40 yaş sonrası evlenmek ve anne olmak

linç edilecem ama

Türkiye'de kimi doktorlar kadınların çok üstüne geliyor
yiyorsa suriyeli hastalara neden 20 yaşında 5. çocuk desinler
ya da Urfa devlet hastanesinde 45 yaşında 9. çocuğunu doğuran 2. 3. eşlere "nikahın bile yok neden 9 çocuk" filan desinler?

yer mi
yemez tabi. (ha onların kocaları da döver tabi, o da ayrı)

ama beyaz yakalı, eğitimli, içki-sigara içmemiş, fit, glukozunu tansiyonunu doktordan önce de ezbere bilen şehirli kadına "ama 35ten sonra yumurtaların omlet olur, doğurcaksan 35e kadar doğur vırt zırt"

bence bu doktor profili (özellikle kendini yarı tanrı zanneden erkek doktorlar) bu kadınlar üzerinden semi-god'çuluk yapıyor, ego tatmin ediyor
gidin avrupaya kimse neden 35e kadar bekledin 40ta gebe mi kaldın, ayyy yaşın ileri, ayyy risk risk risk filan demez....

eğitimim gereği ben ilişkili risklerin filan gayet farkındayım bu arada, kimse ileri yaş gebeliğini basitleştirmiyor burada.

ama doktorlarda azıcık bir bilinç varsa tarım işçici (seralar başta olmak üzere) kadınlara ablacım gözünüzü seveyim bu kadar ilaçla, kimyasalla otizm ve başta bi kere düşük riskin çok fazla desinler. toplum hekimliği diye önleyici sağlık hizmeti diye bir naneler var. var mı bizim doktorlardan tık?
yok tabi.

anca güçleri sehirli eğitimli kadını depresyona sokmaya yetiyor.
sonra zaten panik olmuş kadına önersin bi özel hastane
aman şuradan takip edilin
aman şu şu şu testleri de mutlaka yaptırın.

...
neyse sus

hanımefendi "uslup" diye bir şey var
burada da yakından gördüğümüz üzere!!!

bir doktor elbette ki yaşla birlikte artan riskler var der, elbette demeli de sizce beyaz yakalı, şehirli kadın riskleri bilmiyor mu? türkiyedeki bilmiyor mu avrupadaki bilmiyor mu? ha görevidir, yine riskler var desin.

riskleri belirtmek ayrı şey. yıkıcı kırıcı ageist şekilde, özellikle de erkek doktorların kadınları ezici aşağılayıı şekilde yaptığı konuşmalar ayrı şey.

ileri yaş annelere yıkıcı konuşmayan doktorlar biyolojiyi reddeder gibi konuşmuyor
rahim annelik için tek gerek şart değil. annenin maddi durumu, kariyeri, duygusal karakter gelişimi de rahim kadar annelikte önemli. sizin de rahminiz var benim de takır takır da çalışıor neden anne olmadık?

tıp dünyası şu anda kaç yaş gebeliğine ileri yaş gebelik diyecez, sadece yaşa mı bakacaz diye tartışıyor zaten merak etmeyin. bu tanımlar da değişir. ben lisans okumaya başladığımdan beri ne tanımlar ne kriterler değişti....

ha ammaaaa
türkiyede panikletip gereksiz işlem yaptırtma eğilimi artık zıvanadan çıktı. (30-40 sene önce haftası geçmiş gebeliklere, parayla kürtaj yapardı bu doktor profili, şimdi çağ değişti, gereksiz test, gereksiz işlem, önce paniklet, ez, suçlu hissettir hastayı, sonra sömür çağı geldi)
bunu da görüyorum.
35 40 hadi neyse
ama etrafımda 30lu yaşların başlarında olup, hatta anca 30 olup bi sürü test yaptıran gebe sayısı da inanılmaz yüksek.
ve evet hep özel hastalarde hep paralı testler. neden acaba?
Harikasın arkadaşım ne kadar güzel ve gerçekçi anlatmışsın...Yorum yapmadan geçemedim.

