- 25 Aralık 2020
- 5.256
- 19.251
- 198
- 41
- Konu Sahibi lalezan412
belki öyledir
ben kişisel hayatımda da burada da sorulan sorulara (özellikle sağlıkla ilgili) salt ama salt bilimin verileri ile cevap veriyorum
kendim ve çevrem içinde bu böyledir
yapı ve yaşayış farkı .
hastanede acillerde genelde sosyokültürel durumu düşük olan kısım gelir ama köyde yaşayan kısım değil, şehirde yaşayan düşük kısım /ki ben hem il hem de ilçe acilinde bana uzun gelen bir süre çalıştım
egitimimi de yine bu tarz sosyokültürel durumu çok düşük bir çevrenin çoğunluk olduğu bir şehirde aldım
ben kendim bu tarz bir çevrede barinmadim ya da büyümedim
ama birbirlerini ne kadar yanlış yönlendirdiklerine 48389339 kere şahit oldum/ olduk maalesef.
sadece kadın doğum değil her branş için bunu diyorum
bakın işin bilim kısmında
veri setlerini toplayıp geçerleyen, sonra farklı dil ve kültürel ortamlarda doğrulamasını yapan iki ayrı meslek grubu içindeyim.
sizi çok basit bir soru suruyorum:
özellikle nadir kromozom anormalliklerinin kaçında elimizde ciddi sağlıklı veri var? ülkemizde bu veriyi bulun mesela?
sizin etrafınızda 20li yaşlarda spontan düşüğü olan kaç kadın ilk düşüğünde koşa koşa genetik test yaptırıyor?
bulunan yüksek oranların ne kadarı ileri yaşlardaki kadınlarda daha fazla test/tahlil yapılmasına bağlı?
buyrun bilimsel veriyle konuşun...
ben de hücre döngüsünü, bölünme kontrol mekanizmalarını biliyorum, merak etmeyin. ama "bilimsel veri" nin en büyük özelliği zaten sorgulanabilir olmasıdır. bu konuda başka tereddütlerimi şüphelerimi de zaten yazdım. ama burası bilimsel veri tartışma platformu değil. onu makalelerimizde tartışırız.
bununla birlikte
zaten eldeki veriyi ve ileriki yaşta riskin arttığını inkar etmiyor kimse
elbetteki eldeki bilgiye göre güncel uygulama neyse ona da doktorlar riayet etmek durumunda, buna da kimse bir şey demiyor. belli bir risk vardır (bunun nasıl ölçüldüğü, doğru ölçülüp ölçülmediği hep başka konular). danışana bu söylenir, ama "dikte edilmez". bu kadın ileri ya gebeliğinde riskin arttığını zaten biliyor, bilmese süpheleri olmasa neden konu açsın?
sizin bu dikteci tavrınız en azındna bence kulağa sevimli gelmiyor.
etrafınızda çok sayıda cahil, aşırı düşük sosyo ekonomik seviyede hasta da olabilir.
onlarla belli tarzda konuşmanız belki daha fazla etkili/verimli oluyordur. buna da eyvallah. (ülkemi biliyorum "hayır, asla olmaz" demiyorum, cahilimiz çok, evet)
ancak en azından burada, usturuplu tavır buymuş gibi gelmedi bana.