• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

40 dan sonra bebek

belki öyledir
ben kişisel hayatımda da burada da sorulan sorulara (özellikle sağlıkla ilgili) salt ama salt bilimin verileri ile cevap veriyorum
kendim ve çevrem içinde bu böyledir
yapı ve yaşayış farkı .
hastanede acillerde genelde sosyokültürel durumu düşük olan kısım gelir ama köyde yaşayan kısım değil, şehirde yaşayan düşük kısım /ki ben hem il hem de ilçe acilinde bana uzun gelen bir süre çalıştım
egitimimi de yine bu tarz sosyokültürel durumu çok düşük bir çevrenin çoğunluk olduğu bir şehirde aldım
ben kendim bu tarz bir çevrede barinmadim ya da büyümedim
ama birbirlerini ne kadar yanlış yönlendirdiklerine 48389339 kere şahit oldum/ olduk maalesef.
sadece kadın doğum değil her branş için bunu diyorum

bakın işin bilim kısmında
veri setlerini toplayıp geçerleyen, sonra farklı dil ve kültürel ortamlarda doğrulamasını yapan iki ayrı meslek grubu içindeyim.

sizi çok basit bir soru suruyorum:
özellikle nadir kromozom anormalliklerinin kaçında elimizde ciddi sağlıklı veri var? ülkemizde bu veriyi bulun mesela?
sizin etrafınızda 20li yaşlarda spontan düşüğü olan kaç kadın ilk düşüğünde koşa koşa genetik test yaptırıyor?
bulunan yüksek oranların ne kadarı ileri yaşlardaki kadınlarda daha fazla test/tahlil yapılmasına bağlı?
buyrun bilimsel veriyle konuşun...
ben de hücre döngüsünü, bölünme kontrol mekanizmalarını biliyorum, merak etmeyin. ama "bilimsel veri" nin en büyük özelliği zaten sorgulanabilir olmasıdır. bu konuda başka tereddütlerimi şüphelerimi de zaten yazdım. ama burası bilimsel veri tartışma platformu değil. onu makalelerimizde tartışırız.

bununla birlikte
zaten eldeki veriyi ve ileriki yaşta riskin arttığını inkar etmiyor kimse
elbetteki eldeki bilgiye göre güncel uygulama neyse ona da doktorlar riayet etmek durumunda, buna da kimse bir şey demiyor. belli bir risk vardır (bunun nasıl ölçüldüğü, doğru ölçülüp ölçülmediği hep başka konular). danışana bu söylenir, ama "dikte edilmez". bu kadın ileri ya gebeliğinde riskin arttığını zaten biliyor, bilmese süpheleri olmasa neden konu açsın?

sizin bu dikteci tavrınız en azındna bence kulağa sevimli gelmiyor.

etrafınızda çok sayıda cahil, aşırı düşük sosyo ekonomik seviyede hasta da olabilir.
onlarla belli tarzda konuşmanız belki daha fazla etkili/verimli oluyordur. buna da eyvallah. (ülkemi biliyorum "hayır, asla olmaz" demiyorum, cahilimiz çok, evet)
ancak en azından burada, usturuplu tavır buymuş gibi gelmedi bana.

Bugün sanırım siz sinirlsnz yorumlarınızı okudukça şaşıyorum. Annelik duygusu o kadar kutsal ki yargılayıcı gibi görünen sözler etmeden de sizin cumlelernz kurulabilirdi ki haklı msnz evet haklsnz ama benim de sıklıkla yaptığım bir hata üslup konusunda annelik gündeme gelince daha ince yazmalısınız.

Bir yandan da anne olmadığınızi düşünerek bilmediği için diyorum kalp kırıcı şekilde yorum yapmanız ama kalpten anne olanları düşünnce onlara da haksızlık yapmak istemem.
Sizin ne kadar ince biri olduğunuzu önceki konularnzdan biliyrm.
ya kadın bana neler yazıyor ben sınırlı oluyorum
kalkıp yalancı bir kizi örnek veriyor kendini doktor olarak tanıtan
yok hiçbir doktor bunu demez bilmem ne diyor bende diyorum ki beni şikayet et o zaman ?
madem doktor kimliğimle yanlış bilgi veriyorum beni şikayet et
sonrada ben sinirli oluyorum
tarafında olduğunuz insanların yazdıklarını objektif okumazsaniz ben sinirli görünebilirim
konunun annelikle vs ile gram bağı yok 43 yaşında hiçbir kadına diyemem git doğur,
çünkü riski var riski yüksek.
o yapılan hiçbir test garanti değil vs vs
aldığım eğitimin dışına çıkmam bilmem kimin nesi doğurmuş bir şey olmamış diye benim eğitimim değişmiyor, değişmeyecek.
bir yorum yapıyorum herkes her şeyi yazıyor
ben sinirli oluyorum.