Çünkü 30 üstü kadinlar cok kart :'))

Ben kart falan değilim, hiçbir kadın 30, 40, 50 ne olursa olsun 'kart' değil. Kart nerden çıkmış söyleyeyim mi, yaşına başına bakmadan 50lik haliyle 20lik kız peşinde koşan abaza amcaların karılarına taktığı isim, o da bahaneleri oluyor evdeki yaşlandı ben de sokakta sürteyim şeklinde. Umarım sen de 'kartlaşınca' bu makus talihi yaşamazsın ne diyeyim.

Ben kart falan değilim, hiçbir kadın 30, 40, 50 ne olursa olsun 'kart' değil. Kart nerden çıkmış söyleyeyim mi, yaşına başına bakmadan 50lik haliyle 20lik kız peşinde koşan abaza amcaların karılarına taktığı isim, o da bahaneleri oluyor evdeki yaşlandı ben de sokakta sürteyim şeklinde. Umarım sen de 'kartlaşınca' bu makus talihi yaşamazsın ne diyeyim.
üstelik erkeklerin daha büyük bir çoğunluğu (en azından okumuş/meslek sahibi, kent yaşamına adapte olmuş, şehirli diyelim kısaca erkek ve şehirli kadını kıyaslarsak) ileri yaşta sağlık problemlerine daha açık oluyor

kalp kolesterol tansiyon şeker, kilo...
cinsel sorunlar. bebek yaparsın yapmazsın bu bir karar. ama kişinin kendi sağlık durumu her gün yüzyüze olduğu bir realite.

tek avantajları, evet, 50 yaşında da rahat rahat baba olabilirler (ileri baba yaşının getirdiği riskler de olmakla birlikte)

ama bunu dibine kadar kullanıyorlar maşallah. çünkü kadınlar birbirine kart muamelesi yaptığı için "ne yapsın adamcıklar 40 yaşında kadınla mı birlikte olsun, çok riskli!!!"

Kocamla 38 yasinda tanıştım , 40 yaşımda evlendim. 43 yaşında anne oldum. Onu tanıyana kadar bır kaç kurbağa öptüm mü öptüm. Şeref yoksunu, dengesizi, ıssız adamı var mı ? Evet çok var. Yine de Denemeden bilemezsiniz , insanlara şans verin
Maşallah hamilelik kendilginden mi oldu tedavi vs gördünüz mü

Var mıdır aranızde belli bir yaştan sonra evlenip anne olan. Yoksa umut etmeyi bırakmak mı lazım??
Nasipten öteye köy yok derler. Tabi ki umudunuzu kaybetmeyin artık evlenme yaşı 30/35 oldu zaten. 40 yaş çok büyük bir yaş değil. Eğer evlenip çocuk yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz fakat bu bir zorunlulukta değil eğer çevre baskısı felan yaşıyorsanız. Nasıl mutluysanız hayatınızı öyle yaşayın

Ya allah allah ben de 44 yaşındayım ve kendime kart demem yani. Onu mu duymak istiyorsun ben öyle bir sey demiyorum demek istiyorum orda.

Aslında dönüp dolaşıp gelmek değil, yanlış yorumlamışsınız.
Arkadaşım liseden mezun olmadan annesine kanser teşhisi konuluyor ve kendisinden küçük 4 kardeşi daha var, annesinin uzun yıllar süren hastalığı ve tedavisi nedeniyle kardeşlerinin bakımı da ona kalıyor ve bu arada atanıyor. İş, ev , kardeşlerinin okulu, annesinin hastalığı derken bu sefer de babasına kanser teşhisi konuluyor.
Arkadaşım aynı anda hem anne hem baba hem de hasta bakıcı oluyor.
Sonrasında anne baba vefat ediyor, dört kardeşini okutup evlendiriyor, kendisine sıra ancak iki sene önce geliyor.
Ayni sey iste. Yerinde saymış heba olmuş neredeyse hic yaşanmamış bir ömür anlattigin da zaten. Maalesef.

