Gayet olabilir, Türkiye'de kadınlar 35ten sonra mezara girmiş gibi davranılıyor nedense. Avrupa'da 40 yaş üstü annelik gayet yaygın. Sadece doktora iyice danışın, tüm testleri yaptırın özellikle Down sendromu benzeri genetik bozukluklar için.
tüm kadınlar jinekolojik muayeneden geçmeli zaten aktif cinsel hayat başladıktan sonra her yıl
Türk kadını doğum yapma zamanı kapıya dayanana kadar -genelde- jinekolojik muyeneden geçmiyor ki
çift rahimli oluyor, kisti oluyor, başka sorunlar oluyor haberi yok kadının. anca gebe kalamazsa haberi oluyor.
Bu avrupalı kadına göre 1. farkı bence. avrupalı kadının böyle dertleri varsa 22 yaşında haberi oluyor. bizimkilerin 32 yaşında, o da evlenmişse ve bebek düşünmüşse, yani belki....
2. ve en önemli fark
benim etrafımda 40 yaşında ilk gebeliği olsa normal doğurabilecek Türk kadın yok
ben dahil.
onu geçtim 40 yaşında ilk gebeliğe normal doğur diyecek doktor da yok ülkede!
biz neden sezeryanda birinciyiz?
spor yapmıyoruz (zayıf kalsak bile kondisyon çoğumuzda yok)
gebelik ve doğum eylemi ile barışık değiliz.
Avrupalı kadın gerekirse part time çalışıyor, gerekirse 2 sene bebek izni kullanıyor bizde kariyer olmayanda bilinç yok kariyeri olanda da zaman yok...bazılarında ikisi de yok (genelliyorum)
sonrasında Avrupalı kadın daha az karbonhidratlı besleniyor, genel olarak.
bizim sağlıklı yaşam pratiklerimiz (o veya bu nedenle) daha zayıf
ama genel olarak da daha az alkol tüketiyoruz belki farkın birazını oradan kapatabiliriz
35'ten sonra risk artıyooor
diyen arkadaşlara bilimsel olarak haklısınız diyeceğim, evet risk artıyor
ama üreme sağlığı çalışmış bir insan olarak benim tereddütlerim çok bu konuda
en başka caucasian ırk için stardardize edilmiş down sendromu risk ölçümlerinin Türk ırkı (mongol-türk fenotipi) için uygunluğu konusunda büyük şüphelerim var, mesela.
ayrıca tıp kişiselleştirilmiş ölçümler yaparak risk skoru vermeli (zaten o yönde çalışıyor artık herkes)
40 yaşına kadar yumurta kalitesini koruyacak bir sürü şey yapmış kadınla 30 yaşında leş bir kadın sadece yaş sebebiyle rakamlarla cart cart karşılaştırılmamalı...(hücre bölünmesi nedir senesans nedir, telomeraz nedir biliyorum arkadaşım, bana bunlarla gelme gözünü seveyim, ama bilim şu anda (tüm beslenme, çevre kirliliği, stres faktörleri aynı bile olsa) neden bazı kadınların cildi pırıl pırıl duruyor 50 yaşında bile bazı kadınlar 20sinde buruşuyor açıklamış mı? hayır. bilim çok şeydir, ama her şey değildir yaşlanmayla ilgili bilmediğimiz çok şey var, bunu diyorum sadece). Ucu yardımcı üreme tekniklerine çıkan pek çok konuda da maalesef yine benim derin şüphelerim var.
konuya gelecek olursak
42 yaşında 2. çocuk yapılmaz diye bir şey yok
zaten bu
tüm testleri yaptırın özellikle Down sendromu benzeri genetik bozukluklar için.
kısmı Türkiyede büyük kontrol altında
neredeyse zorla yapıyorlar ileri yaş gebeliklere tüm testleri
yani anne isteyecek de koşturacak da yapacaklar diye bir durum da yok
tüm doktorlar alert durumda ileri yaş gebelerde...FYI.
bence tamamen enerji, maddiyat ve eşle olan ilişkiye güven meselesi
benim mesela gözüm yemezdi.