43 yaşında hiçbir kadına diyemem git doğur,
doktor hanım
kimseye
"git doğur"
ya da
"doğurma"
diyemezsiniz zaten...
ister 43 olsun ister 23...

isterseniz önce bunun idrakine bir varın?

bunu bir idrak derseniz size eden sinirli dendiğiniz de anlayacaksınız...

65 yaşında annem var oğlumla sabahtan akşama kadar yemek hariç oynarlar. Ki tüm yeğenlermin vazgeçilmez oyun arkadaşı kendisi.
Siz sanıyorsnz ki 20 yaşlarda anne olunca anne oyun oynar v.b şeyler bunun yaşla alakası yok demek istyrm yapı ile alakali. Ki o yaşlarda anne olmayı da doğru bulmuyorm orası ayrı.

ben doğum yapınca evde yardımcı abla geldi haftanın 5 günü ben emzirdim oynadım oğlumla 33 yaşımdaydm ama 40 yaşında olup her şeyini kendi yapan anneler de var. Aktif olmak mümkün değil sözünüze istinaden yazyrm bunu.

İstisnalar kaideyi bozmaz, görüşüm bu
Gece bakımı, gündüz bakımı, aktivitesi, kreşi, beslenmesi bunların 20 li 30 lu yaşlardaki bir anne gibi karşılanması söz konusu bile değil. Yardımcı almaktan ya da aile bireylerine baktırmaktan bahsetmiyorum, insanın kendi yapabileceklerinden bahsediyorum, hele de çalışan bir anneyse, ilerleyen yaş çocuğun yaşam kalitesini düşüyor burası net, ilaveten arada uçurum denebilecek bir kuşak farkı oluyor, herkes aynı görüşte olmayabilir tabi. Belli bir aktivite her yaş gurubunda var şu an 46 yaşındayım 26 daki gibi miyim ki sporculuk geçmişim olmasına rağmen, asla değilim. Bu sadece fiziksel aktivite ile de sınırlı değil bir de ruhsal aktivite, tahammül kapasitesi var, bence böyle.
Herkesin çocuk yetiştirmekten ve bakmaktan anladığı şey aynı değil ama çevremde ve iş arkadaşlarımda gördüğüm net durum bu maalesef, buna göre yorum yapıyorum

bakın işin bilim kısmında
veri setlerini toplayıp geçerleyen, sonra farklı dil ve kültürel ortamlarda doğrulamasını yapan iki ayrı meslek grubu içindeyim.

sizi çok basit bir soru suruyorum:
özellikle nadir kromozom anormalliklerinin kaçında elimizde ciddi sağlıklı veri var? ülkemizde bu veriyi bulun mesela?
sizin etrafınızda 20li yaşlarda spontan düşüğü olan kaç kadın ilk düşüğünde koşa koşa genetik test yaptırıyor?
bulunan yüksek oranların ne kadarı ileri yaşlardaki kadınlarda daha fazla test/tahlil yapılmasına bağlı?
buyrun bilimsel veriyle konuşun...
ben de hücre döngüsünü, bölünme kontrol mekanizmalarını biliyorum, merak etmeyin. ama "bilimsel veri" nin en büyük özelliği zaten sorgulanabilir olmasıdır. bu konuda başka tereddütlerimi şüphelerimi de zaten yazdım. ama burası bilimsel veri tartışma platformu değil. onu makalelerimizde tartışırız.

bununla birlikte
zaten eldeki veriyi ve ileriki yaşta riskin arttığını inkar etmiyor kimse
elbetteki eldeki bilgiye göre güncel uygulama neyse ona da doktorlar riayet etmek durumunda, buna da kimse bir şey demiyor. belli bir risk vardır (bunun nasıl ölçüldüğü, doğru ölçülüp ölçülmediği hep başka konular). danışana bu söylenir, ama "dikte edilmez". bu kadın ileri ya gebeliğinde riskin arttığını zaten biliyor, bilmese süpheleri olmasa neden konu açsın?

sizin bu dikteci tavrınız en azındna bence kulağa sevimli gelmiyor.