Beni değil insanlığı :) 30 yaşından sonra vücut kendini ölüme hazırlamaya başlar. Aslında lise biyoloji mufredatinda bile anlatılıyor ama gene de atayim:

Bu mantığınızla baktığımızda regli görmeye başladığımızdan itibaren çocuk doğurmalıyız 🫣 Biraz saçmalamıslınız bence destek bir video atıp rahim bu yaşta sağlıklı diyerek 5 yılda sınırlanmışsınız bir de 😇😇 35yaştan sonra riskler artıyor deseniz yine anlayacağım ama 25/30 çocuk yapma yaşı diye sınırlamanız ve alakası olmayan bir video atıp lise dersleri felan diyerekten üsten bakmanız hiçbir yerden elle tutulur değil 😇

hanımefendi "uslup" diye bir şey var
burada da yakından gördüğümüz üzere!!!

bir doktor elbette ki yaşla birlikte artan riskler var der, elbette demeli de sizce beyaz yakalı, şehirli kadın riskleri bilmiyor mu? türkiyedeki bilmiyor mu avrupadaki bilmiyor mu? ha görevidir, yine riskler var desin.

riskleri belirtmek ayrı şey. yıkıcı kırıcı ageist şekilde, özellikle de erkek doktorların kadınları ezici aşağılayıı şekilde yaptığı konuşmalar ayrı şey.

ileri yaş annelere yıkıcı konuşmayan doktorlar biyolojiyi reddeder gibi konuşmuyor
rahim annelik için tek gerek şart değil. annenin maddi durumu, kariyeri, duygusal karakter gelişimi de rahim kadar annelikte önemli. sizin de rahminiz var benim de takır takır da çalışıor neden anne olmadık?

tıp dünyası şu anda kaç yaş gebeliğine ileri yaş gebelik diyecez, sadece yaşa mı bakacaz diye tartışıyor zaten merak etmeyin. bu tanımlar da değişir. ben lisans okumaya başladığımdan beri ne tanımlar ne kriterler değişti....

ha ammaaaa
türkiyede panikletip gereksiz işlem yaptırtma eğilimi artık zıvanadan çıktı. (30-40 sene önce haftası geçmiş gebeliklere, parayla kürtaj yapardı bu doktor profili, şimdi çağ değişti, gereksiz test, gereksiz işlem, önce paniklet, ez, suçlu hissettir hastayı, sonra sömür çağı geldi)
bunu da görüyorum.
35 40 hadi neyse
ama etrafımda 30lu yaşların başlarında olup, hatta anca 30 olup bi sürü test yaptıran gebe sayısı da inanılmaz yüksek.
ve evet hep özel hastalarde hep paralı testler. neden acaba?
32 yaşımda tüp bebek yapınca. Kendi doktorum detaylı usg cihazı olmadığı için farklı doktora gönderdi. Ivır zıvır bir sürü test istedi doktor. Ben o testleri bilmiyor muydum... Ona gittim renkli usg çeksin, detaylı baksın çocuğa diye gittim. Diğer testleri isteyince, ben test vs istemiyorum dedim diye bana "çocuğun özürlü olursa görüşürüz" dedi...

Aynen dediğiniz gibi... Uslup bilmiyordu.

Erkeklerin 40 yaş üstü çocuklarında otizm gibi beyinsel hastalıklar görülme riski çok artıyor ama kimse bundan bahsetmiyor. Bence biraz sizden gencbiriyle anlaşırsanız hayır demeyin. 40'siniz diye en az 40 yaş adamla olmak zorunda değilsiniz. Bazı kadının yaşında sanılan hastalıklar kadınlar hep kendisinden büyük erkeklerle olduğu için öyle sanılıyor.

Bu mantığınızla baktığımızda regli görmeye başladığımızdan itibaren çocuk doğurmalıyız 🫣 Biraz saçmalamıslınız bence destek bir video atıp rahim bu yaşta sağlıklı diyerek 5 yılda sınırlanmışsınız bir de 😇😇 35yaştan sonra riskler artıyor deseniz yine anlayacağım ama 25/30 çocuk yapma yaşı diye sınırlamanız ve alakası olmayan bir video atıp lise dersleri felan diyerekten üsten bakmanız hiçbir yerden elle tutulur değil 😇
Aynen çocuk gelin olun demek istiyorum ben aslinda :KK70: Rahim gelişimini ergenligin bitimiyle 18 gibi tamamlar. Bundan öncesi de gebelik icin uygun olmaz. Vucudun tamamiyle eriskin hale gelmesinin yanında işin psikolojik duygusal maddi boyutunu da kattiginda en erken 25 yaşa geliyorsun. 30da ise artik biyolojik çark tersine dönmeye başlıyor büyüme hormonunun geri cekilmesiyle. Bunu insan ziyadesiyle hissediyor zaten gücün kuvvetin de azalmaya basliyor. 30daki kadar dramatik bir düşüş ben baska hissetmedim henuz 45e kadar. 40ta da oldu ama before afteri o kadar kötü degil. Dolayısıyla 25-30 arasi her anlamda ideal bir yas. 35 ten sonra gebelik riski artiyor dedim zaten. 40tan sonra daha da artiyor. Tekrar dememe gerek var mi. Riski alip doğurabilir insan ben dogurmasin demiyorum ben de olsam 40ta anca dogururdum. 40 a kadar zaten gezmekle eglenmekle mesguldum.

