş gebeliklere, parayla kürtaj yapardı bu doktor profili, şimdi çağ değişti, gereksiz test, gereksiz işlem, önce paniklet, ez, suçlu hissettir hastayı, sonra sömür çağı geldi)
bunu da görüyorum.
35 40 hadi neyse
ama etrafımda 30lu yaşların başlarında olup, hatta anca 30 olup bi sürü test yaptıran gebe sayısı da inanılmaz yüksek.
ve evet hep özel hastalarde hep paralı testler. neden acaba?

37 imde evlendim, hiç korunmadım. 1 Aşılama, 2 Tüp bebek denemem oldu, olmadı. 42 yaşında iken Hüüoopp kendiliğinden doğal yolla hamile kaldım ve 43 yaşımda doğuracağım kısmetse.
Her şey nasip kısmet. Yaş olayı ise bir kriter değil artık.
Maşallah size ne güzel sağlıkla kucağına almayı nasip etsin inşallah. Benimde size benzer yaşadıklarım ama henüz daha hamile kalmadım. Bende 37 de evlendim 1 Aşılama 1 tubbebek yaptık olmadı ikinciyi deniycem yaş oldu 40 sanki hiç olmayacak gibi ümidimi kaybediyorum bazen

Ay bu cok pathetic bir sey bence soylemesin sagda solda. Sen 35 sene dön dolaş dünyada adam kalmamış gibi en başa dön. Kabus.
Aslında dönüp dolaşıp gelmek değil, yanlış yorumlamışsınız.
Arkadaşım liseden mezun olmadan annesine kanser teşhisi konuluyor ve kendisinden küçük 4 kardeşi daha var, annesinin uzun yıllar süren hastalığı ve tedavisi nedeniyle kardeşlerinin bakımı da ona kalıyor ve bu arada atanıyor. İş, ev , kardeşlerinin okulu, annesinin hastalığı derken bu sefer de babasına kanser teşhisi konuluyor.
Arkadaşım aynı anda hem anne hem baba hem de hasta bakıcı oluyor.
Sonrasında anne baba vefat ediyor, dört kardeşini okutup evlendiriyor, kendisine sıra ancak iki sene önce geliyor.

Back