etrafınızda çok sayıda cahil, aşırı düşük sosyo ekonomik seviyede hasta da olabilir.
onlarla belli tarzda konuşmanız belki daha fazla etkili/verimli oluyordur. buna da eyvallah. (ülkemi biliyorum "hayır, asla olmaz" demiyorum, cahilimiz çok, evet)
ancak en azından burada, usturuplu tavır buymuş gibi gelmedi bana.
konu genç yaşta hiçbir risk olmaması değil ki ?
Ben de hiçbir yerde böyle bir risk yok demedim.
35 yaş üzeri bütün riskler artar, kalkıp bunu tartışıyor isek bunu zaten tartismam , sizin fikriniz der geçerim.
çünkü yerli ya da yabancı bütün kaynaklarda yasa bağlı riskin arttığı kesindir.
hanımefendi 42 yaşında, risklerin gayet arttığı bir yas, ayrıca yapılan hiçbir test neredeyse yüzde yüz bilgi vermez öncesi icin konuşuyorum.

yüzde yüz bilgi veren testler zaten sizde bilirsiniz ki iş işten geçtigi zaman yapılabiliyor nerdeyse.

bende bunu söyledim , tavrimi dikte edici dayatmaci olarak bulabilirsiniz ben bunu sorun etmiyorum.
ama benimde kulağıma bugün yoğunluk yok mu
yok doktor Ayşem bilmem ne zıkkım gibisiniz mesajları hiç güzel gelmiyor yapacak bir şey yok.
burası herkese açık bir yer, bilerek yanlış bilgi verdiğim düşünülüyor ise meslek kimliğim ile yukarda da yazdım beni şikayet ederler olup biter.
ama benim icin egitimimde ogrendiklerim normdur ve buna uygun konuşuyorum.

doktor hanım
kimseye
"git doğur"
ya da
"doğurma"
diyemezsiniz zaten...
ister 43 olsun ister 23...

isterseniz önce bunun idrakine bir varın?

bunu bir idrak derseniz size eden sinirli dendiğiniz de anlayacaksınız...
dediklerimi yanlış anlıyorsunuz
dediğiniz anlamda elbette diyemem.
bana ne ayrıca ?
bir bütün olarak değerlendirin ya da istemezseniz bu şekilde değerlendirin siz bilirsiniz.

dediklerimi yanlış anlıyorsunuz
dediğiniz anlamda elbette diyemem.
bana ne ayrıca ?
bir bütün olarak değerlendirin ya da istemezseniz bu şekilde değerlendirin siz bilirsiniz.
işte yazdığınız üslupta
"elbette diyemem" şeklinde anlaşılmıyor ki.

diyelim ki ben yanlış anlamış olsam... gel gelelim kimse öyle anlamamış.

ya kadın bana neler yazıyor ben sınırlı oluyorum
kalkıp yalancı bir kizi örnek veriyor kendini doktor olarak tanıtan
yok hiçbir doktor bunu demez bilmem ne diyor bende diyorum ki beni şikayet et o zaman ?
madem doktor kimliğimle yanlış bilgi veriyorum beni şikayet et
sonrada ben sinirli oluyorum
tarafında olduğunuz insanların yazdıklarını objektif okumazsaniz ben sinirli görünebilirim
konunun annelikle vs ile gram bağı yok 43 yaşında hiçbir kadına diyemem git doğur,
çünkü riski var riski yüksek.
o yapılan hiçbir test garanti değil vs vs
aldığım eğitimin dışına çıkmam bilmem kimin nesi doğurmuş bir şey olmamış diye benim eğitimim değişmiyor, değişmeyecek.
bir yorum yapıyorum herkes her şeyi yazıyor
ben sinirli oluyorum.

Sevgili latte, kimse sizin doktor olup olmamanızla ilgilenmiyor. Ama doktor olduğunuz ve 'bilimsel veriler' ışığında paylaşım yapıyorsanız insanlar sizden "doktor gibi" paylaşım yapmanızı bekler. Yapmazsanız elbette eleştirilirsiniz.

Siz ısrarla 35 yaş Üstü hamilelik için "göze alınmayacak risk statüsünde!" yazdınız mı? Yazdınız. Bu doğru mu? Bu yanlış.

Ha bakın şunu yazsaydınız kimse sizi eleştirmezdi: " 35 yaş üstü hamilelik risklidir". Siz kendinizi yanlış ifade edip, bilimsel verinin arkasına sığınamazsınız. Kendinizi, kendi eğitiminizden gelen bilgiyi, yanlış anlatıp burada insanlarla tartışıyorsunuz.