Doktorun gec anne olmak makbuldür deyişine inanamadim. Dememistir dediyse de sacmalamistir. Thats it.

Erkeklerin 40 yaş üstü çocuklarında otizm gibi beyinsel hastalıklar görülme riski çok artıyor ama kimse bundan bahsetmiyor. Bence biraz sizden gencbiriyle anlaşırsanız hayır demeyin. 40'siniz diye en az 40 yaş adamla olmak zorunda değilsiniz. Bazı kadının yaşında sanılan hastalıklar kadınlar hep kendisinden büyük erkeklerle olduğu için öyle sanılıyor.
40 yaş üstü erkeklerin çocuk sahibi olduklarında, çocuklarında otizm gibi nörogelişimsel bozuklukların görülme riskinin artabileceği yönünde bazı araştırmalar bulunmaktadır. Ancak bu ilişki mutlak değildir ve risk artışı genellikle oldukça küçük bir oranı temsil eder. Chatgpt sağolsun 😁

Ya allah allah ben de 44 yaşındayım ve kendime kart demem yani. Onu mu duymak istiyorsun ben öyle bir sey demiyorum demek istiyorum orda.

Gerçekten 44 yaşında mısın , samantha yazış biçimin 20 yaşındaki hayat görmemiş çocuklar gibi. Her yaşın kendi güzelliği , getirileri götürüleri var. Ben de 40a yaklaşıyorum, hayatım evrildi, daha sakin, sabırlı bir insan oldum hayata bakışım değişti. Yaşlanmanın gçtürüsü belli fiziksel gücünden eksiliyor ama getirisi de çok beynin sivriliyor, ruhun bilgeliğe yol alıyor. Başka kadına bu şekilde şeyler yazıyorsan üzgünüm dostum 44 yılın 44ünü de boşa yaşamışsın, 44 yıl bir agça kütüğü koysaydım yontulup sanat eseri olurdu ama yaşadığın hayat sana hiçbir şey katamamış.

40 yaş üstü erkeklerin çocuk sahibi olduklarında, çocuklarında otizm gibi nörogelişimsel bozuklukların görülme riskinin artabileceği yönünde bazı araştırmalar bulunmaktadır. Ancak bu ilişki mutlak değildir ve risk artışı genellikle oldukça küçük bir oranı temsil eder. Chatgpt sağolsun 😁
Gpt doğru bir kaynak değil. Ödevlerden bile hata verir. Bir doktor Türkiye'den yazdığım şekilde açıklama yapmış. Şu da amerika'da bir üniversitenin sonucu. Sizin eşinize laf atmıyorum, lütfen kişisel algılayıp tartışmayalım:

"GEORGET OWN Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre 40 yaş üstünde baba olanların çocukları, doğduklarında babaları 30 yaşında olanlara göre tam altı kat daha fazla otizm riski taşıyor.

Üremek için biyolojik saate sahip olan yalnızca kadınlar değil. ABD’li Georgetown Üniversitesi’nin araştırmasına göre 40 yaşından sonra baba olmak isteyenlerin sağlıksız çocuklara sahip olma riskinin arttığını gösterdi. 40 yaş üstü babalardan meydana gelen çocuklar, doğduklarında babaları 30 yaşında olanlara göre 6 kat daha fazla otizm riski taşıyor. Çünkü erkekler yaşlandıkça spermleri zarar görüyor."

X