Kusura bakmayın ama tavrınız komik ve saçmaydı.

Evet 35 ten sonra risk artıyor ama bu kesin böyle olacak diye bir şey de yok.
42 ve 44 yaşlarında iki defa hamile kalıp sağlıklı çocuklar dünyaya getiren arkadaşlarım varken ben 30 lu yaşlarımın başlarında sürekli düşük yapıyordum.
38 yaşında da kızım sağlıkla dünyaya geldi.
Bilimsel gerçeklerin yanında böyle durumlarda var.
Bence siz bir muayene olun yumurtalıklarınıza baktırın tahliller yapılsın.
48 yaşında doğurup gayet sağlıklı çocuğu olanlar gördüm.
Maddi durum yeterli, kendimde iyiyim iyi bakarım dincim diyorsanız neden olmasın ki.

evet muhtemelen bunu yapacak kadar boş vaktiniz vardır
size yazdığımı boş bırakmışsiniz hatırlatayım
iyi forumlar.
evet çok boş vaktim var, rahatsız mı etti bu sizi? :)
her bir yazdığınıza beğendim basmadım bugüne kadar, gerçekten beni irrite eden yazılarınıza veriyorum.
size de iyi forumlar.

Allahım gönlünüze göre versin inşallah.

Aslında tüm kadınlar iyi bilir ki 35 yaşından sonra anne olmak zorlaşıyor.

Tabii ki imkansız değil ama öyle çok da kolay olmuyor işte.

Yumurta sayımız azalıyor,yumurta kalitemiz düşüyor,yaş geçtikçe hastalıklar bize geliyor vs. Yani bebek sıhhatli bile olsa annenin de süper sağlıklı olması da kolay olmuyor.

Bence boşuna tartışmaya gerek yok. Konu sahibesi arkadaş bunların farkındadır.

Çok istiyorsa deneyip görür.

Bu yolda hiç yorulmaz inşallah.

Allahım tüm anne olmak isteyenlere hayırlı ve sağlıklı gebelik,doğum ve büyütmeyi nasip etsin inşallah.

eşim 47 yaşında anne oldu... bende 51 yaşındaydım,

bu arada bizim kimsenin kimliğini teyid etme gibi bir zorunluluğumuz yok. Zira kimse kimseyi tedavi edici bir reçete verip tedavi etmiyor. Bu sebeple kimliklerinizin doğruluğu bizi ilgilendiren bir durum değil.

ölüm yaşı ilerlediği gibi sağlıklı doğurganlık yaşı da ilerliyor...

Yumurta rezerviniz olduğu müddetçe dilediğiniz yaşta doğurmanızda benim için bir sakınca yok : )

eşim 47 yaşında anne oldu... bende 51 yaşındaydım,

bu arada bizim kimsenin kimliğini teyid etme gibi bir zorunluluğumuz yok. Zira kimse kimseyi tedavi edici bir reçete verip tedavi etmiyor. Bu sebeple kimliklerinizin doğruluğu bizi ilgilendiren bir durum değil.

ölüm yaşı ilerlediği gibi sağlıklı doğurganlık yaşı da ilerliyor...
evet ama kalkıp doktor Ayşem gibisin vs yazınca madem öyle kendisi suç işledi sonuçta beni de şikayet edin dedim .
Birine hiç yoktan bunu demenin saygısızlığı ile ancak bu şekilde baş edebiliyorum.

40 yaşında evlendim , 43 yaşında anne oldum.
Naturel bir gebelikti , 42 yaşında da naturel bir erken dönem düşüğüm var. Doktorlardan ileri yaş sebebiyle riskleri çokça duydum. Gebeliğimde Fetal DNA testini en kapsamlı şekilde yaptırdık. Yaşımdan dolayı değil de kaybım sebebiyle çok rahat bir hamilelik geçiremedim mental olarak. Ama fiziksel çok rahattım , midem bile bulanmadı Çünkü hep ya bir şey olursa korkusu vardı. Kızım şu anda iki aylık , gayet sağlıklı bir bebek .🧿

Bebekle ilgilenmeye gelince ilk çocuğumuz olduğu için babası ve ben de gayet ilgiliyiz ve mutluyuz. O yüzden bir çocuğumuz daha olsaydı nasıl olurdu yorum yapamıyorum.

Back